Coronakommentar
Læsetid: 7 min.

Ti ting du bør vide, nu hvor november kommer krybende med regn, rusk og stigende smittetal

Vinteren nærmer sig, smittetallene stiger, og frygten for nedlukninger vokser. Informations Lasse Lavrsen giver dig her et overblik over coronasituationen i Danmark lige nu, vaccinernes effekt, den rekordstore danske tillid og passende digte til lejligheden
Langt størstedelen af både de smittede og indlagte er uvaccinerede, men det betyder ikke, at der ikke findes indlagte og alvorligt syge vaccinerede. Det betyder heller ikke, at de vaccinerede ikke skal prikkes igen.

Langt størstedelen af både de smittede og indlagte er uvaccinerede, men det betyder ikke, at der ikke findes indlagte og alvorligt syge vaccinerede. Det betyder heller ikke, at de vaccinerede ikke skal prikkes igen.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
30. oktober 2021

Det er ikke let at være vidne til år efter år, men vi skal til det igen: Lige om lidt rammer november, og måske har de første af dine Facebook-venner allerede citeret det vrisne ’tø hø’-digt af Henrik Nordbrandt med de mange novembere (du kender det).

For os, der har været til stede det sidste års tid, har det ikke været for mange måneder, der har været problemet, men for få. Ja, faktisk var der hele sidste vinter kun én uendelig lang måned og den hed corona. Derfor holder vi i år neurotisk øje med smittetal, prognoser og den politiske værktøjskasse.

Her er ti ting, du skal vide lige nu.

1. Det går rigtig godt i Danmark

Og det gør det først og fremmest, fordi vi helt generelt har været meget flinke til at lade os vaccinere. Mere end 75 procent af danskerne er færdigvaccinerede, og det er den altafgørende årsag til, at vi i dag har et komplet genåbnet samfund, der til forveksling ligner det, vi havde i november 2019. Der er ingen planer om nye restriktioner, ingen lande, der ikke vil have os, og ingen fællessang fra altanerne. Alt ånder fred og idyl.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Thomas Mortensen

Når man taler om gennemsnit af døde med covid 19 er der et mørketal. Dette fordi Statens Serum Institut kun medtager dem der er døde op til 30 dage efter påvist covid 19 infektion. Der er alvorligt covid 19 syge, også yngre, der dør efter mere end 30 dages sygdom og således ikke kommer med i statistikken.

Holger Nielsen, Christina Petterson og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Sune Troelstrup

Hej Lasse, ad punkt 9): prøv at sætte dig ind i perspektivet hos mennesker, der virkelig har brug for andre mennesker. Kramme, tale, røre, bare være sammen. Også med mennesker, vi ikke nødvendigvis deler bakterier med i forvejen. Vi findes også, og ganske mange af os vil som udgangspunkt hellere risikere en nok så alvorlig virusinfektion end give afkald på vores menneskebad til evig tid (uden på nogen måde at ville forsvare uansvarlig og hensynsløs adfærd her). Du har det åbenbart ikke sådan, og det er fint nok. Det er måske endda en fordel for samfundet lige pt. Men prøv at aktivere din indlevelsesevne lidt. Det er gavnligt i sig selv, og det vil måske endda åbne for ægte langtidsholdbare strategier i forhold til denne og kommende pandemier.

Michael Slotsted

@Sune Troelstrup, hvem er det, du har behov for at kramme? Der har aldrig været forbud mod at kramme de nære.

Hvem er det, du har "behov" for at kramme, derudover?

Anne-Marie Esmann, erik pedersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Jeg er bitter på alle dem der ikke vil vaccineres:-(

Jeg har ferie i november og hele december med, og frygter at få min ferie ødelagt af nye ned lukninger, Coronapas og krav om brug af mundbind.

I forvejen har jeg opgivet tanken om at rejse til udlandet, fordi der alle steder stadig er restriktioner som vi pt er fri for i Danmark.

Kun på grund af alle os der er blevet vaccineret, og som vil blive det hver gang det anbefales, er vi i dag et frit land med frie borgere.
Helt ufortjent gælder samme de uvaccinerede!

Og helt overvejende vil det være de uvaccineredes skyld, hvis vi igen får Covid 19 restriktioner i Danmark!
Det uanset at alle vidste at flere vil blive smittet i vinteråret, også nogle der er vaccinerede.

Men jo flere der er vaccinerede, des højere er barren for hvornår vi igen bliver gjort til ufrie borgere i hver vores forbandede snærende spændetrøje.

