Analyse
Læsetid: 6 min.

Nye oplysninger i rigsretten rokker ved forklaringen fra to af nøglevidnerne mod Inger Støjberg

I denne uge kunne Inger Støjbergs forsvarere ved hjælp af en logfil rejse tvivl om, hvad to af anklagemyndighedens nøglevidner har forklaret om deres kendskab til den forhenværende ministers godkendelse af vigtigt notat
Lykke Sørensen er fhv. afdelingschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Lykke Sørensen er fhv. afdelingschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Ritzau/Scanpix

Indland
13. november 2021

»Dødt og borte.«

Sådan har den tidligere kontorchef i Udlændinge- og integrationsministeriet Jesper Gori såvel over for Instrukskommissionen som i rigsretten omtalt et notat om adskillelse af asylpar, som Inger Støjberg godkendte den 9. februar 2016.

Det er det notat, som til de flestes overraskelse dukkede op i Instrukskommissionen, hvor den forhenværende udlændinge- og integrationsminister byggede sin forklaring op omkring det – til trods for at hun ikke tidligere havde nævnt det under de mange folketingssamråd om sagen eller i sine forklaringer i øvrigt.

Notatet indeholdt en indstilling fra embedsværket om, at der skulle gøres undtagelser til hovedreglen om at adskille asylpar på forskellige asylcentre, hvis den ene part var under 18 år. Og med sin godkendelse af denne indstilling havde hun godkendt en ordning med mulighed for undtagelser og dermed en lovlig ordning, argumenterede Inger Støjberg.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anne-Marie Esmann

Det bliver mere og mere mærkværdigt efterhånden som sagen mod Støjberg rulles frem for os alle sammen. Jeg har været embedsmand i halvdelen af mit arbejdsliv. De fleste år i staten.

Jeg er håbløst målløs over at følge med i denne sag. Jeg synes dog ikke at det sidste nye der er kommet frem frikender Støjsenderen. Det bekræfter bare, hvilken kyniker hun er. Men det får mig igen til at spekulere over hvad pokker der foregår. Embedsmanden skal kunne balancere mellem rollen som upartisk vejleder og Lovudvikler sammen med det politiske aspekt i sin service over for ministeren. Det er deres opgave at få de politiske ønsker gjort til virkelighed - Inden for lovens rammer - eller forsøge at ændre lovgivningen på et bestemt område. Det vi ser her er uskønt på en meget ubehagelig måde. Og det kommer til at koste også på embedsmændenes side.

Der som er det mest problematiske er, at det er gift for vores demokrati både i Støjberg sagen og Minksagen fordi der er tale om magtarrogance så det grænser til magtfordrejning. Det er børnelærdom for embedsmænd og jurister. Kønt er det ikke.

Torben Arendal, Bjarne Andersen, Kurt Nielsen, erik pedersen, Inge Lehmann, Ib Gram-Jensen, Dorte Schmidt-Nielsen, Poul Søren Kjærsgaard, Holger Nielsen, Rolf Andersen og Helle Lodberg Christensen anbefalede denne kommentar
Philip Grinder Pedersen

Jeg kender også til F2. Og er ikke sikker på, jeg altid er opmærksom på - eller bagefter vil kunne huske - hvor langt i processen godkendelsen er nået, hvis formålet med at åbne et dokument blot er at læse, hvad der egentlig står.