Mens de padler
Læsetid: 7 min.

Politianmeldelser, musikvideoer og atomkraft i Næstved: Tro ikke, at kommunalvalg er kedeligt

Valgkamp er en sport, der kan udkæmpes mere og mindre kønt. Vi har samlet ti episoder, som – om ikke andet – beviser, at kommunalpolitik er en fest
I Odder rykkede valgkampen i oktober ud på en lokal fodboldbane, hvor ’rød blok’ løb med sejren over ’blå blok’.

I Odder rykkede valgkampen i oktober ud på en lokal fodboldbane, hvor ’rød blok’ løb med sejren over ’blå blok’.

Søren Gylling

Indland
17. november 2021

Store og vigtige dagsordener om klima, ældrepleje og folkeskolen har naturligt fyldt meget i kommunalvalgkampen, der nu er overstået. Men kommunalvalgkampe er også altid fyldt med lokale dramaer, intriger og meget kreative forsøg på at promovere sit kandidatur. Information har samlet ti skæve indslag fra kommunalvalgkampen.

1. Rod i rettighederne

I 2017 gik den konservative Henrik Nielsen fra Svendborg viralt med sin valgsang, som han dedikerede til sin kone. I en video ude af sync med musikken synger Henrik og konen Mette i en yndig duet om alt det, Henrik vil gøre for Svendborg. Sangen tog kegler, da Henrik Nielsen formåede at rime »Jeg ska’ ski’ do’« på »Despacito« og forklarede, at det altså var ham, der havde stået for byens nye toiletbygning på havnen.

I dette års valgkamp prøvede Henrik Nielsen at gøre comeback på internettet, da han havde indspillet en valgvideo dedikeret til de unge i Svendborg. Men desværre for Henrik Nielsen gik det ikke helt efter planen. Han havde nemlig indspillet sangen over Tommy Seebachs »Hip Hurra«, og det faldt ikke i god jord hos rettighedshaverne, familien Seebach og Keld Heick, der følte sig krænkede. Derfor beklagede han dybt i et facebookopslag og tog musikken – og dermed sangen – ud af videoen.

Tilbage ligger en valgvideo på YouTube, hvor man i stedet for Henrik Nielsens sang kan høre et generisk stykke muzak.

2. Stem her eller med hjem?

En kandidat, der havde mere held med at gå viralt – igen – var Venstre-kandidat i København Heidi Wang. Ligesom Henrik Nielsen havde hun held med at få stor opmærksomhed ved valget i 2017. Dengang var hun opstillet for Liberal Alliance, og under sloganet »Mere Wang, Mindre Wrong« havde hun photoshoppet sit eget ansigt ind på en sumobryder, der stod over for en langt mindre modstander, der bar daværende overborgmester Frank Jensens ansigt.

I år har Heidi Wang to nye punchlines – både »mindre Tvang, mere Wang« og det kække »Stem her eller med hjem?«, der spiller på kandidatens kinesiske baggrund. Ifølge kandidaten selv henviser sloganet til replikken »Spis her eller med hjem?«, der bliver sagt i enhver kinesisk restaurant. Sloganet strøg direkte ind i feedet hos instagram-influenceren Anders Hemmingsen, hvor det har fået knap 80.000 likes.

En af Heidi Wangs valgplakater fra valget i 2017.

En af Heidi Wangs valgplakater fra valget i 2017.

Francis Dean

3. Plakatdrama i Esbjerg

Ballade om hærværk mod valgplakater er en tilbagevendende historie, når der er valgkamp i Danmark. I Esbjerg har problemet under den igangværende valgkamp taget en mærkværdig drejning: Her havde Karsten Uno Petersen, kandidat til regionsrådet for Socialdemokratiet, hængt 20 valgplakater op, men bare tre dage senere var de taget ned – af medlemmer fra hans eget parti.

Karsten Uno Petersen, der er opstillet i Esbjerg Omegnskreds, havde nemlig sat plakaterne op på Esbjerg Bykreds’ område. Det skulle han ikke have gjort, for de to socialdemokratiske kredse har nemlig ingen aftale om at sætte plakater op på hinandens områder, mente John Schmidt, der er formand for Socialdemokratiets afdeling i Esbjerg Bykreds.

Miseren har ført til, at Karsten Uno Petersen har politianmeldt hærværket, men det forstår John Schmidt ikke. For som han sagde til TV Syd: »Jeg kan ikke se, at det er en politisag. Vi overholder bare partiets regler, og det har Karsten Uno ikke gjort. Han har ikke noget at gøre inde i Esbjerg Bykreds.«

4. Ulovlige cykelstier får sindene i kog

Og så til endnu en politianmeldelse. For Enhedslisten var måske lidt for smarte i sin valgkamp i Aalborg. Som et valgkampstunt malede partiet cykelstier på vejene for at markere, at der er brug for mere plads til cyklerne i den farligste storby at være cyklist i, lød det fra Enhedslisten til TV2 Nord.

