Overblik
Læsetid: 4 min.

Her er det, vi foreløbigt ved om den nye coronavariant B.1.1.529

Belgien har fredag registreret et tilfælde af den nye coronavariant B.1.1.529. Den nye variant får flere lande til at stramme rejserestriktioner for Sydafrika og en række andre lande
Sydafrikaner bliver vaccineret mod COVID-19 i Johannesburg. Ny coronavariant, som er fundet i det sydlige Afrika, vækker bekymring.

Sydafrikaner bliver vaccineret mod COVID-19 i Johannesburg. Ny coronavariant, som er fundet i det sydlige Afrika, vækker bekymring.

Joao Silva

Indland
27. november 2021

En ny variant af coronavirus har lynhurtigt udløst dybe panderynker blandt eksperter og politikere, og fredag registrerede Belgien ifølge den belgiske regering det første tilfælde af den nye coronavariant B.1.1.529 i Europa.

Det får flere lande til at stramme rejserestriktionerne for Sydafrika og en række lande. Danmark skærper således rejserestriktionerne til Sydafrika og seks omkringliggende lande fra midnat til lørdag, oplyser Tyra Grove Krause, der er konstitueret faglig direktør i Statens Serum Institut (SSI).

»Vi har indstillet til, at vi skærper rejserestriktioner til syv lande. Sydafrika og seks lande, der grænser op til Sydafrika,« siger hun til Ritzau

Ud over Sydafrika er der tale om Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Namibia og Eswatini (tidligere Swaziland).

Fredag har EU-formand Ursula von der Leyen meldt ud, at kommissionen i samarbejde med medlemsstaterne vil aktivere nødbremsen og stoppe flytrafik fra det sydlige Afrika på grund af den nye variant.

Flyveforbuddet omfatter Sydafrika og nabolandene Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho og Eswatini. Italien og Tjekkiet forbød fredag fly fra de seks lande i det sydlige Afrika.

Tyskland indfører indrejseforbud, der træder i kraft fra fredag aften. Det tyske forbud omfatter rejsende, der har været i Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Namibia og Eswatini inden for de sidste 14 dage. Hjemvendte tyskere, herunder også vaccinerede, skal tilbringe 14 dage i karantæne.

Storbritannien meldte torsdag aften ud, at man vil placere Sydafrika og flere nabolande på den røde liste. Singapore har meldt ud, at man vil stoppe for tilrejsende fra det sydlige Afrika. Også Japan har, ifølge BBC, indført indrejserestriktioner.

Det er vigtigt at forstå, at alle oplysninger og data om den nye variant stadig er i en meget tidlig fase. Varianten var ukendt indtil for få dage siden, og foreløbig er den fundet i ganske få tilfælde.

Statens Serum Institut holder øje med den nye coronavariant, men er dog for nuværende ikke bekymret for varianten, fortæller overlæge Anders Fomsgaard til Ritzau.

»Vi ved for lidt om den til at vide, om den giver problemer med spredning eller for vacciner. Det er for tidligt,« siger han.

Hvor kommer variant B.1.1.529 fra?

Den nye variant blev først konstateret den 22. november 2021 i Sydafrika. Den fik i første omgang navnet B.1.1.529. Den er sporet i Gauteng-regionen, hvor den udgør mere end 70 procent af de prøver, der er indsamlet mellem den 14. og den 23. november 2021. Det er blandt andet på grund af den relativt hurtige stigning i antallet af tilfælde, at den nye variant udløser bekymring. Tal fra det sydafrikanske Centre for Epidemic Response & innovation viser, at den nye variant meget hurtigt er vokset til at dominere nye infektioner i Sydafrika.

Hvad er problemet?

Varianten har et meget højt antal mutationer, der tidligere er set i andre SARS-CoV-2-varianter af interesse eller bekymring, men der er også nye mutationer i den nye variant. I alt er der mere end 50 mutationer, heraf 32 i spikeproteinet alene. Det er især mutationerne i spikeproteinet, der giver anledning til bekymring, for de fleste COVID-19 vacciner er rettet mod spikeproteinet. Derfor kan vaccinerne potentielt miste effekt mod den nye variant.

Hvordan adskiller B. 1.1.529 sig fra Delta-varianten?

B. 1.1.529 har mutationer til fælles med C. 1.2, Beta- og Deltavarianterne, men har derudover også et antal nye mutationer. Derfor er den nye variant relativt forskellig fra de hidtil kendte varianter og udgør en ny evolutionær variant.

