Analyse
Læsetid: 9 min.

Anklagerne i rigsretten: Hvis Støjberg ikke dømmes, kan ingen ministre længere holdes ansvarlige

I en klar og kontant procedure argumenterede anklagerne onsdag i rigsretten for, at Inger Støjberg med direkte forsæt iværksatte en ulovlig adskillelse af asylpar, selv om hun var advaret imod det af sit embedsværk
Anklagerne i rigsretten fremlagde i deres procedure, hvorfor de mener, at Inger Støjberg bør idømmes ubetinget fængselsstraf på ikke mindre end fire måneder for sin rolle i sagen om adskillelse af asylpar

Anklagerne i rigsretten fremlagde i deres procedure, hvorfor de mener, at Inger Støjberg bør idømmes ubetinget fængselsstraf på ikke mindre end fire måneder for sin rolle i sagen om adskillelse af asylpar

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
25. november 2021

Inger Støjberg bør idømmes ubetinget fængselsstraf på ikke mindre end fire måneder for sin rolle i sagen om adskillelse af asylpar. Sådan lød det fra anklagerne Anne Birgitte Gammeljord og Jon Lauritzen, da de onsdag gennemførte deres procedure i den blot sjette rigsretssag i danmarkshistorien.

Den forhenværende udlændinge- og integrationsminister iværksatte den 10. februar 2016 en undtagelsesfri og dermed ulovlig adskillelse af asylpar, hvor den ene part var under 18. Hun gjorde det, selv om hun adskillige gange blev advaret om, at en sådan administration ville være ulovlig. Den direkte konsekvens var, at Udlændingestyrelsen indførte en klart ulovlig praksis. Og Inger Støjberg gjorde intet for at rette op på ulovlighederne.

Sådan lød påstanden fra anklagerne.

»Det hele kan sammenfattes i ordet pligtforsømmelse,« sagde Anne Birgitte Gammeljord.

Hun gjorde gældende, at der var tale om »direkte forsæt«, da den daværende minister iværksatte den ulovlige ordning:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

4 måneders fængsel for al den ondskab Inger Støjberg har forvoldt mennesker, hun ikke kan acceptere pga. af deres race og eventuelle religion, er bare alt for billigt sluppet.

Andre almindelige mennesker, der havde skadet deres medmennesker tilsvarende, vilde blive straffet væsentlig hårdere.

Søren Cramer Nielsen, Ole Svendsen, Ninna Maria Slott Andersen, Eva Schwanenflügel, René Hansen, erik pedersen, Gitte Loeyche, Svend-Erik Runberg, Ib Christensen, Erik Pedersen, Rolf Andersen, Frederikke Nielsen, Steen K Petersen, Jan Fritsbøger, John Andersen, Carsten Munk, Anne-Marie Esmann, Morten Wieth, Mads Berg, Hans Larsen, Halfdan Illum og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Niels Peter Nielsen

Underligt at vi slet ikke har hørt nævnt noget om et impliceret vidne, der ville kunne fremstå som i det mindste eet eksempel på de påståede tvungne "barnebrude". Det er måske fordi begrebet i disse tilfælde kun fandtes i ministerens egen forestillingsverden?

Ole Svendsen, Eva Schwanenflügel, Yvonne Mogensen, jørgen djørup, Svend-Erik Runberg, Ib Christensen, Rolf Andersen, Inger Pedersen, Morten Wieth, Tommy Clausen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Barnebrude findes. Men ikke på de danske asylcentre.
Der har været enkelte tilfælde før Støjberg, og det blev ordnet meget lempeligt, hvor kvinden fik mulighed for at lade sig skille, hvis det var, hvad hun ønskede.
Så nej, der er ikke et kor af taknemmelige undslupne barnebrude.
Man har forsøgt sig med at indføre Ayaan Ali Hirsi som "vidne".
men det blev afvist.
Det var, hvad man kunne skrabe sammen.

