Analyse
Læsetid: 9 min.

Kaos i Dansk Folkeparti: Thulesen Dahls efterfølger arver et politisk fallitbo

Dansk Folkeparti fik tirsdag endnu et katastrofevalg, og partiformand Kristian Thulesen Dahl så ikke andre udveje end nu at træde tilbage. Men det kan være for sent med en ommøblering. Dansk Folkeparti er kastet ud i en reel overlevelseskamp, hvor enkeltpersoner næppe for alvor kan gøre fra eller til
Partiformanden Kristian Thulesen Dahl taler med pressen og melder sin afsked dagen efter kommunalvalget. Spørgsmålet er, om det hjælper, for Dansk Folkeparti er havnet i en ond spiral af tiltagende ligegyldighed, skriver Lars Trier Mogensen.

Partiformanden Kristian Thulesen Dahl taler med pressen og melder sin afsked dagen efter kommunalvalget. Spørgsmålet er, om det hjælper, for Dansk Folkeparti er havnet i en ond spiral af tiltagende ligegyldighed, skriver Lars Trier Mogensen.

Nils Meilvang

Indland
18. november 2021

Det afgørende spørgsmål er ikke længere, hvem Dansk Folkeparti skal vælge som afløser for den slagne Kristian Thulesen Dahl, men snarere, om partiet overhovedet behøver at vælge en ny formand. For Dansk Folkeparti er havnet i en ond spiral af tiltagende ligegyldighed. Det betyder ganske enkelt ikke længere så meget i dansk politik, hvad partiet gør – eller ikke gør.

Resultatet ved tirsdagens kommunalvalg blev endnu et nederlag i rækken for Dansk Folkeparti, der gik tilbage i 98 ud af 98 kommuner, og i alt mistede 132 mandater. Modsat den almindelige politikersnak, når partier går tilbage ved lokalvalg, påtager Kristian Thulesen Dahl sig imidlertid det fulde og personlige ansvar for Dansk Folkepartis seneste nedtur:

»Vores folk rundt i landet har kæmpet en brav kamp. Jeg synes ikke, det er rigtigt, at vores lokale folk, som nu har fået dårlige lokale valg, skal tage ansvaret for det. Det er en landspolitisk tendens for partiet,« sagde DF-formanden til DR og fortalte samtidig, at han har indkaldt til et hovedbestyrelsesmøde i weekenden, hvor processen frem mod et ekstraordinært årsmøde skal aftales:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kim Folke Knudsen

@Det Blå Marionetteater DK

År 2015-År 2019

Der var en gang en sejrsikker Løkke Regering, og det var ganske vist røres kunne den ej af de røde. Det var DF´s Regering i et og alt. Var der problemer med Marionet Teaterets deltagere blev der diskret rykket i trådene fra # His Masters Voice himself # så retningen var sat mod stadig flere udlændinge stramninger og mod totalt stop for liberale borgerlige og konservative eksperimenter på andre områder - et reformstop for at sige det lige ud.

Det gik så godt for DF Regeringen blot ikke for dens ministre. Var de Konservative så risikerede de omgående repressalier fra # His Masters Voice himself # og vejen ud at Ministeriet kunne blive forbløffende kort ( L.ex Lars Barfoed ). Den lidt mere runde og fyldige Minister af slagsen Lille Lars fik også at sande at skotøj og bilag det kunne ende som en ren forbandelse -at man da ikke kan få lov at shoppe lidt sko for partiets midler og med partiets accept ?. Og stakkels unge og fyrige Anders der havde læst bogen om Minimalstaten udgivet af stormester Fogh han stakkels Anders måtte sande at vejen ind i Regeringen endte oppe i et højt træ med skattelettelser så mange der i en mild brise dryssede ned fra træet hver gang stakkels Anders rakte ud efter alle de dejlige skattelettelser, aldrig blev de til noget og til sidst blev stakkels Anders uvenner med sine egne liberale fæller.

Hvilket grufuldt eventyr med # Det Blå Marionetteater # og nu er dukkeføreren tilsyneladende også snublet i de tråde, som han selv så snedigt lagde ud for andre.

Snuble snuble næsten hele vejen ud til en lille ø i Smålandsfarvandet, der var tiltænkt andre.

Hvad kan vi så lære af det.

Vælgernes gunst er ikke evig - havner du på toppen så er der forbløffende koldt og vejen ned kan være træls og lang.

VH
KFK

Anne-Marie Esmann, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

DF har aldrig have en bagvedliggende ideologi og heller ikke en egentlig politik.
Derfor er der nok ikke så meget at falde tilbage på.
DF har på en måde snyltet på de andre partier.

herligt billede med hende, der lister sig ind og nok engang prøver at puste ham i nakken.

