Hvis du hører til den del af danskerne, der aldrig rigtig kunne slippe de daglige coronasmittekurver – eller er begyndt at interesse dig for dem igen – har du måske også lagt mærke til, at de i øjeblikket giver lidt pandemisk deja-vu.
For efter et efterår, hvor vi har solet os i internationale overskrifter om den succesfulde ’danske model’ pandemi edition, har siddet tæt i biografer og på restauranter, svedt på hinanden til koncerter og genfundet følelsen af, at corona bare er en øl, er der i de seneste uger sket noget ret dramatisk med smittekurverne.
Antallet af nye registrerede tilfælde med COVID-19 er steget med 37 procent, bare fra uge 42 til uge 43. Indlæggelsestallet går i samme opadgående retning, både målt på daglige nyindlæggelser og det samlede antal indlagte. Det samme gælder for positivprocenten.
Og den stigning minder til forveksling om udviklingen i november sidste år, der som bekendt endte i en flere måneder lang og utrolig vintermørk nedlukning af samfundet. Med den eneste forskel, at både smitte- og indlæggelseskurve faktisk på det seneste har været stejlere end på samme tid i 2020.
Det er kun to måneder siden, at COVID-19 mistede sin status som samfundskritisk sygdom herhjemme, og nu taler flere af de efterhånden så velkendte coronaeksperter om behovet for at genindføre mundbind og coronapas. Senest har Sundhedsstyrelsens Søren Brostrøm også argumentet for behovet for coronapas. Flere skoleledere efterspørger muligheden for at kunne sende klasser hjem, fordi smitten raser blandt eleverne. Og fredag eftermiddag oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke, at han har bedt Epidemikommissionen vurdere, om COVID-19 igen skal være en samfundskritisk sygdom.
Det sker til trods for, at Danmark har en af verdens højeste tilslutningsrater for den vaccine, der skulle være vores redning fra alt pandemiens dårligdom.
Når stikkene tilsyneladende ikke kan bremse corona, samtidigt med at vi står over for en influenzasæson, der formentlig vil belaste sundhedsvæsnet yderligere, kan det være svært at gennemskue, hvordan vi skal komme igennem en vinter uden at genindføre de restriktioner, vi ellers lige havde lagt bag os. Både i år, men måske også på sigt.
Eller sagt lidt mere dramatisk: Kan det overhovedet lade sig gøre at opretholde et frit og åbent samfund, nu hvor corona er blevet en fast del af det?
Information forsøger at besvare nogle af de spørgsmål, der trænger sig mest på lige nu.
Hvem er alle dem, der bliver smittet og indlagt?
Mange forældre med skolebørn vil formentlig nikke genkendende til den seneste statusrapport fra Statens Serum Institut (SSI), som viser, at det er blandt børn i alderen 6-11 år, at smitten for nu er klart mest udbredt. Her er incidensen, altså smittede pr. 100.000, hele 450. Det skyldes især, at her er tale om en helt uvaccineret gruppe, som har tæt social kontakt med hinanden.
Derfor er det heller ikke så overraskende, at der ifølge SSI er mange udbrud på skolerne, særligt i indskolingen, og primært i hovedstadsområdet. Det er også fortsat her, at både incidens og positivprocent er højest, hvilket har været tilfældet under nærmest hele coronaepidemien.
Smittestigningen er derimod mindst udtalt for de ældre over 70 år, ligesom den ser ud til at bøje af for dem over 80. Coronavaccinerne har ellers vist sig at være mindst effektive for de allerældste, men vi ser formentlig effekten af, at mange af dem nu har fået et tredje boosterstik. I takt med at plejehjemsbeboerne har fået deres tredje stik, er smitten også igen stoppet med at florere voldsomt her.
På landets hospitaler er indlæggelserne steget mest for de 60-79 årige, mens der stadig er ret få indlagte blandt den yngre del af befolkningen. I løbet af de seneste uger er tallet dog også steget for de 30-50-årige.
Er situationen virkelig lige så kritisk som sidste år?
