Interview
Læsetid: 10 min.

Thorning-Schmidt: Havde jeg talt for meget om ligestilling, var jeg blevet set som kvindepolitiker

Mange forbinder stadig det hyperfeminine med useriøsitet og mangel på intellektuel formåen, mener Helle Thorning-Schmidt, der som statsminister både bevidst og ubevidst undertrykte den del af sig selv. Det gør hun ikke mere. Information har mødt hende til et interview om hendes nye bog om køn og magt

»Kvindelige politikere kan bedre se ud, som de vil. Vi har haft Merkel, som har banet vejen for De Grønnes leder Annalena Baerbock, og vi har kvindelige statsministre i både Norge og Finland, så der er blevet bredere rammer, og der bliver ikke stillet så mange spørgsmål ved kvinder i toppolitik længere,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Sarah Juncker

Indland
4. oktober 2021

Bogen er pink, bærer titlen Blondinens Betragtninger og oser af chick-lit. Men bag indtrykket af let selvhjælpslitteratur står Danmarks første kvindelige statsminister Helle Thorning-Schmidt, der i bogen bruger sine erfaringer fra politik, erhvervsliv og som mor til to voksne døtre til at gå ind i #MeToo-, køns- og ligestillingsdebatten.

Siden Helle Thorning-Schmidt trådte tilbage som statsminister og leder af Socialdemokratiet efter valgnederlaget i 2015, har hun blandt andet været direktør for Save the Children International i London og siden bestyrelsesmedlem i flere virksomheder. Men samtidig med sin nye karriere er den tidligere S-leder dukket op på fotos med rapgruppen Suspekt, i en musikvideo med rapperen Tessa og som tatovør for popmusikeren Gulddreng i en anden musikvideo.

Og nu altså som forfatter til Blondinens Betragtninger, hvis titel er inspireret af en af hendes yndlingsfilm Legally Blonde. Det er svært at komme i tanke om tidligere toppolitikere eller -erhvervsfolk, der som Helle Thorning-Schmidt har lagt statskvindestilen om, og spørgsmålet er, om hun ikke er nervøs for at blive opfattet som useriøs.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"Engang måtte kvinder over 40 år helst ikke have langt hår.."
(Helle Thorning Schmidt)

Øh.. Hva'ba' ???

Og hvorfor har hun sin blå badekåbe
på? ;-)

Alvin Jensen, Lars Jensen, Ivan Mortensen og Emil Davidsen anbefalede denne kommentar

Uanset om jeg er enig med Helle Thorning eller ej synes jeg den behandling hun fik til tider var modbydelig. Har sjældent set en statsminister blive behandlet med så lidt respekt som hende ( hvis nogensinde). Glemmer aldrig hvor dårlige tabere dele af højrefløjen var da hun vandt i 11, og hvordan Løkke sagde at nøglerne til statsministeriet kun var til låns. Som om at det var en menneskeret at sidde i regeringskontorerne. Glemmer heller ikke da han sagde til hende under en debat mellem de to i 15. " der er så meget du ikke forstår" med klar reference til fodbold reklamen, og efter min mening over stregen.

Mener også det var langt unde lavålet at køre rygtet om at hendes mand var homoseksuel - gad godt se det samme ske mod en mandlig politiker. Personligt har jeg ikke hørt om det. Glemmer heller ikke den nedladende betegnelse Gucci Helle

Fint at hun går mere op i feminisme nu, men det ændrer ikke at hun selv svigtede fatalt med øremærket barsel f.eķs. Hvorfor var det ikke vigtigere for hende dengang?

Ved udmærket godt da det er set mange gange at politikere kan sige "sandheden" og deres ærlige mening når magten ikke længere forpligter, men stadig ærgerligt.

Rolf Andersen, Helle Abel, Josephine Kaldan, Randi Seeberg Løbger, Birte Pedersen, Inger Pedersen, erik pedersen, Freddie Vindberg, Nike Forsander Lorentsen, Karen Grue, Ete Forchhammer og Jeppe Bundgaard anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Jeg bryder mig personligt ikke om Helle Thorning-Schmidts politik, og hun var med til at trække Socialdemokraterne i en neoliberalistisk retning sammen med Bjarne Corydon og Mette Frederiksen.

Men hele hendes karriere måtte hun slås med pressens fokus på hendes beklædning( håndtaske, røde kjoledragter og make-up.