Hele restaurationsbranchen, event og oplevelsesøkonomien ryster allerede af angst for aflysning af jule frokoster etc, bare ved de mindste politiske antydninger af nye restriktioner:-(
Og det uden at nogen restriktioner endnu er indført, men blot rygter kan føre til aflysninger og konkurser.

Og det på grund af et mindretal af ansvarsløse hensynsløse egoister der ikke vil vaccineres!

Hvorfor skal de have lov til at holde en hel nation som gidsler, og ødelægge livsglæden for det store flertal.
Og risikere at være skyld i konkurser, tab af job og ødelæggelse af landets økonomi.

Nu må det indføres at det er fyringsgrund for alle, ikke at ville vaccineres, og at alle offentlige ydelser stopper for alle uvaccinerede indtil at de er blevet vaccineret.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Holger Nielsen, Joanna TD Bjerring, Erik Fuglsang, Bent Nørgaard, Per Torbensen, Birte Pedersen og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Lasse Lavrsen

Det med antallet af døde værende mindre end en om dagen? Hvor har du det tal fra?

Ifølge JHU så ligger vi på ca. 1,8 døde om dagen, og det har vi gjort siden starten af august. I samme periode sidste år var tallet 1,0 døde om dagen. Smittetallet i perioden er over dobbelt så højt som sidste år, men det burde vaccinerne tage broden af.

https://github.com/CSSEGISandData/COVID-19/tree/master/csse_covid_19_dat...

Sidst men ikke mindst er Delta varianten regnet som gennembrudsvariant. Vaccinerne virker stadigvæk, men ikke lige så godt som mod den oprindelige virus.

https://www.nytimes.com/article/covid-breakthrough-delta-variant.html

Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, Jette Steensen, Christina Petterson og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Den eneste grund til, at politikerne evt. ville lukke ned igen vil være, hvis sygehusene bliver overbelastet igen.

Den overbelastning er, pga at vi har givet los på alle adfærdsbegrænsninger, ikke kun afhængig af coronaindlagte.

Vi har på nuværende tidspunkt allerede flere coronasmittede og indlagte end sidste år på samme tidspunkt. Indlagte der kræver isolation, selvom de er der i kortere tid.

Og sygehusene knager allerede nu, da der er mange flere ikkecoronaakutindlagte i forhold til årstiden og andre år uden influenza.
En hel almindelig influenzasæson betyder senge på gangene.
Jeg tror ikke vores sundhedspersonale kan klare mere, de er slidt til sokkeholderne.

Hvis politikerne ikke vil skulle vælge mellem sammenbrudte sygehuse eller en nedlukning, skal de handle nu.

Det er trods alt meget mere overkommeligt og billigere, at bære mundbind, holde afstand og bruge coronapas.

Og så skal de måske også kommunikere klarere.
Det er ikke nok at sige, vi ønsker i bliver vaccineret og i samme åndedræt sige, Corona betyder ikke noget for de yngre under 65. Derudover er de gamle jo vaccineret, endda med rekordhøj tilslutning og det er de uvaccinerede, der kun fylder lidt på sygehusene, det kan vi klare.
Hvorfor skal de sidste så lade sig vaccinere?

Derudover kan politikerne også passende se på, hvilke forhindringer der er, der gør, at nogle ældre og andre ikke er vaccineret endnu. Måske erkende, at hvis man kun indretter samfundet efter de sunde, raske og velfungerende, når man ikke i mål.

Tal fra en dansk undersøgelse refereret på Version 2 viser, at digitaliseringen har efterladt ca. 25 % af danskerne på perronen.

Så det behøver ikke kun være motivationen, der forhindrer vaccination.

Holger Nielsen, Christel Gruner-Olesen, Eva Schwanenflügel, Finn Jakobsen, Anne-Marie Esmann, Christina Petterson og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Inge Lehmann

"Tal fra en dansk undersøgelse refereret på Version 2 viser, at digitaliseringen har efterladt ca. 25 % af danskerne på perronen."

Og hvor mange penge var det så lige vi sparede på at digitalisere? Det er der ingen som ved! Det er aldrig beregnet. "Nu skal vi i stedet se fremad". Nogle mener tvært imod at det har kostet os at afskaffe en service til borgerne som fungerede fint inden Nem-ID og diverse håbløse hjemmesider.