Ole Svendsen, Eva Schwanenflügel, jørgen djørup, Lillian Larsen, erik pedersen, Gitte Loeyche, Svend-Erik Runberg, Ib Christensen, Rolf Andersen, Inger Pedersen, Frederikke Nielsen, John Andersen, Anne-Marie Esmann, Benta Victoria Gunnlögsson, Morten Wieth, Peter Wulff, Hanne Utoft, Dorte Sørensen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

"Inger Støjbergs instruks fik ifølge anklagerne alvorlige og mærkbare konsekvenser for de unge asylpar. I alt blev omkring 80 personer – herunder også parrenes børn – berørt af den ulovlige praksis. Operatørerne på asylcentrene, som fik overdraget den utaknemmelige opgave med at få adskilt parrene, kunne i stribevis af indberetninger oplyse om desperate unge kvinder. Efter adskillelsen fra deres ægtefælle var de nervøse, deprimerede og utrygge, de fik søvnproblemer, mistede appetitten og holdt op med at gå til undervisning. Enkelte begyndte endog selvskadende adfærd, ligesom der var rapporter om selvmordstanker og angiveligt også -forsøg."

Og Støjberg er iskold.

Ole Svendsen, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Gitte Loeyche, Svend-Erik Runberg, Ib Christensen, Rolf Andersen, Inger Pedersen, Frederikke Nielsen, Steen Bahnsen, Jan Fritsbøger, John Andersen, Carsten Munk, Anne-Marie Esmann, Mads Berg, Peter Wulff, Tommy Clausen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Desværre har anklagerene ret, når de sige , at hvis IS ikke bliver dømt så kan ALLE fremtidige minister bare gøre som de vil.

PS: og så behøver MF heller ikke frygte resultatet om , at hendes regering ikke blev eller blev oplyst om den manglende lovhjelm - men det gør Venstre jo ellers meget postyr ud af.
Tænkt hvis Løkke Rasmussen havde vist sig som et "mandfolk" og afsat IS, så havde flere unge par og personalet været sluppet for meget og de danske skatteydere for en dyr Risret.

Ole Svendsen, Ninna Maria Slott Andersen, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Gitte Loeyche, Svend-Erik Runberg, Rolf Andersen, Peter Wulff, Steen Bahnsen, John Andersen, Helle Walther, Anne-Marie Esmann, Freddie Vindberg, Mads Berg, Morten Wieth og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Esmann

Jeg afventer spændt dommen over IS. Jeg tror på at hun bliver dømt. Men forventer det værste for ikke at blive for skuffet.

Anklagerne var også klar i mælet over for overtrædelse af Forvaltningslovens regler om retten til at blive hørt samt principperne om saglighed og proportionalitet. Disse overtrædelser blev ikke på noget tidspunkt omtalt af hverken IS eller i det såkaldte notat, som hun godkendte. Dette faktum er faktisk blevet rejst af en af Ministeriets/Udlændingestyrelsens jurister. Derfor er netop dette også vigtigt i anklagerens procedure.
Det var faktisk derfor at forsvaret forsøgte at indkalde Ayan Hirsi Ali for at hun skulle bevise at disse mennesker (barnebrudene) alligevel ikke hverken ville forstå et kik og i værste fald var bange for deres mænd. Det blev da heldigvis også nægtet af Rigsretten.
Men rigtigt er det jo også, at der jo ikke er en lang række vidner, der støtter IS sag om "adskillelse af barnebrude". Jeg føler at det er hendes forargelse og med rette, at der er barnebrude uden for Danmark hvor ganske unge piger bliver gift med meget ældre mænd. Men så kan IS jo tage til disse lande og kæmpe imod det der istedet som hun gjorde her: Valgte at føre denne kamp mod uskyldige ofre/asylpar M/U børn i Danmark.

Som sagt håber hun bliver dømt - 4 måneder betinget - er også for lidt i min verden. Men alternativet frifindelse vil få uoverskuelige konsekvenser for vor retsstat og demokrati.

Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Gitte Loeyche, Jan Fritsbøger og Gitte Kjeldsen anbefalede denne kommentar

Jeg forventer en rigsret er retfærdig og dømmer ud fra landets love og indtil det er sket, så afventer jeg dommen på den sag. IS har som Pernille Vermund sine holdning, som jeg er dybt uenig i, men der er ytringsfrihed, men at folk så stemmer på dem, det kan undre. Det siger jo noget om ca. 10% af danske vælgere.

Egon Stich, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Inger Pedersen og Anne-Marie Esmann anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Esmann

Jeg kom til at skrive at IS står til 4 måneder betinget. Det er ubetinget, hvilket jo er noget helt andet.

Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Carsten Munk og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Rigsretter plejer at finde skyldige. Det er derfor, det hedder rigsretter. Eneste ministerfortilfælde var Ninn-Hansen. Han blev kendt skyldig og fik en fængselsstraf.
Men ellers er der ikke mange eksempler på, at ministre retligt er blevet draget til ansvar overhovedet for lovovertrædelser og grov sjusk. Eller forvaltninger for den sags skyld. De plejer at få kollegial tilgivelse - bare de undskylder og lover bod og bedring.
Ikke så underligt at Danmark er nu ligger under midten i korruptionsmålinger over verdens lande.
Så mon ikke Inger-med-lagkagen får en eller anden slags straf?

Jeg har tillid til retssystemets uafhængighed, og jeg syntes derfor, man skal lade domstolene køre retssagen på domstolenes egne vilkår.

Men sagen er, at domstolene kun kan agere indenfor lovgivningens rammer. Og som bekendt er det jo de lovgivende politikere, der skaber disse love.

Lov nr 117 af 15/04/1964 "Lov om ministres ansvarlighed", fastslår:
- § 2. Borgerlig straffelovs almindelige del finder anvendelse.
- § 6. Straffen efter § 5 er bøde, hæfte eller fængsel indtil 2 år.

Hvis Inger Støjberg "kun" idømmes 4 måneders fængsel, syntes jeg, at borgerne skal forlange fuldstændig ændring af lovene. For så er disse love helt ude af relation til de love, som civil-samfundet dømmes efter.

Og så må det være helt slut med sager i Rigsretten, der kun anvendes, for at bringe politikere ud af det ordinære retssystem, der jo er Borgerlig straffelov.

Ole Svendsen, Svend-Erik Runberg, Ib Christensen, Rolf Andersen og Anne-Marie Esmann anbefalede denne kommentar

Danmark delte både for 2019 og for 2020 førstepladsen som mindst korrupte land med New Zealand på Transparency International's liste, de fik for 2019 87 og for 2020 88 point ud af 100 mulige - hvad sådanne undersøgelser så ellers er værd.

Hvis man skal undgå rigsretssager mod ministre, kræver det enten, at Folketinget undlader at tiltale ministre for deres embedsførelse, eller en grundlovsændring (§ 16, § 60). Så vi slipper nok ikke af med dette tunge apparat foreløbig.

Bare det at hun forsøger, at omdøbe 'Instrukskommissionen' til barnebrudskommissionen burde fortælle lidt om at hun har behov for at gemme sig.
"Vi ved hvem de er, dem der selv viser de har noget at skjule"

https://videnskab.dk/forskerzonen/kultur-samfund/retorikprofessor-saadan...

Hvis det skulle dreje sig om pigernes bedste interesse, så er det da noget af en fadæse, at gøre en ekstra indsats for, at ingen barnebrude fremover kommer i nærheden af hjælp her i Danmark.

At bruge børn som undskyldning er desværre ret udbredt i dansk politik.
Vores nuværende statsminister gik til valg på, at ville være "børnenes minister". Og jeg syntes at se hendes største interesse i dem er, at bruge dem i hendes valg film.

Eva Schwanenflügel og Svend-Erik Runberg anbefalede denne kommentar

@Poul Simonsen
24. november, 2021 - 22:48

Du har egentlig ret. Det falder jo faktisk ind under "hate crime".

Hvad er egentlig forskellen på om folk bruger en jernstang mod andre af racistiske årsager, eller bruger sin stilling imod dem af samme?