"Og hvorfor har hun sin blå badekåbe
på? ;-)"
Jeg har det indtryk, Eva, at du er en stolt forsvarer af kvinders rettigheder. Rettigheder til egen krop og til at bestemme, hvordan i vil gå klædt.

Jeg tog måske fejl?

Rolf Andersen, Helle Abel, Josephine Kaldan, Henrik Salling, Randi Seeberg Løbger, Torben Arendal, Birte Pedersen, Inger Pedersen, Lotte Tvede, Per Klüver, Nike Forsander Lorentsen, Karen Grue og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

“ Mange forbinder stadig det hyperfeminine med useriøsitet og mangel på intellektuel formåen[…]”
Det forbløffer mig til stadighed, hvor svært det er for mange mennesker, der får ordet, at skille ligestilling imellem kønnene med ligestilling imellem sociale grupper.
At være “hyperfeminin” er på ingen måde ringere agtet end at være “hypermaskulin” - snarere tværtimod - så hvorfor ustandseligt forsøge at gøre dette til en kønsproblematik? Enten besidder man ikke kapaciteten til at se ud over egen næsetip, ellers har man en politisk agenda for hvilken rationalet og debattens integritet får ukritisk lov at vige. Uanset årsagen er det problematisk, at disse mennesker får så uanfægtet taletid i medierne.

Alvin Jensen, Gert Hansen og Per Klüver anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Skulle hun smide badekåben ? Eller hvad ?

Helle Thorning blev SÅ usselt behandlet.
Jeg måtte flere gange ud på ortopædisk for at få mine tæer rettet ud.
Hatten af for, at hun tog det så flot, og at hun nu har skrevet en bog om det.
Jeg var ikke særligt enig i hendes politik.
Men utroligt, hvis folk ikke kunne se, hvor fælt det var.

Rolf Andersen, Helle Abel, Josephine Kaldan, Birte Pedersen, Inger Pedersen, erik pedersen, Lotte Tvede, Jeppe Bundgaard og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar

Uanset, om man var enig i hendes politik, skulle der stå

Freddie Vindberg

"Hvis jeg havde talt for meget om ligestilling, var jeg blevet opfattet som kvindepolitiker..."

"Jeg gjorde ikke vold på mig selv, men jeg fandt ud af undervejs, at man kan være for meget kvinde til at blive taget alvorligt."

"Hvis man har glimmer på neglene og lyserødt tøj på, så opfattes man som infantil og dum."

Er det sådan man tænker, som feminist? Jeg troede, at man var ligeglad.

Alvin Jensen, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel, Jens Christensen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg mener at HTS har ret i mange af hendes betragtninger i interviewet, men jeg var nu også træt af at seriøs og berettiget kritik af hendes politik af hendes støtter tit blev affærdiget med, at det jo bare var fordi hun var kvinde. Som Johanne Schmidt Nielsen ganske rigtig sagde, så pissede hun på dem, der havde stemt på hende eller håbet på en social genopretningspolitik. Hun svigtede ligestillingskampen og hun svigtede i fh.t. kampen mod den stigende ulighed. Og den kritik har intet at gøre med hvordan hun var klædt!

Per Torbensen, Kim Houmøller, Alvin Jensen, Torben Arendal, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Jeanette Jensen, Ib Gram-Jensen, Carsten Munk, Kurt Nielsen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Per Klüver, jeg tør slet ikke tænke på hvad der ville være sket hvis det havde været en mand i stedet for Johanne Schmit Nielsen, der havde ytret sig på den måde. Men tak for at minde mig om det.

Ib Gram-Jensen

En skam at journalisten ikke spørger ind til, hvor det kønnede og patriarkalske ligger i at kritisere en statsminister for at være visionløs.

Kenneth Graakjær, Alvin Jensen, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel og Per Klüver anbefalede denne kommentar

Helle Thorning er ikke blevet dårligere behandlet behandlet, end hvad statsministre sædvanligvis er udsat for. Lars Løkke er f.eks. blevet udsat for meget i samme stil. Men han er en mand, og så hæfter man sig ikke ved det. Og man kan ikke lide ham, og så gør det ikke noget, men er nærmere fortjent, hvis man går over stregen.

Kritik der handlede om hendes køn og stil, med betegnelsen Gucci-Helle, kørte kun ganske kort tid. Men blev derefter holdt i live af hende selv og hendes parti, når man gerne ville eksemplificere at hun blev urimeligt behandlet. Hvilket er nøjagtig det samme, som når Dansk Folkeparti aldrig bliver trætte af at citere Nyrup for at sige, at de aldrig bliver stuerene.

Hertil kommer, at en hel del alvorlig kritik af hendes inkompetente regeringsførelse, var yderst velfortjent..

olivier goulin, Anders Reinholdt, ulrik mortensen, Kim Houmøller, Alvin Jensen, Birte Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hvorfor har vi ikke, og har ikke haft, denne ophedede debat om køn, angående Mette Frederiksen?

Måske kunne det være fordi, at uanset hvad man mener om hendes politik, så er hverken tilhængere eller modstandere for alvor uenige om, at hun er kompetent og handlekraftig. Og at det er disse egenskaber, og ikke hendes køn, der har ført hende til statsministerposten.

Ja, det er rigtigt: Havde Helle Thorning-Schmidt talt mere om ligestilling, havde hun optrådt som interessepolitiker for kvindesagsaktivismen.

Det bunder i Thorning-Schmidts syn på ligestilling: Hun kan kun se en bundlinje, der siger, at det er synd for kvinderne; at de er det undertrykte køn.

Jeg er ikke uligestillingsblind.

Vi har ligestillingsproblematikker, men de skal betragtes som afgrænsede spørgsmål:

Har vi uligeløn? Ja, kvinder tjener mindst.

Har vi ulighed i samvær? Ja, mænd er mindst sammen med børnene.

Har vi ulighed i sundhed? Ja, forskellige uligheder. Mænd lever i kortest tid. Kvindelidelser har været negligeret i forskning.

Forsøger man først at regne på, hvem det er værst for - spiller man offerkortspil - kan man aldrig blive færdig. Hvem kan vægte, om det er værst at tjene mindst eller dø først?

Spørgsmålet er også, om man altid skal udrette uligheder. Skal samfundet i højere grad animere eller ligefrem tvinge individer til at ændre adfærd, fordi de skal understøtte det store, kollektive statistiske samfundsmål om lige kønstal i regneark?

Femicentrismen fordrejer ligestillingsdebatten, men man skal heller ikke være uligestillingsblind.

Rolf Andersen og Randi Seeberg Løbger anbefalede denne kommentar

Så fandt Helle Thorning på en ny - vistnok ikke tidl. brugt - søforklaring på hvorfor hun dog i det mindste ikke forsøgte at få gennemført ligelønnen. Det var åbenbart noget, der var hende livet om at gøre: Ikke at fremstå som en politiker, der har feministiske holdninger.
Minder om Obama, da han blev spurgt om hvorfor han i sine to præsidentperioder gjorde en større indsats for at fjerne landets systemiske institutionaliserede racisme. Nej, et ville han ikke, for han ville ikke kun være præsident for de de ikke-hvide befolkningsgrupper. Ingen skulle skam beskylde ham fora t ville favorisere sine "egne".
Patetisk.
PS: Thorning skal naturligvis ikke bedømmes på sit tøj og fremtræden og køn, men på at hun var en karrieremager, der var blank på utroligt mange områder, hun var overfladisk og konfliktsky med "der kommer en god løsning i morgen" - (for så er medierne her ikke til at stille nærgående spm.

Rolf Andersen, Per Torbensen, Anders Reinholdt, Kim Houmøller, Alvin Jensen, David Wedege, Birte Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeppe Bundgaard

Min betragtning om den 'blå badekåbe' var en meta-joke, der gik på, at Thorning altid fremhæver kritik af kvinders udseende og påklædning som centralt i ligestillingsdebatten; noget de såkaldte fjerdebølgefeminister også placerer som det mest væsentlige.

Dermed undgår Thorning det væsentlige ved kvindekampen efter min mening, nemlig at den i høj grad også er klassekamp, og at hun har stået i spidsen for at undergrave de sociale rettigheder ved alle de 'reformer', hun med egne ord gik amok med i sin tid som statsminister.

Dermed er uligheden steget, især for kvinder, som er ramt af uligeløn, dårligt arbejdsmiljø og dårlige vilkår for mødre, for slet ikke at tale om fattiggørelse over en bred kam.