Hvem fik den først?

Der er spekulation om, at den nye variant stammer fra en enkelt patient. Professor Francois Balloux, der er direktør i det britiske UCL Genetics Institute, har udtalt, at fordi der er så mange nye mutationer på en gang i varianten, kan det indikere, at den måske har udviklet sig i en kronisk infektion i en immunkompromitteret person, der muligvis kan være en ubehandlet hiv/aids-patient. Varianten blev først konstateret i Sydafrika i denne uge, men er nu konstateret i nabolandene, hvor der også er fuldt vaccinerede blandt de smittede.

Har den spredt sig?

Der er konstateret to tilfælde i Hongkong, hvor rejsende, der er vaccineret med Pfizer, er konstateret syge med den nye variant efter hjemkomst fra det sydlige Afrika. Begge patienter er isoleret. Varianten er også konstateret i Israel hos en person, der var returneret fra Malawi i det sydlige Afrika. Og altså et tilfælde i Belgien fredag.

Indien, hvor deltavarianten spredte sig fra, har meldt ud, at man vil screene og teste alle tilrejsende fra Sydafrika, Hongkong og Botswana.

Hvad så nu?

WHO mødtes fredag klokken 11 til et hastemøde for at diskutere den nye variant. Hvis WHO når frem til, at B.1.1.529 skal ophøjes til at være en variant af interesse, det der hedder VOI, eller variant af bekymring, VOC, vil varianten få et græsk navn i stil med alfa, delta osv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Well, man kan altid vælge at se på det positive: Alle de tosser som ikke tror på evolution, får i disse år "syn for sagn".

Da de første varianter dukkede op, hang systemet alvorligt i bremsen. Da man endelig lukkede grænser var varianten allerede podet godt og grundigt ud alle vegne.

Man kan ikke stoppe den nye variant i at komme til EU. Hvis man tror det forstår man meget lidt om hvordan virus spredes. På den anden side er vi fremover i et evigt kapløb med evolutionen af virussen, og der er absolut ingen grund til at lade den rejse rundt i Verden på diverse charterfly. Det svarer til at give den et forspring i kapløbet, og resultatet af det er bare at vi så skal løbe endnu hurtigere.

Jamen, hvad så med rejsebranchen? Godt spørgsmål. Skal vi alligevel ikke til at lægge vores rejseaktivitet om, fordi fly udleder CO2 og bruger olie? Hvornår skal vi gøre det, om ikke nu?

Jesper Sano Højdal, Jette Steensen, Lars Løfgren, Anna Rønne, Marianne Jespersen, Mette Johansson, Per Torbensen, Inge Lehmann, Asiya Andersen, Eric Bøgh Svinth, Tine Nørgaard, Rumle Norman Nielsen, Bjarne Jensen, Lars Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Anne-Marie Esmann, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Arne Albatros Olsen, Søren Løvborg, Peter Beck-Lauritzen, Holger Nielsen, Erik Nielsen, Hans Larsen, Torben Skov, Erik Winberg, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Thomas Werner, Thomas Tanghus, Eric Philipp, Anne-Marie Krogsbøll, Klaus Lundahl Engelholt, Nils Lauritzen og Palle Jensen anbefalede denne kommentar

Btw. Vi har brug for et bedre navn til varianten end B. 1.1.529. Her kunne man passende lytte til folk som Henry Rollins, da han engang sagde:

"Was supposed to get out here earlier but a hurricane was in the way. It was called Bonnie. I think it's stupid when they name them with a regular name. I have talked about that before, like calling El Nino 'The Motherfucker' instead. I think hurricanes should be given names like 'Hurricane Syphilis' 'Hurricane Richard Millhouse Nixon,' stuff like that. These normal names are too lightweight, if you're going to do something, go all the way."

Anna Rønne, Inge Lehmann, Asiya Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Holger Nielsen, Torben Skov, Thomas Tanghus og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Tja, gad vide om ikke Black Friday fremover vil få en anden og dybere mening?

Eva Schwanenflügel

Såfremt den nye variant B.1.1.529 bliver fundet "bekymrende", vil den sandsynligvis få navn af det græske bogstav Nu.
(Specielt sammenfald, at vi i Norden mener 'øjeblikkeligt', når vi siger 'nu'..)

