Analyse
Læsetid: 5 min.

Flere sms-spørgsmål er ubesvarede. Alligevel kom Mette Frederiksen styrket ud af pressemøde

Presset på Mette Frederiksen syntes større end nogensinde, da hun onsdag aften skulle besvare spørgsmål i sagen om de slettede sms’er. Sagen er langtfra slut, og hun svarede ikke direkte på, hvornår hun begyndte at slette sms’er, men alt i alt fik hun fjernet det værste pres
Man kan dog stadig stille sig kritisk over for, at Mette Frederiksen og hendes tætteste rådgivere har fastholdt en praksis om at slette sms’er, mens en af Danmarkshistoriens største regeringskriser fandt sted.

Man kan dog stadig stille sig kritisk over for, at Mette Frederiksen og hendes tætteste rådgivere har fastholdt en praksis om at slette sms’er, mens en af Danmarkshistoriens største regeringskriser fandt sted.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
4. november 2021

Onsdag aften stillede statsministeren sig endelig frem på et pressemøde og svarede mere eller mindre klart på en række spørgsmål, som offentligheden i flere dage forgæves har afkrævet hende svar på: Hvornår blev Mette Frederiksens telefon indstillet til at slette sms’er automatisk? Og hvem rådgav hende til det?

Og presset var stort. De seneste dage har den ellers så kontante og direkte statsminister svaret udenom på de ellers ret konkrete og enkle spørgsmål. Det har fået flere til at mistænke statsministeren for at slette sms’erne for at dække over, at hun har vidst, at der manglede hjemmel til at slå alle mink i Danmark ihjel, hvilket Mette Frederiksen beordrede for præcis et år siden.

Statsministerens opgave onsdag aften var at signalere åbenhed og derved dels at berolige støttepartierne, som offentligt har undret sig over hendes manglende svar om sms’erne. Men vigtigst af alt skulle hun – her kort tid inden kommunalvalget og efter et par meningsmålinger, der viser faldende opbakning til regeringen – overbevise vælgerne om, at hun ikke skjuler noget for dem.

Og det lykkedes – i hvert fald delvist.

På pressemødet forklarede Mette Frederiksen, at hun blev rådgivet til at slette sms’er automatisk senest i sommeren 2020, og at statsministeriet »formoder«, at funktionen er blevet aktiveret i den forbindelse.

Hun kan altså ikke svare præcist på spørgsmålet om, hvornår slettefunktionen blev slået til, men tror man tror man hendes forklaring, skete det altså måneder før minkskandalen rullede.

Det betyder ikke, at sagen slutter her.

Der vil blive spekuleret i, om slettefunktionen i virkeligheden blev sat til senere, nu hvor Mette Frederiksen ikke vil lægge hovedet på blokken.

Man kan oså stadig stille sig kritisk over for, at Mette Frederiksen og hendes tætteste rådgivere overhovedet har fastholdt en praksis om at slette sms’er, mens minksagen rullede.

Justitsminister Nick Hækkerup, som også var med på onsdagens pressemøde, brugte en rum tid på at forklare, at sms’er generelt kan betragtes som undtagelsesfri for journaliseringspligt, fordi de ifølge justitsministeriets vurdering oftest er såkaldt formløse. Samtidig slog han fast, at det er nyt, at man bliver bedt om at udlevere sms’er bredt i en sag.

Men de sms’er, der er under debat her, er fra nøglepersoner i minksagen og specifikt omkring de dage, hvor den afgørende beslutning om at slå alle mink ihjel blev truffet. Kommissioner har før bedt om at få udleveret sms’er fra centrale personer. Det gjorde sig blandt andet gældende i Instrukskommissionen.

Man kunne derfor godt forvente, at statsministeren og hendes rådgivere havde været opmærksomme på ikke at slette sms’er, i det øjeblik det stod klart, at der var tale om en så alvorlig skandale i Danmarkshistorien.

Men fokuserer man på sagens kernespørgsmål – vidste statsministeren, at der ikke var lovhjemmel til at aflive alle mink, og har hun siden forsøgt at dække over det? – kom Mette Frederiksen styrket ud af det 99 minutter lange pressemøde.

Hånden over embedsværket

Under pressemødet forklarede statsministeren, at det var Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, som har rådgivet Mette Frederiksen til at slette sms’er. Bertelsen har selv haft den instilling på sin egen telefon, siden før hun blev ansat i Statsministeriet i januar 2020.

