Analyse
Læsetid: 5 min.

Forskere har vist, at høj minimumsløn ikke altid skaber højere arbejdsløshed. Det har de fået nobelprisen for

Årets Nobelpris i økonomi er gået til tre forskere, som har revolutioneret den økonomiske forskning. De har udfordret den udbredte antagelse om, at en højere minimumsløn altid leder til højere arbejdsløshed. Deres forskning viser, at det langtfra altid er tilfældet
Sommerens sygeplejerskestrejke afstedkom en lang diskussion om, hvor lav- eller høj - deres løn egentlig er. En forklaring på sygeplejerskenes lavere lønniveau kan netop være købermagt, skriver økonom Birthe Larsen. Billedet er taget før sommerens strejke.

Sommerens sygeplejerskestrejke afstedkom en lang diskussion om, hvor lav- eller høj - deres løn egentlig er. En forklaring på sygeplejerskenes lavere lønniveau kan netop være købermagt, skriver økonom Birthe Larsen. Billedet er taget før sommerens strejke.

Sigrid Nygaard/Arkivfoto

Indland
8. november 2021

Hvert år uddeles Nobelprisen i økonomi – eller rettere Riksbankens pris i økonomisk videnskab til Alfred Nobels minde.

Prisen i år gik til tre økonomer, som har revolutioneret den økonomiske forskning. Traditionelt har økonomisk forskning forudsagt, at en højere minimumsløn betyder lavere beskæftigelse. Tabet sker, fordi arbejdskraft bliver dyrere, og virksomhedens omkostninger stiger.

David Card, en af nobelprismodtagerne, udfordrer den viden. Han opstiller noget, der i sin metode minder om et eksperiment i naturvidenskaberne for at undersøge, om en højere minimumsløn altid sænker beskæftigelsen.

Den viden er vigtig i debatten om ulighed. Resultaterne vender jeg tilbage til.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Margit Johansen

De nordiske økonomier - den danske model - er beviset for at arbejdsløshed og lønninger hænger sammen på måder vi ikke helt forstår - og slet ikke med økonomiske modeller - som vi kender dem.

Inge Lehmann, Lars Jensen, Jan August, Susanne Kaspersen, Steen K Petersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Økonomisk forskning viser også, at høje lønninger og især belønninger kun motiverer under særlige forudsætninger. F.eks. at arbejdet er hjernedødt.

For arbejde der forudsætter kognitiv indsats, er det vigtigste, at lønnen er tilstrækkeligt høj til, at medarbejderne ikke har økonomiske udfordringer.

Så her er måske årsagen til, at så mange store projekter ender med et jammerligt resultat. Og at sygeplejerskerne er dårligt motiverede.

https://youtu.be/u6XAPnuFjJc

Henriette Werlauff, Arne Albatros Olsen, Inge Lehmann, Jan August, Susanne Kaspersen, Hanne Utoft, Carsten Sperling, Steen K Petersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Hvordan - kan - man - antage - at - højere - mindsteløn - fører - til - højere - arbejdsløshed??? Det er den rene hokuspokus, som så mange andre af de tåbelige mentale snurrepiberier, liberalistisk 'tænkning' er så fuld af.
Der er masser af andre eksempler på lignende idioti.

Jan Fritsbøger, Egon Stich, Henriette Werlauff, Per Christiansen, Arne Albatros Olsen, Inge Lehmann, Lars Jensen, Susanne Kaspersen, Torben Skov, Hanne Utoft, Steen K Petersen, Carsten Sperling, Lise Lotte Rahbek og Børge Jacobsen anbefalede denne kommentar
Børge Jacobsen

Harverden da aldrig hørt om Danmark? Vi har høje lønninger og en af verdens højeste arbejdsfrekevens, en af verdens laveste arbekdsløshed - Og som guldkronen oven i nogen af verdens højeste og længste dagppengeperiode og kontanthjælpsydelser. Vi har en realkredit, som sikre billige lån så stort set alle dem der vil har mulighed for at eje sin egen bolig. Og sådan kan jeg blive ved.

Men verden ved det godt. Men de velhavende ude i verden vil ikke have almindelige mennesker skal have det for godt. ikke fordi det koster noget videre. Men fordi de vil have nogen at bestemme over. Nogen de kan tryne med deres rigdom. Nogen som de kan være arrogante over for, Nogen som de kan føle sig bedre ind - Sådan kan jeg også blive ved.