Hvis man kun kigger på indlæggelses- og smittekurver, kan det næsten virke, som om coronasituationen lige nu er værre end sidste år. For deres stigning er som nævnt stejlere.
Det skyldes ikke mindst, at deltavarianten, der dominerer smitten, er markant mere smitsom end den variant, der var den mest udbredte sidste efterår. Ifølge en meget medieomtalt rapport fra det amerikanske Center for Sygdomskontrol- og Forebyggelse (CDC) smitter delta lige så meget som skoldkopper.
Men der er også væsentlige forskelle, som gør, at det i hvert fald for nu er for tidligt at geninstallere hjemmekontoret og rydde kalenderen for julefrokoster.
I begyndelsen af november sidste år levede vi allerede med en del restriktioner. Der var krav om mundbind i kollektiv transport og indendørs på offentlige steder. Restauranter og barer skulle lukke klokken 22.00. Natklubber og store koncertsteder var bogstaveligt talt lukket land. Og forsamlingsforbuddet var helt nede på ti. Alligevel steg smitten.
Vi har altså langt flere trin at tage i brug i den så berømte dans med corona, hvis det skulle blive nødvendigt. Ligesom coronapasset, som kun giver vaccinerede, nytestede og dem, som har overstået en infektion, adgang til kultur og restaurationsliv, er et smittebekæmpende redskab, som er kommet til siden.
Derudover er der jo vaccinen. Godt 75 procent af danskerne er færdigvaccinerede, og seks procent har fået deres tredje stik. Blandt de sårbare og ældre er den andel markant højere. Og en enkelt positiv effekt ved, at corona med de mange smittede er vendt tilbage til den kollektive bevidsthed, er, at det ser ud til at få flere nye til at lægge skulder til et stik.
Selv om det måske kan føles, som om vaccinen ikke er det videnskabelige supervåben mod virussen, den blev solgt som, og epidemien i øjeblikket også spreder sig blandt de vaccinerede, er det vigtigt at understrege, hvor afgørende en effekt vaccinen har.
Både i forhold til at begrænse smitten, men især i forhold til indlæggelserne, som er det helt centrale. I sidste ende handler epidemikontrollen jo om, at hospitalerne ikke bliver overbelastede – vi husker alle Magnus Heunickes (S) famøse røde kurve.
Ifølge SSI er der i øjeblikket 11,1 indlagte pr. 100.000 uvaccinerede, mens det tilsvarende tal er 3,7 for de færdigvaccinerede. De vaccinerede har samtidig typisk kortere og mildere indlæggelsesforløb og mindre risiko for at ende på intensiv. Det betyder også, at udskiftningen på hospitalerne er hurtigere, og at der derfor formentlig skal mere til, før det samlede antal indlagte akkumuleres op på et lige så højt niveauer som sidste vinter.
Kan vi risikere en nedlukning igen?
Da corona i begyndelsen af september mistede sin status som samfundskritisk sygdom, slog sundhedsministeren fast, at regeringen ikke vil »tøve med hurtigt at sætte ind, hvis pandemien igen truer vigtige funktioner i vores samfund«. Selv om Mette Frederiksen har understreget, at hun vil »gøre alt« for at finde alternativer til nedlukninger, er de altså ikke udelukket.
Det rigtigt interessante bliver at se, hvordan smitten udvikler sig i løbet af de næste vintermåneder. Om kurvernes stigning bliver ved at være stejlere eller på niveau med sidste års, eller om de på et tidspunkt bøjer af takket være vaccinen og immuniteten fra de efterhånden hundredtusinder af overståede COVID-19-forløb herhjemme.
Lige nu er det svært at forestille sig, at en månedlang omfattende nedlukning af det meste af samfundet igen bliver nødvendig. Omvendt virker det også lidt usandsynligt, at vinteren bliver fuldstændig restriktionsfri. Det kræver dog et politisk flertal for at genaktivere epidemiloven, som kan være svært at få øje på, i hvert fald i øjeblikket.