»Det er en rådgivning, jeg har lyttet til, og som i øvrigt forekommer mig at være rigtig. Også nu,« sagde Mette Frederiksen.

Det er velkendt, at statsministeren og Barbara Bertelsen er tætte, og derfor var det også påfaldende, at statsministeren brugte en del energi på at understrege, at man ikke skal beskylde embedsværket (læs: Barbara Bertelsen) for at have begået fejl i forbindelse med beslutningen om at slå alle mink ihjel.

»I kommer ikke til at høre mig rejse kritik af embedsmændene. De har knoklet for Danmark, og rigtig mange mennesker kan være taknemmelige for rigtigt meget på grund af de embedsmænd, vi har.«

Mette Frederiksen ønsker formentlig at vise 100 procent opbakning til sin departementschef, som de seneste uger har været i vælten, idet der i forbindelse med afhøringen af departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet Henrik Studsgaard er kommet sms’er frem, som udstiller Barbara Bertelsen som en hård embedsmand, der kommunikerer i yderst skarpe vendinger.

Hun skrev blandt andet i en sms til Studsgaard: »Hvornår kommunikerer i (og lægger jer ned og ruller, som vi vendte) ;)« med henvisning til at lade Mogens Jensen tage skylden for den manglende lovhjemmel.

Spørgsmålet om de slettede sms’er er også særligt interessant, fordi sms-korrespondancen mellem Barbara Bertelsen og Henrik Studsgaard har blotlagt, at Statsministeriets departementschef har været tæt inde over krisehåndteringen af minkskandalen.

Mette Frederiksen foregreb selv det spørgsmål, som mange har stillet sig selv den seneste uge. Nemlig hvad indholdet er af de sms’er, som politiets teknikere nu forsøger at gendanne.

»Vil de vise, at jeg vidste, at der ikke var hjemmel?: Nej, det vil de ikke,« sagde hun.

Statsministeren gentog tydeligt flere gange, at hun ikke har kendt til den manglende hjemmel og henviste i øvrigt til, at hun ikke havde et motiv for at handle, uden lovgrundlaget var på plads. Her har hun en pointe, for som hun sagde, ville det have været nemt og enkelt for regeringen at få det nødvendige flertal i Folketinget for at skaffe lovhjemmel.

Om sms’erne foregreb hun dog, at de, hvis de kommer frem, kan komme til at afsløre en hård og ikke så flatterende tone mellem hende og hendes toprådgivere.

»Vil sms’erne vise, at vi kommunikerer i direkte tone og et skarpt sprog? Det vil de givetvis. Sådan er det.«

Håber, de kommer frem

Et andet centralt spørgsmål ved onsdagens pressemøde var, hvorfor Statsministeriet ikke svarede på Minkkommissionens anmodning om at få hjælp til at gendanne sms’erne. Og hvorfor det i første omgang skulle tage næsten fem måneder, før Statsministeriet svarede kommissionen på en anmodning om at få dem udleveret.

Statsministeren beklagede på vegne af sit ministerium, at det ikke skete hurtigere.

»Man ville sikre sig, at der ikke blev oplyst noget forkert,« sagde hun.

Nick Hækkerup forklarede, at Justitsministeriet generelt har haft dialogen med kommissionen om udlevering af materiale, og at hans ministerium uden held forsøgte at gendanne sms’er fra departmentschef Johan Legarths telefon.

Da det ikke lykkedes, sluttede korrespondancen med kommissionen dér, indtil regeringen af egen drift i sidste uge – da sagen rullede i medierne – bad politiets teknikere om at gå ind i sagen, forklarede Nick Hækkerup.

Vi ved endnu ikke, om det lykkes politiet at gendanne beskederne. Men det er bestemt ikke udelukket. Og når der er en sandsynlighed for, at sms’erne faktisk kan komme op til overfladen, ville det være direkte dumt for Mette Frederiksen at sige så klart og tydeligt, at sms‘erne ikke rummer bevis for, at hun kendte til den manglende hjemmel. Derfor kom hun styrket ud af aftenens pressemøde. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Og de politikere fra blå blok, der har stillet sig op og sagt, at Mette Frederiksen bevidst har slettet bevismateriale, står tilbage som aldeles useriøse.