Hvad mere er, det bliver umuligt at forhindre variantens indrejse, fordi restiktionerne altid halter bagefter.

Den smittede i Belgien havde således intet at gøre med Sydafrika, eller lande tæt ved:

"Kvinden kom fra udlandet og blev testet positiv 22. november. Hun fik ifølge The Guardian milde influenzasymptomer, 11 dage efter hun havde rejst fra Egypten via Tyrkiet.

Kvinden har ikke rapporteret nogen forbindelser til Sydafrika eller andre lande i det sydlige Afrika, hvor varianten først blev fundet."

https://nyheder.tv2.dk/2021-11-26-eu-formand-vil-indstille-flyrejser-til...

Så ikke alene kæmper Europa med at få resten af befolkningen vaccineret, nu kommer potentielt en helt ny og langt mere aggressiv variant.

Men det var kun et spørgsmål om tid før det skete.
Der er kun en forvindende del af den afrikanske befolkning, der er vaccineret indtil videre.

Anna Rønne, Elise Berg, Inge Lehmann, Peter Beck-Lauritzen, Holger Nielsen, Torben Skov, Morten Balling og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Nå, jeg tog fejl af navnet på den nye variant:

"Ny coronavariant får navnet Omicron

Verdenssundhedsorganisationen WHO har navngivet den nye sydafrikanske coronavariant Omicron. Det sker på et møde, hvor en række eksperter har været samlet for at diskutere den nye variant.

WHO udtaler samtidig, at den nye variant er "af bekymring". WHO kategoriserer de forskellige varianter som værende enten af "interesse" eller "bekymring".

Bekymringen bunder blandt andet i, at antallet af tilfælde ser ud til at stige i næsten alle provinser i Sydafrika, siger WHO."
(TV2)

Omicron lyder også mere ildevarslende (som en skurk fra Marvel-universet), så der er nok en bedre skræmmeeffekt..

Marianne Jespersen, Anna Rønne, Inge Lehmann, Lillian Larsen, Holger Nielsen, Torben Skov og Morten Balling anbefalede denne kommentar

@Eva Schwanenflügel

Ja det er øv, omend forventet. Når man opdager noget omkring Covid så begynder man at kigge efter tilsvarende andre steder. Derfor vil det se ud til at den nye variant spredes hurtigt, men det kan i starten meget vel være gamle tilfælde. Så mere ja, det kunne måske være smart at begynde at tænke mere "proaktivt" (selvom jeg hader det ord). Det kan ikke længere komme som en overraskelse for nogen at virus muterer, eller at den er ligeså vild med at flyve som alle de mennesker den rejser ud i Verden for at møde.

Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Benta Victoria Gunnlögsson, Anne-Marie Esmann, Arne Albatros Olsen, Lillian Larsen, Peter Beck-Lauritzen, Holger Nielsen, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"The organization (WHO, red.) only labels Covid strains as variants of concern when they're more transmissible, more virulent or more adept at eluding public health measures including vaccines and therapeutics. Data presented at a briefing Thursday hosted by South Africa's Department of Health indicates that some of Omicron's mutations are connected with improved antibody resistance, which could reduce the protection offered by vaccines.

Certain mutations could also make Omicron more contagious, while others haven't been reported until now, preventing researchers from understanding how they could impact the strain's behavior, according to a presentation at the briefing."

https://www.google.com/amp/s/www.cnbc.com/amp/2021/11/26/who-labels-newl...

Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Torben Skov og Morten Balling anbefalede denne kommentar

Omicron. Ikke helt "Death Megatron 3000", men klart bedre end "Delta Varianten". Det går den rigtige vej :)

Anna Rønne, Inge Lehmann, Lillian Larsen, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Der kommer nok snart en apokalyptisk actionbasker.
Jeg foreslår "War of the Variants".

Men de når ikke at lave den før der er en ny superskurk på banen, der overgår Omicron.
Måske er det bedre med en uendelig serie?

Har lige set "The Bite", (der er kun seks afsnit, og kommer nok ikke flere), om hvordan Covid udvikler sig til en zombie-virus, takket være..
Ej, se den selv, den er meget humoristisk, og lidt for tæt på sandheden ;-)

Gad vide om Gaia er ved at løse sit eneste problem og fejltagelse?