Anne-Marie Esmann, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Karen Grue, Maia Aarskov, Ete Forchhammer , Holger Nielsen og Asiya Andersen anbefalede denne kommentar

Udlændingepolitikken i essens er funktionel og ikke ideologisk. Det er issue-politik. Problemet er man har gjort det til en noget ideologisk i vælgerne, dette værende indlysende da de største baser typisk er områder der har haft færrest eller ingen problematikker med indvandring og flygtningetilstrømning. Det har for mig (og mange andre er min opfattelse) været indlysende i mindst et årti at udlændingepolitikken er en skrue uden ende, det klassiske ræs til bunden, om hvem der kan mishandle mennesker i nød mest. Da partiet fik gennemført resten af deres program under de V og VLAK regeringerne blev de nødvendigvis irrelevante. Tulle er jo ikke en dum mand (eller en ond mand), og har også forsøgt sig med rent faktisk at fortælle vælgerne, at galskaben må jo stoppe et sted. Dette er imidlertid ikke nok for deres vælgere, da det netop ikke drejer sig om funktionalitet, men om ideologi. Selvom der ikke er nogle problemer - eller, det er der, men de ligger på integrationssiden, som man har ignoreret længe - så er besindighed ikke hvad de disse vælgere vil have. De vil gerne høre nogle vil mishandle og begrænse brune mennesker, da de har lært, at brune mennesker skaber utryghed. Det har DF lært dem. De skulle have lyttet til Martin Henriksen på landsmødet, fra et magtpolitisk synspunkt (selvom jeg har svært ved at nævne politikere for hvem jeg har en større foragt).

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Jan August og Asiya Andersen anbefalede denne kommentar

I min kommentar ovenover går det op for mig at funktionel måske er det forkerte ord at bruge. Instrumental er måske mere rammende.

Ete Forchhammer

Uanset om DF findes anno 2021 og herefter, så findes deres beskidte tankegang, hvis man kan kalde den det, både th. og tv. i Folketinget.
Der forestår dybtgående oprydning og rengøring i flere andre partier - og dermed også i store dele af befolkningen, overalt i landet.

P.G. Olsen, Kirsten Toft Mortensen, Anne-Marie Esmann, Alvin Jensen, Inger Pedersen, Lone Hansen, Eva Schwanenflügel, Pietro Cini, Torben Bruhn Andersen, Jan August, Hannibal Knudsen, Carsten Munk, Christian Mondrup, Maia Aarskov, Karen Grue og Elisabeth From anbefalede denne kommentar

DF havde tre politikker. Indvandring, ældre OG provinsens situation. Da partiet blev det største borgerlige parti, turde det ikke gå i regering. Og det med at genrejse provinsen skete ikke rigtigt.
Mange har da også fravalgt DF p.gr.a.at den historiens største stemmesluger til EUP viste sig at svindle ligesom de, han ville bekæmpe.
Og da S har taget alle standpunkter undtagen EU-modstanden er DF ganske rigtigt politikløs.
MEN Nye Borgerlige er ultraliberalistisk, og det burde være muligt at kvase dem der.

Anne-Marie Esmann, jens peter hansen, Alvin Jensen, Lone Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Højt at flyve, dybt at falde.

Den rent ud sagt idiotiske og kontraproduktive 'udlændingepolitik' har gjort, at højrefløjen har kunnet gennemføre deres marginalstatsprojekt på ryggen af arbejdsløse og syge mennesker i dette land, så det nu blandt andet er blevet umuligt at få en bolig i de større byer, og 'welfare' er blevet til 'workfare' med laveste fællesnævner.

Alt sammen fordi der har været et 'noget for noget' princip mellem neoliberalisterne og nationalsocialisterne, hvor uligheden er steget til gengæld for stramninger overfor flygtninge og indvandrere.

Men nu er det vist ved at gå op for mange vælgere, at den store trussel ikke handler om 'de fremmede', men snarere om klimanøl, samt en voksende og efterhånden mere eller mindre uoverstigelig kløft mellem de der ejer, og de der intet har.

Farvel og utak for sidst.

Ebbe Overbye, Halfdan Illum, Kim Houmøller, Anne-Marie Esmann, Alvin Jensen, Inger Pedersen, Lone Hansen og Kim Chang anbefalede denne kommentar

Billedet bør kandidere til årets pressefoto. Det rummer simpelt hele DF historien om storhed & fald pga. uvilje mod forandring … også internt.

jens peter hansen

Meier Carlsen skrev for nogle år siden at DF var blevet overflødig. Hvis den udtalte frase om at have indflydelse, som politikere ofte bruger, er rigtig så har DF jo sejret sig ihjel. Og kan derfor opløse sig selv og lade de yngste partifolk skifte til ny borgerlige, til borgerlige partier eller Socialdemokratiet. Vælgerne er jo gået disse veje.