Kristian Spangsbo, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Kjeld Pedersen, Søren Veje, Ingrid Olsen, Hanne Ribens, jens christian jacobsen, Nille Torsen, Malan Helge, Helle Walther, Per Larsen Andersen, Mads Bech Madsen, Ole Beckman, Hannibal Knudsen, Ole Hanelius, Holger Nielsen, Torben K L Jensen, Susanne Kaspersen, Jan Brunchmann, Steffen Gliese, Erik Fallesen, Niels Borre, Benta Victoria Gunnlögsson, Hans Larsen, Arne Lund, Jørgen Toftegaard og Hanneh Christensen anbefalede denne kommentar

Og til dem, der mener, at det er et stort problem, hvis SMS'erne ikke kan genskabes:

Altså hvis man mener, at en kommission eller en eventuel rigsretssag ikke kan arbejde uden ordentligt uden SMS'er, ja så kan man lige så godt lukke rigsretssagen mod Inger Støjberg, for hendes SMS'er er også slettede. SMS'er anses nemlig kke for vigtige, hvorfor de slettes efter endt ministertid. Og Søren Pind, der også er afhørt fornylig som vidne i rigsretssagen, slettede i øvrigt selv sine SMS'er, når de var 14 dage gamle.

Klaus Ankerstjerne Eriksen, Kjeld Pedersen, Steen K Petersen, Ingrid Olsen, søren ploug, Poul Reynolds, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, jens christian jacobsen, Helle Walther, erik pedersen, Mads Bech Madsen, Jens Jørgen Hansen, Hannibal Knudsen, Ole Hanelius, Holger Nielsen, Susanne Kaspersen, Jan Brunchmann, Steffen Gliese, Jørgen Tryggestad, Kim Houmøller, Lis djørup og Børge Jacobsen anbefalede denne kommentar
Hanneh Christensen

Danmarkshistoriens største regeringskrise! Hold da op. Man må sige at journalisten er oppe i det høje toneleje.

Det er godt nok proportionsforvrængning.

Inge ambrosius, Kristian Spangsbo, Ole Olesen, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Kjeld Pedersen, lars pedersen, Niels Jacobs, Ingrid Olsen, Poul Reynolds, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Nille Torsen, Christian Curdt-Christiansen, Malan Helge, Børge Jacobsen, Helle Walther, Jane Nielsen, Steen K Petersen, Lasse Nielsen, Ole Beckman, Karsten Nielsen, Birte Pedersen, Asiya Andersen, Holger Nielsen, Torben K L Jensen, Susanne Kaspersen, Steffen Gliese, Carsten Munk, Niels Borre, Hans Larsen, Carsten Bjerre, Andreas Munk-Madsen, jens christian jacobsen, Arne Lund, Kim Houmøller, Jørgen Toftegaard og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar

Fars søn - Jacob Dressmann - var ved at koge over af forudsigelig forargelse. Han glemte, at da den lille svindler kom til magten i 2015, da var noget af det første den regering gjorde, var at nedlægge den Irak-kommission, der skulle afdække det samlede forløb - alle Foghs løgne og manipulationer - af DK's indtræden og følgagtighed i USA's aggressionskrig mod først Irak og siden Afghanistan.
Og DR undlod høfligt at spørge ham derom.

Kristian Spangsbo, Ole Olesen, Rolf Andersen, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Vibeke Olsen, Kjeld Christensen, Søren Veje, lars pedersen, Lillian Larsen, Tina Peirano, søren ploug, Poul Reynolds, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Malan Helge, Børge Jacobsen, Helle Walther, erik pedersen, Pietro Cini, Steen K Petersen, Kim Houmøller, Lasse Nielsen, Per Larsen Andersen, Mads Bech Madsen, Lars Løfgren, Finn Egelund, Kurt Nielsen, Birte Pedersen, Asiya Andersen, Holger Nielsen, Susanne Kaspersen, Jan Brunchmann, Steffen Gliese, Carsten Munk, Niels Borre, Benta Victoria Gunnlögsson, Hans Larsen, Andreas Munk-Madsen og Jørgen Tryggestad anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det er en lidt anden historien end man får i P1, hvor det siges, at MF ikke gav svar på dit og dat osv. - med andre ord cirkuset vil fortsætte med den en mere fantastiske teori efter den anden.
Så pressemødet på dr.dk og hørte Jakob Ellemann-Jensen fortsætte sin kampagne efter pressemødet og den linje fortsætter i P1-morgen.

søren ploug, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel og Lasse Nielsen anbefalede denne kommentar
John Damm Sørensen

Den pressekonference var ren cover up. Det blev tydeligjort, da en journalist spurgte ind til, hvilke apps hun anvendte ud over almindelig SMS. Her valgte Mette Frederiksen at fremstå som ren teknisk novice uden det mindste kendskab til andet end politik.
Det er derfor stadig aldeles uafklaret, om der findes en central server til opsamling af al SMS kommunikation i Statsministeriet.