@ Ib Gram-Jensen,

Nu er korruption altså noget andet. Og jeg kender ganske godt Transparency International. Men borset fra betegnelsen, hvad er så egentlig forskellen mellem korruption og vennetjenester? For under overfladen trives korruptionen ganske godt i Danmark.

Transparency International fastslår: "Korruption udhuler tilliden, svækker demokratiet, hæmmer den økonomiske udvikling og forværrer yderligere ulighed, fattigdom, social splittelse og miljøkrisen".

"Korruption kan antage mange former. Og er bl.a. politikere, der misbruger offentlige midler eller giver offentlige job eller kontrakter til deres sponsorer, venner og familier",

Det smager af pamperi og vennetjenester, når én socialdemokrat belønner den anden med en fratrædelsesordning til 5,2 mio. kr. Det fikJens Kramer Mikkelsen, med sig i hånden, efter at han blev fyret fra det offentlige byggeselskab By & Havn.
En professor i offentlig forvaltning kalder forløbet for ”ubehøvlet selvbetjening” og peger på, at dette er blandt de dyreste nogensinde til en fyret direktør i et offentligt selskab.

Information: "LøkkeFonden skulle hjælpe drenge på kanten, men er blevet et studie i mulige interessekonflikter".
https://www.information.dk/indland/leder/2018/03/loekkefonden-hjaelpe-dr...

Berlinske Tidende: "Jo, der findes korruption i Danmark - her er fem forslag til at bekæmpe den".
https://www.berlingske.dk/kronikker/jo-der-findes-korruption-i-danmark-h...

Og det er vel også en form for korruption, når en byggesag kan hjælpes lidt frem af en kommunalpolitiker eller en vennetjeneste til en kommunal ansat.

Efter min opfattelse, foregår der ganske meget under "radaren" i Danmark.

Ib Gram-Jensen, Eva Schwanenflügel, lars pedersen, Kim Houmøller, Lillian Larsen, jens christian jacobsen, Ib Christensen, Svend-Erik Runberg og Anne-Marie Esmann anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Det var 'kun' TIs liste over forsvarskorruption at Danmark var røget langt ned på listen. Men mindre kan gøre det. Eller mere.
Det danske politiske system har udviklet sig til et moderne, klientistisk system, dvs et system hvor kontakt eller vennetjenester, som Romme kalder det bliver vigtige, for at systemet fungerer, løber rundt og kan dække over 'fejltagelser.' Og vennetjenester skal jo honoreres. Her fungerer bestikkelse også ganske godt.
I 2018 oplistede Berlingske en række 'sager' der ligger et juridisk sted mellem klientisme, bestikkelse og vennetjenester:
1. Danmarkshistoriens største bestikkelsessag, den såkaldte ATEA-sag
2. Hvidvaskskandalen i Danske Bank
3. Medarbejderen fra Socialstyrelsen, der havde svindlet for mere end 110 mio. kr.
4. Den danske mangel på gennemsigtighed i forvaltningen. Her har Danmark fået kritik af Europarådet (GRECCO), fordi vi ikke lever op til egne løfter og internationale standarder i forhold til politikeres private interesser.
5. Studehandler i FT der gør at offentlighedsloven ikke bliver mere åben. Fortsat lukkethed.
6. Nepotismesager i forsvarets ledelse. Og i både Forsvars- og Statsministeriet.
7. Køb af opmærksomhed hos Lars Løkke, hvor han 'tog imod' hvis man donerede penge til Løkkefonden.
8. Og whistleblower-ordningerne fungerer tilsyneladende ikke.
Senere er der kommet mange, mange flere sager til.

Ninna Maria Slott Andersen, Eva Schwanenflügel, johnny volke, Kim Houmøller, Lillian Larsen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Der er vigtige love og mindre vigtige love, men alle love skal overholdes. Det er selvfølgelig alvorligt, når en minister eventuelt bryder en lov. Der er dog et moralsk aspekt, som IS med rette kan gøre gældende, og hun mener nok, at pågældende lov er forkert. Jeg tror på, at hun er oprigtig . Sagen er alt for lille til en rigsretssag, og skulle være klaret med en beklagelse fra IS. Men det er hun nok for dumstædig til at acceptere. Den mulige strafs størrelse viser bare, at hele sagen burde været klaret på en anden måde.