Hvis det når så vidt, kunne mundbind og coronapas være et første oplagt skridt, der også vil visualisere, at virussen stadig er iblandt os, og dermed minde os om afstand, håndsprit og hvad Søren Brostrøm ellers har opdraget os til. Spørgsmålet er, om det vil være tilstrækkeligt. Eller om der på sigt bliver behov for decideret at lukke eksempelvis nattelivet ned og genindføre et forsamlingsforbud.
Det er umuligt at spå om, ikke mindst fordi vi ikke kan kigge til andre lande for erfaringer. Danmark er i øjeblikket et modelland for pandemibekæmpelsen. Vi er en af de stater, som er kommet allerlængst, og derfor også et forsøgslaboratorium for, om det som velvaccineret befolkning er muligt at komme igennem en vinter med deltavarianten og samtidigt bevare et helt åbent samfund.
Men kan det så overhovedet lade sig gøre at leve med corona?
Uanset hvor meget smitten stiger, har erfaringer vist, at restriktioner og nedlukning kan genvinde kontrollen over den. Men hvis det når så vidt her til vinter, selv om så mange danskere er vaccineret, og corona nåede at blive lagt bag os, skaber det tvivl om, hvorvidt det overhovedet kan lykkes os at leve med virussen.
Vi undgår derfor ikke en ubehagelig, men nødvendig prioritering af, hvor mange liv det må koste at holde samfundet åbent og frit. Da influenzaen rasede i vinteren 2017/18 kostede det godt 1.600 danskere livet. Dengang talte vi hverken om immunitetspas eller restriktioner. COVID-19 er en anden sygdom, som befolkningen er langt mere eksponeret for, det er vigtig at understrege. Men dilemmaerne er de samme.
Og så er der vores sundhedsvæsen, som allerede før corona- og influenzasæsonen for alvor er sat ind, er presset af personalemangel, travlhed og lange ventelister. Det danske sundhedssystem er forholdsvist billigt og ret effektivt sammenlignet med mange andre lande. Men årtiers nedskæringer betyder, at der ikke skal meget spidsbelastning til, før at sygehuskapaciteten bliver presset. Det gælder særligt i øjeblikket, hvor halvandets års pandemi og en sygeplejerskestrejke har medført udkørte medarbejdere og store pukler af aflyste operationer og behandlinger, som ikke er afviklet endnu.
I sidste ende er sundhedssystemets kapacitet det afgørende for, hvor meget smitte et åbent dansk samfund kan håndtere. Så en politisk diskussion om nødvendigheden af at investere mere i vores sundhedsvæsen er også uundgåelig – ikke kun på grund af corona, men for hele velfærdssamfundets skyld.
Ja. Det ligner nærmest fuldstændig situationen fra sidste år. Men de Konservative føler sig seje og udødelige og mener hverken coronapas skal genaktiveres eller at der skal indføres restriktioner.
Så ved du hvad det er du får, hvis Pape-Povlsen, gud forbyde det, betræder statsminister tronen.
Situationen er værre end sidste år. I perioden aug-okt (begge inkl.) er antallet af døde næsten 60% højere end tallene for sidste år i samme periode.
Forskellen er at dengang var ingen vaccineret. Det er 3/4 af befolkningen nu. Selvom vi har åbnet op i mellemtiden, burde dødstallet være væsentligt lavere i år. Det ser det ikke ud til at være, og det skylder man at oplyse folk om i denne situation.
https://github.com/CSSEGISandData/COVID-19/blob/master/csse_covid_19_dat...
Vaccinen gør vi redder måske livet, men bliver syge. Det er vilkårende i et moderne åbent samfund. Os (og vi er mange) bliver nødt til at isolere os igen!
Hvor længe restauranter og barer tror de kan have åbent? Til efter kommunevalget!
nu bliver "nok er nok" / "MIB" vel rigtig glade,
der er jo igen udsigt til restriktioner som de kan demonstrere imod, og skabe ballade og rav i den,
og demonstrere deres "heltemod" ved at nægte at bære mundbind osv. og hylde hinanden når de uploader videoer af det på de sociale medier,
men de har jo også gjort en stor indsats for at bevare smitte-risikoen så det kan da kun kaldes en "succes" ikke sandt.