Michael Friis, Erik Fuglsang, Kurt Nielsen, Holger Nielsen, Christian Bruun, Claus Aaen, Rolf Andersen og Niels K. Nielsen anbefalede denne kommentar
Thomas Frisendal

Hvis de virkelig mener, at statsministeren bevidst har destrueret bevismateriale, hvorfor stiller Venstre så ikke en mistillidsdagsorden til hende? Har Venstre overhovedet tillid til hende?
Svaret er, at der er kommunalvalg, og Venstre fisker stemmer med alle midler, inkl. beskidte påstande.
Nu er det ikke længere konen i muddergrøften, men knægten i muddergrøften.

Klaus Ankerstjerne Eriksen, Kim Houmøller, søren ploug, Helle Walther, Lasse Nielsen, Hannibal Knudsen, Birte Pedersen, Holger Nielsen, Susanne Kaspersen, Steffen Gliese og Benta Victoria Gunnlögsson anbefalede denne kommentar

Tænk hvis medierne og oppositionen begyndte at tage ansvar. Vi har en klimakrise og en opblussen i corona.
Oppositionen bedriver flueknepperi og mistænkeliggørelse i uhørt grad.
Medierne bakker op hele vejen og sikrer vi får mindre overblik og dermed handlemulighed.

Kristian Spangsbo, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Kjeld Pedersen, lars pedersen, Niels Jacobs, Torben Larsen, søren ploug, Poul Reynolds, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Thomas Frisendal, Karsten Nielsen, Helle Walther, erik pedersen, Jane Nielsen, Vibeke Hansen, Lasse Nielsen, Mads Bech Madsen, Ole Beckman, Hannibal Knudsen, Birte Pedersen, Carsten Munk, Asiya Andersen, Holger Nielsen, Torben K L Jensen, Susanne Kaspersen, Jan Brunchmann, Steffen Gliese, Erik Fallesen, Dorte Sørensen og Benta Victoria Gunnlögsson anbefalede denne kommentar

Det lød ikke til, at det røg ind i folks hoveder (journalisternes i hvert fald), at SMS'er godt må slettes, men at SMS-ejeren har et ansvar for at journalisere vigtige SMS'er, hvilket jo kan bero på et skøn. I forhold til de nuværende bestemmelser.

Det lød heller ikke til, at det røg ind i folks hoveder (journalisternes i hvert fald), at det giver rigtig>/i> god mening, at sikre datasikkerhed på en mobil. IT-sikkerhed er en by i Rusland for mange. Slev på trods af den store cyber fare, vi alle - og især en statsminister - er i.

Og hvad dælen skulle der i det hele taget stå i de SMS'er som skulle rykke på noget som helst.

Kristian Spangsbo, Klaus Ankerstjerne Eriksen, søren ploug, Helle Walther, Lasse Nielsen, Birte Pedersen, Holger Nielsen, Ingrid Olsen, Torben K L Jensen, Bent Nørgaard, Andreas Munk-Madsen, Steffen Gliese og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

MF holdt en flot tale og gav andre skylden for sletningen af sms'erne. Vi ved at Mogens Jensen skulle ofres og hun medgiver at hun ikke vidste at pelsningen var uden lovhjemmel. Det skulle MJ's ministerium have undersøgt. Hvad er der så tilbage ?
20 mia. eller ca. 5000 kr til hver voksen her i landet at betale. Og igen et billede af en række ynkelige journalister, hvis spørgsmål var så bøvede at man forstår at de ligger i bunden af metier der har den dårligste troværdighed i befolkningen. Synd for de hæderlige der også findes.

Rolf Andersen, Birte Pedersen, Poul Reynolds, Eva Schwanenflügel, Jane Nielsen, Michael Hullevad, John Andersen og Ingrid Olsen anbefalede denne kommentar

Godt gået Mette F.
Det eneste jeg lige manglede var at du havde bedt om befolkningens opbakning og trykket på 'valg-knappen'. Et hurtigt folketingsvalg nu kunne gøre de desperate borgerlige til en endnu større minoritet i tingen.

