Analyse
Læsetid: 4 min.

Nyt reformudspil om nærhospitaler handler mere om valgkamp end om virkeligheden

S-regeringens seneste reformudspil rummer så mange løse ender og uafklarede spørgsmål, at det knap nok kan ses som et afsæt for videre forhandlinger om blandt andet ’nærhospitaler’. Udspillet er til gengæld godt timet for de socialdemokratiske kandidater til kommunal- og regionsrådsvalget
Både tidspunktet for lanceringen af de nye og påfaldende ufærdige udspil, som faktisk synes at være blevet udformet i hastværk, og ikke mindst placeringen af de nye nærhospitaler bærer præg af, at udspillet mest af alt handler om det snarlige kommunal- og regionsrådsvalg.

Både tidspunktet for lanceringen af de nye og påfaldende ufærdige udspil, som faktisk synes at være blevet udformet i hastværk, og ikke mindst placeringen af de nye nærhospitaler bærer præg af, at udspillet mest af alt handler om det snarlige kommunal- og regionsrådsvalg.

Sigrid Nygaard/Arkivfoto

Indland
30. oktober 2021

Provinsen først. For statsminister Mette Frederiksen (S) kommer provinsen – og ikke mindst Jylland – først. Og ambitionerne er fortsat store, selv om den aktuelle sms-skandale giver regeringstoppen dybe ridser i troværdigheden: Socialdemokratiet vil udbygge vælgerfremgangen uden for de større byer, og S-regeringen har derfor gjort udflytning og decentralisering til et signaturprojekt.

Fortællingen om en bedre balance mellem land og by er populær. Når Mette Frederiksen igen og igen slår på sin nye parole om, at Danmark er for lille et land til store forskelle, appellerer hun direkte til en stor gruppe af vælgere, og derfor må man forvente, at S-regeringen kun vil lancere flere og flere provinsudspil frem mod næste folketingsvalg.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Carsten Nielsen

Jeg bor i Humlebæk og har et par gange været indlagt på Helsingør hospital, som nu af uudgrundelige årsager er nedlagt. Jeg er vild med ideen om nærhospitaler og vil meget gerne tilbage til square one. - At have et dejligt lille hospital indenfor rækkevidde. Rækkevidde = 10 - 20 km. Jeg stemmer gerne på dem der vil arbejde for det.

Lisbeth Glud, Helle Walther og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Demokratiet er det bedste beslutningsværktøj man har. Men det har altså nogle svagheder.

Men et af demokratiets største svagheder, er, at politikerne kun tænker frem til næste valg.

Men det kunne dog løses ved, at man kun kan vælges til en enkelt periode. Derefter burde der gå mindst 2 perioder, før samme person igen kan komme på plakaten.

Vibeke Olsen, Poul Søren Kjærsgaard og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Et simpelt spørgsmål.
Vi kan ingengang få fyldt vores nuværende “større” hospitaler og afdelinger, selv også vores nye supersygehuse (særligt OUH), med sundhedspersonale, alt fra læger, SSA’er og sygeplejesker etc. (Dertil også tidligere foreslag med at få SSH’er ind på hospitaler (taget fra hjemmeplejen som allerede er i mega krise)).
Hvordan skal vi få opfyldt disse projekter? Med folk?

Selv almen praksis knap nok udenfor københavn har problemer. Sidste omgang for nye uddannelsesstillinger for almen speciallæger var der kun besat ca 7 ud af 24 stillinger i vestsjælland. Nødigt forestille andre steder udenfor Odense-området og århus.

Ja tanken er god.
Men hvis det bliver indført… så bruges der x kroner på det.. og så skal vi pludseligt trække det tilbage da der ikke er nok folk til dette. Og så er det hele spildt på, fordi der ikke er forholdt sig til denne problemstilling.
Ja valgflæsk er det i hvert fald

Ps. Når folk allerede skal løbe hurtigt nok i forevejen, hvor slemt skal de så løbe med sådan en mere skrabet mandsopdækning?

Kald det Supersundhedshuse uden sengepladser, men med mange hospitals faciliteter indbygget. Det bliver så godt at man bare kan komme op på Supersundhedshuset og få tjekket akutte små ting, Vort sygehus blev nedlagt i utide, vi var rasende, så fik vi et sundhedshus som funger okay, men det nye som kommer, bliver super super godt, og nu kan vi få lidt penge med også. Det er bare så fedt. Så stem du bare som jeg på det parti som som har realiseret det.

Nu er det jo sådan at de fleste kommentatorer, også denne, næsten aldrig ser/er sig bevidste om virkeligheden vest for Valby Bakke. Selv er jeg så heldig både at have egen læge og nem adgang til et af de fantastiske supersygehuse og har kun de bedste erfaringer med samspillet mellem de forskellige instanser - f.eks. ved udskrivning fra hospital til hjemmepleje eller fra egen læge til speciallæge og derfra til hurtig udredning hos specialister på supersygehus.
Men hvor mange i andre dele af Jylland er så heldige? De har utrolig lange afstande til f.eks. hjertesvigtskontrol/kræftkontrol. Jeg har mødt mange fra både Ikast, Frederikshavn og Sønderborg på AUH. Tænk hvis de mange mennesker kunne nøjes med at køre til et mere lokalt sundhedshus (er ligeglad med hvad det kaldes, bare det virker).
Generelt har jeg indtryk af at regioner og kommuner i København og på Sjælland har utrolig svært ved at få samarbejdet til at hænge sammen. Måske skulle de i første omgang overveje at få samme IT-system som i de øvrige regioner? Tror det ville hjælpe dem på personalesiden og lette en smule på personalemanglen. Ikke dermed sagt at der ikke er mangel på personale i de øvrige regioner/kommuner men måske mindre enheder som Nærhospitaler kunne være en del af løsningen? Der er i hvert fald mulighed for at få fat i personale i det mere nære miljø; personale der ikke skal bruge timer hver dag for at komme på arbejde og som derfor måske vil arbejde på hel i stedet for deltid?

Freddie Vindberg

Har de overhovedet ingen skam i livet, de politikere ?

Fortæl den ene løgn efter den anden.