Mit land har udviklet sig til en bananrepublik på 40 år. Penge er magt, og den bliver brugt på alle niveauer. Bestikkelse eller nepotisme handler om magt og ikke kun penge. I min andelsbolig er hele bestyrelsen valgt på vennetjenester. Når du gør opmærksom på ulovligheder, bliver du truet med udsmidning. Det kan de gøre bare de har flertal på generalforsamlingen. Ingen troede dette var muligt, men sådan er det. Vores formand har fået sin egen personlige advokat ind som advokat for foreningen. En helt udemokratisk konstellation. Jeg er oppe imod Teknisk forvaltning i København, som lukker øjnene for svindel med lejligheder. Noget de har pligt til at føre tilsyn med.
God Sommer!

Ninna Maria Slott Andersen, jens christian jacobsen, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen og johnny volke anbefalede denne kommentar

@ Torben Larsen,

Det er muligt, at Inger Støjberg er oprigtig, hvad dette så indebærer i dette tilfælde.

Men samfundets grundlag bygger på, at alle er lige for loven. Og hvis en minister blot ustraffet kan bryde op til flere love og gøre det helt bevidst, så har jeg også denne rettighed.

Og hvis jeg har denne rettighed, har alle andre det også, og det gælder selvfølgelig også psykopater og lystmordere. Og så ender samfundet i kaos.

Derfor mener jeg, at love skal overholdes og til punkt og prikke. Og især mener jeg, at lovgivere bør have en meget skærpet pligt til at overholde gældende love.

Gert Romme,
Det er faktisk også min fornemmelse, at der foregår ganske meget "under radaren" i Danmark. Min henvisning til Transparency International var foranlediget af Jens Christian Jacobsens kommentar 25. november, 2021 - 11:11, hvor han skrev, "Ikke underligt at Danmark nu ligger under midten i korruptionsmålinger over verdens lande" uden at henvise til nogen sådan måling. Og mit forbehold for værdien af en sådan måling skyldes dels, at Transparency International ranglister landene efter "their perceived levels of public sector corruption according to experts and businesspeople", dels spørgsmålet om, hvad der falder ind under korruption. Begge dele peger i retning af, at sådanne målinger og ranglister ikke nødvendigvis er ganske præcise og retvisende. Desuden kan opfattelsen af, at korruptionsniveauet i et land er lavt, når den én gang er slået igennem, meget tænkeligt i sig selv sløve opmærksomheden på, hvad der faktisk foregår, så mere går "under radaren" end for andre landes vedkommende.

@Gert Romme; jeg er faktisk helt enig med dig. Jeg har måske ikke udtrykt klar t nok, at selvfølgelig er det ekstra skærpende, hvis det er en minister, der bryder loven end hvis det er dig eller mig. Juristerne må dømme i skyldsspørgsmålet. Meningen med min kommentar er, at det jo er et enormt apparat der er opstillet til sagens opklaring, og det mener jeg altså ,at den er for lille til. Men der er selvfølgelig en sag, der skal opklares.

4 måneders ubetinget fængsel er alt for lidt i forhold til al den skade som Støjbjerg har forvoldt.

At Morten Messerschmidt kun blev idømt betinget fængsel for decideret svindel med EU midler (efter en hyklerisk valgkampagne om at ville til EU for at bekæmpe svindel) virker også grotesk.

Begge eksempler viser, at for politikere gælder der åbenbart andre regler, hvor de dømmes langt mildere den alm. borger vil blive dømt for tilsvarende forbrydelser.

Lighed for loven tak. Det bør ikke være en formildende omstændighed, at man er højt profileret politiker - tværtimod!
Det bør være en skærpende omstændighed, at man er højt profileret politiker, når man begår forbrydelser i dette land.