Apropos SMS - hør lige NSA om ikke de har kopier af hele molevitten.

Rolf Andersen, Søren Veje, John Damm Sørensen, Kim Houmøller, Lasse Nielsen, John Andersen, Holger Nielsen, Torben K L Jensen, Susanne Kaspersen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar

Ellemann støttede nedlukningen af minkfarmene, der spredte virus i stor omfang - også ud over Nordjylland. Han tænkte heller ikke på lovhjemmel dengang. Nu løber han fejt fra sin troværdighed. Hans kompetencer og vilje til politisk samarbejde for landets bedste er minimal og uden erfaring. Højest en medløber når andre går forrest, så han kan blive i baghånd. Hvornår kommer hans egen ageren frem i lyset hos journalisterne - nå nej, han er jo i opposition og dermed ligegyldig

Herudover er er næppe sprogtonen i SMS strømmen, der afgør beslutninger i en stresset tid på kanten af kaos, hvor alle havde scenarierne fra (nord)Italen, Spanien og New York på nethinden.

Kristian Spangsbo, Kjeld Pedersen, Steen K Petersen, søren ploug, Poul Reynolds, Eva Schwanenflügel, Malan Helge, Helle Walther, Jane Nielsen, Carsten Munk, Lasse Nielsen, Mads Bech Madsen, Andreas Munk-Madsen, Hannibal Knudsen, Birte Pedersen, Ole Hanelius, Holger Nielsen, Asiya Andersen og Ingrid Olsen anbefalede denne kommentar

Jeg synes ikke Mette Frederiksen fremstår bedre efter sit pressemøde om slettede sms'er end før, Manglen på åbenhed og ærlighed omkring beslutningsprocessen bag aflivningen af minkerhvervet bliver tydeligere for hver gang hun taler udenom og behændigt undlader at svare. Når man undgår at svare gentagne gange på et spørgsmål, er det jo fordi der er noget man ikke vil fortælle. Da mink blev testet positive for corona under epidemien, tror jeg at de slog to fluer med et smæk og benyttede sig af lejligheden til at skaffe sig af med minkavl i DK.
Selvfølgelig skal man ikke holde dyr i småbure alene for at slagte dem for deres pels, det er jo åbenlyst uetisk. Men vi har et demokrati, som skal værne om os alle sammen og så må vi jo overlade beslutninger om at aflive folks levebrød til den demokratiske proces. Når vore politkere ikke kan finde ud af det, så står der heldigvis spandevis af lige så dygtige politkere i kø for at komme til fadet.

Vibeke Olsen, Erik Fuglsang og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig skal det undersøges, hvad ministrene vidste om hjemmel, og der må vi vente på kommisionen.

Men det er også vigtigt at slå fast, at der er ikke nogen, det er gået ud over i denne sag. Der er - ifølge DR's Christine Cordtsen - ikke nogle mink, der er aflivet ulovligt. De 11 millioner af de i alt 17 millioner mink blev aflivet, fordi de var smittede eller lå indenfor zonerne. De resterende 6 millioner mink blev aflivet lovligt EFTER, at det kom frem, hvad der var op og ned på hjemmelen.

Der er ikke en eneste minkejer, der har mistet sit erhverv på grund af en ulovlig beslutning. De mistede erhvervet pga den LOVLIGE beslutning, som rød blok vedtog kort efter, at det kom frem, at der manglede hjemmel.

Men i modsætning til ministre må oppositionen og pressen lyve lige så tosset, de vil. Og derfor vil vi stadig få at vide, at erhvervet blev nedlag pga en ulovlig beslutning. Og vil vil stadig - i indslag i TV om den manglende hjemmel - se interviews med minkejere, der i virkeligheden har mistet deres mink,fordi minkene var smittede eller lå indenfor zonerne.