Jeg læste at omicron har hentet mange af sine mutationer ved at passere gennem ubehandlede HIV-smittede. Det tegner lyst og fakstisk helt i tråd med mine værste anelser.

Jeg bør måske lære vovsen at finde sin mad selv.

Lillian Larsen, Elise Berg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Når den har været igennem nogle ebolasmittede bliver det rigtig sjovt.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Eric Bøgh Svinth

Lufthansa og Disneyland kan nemt blive superspreder centraler. Ingen af stederne overholdes mundbind reglerne... og det sker ganske uhindret.

Der er ikke noget som et fly med 300 mennesker i et lille rum i timer.... og så en smittet. Russisk roulette version 2.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Ud af ca. 600 passagerer på to fly fra Sydafrika landet i Holland var 61 passagerer positive. Det er over 10%. Det vides endnu ikke hvor mange der var smittet med Omicron-Death-3000, men 10% er simpelthen for mange. Gad vide om det kan skyldes noget med nogle penge?

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Jeg har ikke på noget tidspunkt forstået, hvorfor politikerne var så ubekymrede over flyvning.

Alle varianterne har kunnet sprede sig med lynets hast, fordi tiltagene for det meste var halvhjertet og tit ikke særlig logisk.

Som eksemplerne fra de smittede fra Mali og (Tyrkiet, Egypten) viser, nytter det ikke noget kun, at blokere Sydafrika med naboer. Det er sidste år om igen.

Når der kan være 10% smittede på 2 fly fra Sydafrika, hvad har de foregående fly så indeholdt? Og hvordan kan det overhovedet lade sig gøre?
Hvis det er standard, er varianten allerede sluppet løs i Europa og igang med at sprede sig.

Godt som mRNA vaccinerne er, har de det problem, at de kun er fokuseret mod et protein og dermed mere sårbare overfor mutationer.

Er der nogen, der kan fortælle mig, hvorfor Sydafrika stadigt ikke vaccinerer?

Et mere frygtindgydende navn til varianten ville være Omega ;-).

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Anna Rønne, Morten Balling og Torben Skov anbefalede denne kommentar

I dag i supermarkedet: Nul mennesker med masker, i en overfyldt butik, lørdag formiddag. NUL!!!

Til alle jer som lige tager weekenden med, før i tager maskerne på: Hvorfor begynder i ikke at gå med masker allerede nu? Er det fordi i blot "følger reglerne"? Kører i også ned på motorvejen mod færdslen, hvis jeres GPS siger at i skal? Kan i slet ikke finde ud af at tænke selv? Forstår i ikke at vi alle (ja også dig) har et ansvar i denne situation?

Sidst men ikke mindst: Tror i stadig på udtrykket: "Når pandemien er ovre"?

Benta Victoria Gunnlögsson, Jette Steensen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen, Peter Wulff og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

https://www.who.int/news/item/26-11-2021-classification-of-omicron-(b.1.1.529)-sars-cov-2-variant-of-concern

Based on the evidence presented indicative of a detrimental change in COVID-19 epidemiology, the TAG-VE has advised WHO that this variant should be designated as a VOC, and the WHO has designated B.1.1.529 as a VOC, named Omicron.

As such, countries are asked to do the following:

enhance surveillance and sequencing efforts to better understand circulating SARS-CoV-2 variants.

- submit complete genome sequences and associated metadata to a publicly available database, such as GISAID.

- report initial cases/clusters associated with VOC infection to WHO through the IHR mechanism.

- where capacity exists and in coordination with the international community, perform field investigations and laboratory assessments to improve understanding of the potential impacts of the VOC on COVID-19 epidemiology, severity, effectiveness of public health and social measures, diagnostic methods, immune responses, antibody neutralization, or other relevant characteristics.

Individuals are reminded to take measures to reduce their risk of COVID-19, including proven public health and social measures such as wearing well-fitting masks, hand hygiene, physical distancing, improving ventilation of indoor spaces, avoiding crowded spaces, and getting vaccinated.

Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen og Morten Balling anbefalede denne kommentar

Fertilitetsraten har været faldende i de sidste mange år, så befolkningsvæksten er stoppet i verden, med undtagelse for Afrika.

Befolkningstallet stiger stadig fordi folk generelt i hele verden bliver ældre før de dør.

