Baggrund
Læsetid: 8 min.

Regeringen vil undersøge Afghanistan-krigen. Her er dét, vi mangler at få at vide

Fangeudleveringer, drab på civile og andre overgreb på folkeretten og menneskerettighederne. Det er med på støttepartiernes ønskeliste til en ny Afghanistan-udredning. Venstre er åbent for en ny undersøgelse
Regeringen vil undersøge Danmarks 20 år lange engagement i Afghanistan-krigen, og Folketingets partier vil inden for den nærmeste fremtid blive indkaldt til drøftelser om, hvad en ny undersøgelse af Afghanistan-krigen skal omfatte.

Regeringen vil undersøge Danmarks 20 år lange engagement i Afghanistan-krigen, og Folketingets partier vil inden for den nærmeste fremtid blive indkaldt til drøftelser om, hvad en ny undersøgelse af Afghanistan-krigen skal omfatte.

Erik Refner

Indland
4. oktober 2021

Regeringen vil nu undersøge Danmarks 20 år lange engagement i Afghanistan-krigen. Så langt, så godt. Men hvad skal en sådan undersøgelse egentlig se på?

Støttepartierne Enhedslisten og SF hilser forslaget om en undersøgelse velkommen og vil blandt andet have undersøgt, om danske styrker har medvirket til krænkelser af folkeretten og menneskerettighederne.

»Når vi spørger i dag, for eksempel i forbindelse med nye missioner, så lyder svaret, at ’forsvaret har lært af Afghanistan.’ Come on. Det handler også om en politisk læring. Forsvaret har sikkert taget ved lære, men det kan jo ikke ændre på, at de politiske beslutninger bliver truffet på Christiansborg. Det er derfor, at den refleksion skal være til stede, inden beslutningen bliver truffet af Folketinget,« siger Enhedslistens udenrigspolitiske ordfører Eva Flyvholm.

SF’s udenrigspolitiske ordfører Karsten Hønge er enig:

»Forudsætningen for den demokratiske kontrol med konsekvenserne af den førte udenrigspolitik må jo være, at vi netop ved, hvad der foregår.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

kjeld hougaard

Total-teater. Uddanner man et korps af unge mænd, forstærker den mentalitet de har for ”dræb eller blive dræbt” til den grad at det er det de vil tjene deres penge på og bruge deres existens til. Så vil ALLE krigsparter, måske specielt i Afghanistan krigens rædsler, ”har medvirket til krænkelser af folkeretten og menneskerettighederne”. I kampen hede eller i narko rus. Dr.dk i dag: ” Vi er indoktrineret til at beskytte hinanden og have hinandens ryg, hvorfor vi ikke blander os i, hvad der sker i det enkelte liv. Vi lader lidt den enkelte gøre det, som personen ønsker at gøre. Og så kigger vi væk.” (ang. forsvarsmagtens narkokultur)
At en hygge-politiker sidder i sin sofa og forestiller sig kriges rædsler er anderledes??? De behøver psykiatrisk hjælp mod deres vanforestillinger”.

Helt utroligt som der er kommet politikerkø ved håndvasken, imens man prøver at skubbe bolden over mod militæret. Ideen om en “stueren” krig er helt håbløs. Man skulle hellere kigge på de politiske aspekter. F.eks kunne man overveje det der med at påtvinge folk demokrati. Lyder godt på papiret, temmelig svært i praksis.

Peter Beck-Lauritzen, Arne Albatros Olsen og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar

Når det siges: "sandheden, er det første offer, i en krig," - så er det, fordi krig, er en slags kollektiv sindsyge, - som næsten ingen, slipper fra, uden skrammer, (såvel mentalt som fysisk.) Der kan bruges oceaner af tid, og penge, efter en krig, på, at bortforklare, hvorfor indsatsen, ikke lykkedes. Husk på: "at et spejlæg, ikke kan fortrydes." I en krig, kan det heller ikke undgåes helt, at ting går galt, - (det er derfor, at en god officer, sørger for, at det kommer til, at gå så galt som mulig, - for fjenden.) Alt sammen, noget, som er til at forstå. Derimod, er det straks, mere vanskelig at forstå, hvorfor politikere, ikke vælger deres krige, med mere omhu. Hvad med, ikke, at begynde, en krig, - som ikke kan vindes. ? Her ville noget ydmyghed, være på sin plads, i stedet for, at have så store tanker, om ens egen uovervindelighed, i en krig. Det helt forfærdelige, er, når en hær, (som der i forvejen, ikke besidder nogen videre modstandskraft, - også, mister moralen,) - bliver beordret i krig. Så kan det godt være, at en undersøgelse, af den danske afghanistan indsats, kan belyse nogle ret få ting, (som ikke er kendte,) - men hvorfor tærske langhalm på det. ? Er det fordi, at den danske regering, vil komme med en undskyldning. ?

Mon ikke den undersøgelse kommer til at gå nøjagtigt ligesom undersøgelsen om krigen i Irak. Den blev afsluttet før der kom et resultat. Formålet med denne undersøgelse er sikkert politisk, at stanse kritikken mod politikerne for nu, eller forhale tiden så længe at af krigen ikke længere har nogen nyhedsværdi.

Peter Beck-Lauritzen, Jan Fritsbøger og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Undersøgelsen bør i hvert fast se på dansk militærs samarbejde med lejesoldatervirksomheden, Blackwater.

Det er jo en kendsgerning, at de militær-allierede lande i Afghanistan arbejdede ganske tæt sammen med disse højtbetalt og skydegale privatister. Faktisk var der så mange af disse privatisker, at der var betydeligt flere, end der var USA-soldater.

Og hele filosofien var jo, at militæret fra Danmark, USA og andre lande ville blive sigtet, hvis de bevidst overtrådte krigens love. Derfor var Blackwater god at have ved hånden, for de var absolut ikke underlagt samme strenge regler. - Altså, hvis der var vidner til noget "uheldigt" med civile, så sørgede Blackwater for den totale oprydning - også af civile vidner.

Omfanget af Blackwaters aktiviteter var så store, at næsten 3/4 af USA´s mange omkostninger i Afghanistan gik direkte til Blackwaters aktionærer.

Niels Makholm, Peter Beck-Lauritzen, Anne-Marie Esmann, Arne Albatros Olsen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Hvilke partier gik ind for deltagelse i Afghan-krigen. De må påtage sig det fulde ansvar. At kritisere den nuværende regering for krigsforløbet, er at løbe fra deres ansvar, især venstre/AFR. Fnidder af værste skuffe/ansvarsløshed!
I krig kan alt ske og sker, uanset konventioner, regler og hensigt.
Mig bekendt har amerikanske soldater en særlig beskyttelse mod retsforfølgelse, når de begår kriminelle handlinger i krigszoner. Det er ihvertfald sjældent, at "uncle Sam" stilles til ansvar for drab og mord på uskyldige. Black Water ligeså.
Så næste gang krigen kalder, bliv hjemme.

John Andersen, Michael Kamp, Gert Romme og Niels Makholm anbefalede denne kommentar

A report from the Costs of War project at Brown University revealed that 20 years of post-9/11 wars have cost the U.S. an estimated $8 trillion and have killed more than 900,000 people.