Fejlen er at man fra ... og det er regeringen sorry men det er det med den konstruktion de har lavet... ikke har fokuseret nok på at opnå så høj en vaccinations effekt som mulig.
Vi kunne ikke nå flok immunitet uden også at vaccinere børn under 12, men godkendelsen er på vej, men tallene er bare tydelige.
Hvis man er vaccineret, så har sandsynligheden (indtil nu) for at blive indlagt efter en covid19 infektion været x6 mindre for børn på 12-15 år, x4 mindre for børn på 16-19 år, x9 mindre for voksne mellem 20-39 år, x10 for voksne mellem 40-64 år, x6 for ældre mellem 65-79 år og x9 for ældre på firs og ældre.
Det ville i sig selv have reduceret antallet af indlæggelser fra 349 den seneste uge til 217 i aldersgruppen fra 12+, hvis alle havde være vaccineret.
Her er der selvfølgelig ikke taget med, at hvis alle havde været vaccinerede, så havde smitten også været mindre, hvilket havde medføret færre indlæggelser etc. etc.
Vaccinerne er og bliver det bedste middel, mod COVID-19.. langt de fleste andre større tiltag er i bedste fald ineffektive.. i værste fald gør de mere skade end gavn.
Dermed ikke sagt at man ikke godt kunne øge mængden af hjemmearbejde, genindføre masker i offentlig transport.. og andre af de tiltag der har en meget meget lille skadelig effekt.
// Jesper
Deja-vuet med mink-sagen er næsten det mest komiske. Ligesom sidste år så tager det fokus fra at det er NU eventuelle tiltag skal indføres hvis det skal nå at gøre en positiv forskel fra hvad-end trælse scenarie man ellers vil stå i om en lille måned hvor man så, ligesom sidste år, får tvunget sin hånd af virkeligheden. Vaccinerne får virkelig lov at stå deres prøve...
@Emil Davidsen
Hvilket så igen peger på det tragiske at SST skal ud og opfordre en kødran af politikere til at gøre noget.. istedet for bare at agere, og med kort varsel indføre tiltag, for måske... uger siden.
Igen.. politisk indblanding er og bliver noget hø i ting der kræver stor faglig indsigt og hvor ændring og konsekvens bevæger sig med stor fart og inerti.
// Jesper
Punkt 1. Hele konstruktionen af beslutningsvejen i Epidemiloven var et åbenlyst problem. Politikernes hæmningsløse behov for at definere smitsomme sygdomme ud fra bl.a. erhvervsøkonomiske interesser og politiske indeologier er potentielt farligt for folkesundheden. Epidemilovens formulering og sammensætning af den såkaldte epidmikommision med finansministeriet, erhvervsministeriet mv. og fagfolkene fra Sundhedsstyrelsen, Seruminstituttet og Styrelsen for patientsikkerhed i mindretal kunne forudses at medføre første trin i en politiserende forsinkelsesproces. Dernæst skal epidemikommisionens indstilling behandles i et 21 mands stort folketingsudvalg med repræsentanter fra alle partier - forhalings- og syltekrukker kan næsten ikke kreeres bedre. Allerede fra start kunne man forudse at det herefter ville blive svært at handle i tide.
2. Der hvor politikerne var hurtige og beslutningsdygtige var da man afskaffede og bortdefinerede covid sygdommen. men i modsætning til så meget andet forsvinder den jo ikke bare fordi folketinget vedtager at den er væk.
3. sidste år betød partienes malkning af "minkskandalen" at folketinget var mere optaget af at svække og ydmyge regeringen og selv score point. Det medførte at der blev handlet alt for sent. Nu ser vi samme forestilling gentage sig mink- sagen og kommunalvalget umuliggør relevant aktion i tide. Hvilket var for mindst 2 uger siden.