Selvom fertilitetsraten i Afrika falder er den stadig så stor, at befolkningstallet stiger.
Det er ikke noget, der ignoreres. FN var ude med bekymring for et af deres projekter pga at corona forhindrede det. Projektet gav simpelthen bl.a. gratis prævention til unge piger og kvinder. Det virkede!

Giv kvinder kontrol over deres fertilitet og fødselsrate ene vil falde.

Dvs. hvis man aktivt vil handle på stigningen af befolkningstallet, skal man fokusere sine kræfter på, at FN altid skal gå tiggergang og ikke får de lovede penge. At politikerne scorer billige politiske point ved at skære på hjælpen, aktivt kræve fokus og hjælp til kvinderettigheder. Sidst men ikke mindst kræve, at politikerne sætter kniven foran struben på finansverdenen, så det ikke mere er muligt, at årelade Afrika for de ekstremt store værdier.

Denne viden om hvorfor befolkningstallet udvikler sig som det gør, bliver altid ignoreret af dem, der himler op og siger vi glemmer overbefolkningen og gør ikke noget.

Derfor er det de egentlig indirekte altid efterspørger, når de vil gøre noget aktivt mod overbefolkningen, aktiv aflivning af nogle ikke definerede mennesker. Derfor bliver det selvfølgelig og ignoreret af de fleste.

Og nej corona er ikke mere jordens hævn end pesten, spedalskhed, kolera eller tyfus. Det er bare konsekvenserne af at være en del af biossfæren.

Jette Steensen, Jan Bisp Zarghami, Eva Schwanenflügel, Arne Thomsen og Morten Balling anbefalede denne kommentar

Tilbage i 70 erne gik der en engelsk serie i T.V. De overlevende og omhandlede en global pandemi spredt med fly. Men da den var i S/H kommer det nok ikke til at passe ;)

@Inge Lehmann

Problemet med befolkningstallet, kunne ganske som du skriver løses ved at gøre meget mere for kvinderne i Verden. Bedre oplysning og uddannelse, ret til at bestemme over egen krop, reel ligestilling, mm. fører bevisligt til lavere fødselsrater. Jo mere vi arbejder i den retning jo bedre for absolut alle.

Dette forudsætter dog at vi har tid vi ikke har. Hvis fødselsraten i morgen var nul "for evigt", så ville naturligt frafald, med menneskehedens globale måde at fungere på, herunder vores overforbrug af ressourcer, ikke være "nok". Vi ville alle skulle acceptere en lavere levestandard, og i rige lande en markant lavere levestandard. Det vil du og jeg sikkert gerne, fordi vi kan se fornuften i at menneskeheden kan overleve på sigt, men ærligt talt er vi formentlig en minoritet. Hvis man ser på udviklingen globalt, COP topmøder, Tesla og Vestas inkl., så har vi siden 1988, på 30 år udledt lige så meget CO2, som vi har gjort fra planeten størknede indtil 1988. Dette vel vidende at vi var up Shit Creek without a paddle.

Hvis vi skal være realistiske bliver det næsen i plovfuren, indtil vi er relativt tæt på den famøse afgrund, som mere er en meget lang tur "nedad". Så går der formentlig endelig panik i den, og resten vil jeg personligt helst ikke tænke for meget over.

Det lyder super pessimistisk. Det er jeg bevidst om, men hvis jeg skal sløjfe tilbage til pandemien, så er der alt for mange ting, som sker selvom vi ved bedre. At et fly kan lande i Holland med 1/10 af passagererne burde være en skandale, men hvor mange er positive på alle de andre fly her på planeten?

Hvis man ser på Danmark, de sidste to måneder, så er positiv procenten ca. fordoblet, tæt på lineært. Samtidig er antallet af test steget til at være fem gange større, tæt på lineært. Hvis prøven (de daglige test) var repræsentativ for hele populationen (befolkningen), så ville vi forvente at se at det daglige smittetal, de to andre faktorer taget i betragtning, ville tidobles, relativt lineært. Vi er gået fra ca. 400 til ca. 4.000, relativt lineært.

Hvis prøven ikke var repræsentativ, ville man finde mange flere negativer når man forøgede antallet af test. Derved ville positiv procenten falde. Det gør den ikke.

Jeg har prøvet at modellere dette en milliard gange (næsten), og den eneste måde jeg kan forklare antal test femdoblet, fordobling af positivprocenten og tidobling af smittetallet er at prøven er mere repræsentativ end vi tror. Der smittes flere end dem som testes positive. Indtil videre har vi kunnet teste fem gange flere med en korrelationsfaktor for "en repræsentativ prøve", på R^2=0,91.

Hvis man laver et Scatter Plot af antal test versus antal positive, uden hensyntagen til tid (det er nemt at lave i f.eks. et alm. regneark, så får man en meget interessant graf. Den ligner et L. Det ene ben på L'et er de måneder hvor smitten er lav. Det andet ben er når smitten er høj. Denne graf antyder også at mørketallet er højt. Der er "støj" i overgangen mellem årstiderne, men når først vi kommer ud i "vinter benet" af L grafen, så er der korrelation lineær mellem antal test og antal positve. Det er der hvor vi er nu. Helt ude for enden af grafen, som ser ud til at fortsætte.

Her er et link til SSI's overvågningsdata:

https://files.ssi.dk/covid19/overvagning/data/overvaagningsdata-covid19-...

(direkte download af zip fil. Brug data fra filen Test_pos_over_time.csv

Hvor mange er reelt smittet i Danmark i dag? Pas. Hvad er det jeg overser? Hvor forudsætter jeg så forkert at min konklusion ikke er sand? Jeg tror absolut ikke at prøven er repræsentativ. Det ville betyde at 14% af Danmarks befolkning ville være konstant positive. Lidt ala flyet fra Sydafrika.

Eva Schwanenflügel

Nu har Storbritannien opdaget Omicron to forskellige steder.

https://nyheder.tv2.dk/udland/2021-11-27-storbritannien-opdager-foerste-...

Mon ikke den allerede er i Danmark?

Jeg vil så sige, at efter min bedste viden tester vi ikke kun mere end andre lande, vi sekventerer også flere prøver end andre lande.

50% af prøverne i Danmark bliver sekventeret. Det er en pæn sjat.

Men jeg læste lige en artikel på TV2, der berettede om og interviewede danskere, der havde været i de 2 fly i Holland.

Gudhjælpemig om vedkommende bekymrede sig om, at skulle vente i en afgangsgal i lufthavnen sammen med smittede. Det og så usikkerheden ikke, at vide noget, var det værste for ham.

1 du er rejst ud under en pandemi, det har flere gange vist sig, at resultere i meget besværlige og kaotiske situationer for udrejste, duh.

2 du har siddet sammen med smittede i en sardindåse i flere timer, hvor er forskellen.

Jeg begynder, at give den tyske Bundespräsident Weizäcker ret, da han til nogle skoleelever fra den tyske skole svarede på deres spørgsmål: hvad synes du om danskerne?
Han svarede: die Dänen sind Dum wie Schafe.

Også som kommentar til de danskere, der refereret af Morten Balling, fyldte godt uden mundbind i butikkerne i dag.

Og jeg tror en del politikere og visse folk, er allerede ved at planlægge en voldelig løsning på befolkningsproblemet.
Se på hvordan de ikke formuendes rettigheder og indtjening bliver fjernet efter salamimetoden.
Den konstante forringelse af demokratiske rettigheder og grådig øgning af overvågning siden den 11.09.
Den måde som der bliver reageret på flygtningeproblematikken på.
Fort Europa var et stort emne i de tyske aviser i 1980erne. Man anvender de løsninger, man så på gru med dengang.

Jeg må erkende, jeg er blevet en pessimist på mine ældre dage og gruer for fremtiden for mine yngre familiemedlemmer.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Morten Balling anbefalede denne kommentar

@Inge Lehmann

Klart at den allerede var på flyveren, på vej mod kolonihaven tidligere i dag :)

Jeg tror ikke på nogen global konspiration. Jeg har det med at se på menneskeheden fra det perspektiv jeg har lært, værende global systemteori. Mennesker er en art i biosfæren. Vi er super specielle, siger vi, men set ned på hele planeten, er vi langt fra så unikke som vi tror.

Jeg er også det man lettere nedladende kalder realist, forstået på den måde, at hvis videnskaben har en solid forklaring på dele af virkeligheden, så køber jeg den. Det er er jeg langt fra flov over. Ergo ser jeg på Jorden og biosfæren med så videnskabelige briller jeg kan, og så leder man/jeg efter mønstre og mekanismer. Det kan man gøre med mennesker, som man i biologien ser på en flok chimpanser, eller for den sags skyld en myretue. Forskellige arter udvikler forskellige samfund, og vi har været en ekstremt succesfuld art, når det kom til at udnytte ressourcer.