Og nu skal Danmark også være sådan. Som resten af verden med en arrogant overklasse og en underdanig underklasse som ingenselvbestemmelse har.

Det er den moderne samfundsmodel særlig Venstre har arbejdet at få Danmark til at være. Og det med udlændinge politikken og Dansk Folkeparti som brækjern. Uden Dansk Folkeparti og deres vælgere har det aldrig været mulig.

Mange af Dansk Folkeparties vælgere op gennem 00'erne og 10'erne, samt deres børn kommer til at betale en meget dyr pris for deres fejltagelse.

Men ødelæggelserne er nu så langt fremme, at de ikke kan tilbage trækkes. Og lidt tilsvining af Socialdemokratiet som nu den her SMS sag får hurtigt en tilstrækkelig vælgermasse til at bevæge sig så politikken skifter.

Er den dansk model og det danske velfærdssamfund først væltet kommer det aldrig igen.

God fornøjelse der ude. Særligt til såvel forhenværende som nuværende Dansk Folkeparties vælgere. i for det sjovt fremover. Men det kan I takke Jer selv for.

Per Christiansen, Asiya Andersen, Erik Tvedt, Ole Henriksen, Torben Arendal og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Børge Jacobsen

Lidt af essen i det jeg skriver om en arrogant overklasse kan du læse her, hvor ejeren af restaurantkæden MASH, Jesper Boelskifte fortæller om sit syn på danske lønmodtagere:

https://piopio.dk/restaurant-ejer-folk-i-dag-vil-ikke-yde-service-de-vil...

Inge Lehmann, Susanne Kaspersen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Børge Jacobsen

Her er så, hvad den velhavende del af befolkningen frygter allermest almindelige mennesker for mulighed for Financial Independence Retire Early.

For hvem fanden skal så lave arbejdet?

https://da.wikipedia.org/wiki/FIRE-bev%C3%A6gelsen

Steen K Petersen, Inge Lehmann og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Børge Jacobsen

Stem på Dansk Folkeparti eller Nye Borgerlige, hvis du vil arbejde hård til en dårlig løn uden pension og sygedagpenge til du bryder sammen fysisk og/eller psykisk før du når din pensionsalder på 73 år.

Inge Lehmann, Steffen Gliese, Susanne Kaspersen, Steen K Petersen, Torben Arendal og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

"Så her er måske årsagen til, at så mange store projekter ender med et jammerligt resultat. Og at sygeplejerskerne er dårligt motiverede."

Iht. sidstnævnte, så er (blandt mange andre primært offentligt ansatte faggrupper) sygeplejerskernes arbejdssituation svært uønskelig, for dem personligt og for almenvellet. Der er ikke behov for et sundhedsvæsen som nedslider de ansatte, selvom det er til en højere løn, og der er en realistisk logik i at prioritere langt flere ressourcer til de sygepleje- og omsorgsfaglige indsatser i Danmark, før man lønudvikler pr. efterkrav i konsekvens af en i årevis helt uansvarlig varetagelse af det danske sundhedsvæsen. Naturligvis kan man både tiltrække og fastholde arbejdskraft, som primært er motiveret af at bidrage til andres vé og vel, hvis man kan tilbyde anstændige arbejdsvilkår, fornuftige krav/ressource-balancer, kompetenceudvikling, meningsfuldhed og et godt arbejdsmiljø samt en behovsdækkende aflønning.

Men over diskussionen af løn, fag, arbejdsmiljø og arbejdseffektivitet m.m. står den politiske forvaltning og udvikling af den offentlige sektor, herunder sundhedsvæsenet. Hvis ikke der sker en transformation fra governance- og npm-styringens skamridning af konkurrencestatsparadigmet, således at fagkundskaben og demokratisk inddragelse af danskerne, får en langt mere fremtrædende rolle i forvaltningen og udviklingen af bl.a. sundhedsvæsenet, så er udsigterne til at der sker bæredygtige, grundlæggende og civilsamfundsinvolverende fremskridt at ligne med nul.

Jan Fritsbøger, Steffen Gliese, Steen K Petersen, Inge Lehmann, Estermarie Mandelquist, Susanne Kaspersen, Erik Tvedt og Torben Skov anbefalede denne kommentar