4. Nu må det i øvrigt efterhånden være på tide, at man ikke kan arbejde i sundhedsvæsenet, på skoler , institutioner eller plejehjem uden at være vaccineret. Mærsk kan godt finde ud af at stille krav. Relevante offentligt ansatte bør mødes med samme krav, ellers må man sættes til at varetage funktioner, der kan udføres hjemmefra eller på tidspunkter og steder hvor man ikke kan komme til at smitte andre og dermed medvirke til at holde pandemien kørende. Europa er nu igen pandemiens epicenter. Hvormange ekstrature rundt i denne cirkusmanege skal vi have?
Der er noget paradoksalt i at droppe alle restriktioner og nedvurdere covid om efteråret, når folk har været på ferie og rykker inden døre.
Gert Romme hvor får du dine 89% fra?
Ifølge oversigten fra TV2 er næsten 50% af jordens befolkning færdigvaccineret.
Kina har vaccineret ca. de der.75% ligesom Danmark og de er mange. Det er nok en del af det.
TV2 s oversigt på et kort af alle landendenes vaccinationsfremgang viser, at det især er Afrika det halter med. Marocco er så undtagelsen, der bekræfter reglen.
Problemerne med at få Afrika vaccineret er mangefold.
Det kræver særlige forhold, at kunne opbevare mRNA-vaccinen.
De fleste lande i Afrika er store med infrastruktur-problemer.
Du skal kunne få fat i alle folk to gange.
De døjer også med vaccinemodstandere. Der er uroligheder/krige mange steder, som kan blokere for alle sundhedstiltag .
Og så kommer vaccineproducenterne oveni. De nægter, at f.eks. Tyskland og andre kan forære deres allerede købte vacciner videre også dem de har købt og ikke har fået leveret endnu.
Trods problemerne kunne man faktisk sikkert starte med, at vaccinere alt sundhedspersonalets med tre stik i Afrika, da de er mere centralt samlet.
Det mener jeg blokerer vaccineproducenterne får og det skal de i mine øjne straffes for.
Det kræver, at politikerne begynder at tage det alvorligt og forstår alvoren. Samt at de ikke bliver ved med at blokere tiltag, fordi det går ud over det hellige erhvervslivs konkurrenceevne og frihed.
At politikerne ikke har forstået corona, kan vi se af, at de nedklassificerede corona kort før vintersæsonen startede. Selv om de blev advaret om sæsonstigningen og der har været store epidemier i lande med støre vaccinetilslutning end Danmark.
Derudover har de ikke fattet tilstanden på vores sygehuse og at sygeplejerskerne har fået nok. Ellers ville de have taget strejken alvorligt denne gang, udover st flere af dem har betalt med deres helbred, ved at stå i frontlinjen og nu bliver skidt på.
Det ligner sidste år hvor man sad påhænderne indtil december. Det er jo heller ikke for smart når kommuner beder om lukninger og får nej; mens Corona-Lone mener vi skal holde en fest. Frem med vaccinekortet og mundbind . Hvor svært kan det være ?
@Gert Romme:
Det skulle være utroligt, at du "i midten af sidste uge" skulle have fået tallet 11 %.
Se nedenstående:
https://ourworldindata.org/covid-vaccinations
Og følger man kurven- sat ved:
Metric: Fully vaccinated
Linear
Cumulative
og intet flueben i "relative to population"
Så ender man med tallet 3,1 billion (d.d. 16.48), hvilket må siges at være mere end 11 % ...
@Morten Balling - 05. november, 2021 - 22:57 : "Situationen er værre end sidste år. I perioden aug-okt (begge inkl.) er antallet af døde næsten 60% højere end tallene for sidste år i samme periode.
Forskellen er at dengang var ingen vaccineret. Det er 3/4 af befolkningen nu. Selvom vi har åbnet op i mellemtiden, burde dødstallet være væsentligt lavere i år. Det ser det ikke ud til at være, og det skylder man at oplyse folk om i denne situation."