Inge ambrosius, Kristian Spangsbo, Ole Olesen, Ole Meyer, Niels Jacobs, Ingrid Olsen, søren ploug, Hanne Ribens, Hannibal Knudsen, Erik Pedersen, Helle Walther, Carsten Nielsen og Jane Nielsen anbefalede denne kommentar
Carsten Nielsen

Man kan måske blive provokeret af den lethed hvormed MFgjorde Blå bloks og div journalisters kolossalt opblæste "sag" til en "uhørt" kriminalroman. Jeg tror på MF og var lettet over at slippe for den massakre der var lagt op til. Humoren manglede heller ikke; "Og så er det tid til få og korte spørgsmål - - det var for sjov".
Det var ikke muligt at sluge sådan et nederlag på stedet, så "der er stadig mange ubesvarede spørgsmål". En nar kan som bekendt spørge om mere end ti vise kan svare på. Det ligner forsøg på tilbagetrækning med lidt ære i behold.
Hun legede med frygtløst med vilddyrene.

Niels Jacobs, Lasse Nielsen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
John Damm Sørensen

"Hun legede frygtløst med vilddyrene."

Og det kan hun gøre, fordi hendes administrationsapparat rutinemæssigt skamrider Offentlighedsloven.

Arne Albatros Olsen

Jeg kan ikke andet end at tro at , MF med sin klart topstyrede regeringsførelse selvfølgelig godt vidste , at der manglede hjemmel for beslutningen.

Indtil flere ministerier vidste det jo godt, og den information må jo have flydt opad i systemet til regeringen.

Men det kan da godt være, at der beviseligt ikke findes noget klart papir spor understreger det, og at MF klarer frisag på den bekostning, under forudsætning at at sms'erne er mere eller mindre umulige at genskabe, hvilket igen godt kunne blive et sandsynligt udfald.

Øj, hvor er det ærgerligt, når der (som i denne lange tråd) går politik i demokratiet.

Det kan på ingen måde betegnes som "at sikre datasikkerhed" ved at slette SMS'er på sin mobil. Der findes et hav af værktøjer der kan det meget bedre. Det virker som om der ingen form for overordnet datasikkerhed findes i Statsministeriet, hvilket jeg finder meget mærkeligt, når firmaer af bare medium størrelse har den slags på plads.
Om disse SMS'er ændre noget er nok tvivlsomt, men det virker da som en løgn fabrikeret til lejligheden.

Rolf Andersen, Finn Thøgersen, Per Torbensen og Olav Bo Hessellund anbefalede denne kommentar
Børge Jacobsen

I over et og et halvt år svigtede de blå partier fuldkommen under den værste sundhedskrise i Danmarks historien ved at forholde sig total tavs og helt og aldeles passive. De såkaldte "ansvarlige" og "ordentlig" rørte ikke en finger. Sådan en flok kujoner og tøsedrenge.

Og nu, hvor det værste synes overstået tør de komme ud af mørket, ud af skabene og bruger deres tavshed under Danmarks historiens værste sundhedskrise og bruger deres tavshed og fejhed i et politisk taktisk spil langt under bæltestedet blottet for en hver moral, etik, anstændighed og ordenlighed.

En flok uværdige kujoner, som kun tør komme ud af busken, når der er klar bane.

Skal sådan nogen virkelig have indflydelse på dansk politik og på Danmarks fremtid?

Nej tak.

Ole Olesen, Kjeld Pedersen, Birte Pedersen, Steen K Petersen, lars pedersen, Ingrid Olsen, Hanne Ribens, Ole Henriksen, Hannibal Knudsen, Steffen Gliese, Karsten Nielsen, Helle Walther og Lasse Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg synes MF vandt på det pressemøde, og journalisterne tabte. For hvor vigtige er de sms egentlig for sagens udfald. Det væsentlige for dem, måtte da være at få klarlagt at det var i sommeren 2020 hun fik automatisk slettet efter 30 dage. Altså før aflivning af mink og før kommission kom til, det skete sidst på året. Ingen tidligere regeringer har deres telefoner fra deres ministerperioder, de skal afleveres ved regeringsskiftet. Alt slettes og de omstilles til nye personer. At man har lavet noget med sikkerhedstjek , synes jeg virker yderst troværdigt i sær i disse tider.
Nu håber jeg, de slettede sms, kan genfindes og fremvises i kommissionen, så beviset på der intet er at komme efter undtagen friske og måske lidt barske vendinger blandt de involverede, ser dagens lys.
At den radikale rets ordfører, der jo selv er mere frelst end de frelste, hun angriber ved enhver lejlighed MF og hendes regering, men synes at være blind for fejl i egne rækker.
Havde V valgt Kristian Jensen til formand efter Løkke, var de aldrig kommet til at miste næsten halvdelen af deres stemmer. Og Han vinder ikke på sin mistillid, han har intet at have det i, han er et pjok.

Arne Albatros Olsen, du skriver "Jeg kan ikke andet end at tro at , MF med sin klart topstyrede regeringsførelse selvfølgelig godt vidste , at der manglede hjemmel for beslutningen", og så skriver du, at hun måske klarer frisag pga de slettede SMS'er.

Haha, det svarer til, at jeg beskylder en mand for at have været sin kone utro for et år siden, og hvis han så ikke kan finde alle sine SMS'er fra dengang, så er min beskyldning nok rigtig, uagtet at han ellers har sit allibi i orden :-)

Birte Pedersen, lars pedersen, søren ploug, Hannibal Knudsen, Steffen Gliese og Helle Walther anbefalede denne kommentar

TM@ Så dum er MF ikke, hun kender det politiske forum, hun kommer ikke med en løgn, som måske om føje tid, kunne modbevises. Jeg har fulgt hende i mange år, fra hun var ung i DSU, og hun blev kaldt "Skrigeskinken" og meget andet, fordi hun var så engageret. Men lyve gør hun ikke, og hun har altid taget sine tæv med oprejst pande, og aldrig dukket nakken, stædig ja, men aldrig en ,som vi har mødt hos de blå, med tusk fusk og lusk i DNA`n. Hun har måttet træffe svære valg, og hun har taget ansvaret for det også nu, hvor hun tæskes igennem mediemøllen, unfair, men de blå tror de vinder, det gør de ikke, det gør farisærer aldrig.

Birte Pedersen, Søren Veje og Hannibal Knudsen anbefalede denne kommentar

Og "imens" stiger det daglige smittetal til 2600. God jul!

Når man ser på dette fnidder, så er det virkelig svært ikke at spørge sig selv, hvordan det skal gå, når vi på et tidspunkt for alvor skal til at ændre på vores samfund, fordi klima og bæredygtighed.

:Indsæt smiley med himmelvendte øjne:

Steen K Petersen, Lillian Larsen, Ingrid Olsen, søren ploug, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel og Hannibal Knudsen anbefalede denne kommentar

Love skal altid overholdes af en regering uanset ideologi. Og det er sket hos skiftende regeringer at lovhjemmel ikke har været på plads, men det er så sket få dage efter. Måske har der været lovhjemmel, det er jo udfordringen nu fra 4 advokater, som mener Birte S ?? fra fødevarestyrelsen, jurist, har vurderet fejlagtigt. Det må jo komme an på ny juridisk vurdering. Man har overset loven fra 1994 og igen 2019, Ellemann har selv været involveret som fødevare og miljøminister.

Der er en fin analyse af argumenterne for hjemmel i dagens Slotsholmen, hvor Ellen Margrethe Basse har gennemgået det 18 sider lange responsum, som de fire bisiddere har udarbejdet som argumentation for hjemmel.
Iflg. hende kan man ikke afvise, at §30 i lov om hold af dyr ville give tilstrækkelig lovhjemmel, men at Fødevareministeriet jo kludrede i argumentationen ved stædigt at hævde, at loven alene rettede sig imod veterinære forhold.
Den sidste del af udsendelsen: https://www.dr.dk/lyd/p1/slotsholmen/slotsholmen-2021-11-04

Ole Olesen, John Damm Sørensen, Ole Meyer, Steen K Petersen, Ingrid Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

MF besvarede de væsentlige spørgsmål udmærket. MF vidste ikke at der ikke var hjemmel til at aflive alle Mink, og sms blev slettet længe før Mink sagen. Det er helt lovligt at slette alle de sms der ikke er af betydning. MF afgør selv hvilke der er af betydning, så man kan tro på hende eller ej hvis alle sms er slettet. (jeg kunne godt li' at vide om væsentlige telefonsamtaler også skal logges ?) . De spørgsmål der må være tilbage virker ubetydelige, men da der er et valg forude så bliver vi alle nok bombarderet i nogen tid endnu. Jeg er skuffet over måden hele sagen er behandlet i medierne på. Mange journalister og politikere har været i ond tro i stedet for at stille spørgsmål i en ordentlig tone. I øvrigt undrer det mig at minkavlerne gang på gang trækkes frem som uskyldige ofre, når de har bedrevet en så modbydelig, uetisk virksomhed ( i generationer i visse tilfælde). Det var dyrplageri af værste slags, som skulle være afviklet for længst. Det er sandt at de ikke har brudt loven, men hvor er deres moral ?