Holger Nielsen, Ole Svendsen, Eva Schwanenflügel, Finn Jakobsen, Anne-Marie Esmann, Kim Houmøller, Lillian Larsen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Morten Balling
"Smittetallet i perioden er over dobbelt så højt som sidste år, men det burde vaccinerne tage broden af."

Det reelle smittetryk er nok større, igen så siger det seneste tal 22 smittede per 100.000 borgere for fuld vaccinerede 75 for ikke vaccinerede og 44 for folk der er delvist vaccinerede. Det betyder, at vi lige nu ville have mindst 4000+ smittede per døgn, hvis vi ikke havde vacciner. Det er lidt som Julen sidste år.
Forskellen er bare at vi nu ingen restriktioner og på daværende tidspunkt var vi i total lockdown.

Det viser bare hvor effektive og fantastiske vaccinerne er. Og det er mig en gåde at man ikke virkelig har skubbet hårdere på for at få folk vaccineret.

"Sidst men ikke mindst er Delta varianten regnet som gennembrudsvariant. Vaccinerne virker stadigvæk, men ikke lige så godt som mod den oprindelige virus."

Hvilket jo igen stadig viser, at det var en kæmpe fejl at man fra central side ikke fik accelereret udviklingen af det som vi i dag kalder Bavarian Nordic vaccinen. Hvor fantastiske de vacciner er vi har i dag, så kunne vi have stået endnu bedre.

Data for gennembruds infektioner kan ses her hos SSI:

https://experience.arcgis.com/experience/aa41b29149f24e20a4007a0c4e13db1...

// Jesper

Per Torbensen, Birte Pedersen, Danny Hedegaard og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Morten Balling et godt eksempel på prisen for digitalisering er rejsekortet.

Det er tre gange så dyrt i drift og vedligehold, som det gamle system det erstattede. Som om vi ikke havde jaget nok folk over i bilerne i forvejen. På Version2 er der et blogindlæg, kære rejsekort(et), der er oplysende læsning.

Men tvangsdigitaliseringen af Danmark har ikke kun fjernet trykket for at sørge for ordentlige hjemmesider, nej nu er det også blevet lettere, at fralægge sig ansvaret og fjerne presset af at skulle se de borgere i øjnene, der lider under systemets afgørelser og mangler. Win win.

Et andet eksempel er e-Boks. Det koster næsten det samme som et fysisk brev. I tilgift fik vi så et post Danmark i ruiner. Det viste sig også, at politikerne glemte, at de ikke som ønsket kunne sælge det pga grundloven. Så nu sidder vi igen med en dobbelt udgift og et post Danmark der er uegnet til at løse opgaven.

Så politikernes våde digitaliseringsdrømme gør ikke kun opgaverne meget dyrere, det efterlader os også med systemer der ikke løser opgaverne mere.

Ps er der andre, der observerede hvordan offentlige institutioner, der ønskedes solgt af poltikerne, blev kørt i sænk, for så at blive solgt for en slik?

Ole Svendsen, Marianne Jespersen, Per Torbensen, Christel Gruner-Olesen, Morten Balling, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Finn Jakobsen, Kim Houmøller, Claus Nielsen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Danny Hedegaard kast din jammer og barnlige vrede ind i kampen mod dem der pisser på klima og biodiversitet’s katastrofen . Det er nemlig dem der ødelægger fremtiden for alt og alle. Ikke bare din ferie i november og december
Kom ind i kampen

Mvh Hanne Pedersen

Jette Steensen

Det er helt ubegribeligt at der ikke indføres afstandskrav og krav om masker/ “mundbind” i offentlig transport. Det er ganske nemt og fungerer helt uproblematisk i f.eks Tyskland ( bortset fra enkelte protestgrupper ,som i virkeligheden protesterer af mange andre årsager). Det er også helt uforståeligt at et flertal på Christiansborg INKLUSIVE ENHEDSLISTEN pludselig vedtager at i DK er Corona ikke et problem ! national selvforherligelse som til uendelighed gentages i medierne. Det er vist det tyskerne kalder die dummen Danen.

Kim Houmøller

Som situationen er nu er vinterferien skrottet. At bevæge sig rundt i offentlig transport ligeså. Ærgeligt men sådan er livet!

@Inge Lehman: Det lyder interessant med disse høje omkostningsniveauer for hhv. e-boks og rejsekortet ift. deres “analoge” forgængere. Kunne du give et fingerpeg til kilder for dem, der skulle være interessede i at dykke lidt mere ned i det?