Alt dette kunne jeg have skrevet istedet, men det blev så til en vits om en BLÅ badekåbe ;-)

Rolf Andersen, Martin Karlsson Pedersen, Anders Reinholdt, Alvin Jensen, David Wedege og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Eva

"Alt dette kunne jeg have skrevet istedet, men det blev så til en vits om en BLÅ badekåbe ;-)"

Ja, det havde nok givet mere mening end en "meta-joke" kl. 04.35 om morgenen;-)

Eva Schwanenflügel

Jeppe, du har ret, men joken passede til mit lettere uldne morgenhumør ;-)

Hanneh Christensen

Jeg har kritiseret Thorning for hendes dyre tasker mm. Simpelthen fordi det: (med hendes indkomstniveau) ikke harmonerer med en socialdemokratisk tankegang. Jeg har aldrig troet på, at hun var socialdemokrat, netop fordi: walk the talk! Det gjorde hun ikke.

Og førte hun socialdemokratisk politik: nej. Hun befandt sig helt ovre omkring LA.

Jeg ser hende som en person, der elsker at begå sig blandt de rige og indflydelsesrige. Derfor vigtigt for hende at prioritere mærkevarer.

Som socialdemokrat burde man efter min mening prioritere højere at komme ud blandt folk. Som fx Anker Jørgensen var et eksempel på.

Som statsminister viste hun sig da også som rendyrket neoliberal. Skar i kontanthjælp og gav skattelettelser opad. Selv syge kunne hun ikke unde 15 minutters resterhveevne om ugen. Hvis den ikke var nul, var hun villig til at bruge 5 år på at ressourcevurdere sådanne mennesker. Det er simpelthen sygt.

Det gør en socialdemokrat ikke. Det gør en person med empati ikke. Det gør en person, der bevæger sig ud blandt folk ikke.

Hendes politik har smadret så mange menneskers tilværelse, at det simpelthen ikke fortjener nogen som helst respekt.

Jeg synes, det er superærgerligt, at Danmarks første kvindelige statsminister var sådant et blålys.

Hendes nye bog kan tælle på plussiden. Den skal hun egentlig have applaus for. Men jeg forstår slet ikke, hvorfor hun ikke fremviste sin feministiske side, mens hun var statsminister. Hun siger ligefrem, at det følte hun ikke hun havde magt til. Hun ville ikke være blevet taget alvorligt. Altså, hvis man ikke har magt som statsminister, eller ikke personlig kapacitet til at udfylde den, så skal man vel finde en anden post.

Som statsminister bør man jo gå foran. Tage de skridt, der skal til. Når hun siger, at så var hun ikke blevet taget alvorligt, eller så var hun blevet betragtet som en kvindeminister, jamen så viser det jo blot hendes begrænsede kapacitet.

Hvem lå hun under for? Det burde hun jo fortælle.

Per Torbensen, Jens Christensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Hanneh Christensen

Thorning siger nu, at hun er feminist. Men på de ministerposter, hun reelt havde indflydelse på som statsminister, altså de socialdemokratiske, placerede hun mænd på alle de øverste poster. Finansminister (Corydon), erhvervsminister (Sass Larsen), justitsminister (Bødskov). Mette Frederiksen blev beskæftigelsesminister. Alle hendes nærmeste (Corydon og Sass Larsen) har siden forladt politik.

Det er da påfaldende for en, der (efterfølgende) kalder sig feminist.

Hun gjorde heller ikke en dyt for at sikre ligeløn fx til sygeplejerskerne. Tværtimod krævede hun vist, at de skulle løbe hurtigere for samme løn. Hun holdt hånden under ledigheden for mænd, men ikke for kvinder. Faktisk står vi i dag med kvindearbejdspladser, der i den grad mangler arbejdskraft. Man behøvede ikke engang være feminist for at se denne mangel ville blive et problem.

Kim Houmøller

Hun bekræftigede mig i aldrig at stemme socialdemokratisk igen. Men alligevel blev man overtalt af Mette, som skuffer fælt. Hendes ministerhold er ikke særligt dygtige. Kun Coronaen, men det er jo befolkningen som helhed der fortjener ros. At blive snydt af politiske partier er vilkårene for skaffedyrrne. Men socialdemokrat bliver HTS og Mette aldrig.