Man kan diskutere al det politik man vil, men set ned på planeten, med så nøgternt blik som muligt, så får man ind imellem lyst til at sige ned til biosfæren med menneskene som en del af den, at der er gang i noget farligt. Jeg har arbejdet i laboratorie, så jeg får billedet af når man poder en Petri skål. I starten glædes man over de små nye kolonier. Jeg lavede f.eks. nogen som kunne lyse grønt i mørke. Hvis man ser bort fra 50'er gyser temaet i en genmodificeret organisme som lyser grønt, så indså jeg noget andet. Lys og liv hænger sammen, forbundet af noget fysikken kan forklare. Som i biologi er bare indviklet kemi osv.

Den metode kan ikke forklare vores adfærd som sådan, men set ned på planeten opfører vi os temmeligt forudsigeligt, hvilket gør det relativt "nemt" at forudsige vores fortsatte vækst på Petri skålen. Det tvivler jeg på at vi bestemmer over, og pandemien burde få os til at indse at der er alvorligt behov for at begynde at tænke ud af kassen. Så hvornår holder vi op med at flyve? En biofysisk model, uden politik, humanisme, liberalisme, racisme og evig skyttegravskrig mellem kønnene ville sige: Når vi løber tør for jetfuel.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

"Verdens helseorganisasjon ville ikke kalle den nye koronavarianten «Xi» eller «Nu». Derfor hoppet de over to bokstaver i det greske alfabetet."

https://www.nrk.no/nyheter/koronaviruset-1.14855584

:)

Morten Balling jeg tror heller ikke på en klassisk konspiration, men en kombination af ting.

Undskyld jeg nu forfalder til engelsk.

Men jeg tror, at det er en kombination af group think og entitlement i den økonomiske magtelite, der aldrig har givet op på de gamle holdninger og metoder. Lige som i USA's syden hvor sorte på papiret havde de samme rettigheder som hvide. Alle var enige om, at nægte de sorte de samme rettigheder uden, at sætte sig ned og aftale en konspiration.

Jeg kan desværre ikke huske, om det var formanden for DA eller DI, der udtalte for nogen få år siden, at han mente, at folk der tjente mindre end et vist beløb, skulle fratages valgretten. Manden var dybt seriøst.

Der er bare nogen, der mentalt aldrig har forladt 1800tallet og det fungerer jo fint for dem.

Derfor er der også nu et marked for meget rige mennesker, der lige nu efterspørger hvordan de bedst forsvarer deres bunker med deres personlige vagtkorps, når det går galt, mod horderne udefra.

Det sammen med, at det er menneskeligt, at bruge sin tid på, at klare dagligdagen og skubbe ubehagelige ting ud i fremtiden gør at jeg ikke tror vi får løst problemet :-(.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Eva Kjeldsen anbefalede denne kommentar

Muligvis er den nye mutant en der forsøger at overleve.

Det er forudsagt at den slags mutanter vil forsøge at overleve.

Derfor behøver den ikke nødvendigvis at være meget farlig.....

MENNESKER ER NU ENGANG MENNESKER OG SKAL DERFOR HUSKE PÅ, AT DE OGSÅ ER EN DEL AF NATUREN!!!!!!

Lillian Larsen, Inge Lehmann og Andreas Olsen anbefalede denne kommentar

Hvor bliver den dansk udviklede vaccine af?

Jeg tror at hvis vi får en dansk vaccine på bordet, så vil vi kunne få endnu flere til at blive vaccineret, men vi høre intet om den længere.

Peter Hansen jeg mener, de er igang med at starte fase 3 forsøget op. Tror det var på ingeniøren, jeg læste det hos.

@Kim Houmøller

Jeg så også "Survivors" i 70'erne, så ja, det er svært ikke at se visse lighedstegn. F.eks. at da systemet/civilisationen brød sammen, så blev børnene i serien på et tidspunkt meget trætte af at de altid spiste det samme "Rabbits and cabbage, and cabbage and rabbits". Af en eller anden grund var det den eneste replik fra serien jeg huskede.

Serien er absolut seværdig. Også seværdig igen. Hvis man leder lidt, kan den findes på nettet. Derudover er den selvfølgelig lavet i et remake i 2008.

https://youtu.be/3Zbf7pQkEvA