Jesper Frimann Ljungberg

@Morten Hansen

Mht. Rejsekortet er det sku lidt svært, at finde eksakte tal. Men driften af Rejsekortet A/S er en halv milliard om året. Ud over det skal man huske, at der stadig er andre billet systemer. Rejsekortet erstattede IKKE alle andre muligheder for at købe billetter.
Hvis man er i tvivl kan man tage et kig på:

https://www.dsb.dk/find-produkter-og-services/

Det er grotæsk.

Man kan også tage et kig på sin lokale station, hvor der i dag (på min station) står 10 rejsekort standere, et rejsekort optanknings automat og en billet automat. Og det er kun en S-togs station.

Jeg fandt en præsentation fra midttrafik der beskriver alle fordelene som står i business casen (altså fordele der ikke økonomiske)

• Rejsekortet fungerer som en elektronisk pung, der kan lagre penge og rabatter.
Nej.

• Kunden skal ikke have kendskab til takstsystemet - systemet beregner selv den rigtige pris

Nej. Takst systemet blev ikke afskaffet, og hvis man skal have et pendlerkort (hvor jeg personlig har måtte finde ud af, at regelsættet for rejsekortet ikke gælder.) Så er det klart en fordel hvis man forstår sig på mere komplekse algoritmer.

• Slut med at vælge mellem klippekort- og abonnementskort. Systemet beregner automatisk den mest fordelagtige pris

Nope. Vi endte op med en enorm forringelse for pendlere. Du kan ikke længere have f.eks. et Alle zoner i hovedstaden, men kun pendle mellem to lokationer, med mindre du optimere tingene, som kræver noget forståelse af algoritmer.

• Kortet er altid klar til brug.
Det er vist en sandhed med modifikationer.

• Automatiske betalingsordninger og kundernes øgede brug af selvbetjening
nedbringer omkostningerne.

Igen er rejsekortet kun en del af hele billet systemet, pendlerkortet (som er en forringelse for folk i hovedstadsområdet) blev først introduceret i Q4 2116.

Diskussionen er interessant set i forhold til hele kommune valget, for bestyrelserne i disse lokale trafik selskaber er kommunal politikere, som for at sige det lige ud ingen forstand har på trafik. Og fordi disse bestyrelsesposter bruges som 'ben'/del af det politiske spil i kommunal politik, så .. ja.. er vi låst fast i et system der er .. dekadent.

// Jesper

Ole Svendsen, Carsten Munk, Inge Lehmann, Morten Balling og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Puh Morten Hansen tallene er ovre fra artikler og debatter ovre på ingeniøren og version 2.

Angående rejsekortet er det en artikel på ingeniøren fra 2012 med titlen "rejsekortet er tre gange dyrere for trafikselskaberne end klippekort" af Magnus Bredsdorff. Heldigvis havde jeg bogmærket den.

Angående e-Boks må jeg blive dig svar skyldig, da jeg der trækker på hukommelsen. Jeg kan desværre ikke bogmærke artikler på min mobil.

Gunilla Kurdahl

Kære Danny

De uvaccinerede er ikke en flok hensynsløse egoister. De har bare andre prioriteringer end dig.
For mig at se er vaccinetvang et overgreb. Kan du følge mig i det?

Kh, Gunilla

Jesper Frimann Ljungberg

[XX] er ikke en flok hensynsløse egoister. De har bare andre prioriteringer end dig.
For mig at se er [YY] et overgreb. Kan du følge mig i det?

Skift selv
XX = 1%’erne YY= skat
XX=Hastighedsoverskridere YY=hastighedsbegrænsninger
……

Find selv på flere..

// Jesper

Danny Hedegaard

Citat
Gunilla Kurdahl
31. oktober, 2021 - 19:33

Kære Danny

De uvaccinerede er ikke en flok hensynsløse egoister. De har bare andre prioriteringer end dig.
For mig at se er vaccinetvang et overgreb. Kan du følge mig i det?

Kh, Gunilla

Nej det kan jeg ikke!

Jeg anerkender ikke retten til at fravælge at blive vaccineret.

Og jeg mener at det bør have konsekvenser ikke at ville vaccineres.
Som i praksis betyder at ingen kan undslå sig for at blive vaccineret.

Det har vi som samfund ret til at kræve af alle, og det bør efter min mening indebære tab af ens levebrød, hvis man nægter a bliv vaccineret.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard