Interview
Læsetid: 6 min.

Arkitekt skiftede job, fordi han vil vise branchen, at klimahensyn ikke er en dårlig forretning

Klimahensynet fylder efterhånden i flere og flere brancher. Men byggebranchen står stadig for næsten 40 procent af verdens samlede CO2-udledninger. For arkitekt Kasper Guldager er den bedste metode til at få andre til at bygge bæredygtigt at gøre det selv
Sidste år var arkitekt Kasper Guldager med til at stifte virksomheden Home.Earth, der har ambitioner om at bygge klimavenlige boliger i storbyen, som er til at betale.

Sidste år var arkitekt Kasper Guldager med til at stifte virksomheden Home.Earth, der har ambitioner om at bygge klimavenlige boliger i storbyen, som er til at betale.

Magnus Hove Johansson

Indland
1. december 2021

»Keep calm and expect to wait,« står der på et gult banner med Københavns Lufthavns logo i nederste højre hjørne. Det hænger på arkitekt Kasper Guldagers kontor, og det er netop, hvad han gjorde i 15 år. Ventede på forandringer inden for byggebranchen, der er kendt for at være en af klimakrisens helt store syndere.

Det er ikke, fordi han ikke forsøgte at påvirke branchen som partner i en større tegnestue og medstifter af den grønne tænketank GXN, der fokuserer på bæredygtige løsninger i byggeriet. Men alligevel blev han gang på gang konfronteret med, hvordan de endelige beslutninger ligger hos den, der betaler, og ikke hos den med de klimavenlige ideer:

»Som rådgiver stopper dine muligheder for at påvirke arkitekturen og byggeriet med din bygherres ambitioner. Og dem kan du jo selvfølgelig forsøge at løfte, men i sidste ende er det bygherren, der bestemmer,« siger Kasper Guldager.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Niels Peter Nielsen

Meget enig i, at man selv må bygge efter de bæredygtige principper, man ønsker at udbrede. Dermed er det dog ikke givet, at udbredelsen sker ret hurtigt. Her i Egebjerg i Odsherred, hvor vi startede en bæredygtig byggeforening for 16 husstande i 2005 efter opskriften fra Friland, har vi dog lige fået knopskuddet Egeskoven med 25 husstande.
For mit eget vedkommende har natur- og genbrugsmaterialer som sokkelsten, ler, halm, spærtræ, vinduer, døre, mursten, fliser, hør- og hampebatts osv. betydet en samlet besparelse på 80-120.000 kr. ift. konventionelle materialevalg. Selvfølgelig kan der spares mange penge, hvis man altså giver sig tid til at søge og hente de forskellige "fund".
Største besparelse i byggeriet er dog egen arbejdskraft. Man skal gøre det op på den måde, om det er to-fire års byggetid værd at spare ca. det halve af de normale byggeomkostninger og dermed nedsætte financeringstiden med ca. 2/3. Par skal være 100% enige!
I nutidens priser taler vi her om 4-6.000 kr./m2.
Det er især den autoriserede VVS og el, der koster kassen.
Derimod har solopvarmning af mit vand nu været gratis i de sidste 7 år.

Steen Bahnsen og Leanette Nathalia Chresta Jensen anbefalede denne kommentar