Enig med pointen om, at situationen er overraskende i forhold til forventningen om færre dødsfald i perioden med 3/4 af befolkningen vaccineret, i sammenligning med tilsvarende periode sidste år.
Ifølge tal fra https://www.statistikbanken.dk/tabsel/222029 :
• Totalt [0 vaccinerede] 1. september 2020 - 31. oktober 2020 = 97 dødsfald
• Totalt [75% vaccinerede] 1. september 2021 - 31. oktober 2021 = 132 dødsfald (= 37% flere end i samme periode sidste år)
På stående fod kan jeg ikke forklare, hvorfor der er 23% til forskel i resultater af data henholdsvis fra github.com og Statistikbanken.
Nu nævnes det i artiklen, at indlæggelsestallet for de u-vaccinerede er 11,1 hospitalsindlagte pr. 100.000 borgere mod 3,7 for færdigt vaccinerede. Men det skal vel holdes op imod, at andelen af vaccinerede udgør 75 % af befolkningen, mens de u-vaccinerede kun udgør 25 % afbefolkningen
SSI har en opgørelse om hvor stort et omfang gennembrudsinfektioner har. 0,5 % er tallet jf.
https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2021/i-alt-22682-er-blevet-smittet-me...
Alt i alt så må man vel konkludere, at vaccinerne har god effekt. Det rapporteres endda, at antistoffer i blodet giver færre alvorlige tilfælde, og fører til kortere hospitalsindlæggelse.
Men deltavarianten er bare så meget mere smitsom. Da Corona oprindeligt brød ud regnede man med, at sygdommen havde en reproduktionsrate på 2,5. Og med deltavarianten er det vel lige før man skal gange det tal med en faktor 4
Så 25 % af befolkningen der ikke har fået et stik efterlader måske så rigeligt et stort landskab for en sygdom der er ret så smitsom.
Til det spørgsmål som rejses i artiklen om vi virkelig kan bevare et åbent samfund med Corona?
I alle tilfælde kan man jo synes, at det snart kan blive nødvendigt, at gøre noget, og det er vel også derfor, at Magnus Heunicke har indstillet til epidemikommissionen, at den skal vurdere nødvendigheden af, at opgradere Covid til samfundskritisk sygdom igen. Mht. restriktioner der skal man være på forkant med epidemien - ikke bagkant
SSI var jo ude med en vurdering af at vi måske skal se smittetal på mellem 2200 og 4500 på daglig basis når vi når ind i december. Og så kan man endda frygte at den vurdering er for optimistisk
Så spørgsmålet jo hvornår man vil gribe ind?
Gert Romme jeg kan simpelthen ikke få tallene til at passe.
Vi er ca 7,9 milliarder mennesker, deraf udgør Kina og Indien en stor del og de vaccinerer flittigt.
Og selv lande som Uruguay, Cuba, Chile, Bhutan og endda Brasilien vaccinerer flittigt.
Derudover tæller alle mennesker der er vaccineret i USA, Canada, UK, Australien, New Zealand og Europa jo også med i de globale vaccinationstal.
Kan du have misforstået noget og det er lavindkomstlandene, der samlet kun har vaccineret 11% ? I Afrika er mellem ca. 2 til 5 % fuldt vaccineret ifølge WHO.
Men deres befolkning udgør altså ikke 89% af verdens befolkning.
Det jeg har læst refereret fra WHO er, at rige og mellemindkomstlande vaccinerer, mens det halter gevaldigt for lavindkomstlandene og nogle mellemindkomstlande. For disse lande ville et tal på 11% fuldvaccinerede, som andel af deres befolkning give mening. Men ikke som andel af den globale befolkning.
Jeg ser lige jeg fik byttet rundt på tallene ca. 50 % har fået mindst 1 stik og ca. 39 % er fuldtvaccineret af verdens befolkning.
Og da deltavarianten er luftbåren og meget smitsom er mit gæt, at 95 % som ved mæslinger skal være vaccineret med minimum 3 stik før vi får has på corona.
Så vi har stadig et langt sejt træk foran os.