Ole Olesen, Lasse Nielsen, Birte Pedersen og Ole Beckman anbefalede denne kommentar

Ny måling:
Sms-sagen har skadet Mette Frederiksens troværdighed, mener næsten tre ud af fire.

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2021-11-04-ny-maaling-sms-sagen-har-skade...

Det skøre ved denne her debat, og det som viser, at det her kun er valgkamp er, at hvis man som politiker vil skjule noget, så sletter man ikke alle sine beskeder, men kun dem, der er relevante at slette. Det er logik for burhøns.

Jeg tror, at MF talte sandt, da hun undveg spørgsmål før onsdagens pressemøde, ergo så talte hun usandt igår.
En anden vinkel. Bør Barbara Berthelsen som embedsmand slette sine SMSer? Hvem beskytter hun?
PS sjovt hvis MF var troppet op i minkpels.

Det er uhyggeligt, når blå blok sammen med pressen kører kampagne som nu, for så ryger sandheden sig en tur.

Mens hver sætning fra statsministeren bliver endevendt for at se, om man kan finde nye angrebspunkter, så har pressen sammen med oppositionen lov til at lyve lige så tosset, de vil.

Det kunne være interessant og oplysende, hvis pressen for eksempel skrev, at der ikke var en eneste mink, der er blevet aflivet ulovligt. Og ikke en eneste minkejer, der har mistet sit erhverv som følge af en ulovlig beslutning. For det er sandt. Langt de fleste mink er aflivet, fordi de var smittede eller lå indenfor zonerne, og de sidste er aflivet lovligt EFTER det kom frem, hvad der var op og ned på lovhjemmelen.

Men det vil tage luften ud af hele pressedækningen, og derfor fastholder pressen et indtryk af minkejerne som ofre for en ulovlig beslutning,

Jeg troede selv på denne løgn, indtil DR's Christine Cordtsen fornylig svarede på et læser-spørgsmål og fortalte, at der ikke var aflivet mink ulovligt.

Ole Olesen, Steffen Gliese, Henning Kjær, Ole Meyer og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Når bølgerne lægger sig og den blå tåge fordamper, så får MF og BB nok al den kredit de fortjener af vælgerne. Meningsmålinger pt afspejler offentlig misinformation, så mon ikke stemningen ændrer sig. Husk at det ikke var Brostrøm der straks ville lukke Danmark ned da Corona epidemien først huserede, men i stedet regeringen og især MF og BB. Der er reddet mange liv herved . Oppositionen har været fodslæbende hele vejen, selvom de dog har deltaget i mange forlig. De har politiseret en af de største kriser i mands minde på uskøn facon. Det er faktisk ikke altid man skal være Rasmus modsat !

En krise af bibelske dimensioner kan forventes, men det ændrer fundne sms'er ikke på. Coronaen fortsætter med uformindsket styrke. Gad vide hvor mange der nu bliver syge? At tro julefrokosten er hjemme må kalde mig Mads. Mundbind og coronapas skal genindføres. Personligt er vi tilbage ved 0. God jul og godt nytår!

Næste gang jeg skal købe en brugt bil, tror jeg, jeg finder en brugtvognsforhandler. Politikere og Journalister ville jeg ikke stole på ;)

Børge Jacobsen

Det er forbløffende, hvor få ord der skal til for at få folk til at vagle i troen. En erkendelse, som gav os ledere som Adolf Hitler og Donald Trump. Folkeforfører uden samvittighed for hvem kun magt er det eneste drivmiddel. Det samme ser vi nu med en kejtet Jacob Elleman-Jensen, som endelig har fundet noget at sige, og en Søren Pape-Povlsen, som er sat til tavshed for at fremstå som den nye troværdige statsminister kandidat for det blå svindlerhold.

Tjubang overskrifter. Men de virker overfor den brede befolkning, som kun gider hurtige overskrifter før de skal videre til det næste.

Med den tåbelige vej det blå svindlerhold ligger for dagen nu, så er det store spørgsmål, som står tilbage: Hvordan skal demokratiet kunne løse de enorme udfordringer vi og de kommende mange generationer står over for når tiden skal gå med navlepilleri og egen magt interesser?