Klima
Læsetid: 5 min.

Partier vil gøre Københavns Kommunes indkøb grønnere med intern CO2-afgift

En national CO2-afgift lader foreløbig vente på sig. Derfor ønsker Enhedslisten og Alternativet at gå foran på kommunalt plan med en intern CO2-afgift i Københavns Kommune efter inspiration fra Middelfart. Den helt rigtige tilgang, vurderer økonom
Enhedslisten og Alternativet en CO2-afgift på indkøb i Københavns Kommune, som skal synliggøre, hvad produktet ville koste, hvis der fandtes en national CO2-afgift – og dermed hjælpe til, at den kommunale indkøber træffer det grønne valg.

Enhedslisten og Alternativet en CO2-afgift på indkøb i Københavns Kommune, som skal synliggøre, hvad produktet ville koste, hvis der fandtes en national CO2-afgift – og dermed hjælpe til, at den kommunale indkøber træffer det grønne valg.

Torben Huss/Ritzau Scanpix

Indland
4. november 2021

Mens en CO2-afgift på nationalt plan foreløbig er parkeret i et ekspertudvalg, ønsker flere partier nu, at en af landets største indkøbere, Københavns Kommune, går foran og indregner en CO2-pris ved sine indkøb.

CO2-prisen skal anvendes ved alle centrale kommunale indkøb og skal gøre det mere fordelagtigt at tage det mest klimarigtige valg. Der skal aldrig reelt betales en afgift eller genereres et provenu, det alene skal bruges som et beregningsværktøj, som skal synliggøre, hvad produktet ville koste, hvis der fandtes en national CO2-afgift.

Prisen skal ifølge forslaget starte på 850 kroner pr. ton og gradvist stige til 1.500 kroner i 2030, som det også bliver anbefalet af Klimarådet.

»Alle eksperter peger på, at en CO2-afgift er helt afgørende, hvis vi skal have nedbragt CO2-udslippet fra Danmark. Men det ser ud, som om at de bliver ved med at trække det ud på Christiansborg med at få indført det som lovgivning,« siger Line Barfod, der er Enhedslistens overborgmesterkandidat ved kommunalvalget i København.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Idéen med en intern co2-afgift er både genial og ganske rigtig. For dette er simpelt (den eneste) vejen frem, hvis der virkelig skal gøres noget effektivt.

Men - den er samtidig ganske uretfærdig overfor kommunens borgere, hvis andre kommuner ikke også gør det samme med co2-afgift på samme størrelse.

Derfor en den absolut bedste løsning at presse den utroligt langsommelige og modville regering til at fremsætte et lovforslag om national co2-afgift.

Men her kan regeringen samtidig fastslå, at dette er uretfærdigt overfor danske borgere, hvis samtlige andre lande ikke gør det samme.

- På denne måde kan man derefter blive ved i det uendelige uden at foretage sig noget overhovedet. Og det løser i hvert fald ikke det akutte problem, så nogen må gå foran og vise vejen for andre..

Birgitte Bagger, Kim Houmøller, Søren Fosberg, Susanne Kaspersen og Søren Christensen anbefalede denne kommentar
Børge Jacobsen

Og "vi" vil have alle andre i verden skal leve som os... Det er vist godt det ikke lykkedes.

Kurt Nielsen og Leanette Nathalia Chresta Jensen anbefalede denne kommentar

Hvis kommunen pålægger sig selv en CO2-afgift, som indbetales til en kommunal fond, der investerer i grøn omstilling, ville jeg gå ind for det.