Jan Boisen, 07. november, 2021 - 00:57
Hvornår man vil gribe ind: i sandhed et af de to afgørende spørgsmål.
Det andet: Hvordan man vil gribe ind.
Vi taber tid, og vi har gjort det lige siden vaccinationerne gik i stå i august-september.
Hvis ventetiden mellem de to vaccinationer er fire uger, går der seks uger fra det 1. stik og indtil det 2. stik får fuld virkning. Selv hvis man indfører vaccinepligt, og alle skynder sig at få det gjort, vil der være et efterslæb på mindst halvanden måned.
De kloge advarer om, at hospitalerne snart kan blive tvunget til at prioritere på grund af presset fra coronapatienter. Dermed er princippet om skattebetalt universel behandlingsret allerede brudt, grundlæggende set. Nogen er nødt til at blive snydt.
Så er spørgsmålet blot, om hospitalerne skal indføre krav om coronapas. Sådan som man gør i Frankrig. For hvorfor skal vaccinerede og værdigt trængende folk vige pladsen for andre, der selv har bragt miseren over deres hoved?
Jeg vil ikke involveres i partipolitik, men jeg vil sige dette: Det er et demokratisk politisk systems kollektive troværdighed, som risikerer at lide skade ved dette her. Når det er alle for en, men ikke en for alle. Når befolkningen efter den sidste lange nedlukning havde fået stillet i udsigt, at efter vaccineringen ville det være overstået, og det så alligevel ikke er overstået.
Jeg bliver sur i så fald, så meget ved jeg, og jeg tror mange andre også gør det. I Tyskland viser meningsmålinger flertal for vaccinepligt. Hvis det ender med nye nedlukninger og skolelukninger, bliver "vaccinefrihed" et fyord i Danmark de næste tyve år.
Anders Thornvig Sørensen: Umiddelbart giver det jo ikke fornuftig mening, at stå på, at det er blevet lovet, at der ikke kommer flere nedlukninger givet, at man skulle have lovet, at det var perspektivet dersom befolkningen blev vaccineret
Jeg er med på, at det tager tid, at vaccinere sig ud af problemet; selv om man skulle ændre praksis og gennemføre sådan noget tvangsmæssigt.
Det tager jo tid alene, at få opbygget immunitet, hvor vi allerede frem mod jul kan komme til, at stå med et mere eller mindre akut problem mht. belastningen af hospitalerne
Som jeg forstår det har man nedgraderet Corona fra, at være en samfundskritisk sygdom, og regeringen skal derfor vende tilbage til folketingen i fald epidemikommissionen anbefaler, at Corona opgraderes til igen, at være en samfundskritisk sygdom. Og det er jo lidt uklart om der er flertal for det.
Men tiden kunne jo meget hurtigt komme, hvor fornuft igen måtte byde, at få genindført nogle restriktioner. Da Corona sidst havde status af en samfundskritisk sygdom der klarede man så rimelig godt fordi man var på forkant med epidemien. Og det er der jo stor risiko for, at man ikke kommer det denne her gang, hvis den nuværende situation ikke følges op af politisk ansvarlighed, for der ligger en belastning af hospitalerne 14 dage til 3 uger efter høje smittetal. Og som nævnt så har SSI et worst case scenario på 4500 daglige nye smittetilfælde når vi når ind i december. Men det er jo ikke en gang sikkert, at det rækker. De sidste dages smittetal er højere end forventet.
Ej - jeg tror genindførelse af mundbind og andre ting man har i værktøjskassen af restriktioner bliver nødvendige over denne her vinter.
Det er vel nok, i alle almindelige, fornuftige borgeres interesse, at alt nødvendigt må gøres, for at vores sundhedsvæsen ikke bliver overbelastet. En nedlukning af blå blok kunne derfor godt være et nødvendigt tiltag.
Jeg tror desværre løbet er kørt.
Man skulle have sat tiltagende i værks, i det øjeblik man så, at indlæggelserne begyndte at stige i forbindelse med at folk rykkede indendørs. Indlæggelserne halter altid ca. 2 uger efter smittetallene.
Når man dykker ned i SSIs tal, viser de, at en stor del af de indlagte er de uvaccinerede over 80, samt dem med "svækket immunsystem". For at de kan smittes så effektivt, må der være ukontrolleret samfundssmitte.
Da deltavarianten ser ud til at være luftbåren, hjælper kun en målrettet smitteopsporing, hysterisk udluftning og mundbind. Afstand virker ikke i et lokale fyldt med virus.
Og coronapasset vil heller ikke virke, hvis vaccinerede er undtaget fra test, da de også kan smitte.
Politikerne er coronatrætte, har valgkamp i hovedet, troede jo også at det ikke er vigtigt, at de unge er vaccineret og forstår stadig ikke epidemiologi. Derfor kommer der ikke de rigtige tiltag og hvis kun meget forsinket.
Jeg anbefaler derfor simpelthen, at man isolerer sig, køber på nettet, laver en boble med ligesindede, bruger mundbind og hvis muligt tredje stik, så hurtigt som muligt.
det er godt nok en "ny" oplysning for mig at "de fleste vacciner fremstilles i mellemøsten" men jeg tror ikke helt på at det er sandt.
og jeg tror heller ikke rigtig på "de" hvem det så end er, er ude på at gøre mig ondt.
men jeg har faktisk en del forståelse for at rige lande kan være anset som "fjenden" af dem som markedets (og grådigheden/egoismens) ulighedsskabelse går værst ud over, jeg er bare ikke paranoid.
i øvrigt har jeg på intet tidspunkt frygtet corona, men jeg har alligevel fulgt alle tiltag som kan begrænse smitten, ikke fordi nogen siger jeg skal, men fordi det er det rigtige at gøre, hvis man ellers bekymrer sig om andre mennesker, "har empati".
Det er helt gak, at gik bort fra at Corona er en samfundskritisk sygdom. En af jer talte om en syltekrukke i forbindelse med den nye struktur med en Epidemi kommission, en gruppe politikere bestående af 21 af dem samt, at det nu kræver et flertal i folketinget at sætte restriktioner i brug.
Det er jo rigtigt, at politikerne ikke forstår epidemien. Det hele er efterhånden helt på månen. Den epidemi vil blive ved og ved og ved og ved og ved og ved sålænge vi har mennesker der ikke er vaccinerede af den ene eller den anden grund.
Lande i Africa kan være et problem. Det kan være noget med fortiden at gøre, hvor der blev eksperimenteret med hvad som helst i de lande. Mærkeligt er det bl.a. at der først nu er en vaccine på vej mod malaria som har været udbredt på de kanter i mands minde. Den er på vej nu - men har de overhovedet råd til den i mange lande i Africa.
Vi skulle skamme os her i den rige verden over at vi ikke får vaccineret over en bank i alle verdens lande. Også selv om der kan være udfordringer med infrastruktur m.m. og udbredt skepsis. Det her går ikke væk.
Jeg husker klart at Mette Frederiksen stod og sagde på pressemøde efter pressemøde at denne her sygdom/virus ikke kender landegrænser og politik. Lad os lukke munden på Blå blok her i landet så vi andre kan få de restriktioner sat i gang, som der nu og her er behov for. Det er allerede ved at skride AHT - og så må vi ikke glemme klimaændringerne i Bangladesh er de ved at drukne i vand og mudder og i Sydsudan er der oversvømmelser, der går at børn må svømme skole m.m. Mit hjerte græder og kan ikke holde op igen.
Handling er krævet nu på alle fronter. Men jeg har læst jeres indlæg og jeg er glad for at vi herinde godt kan se logikken i at der naturligvis skal sættes ind igen mod Corona. Alle de der procenter er gode, men summa summarum er at alt for mennesker i verden mangler vacciner og at blive vaccineret og det må der gøres op med. Det kan hverken vi i den rige verden og medicinalindustrien simpelt ikke leve med.