Men det stunt faldt ikke i god jord hos Dansk Folkepartis kandidat Kristoffer Hjort Storm, der meldte partiet til politiet. »Det er uhørt det, de har gjort,« lød det fra DF-kandidaten.

Det tog Enhedslistens rådmand Lasse P.N. Olsen dog med sindsro: »Med al den regn, der har været, siden vi malede, så er det nok væk igen,« sagde han til TV2 Nord.

5. Dobbelt op på Arne Lægaard

Hvis man har siddet til en paneldebat om regionsrådet i Region Midtjylland og tænkt: ’Ham Arne Lægaard fra Venstre, han var godt nok god. Ham stemmer jeg på,’ så har det været en god idé lige at høre ham ad, hvilken kommune han kommer fra. For på stemmesedlen var der ikke bare én Arne Lægaard fra Venstre, der stillede op til regionsrådet. Der var to. Arne Lægaard fra Skanderborg og Arne Lægaard fra Holstebro. Det eneste, der skilte de to ad på stemmesedlen, var altså kandidaternes hjemkommune.

Hvis man står i den ærgerlige situation at have brevstemt på en af de to Arne Lægaarder, men har glemt at skrive hjemkommunen på, så er det bare ærgerligt. Så tæller stemmen nemlig kun som en stemme på partiet og ikke kandidaten, da det ikke er muligt at vurdere, hvem af de to stemmen er ment til.

6. Ekskluderet kandidat på stemmelisten

Bare to uger før kommunalvalget blev John Pawlik, byrådsmedlem og kandidat til kommunalvalget i Vordingborg, ekskluderet fra Nye Borgerlige. Det skete, efter han truede Radio LOUD-journalisten Kevin Shakir, der arbejdede på en historie om seksuel og verbal chikanerende adfærd fra John Pawlik. Men det ville kandidaten ikke finde sig i. »Du bliver bollet i hoved og røv nu, bare vent og se. Jeg har allerede sat noget i gang. Så du kan godt glæde dig,« lød truslen.

Efterfølgende forklarede John Pawlik til TV2 Øst, at man sagtens kan bruge et sådant sprog som politiker, hvis man bliver beskyldt for noget. Og så er han jo trods alt håndværker, så der kan godt ryge en finke af panden, understregede han. John Pawlik er dog stadig på stemmesedlen for Nye Borgerlige, eftersom ekskluderingen fandt sted for sent til at fjerne hans navn.

7. Jan Fischer og julemanden

Hvad stiller man op, når man gerne vil roses som politiker af nogle helt almindelige mennesker, men der ikke lige er nogen, der kan eller vil stille op? Ja, så kan man jo bruge avatarer – fiktive computergenererede robotter, der næsten ligner og lyder som rigtige mennesker. Det har Socialdemokratiets Jan Fischer gjort i sin valgkamp i Syddjurs. Han har nemlig fået klippet en række avatarer ind foran sit smilende ansigt på en række videoer med overskriften »Det siger stemmerne«.

Her får Jan Fischer besøg af blandt andre Bridget, en avatar, der også læser nyheder op for bornholm.nu. Hun opfordrer til at stemme på Jan Fischer, fordi han er »god nok«. Også en lyshåret kvinde kigger forbi, og hun ved, at »Jan gør et godt benarbejde og kæmper for byggegrunde og ældreboliger«. Og minsandten om ikke også julemanden i egen høje avatar kigger forbi. Han stemmer på Jan og forklarer, at hvis andre også gør, så garanterer julemanden for julehyggen.

8. Simon Aggesens flugt(er)

Al omtale er ikke nødvendigvis god omtale. Det må være tanken hos den konservative borgmester på Frederiksberg, Simon Aggesen, efter han flere gange i løbet af valgkampen har forsøgt at undgå kritiske spørgsmål om den såkaldte »boligsag«, der handler om, at han i en bolighandel på kort tid tjente 11 millioner kroner ved at købe, istandsætte og opsplitte en herskabslejlighed. I valgkampens slutspurt tog Simon Aggesen ifølge Ekstra Bladet flugten fra en skattejagt, han havde arrangeret for Frederiksbergs børn.

Her havde Ekstra Bladet fået stillet et interview i sigte, men borgmesteren skærmede den kritiske presse med sit barn, og midt i det hele var borgmesteren pludselig forsvundet uden at svare på et eneste spørgsmål. Tidligere i valgkampen forlod Simon Aggesen også et planlagt tv-interview kort før optagelserne, da han fik at vide, at værten ville spørge ind til boligsagen. Borgmesteren har formået at undgå de kritiske spørgsmål og potentiel dårlig omtale, men i stedet har han fremstillet sig selv som en meget tillukket og utilgængelig politiker.

9. Atomkraft i Næstved Kommune

Den grønne omstilling har naturligvis også spillet en rolle i det nu overståede kommunalvalg. For hvordan kan kommunerne egentlig bidrage til at nedbringe landets CO2-udledninger? I byen Fensmark i Næstved Kommune lød det ifølge Sjællandske fra flere partier, at kommunen skal have energi fra atomkraft.

Der er ellers store planer om en energipark med både vindmøller og solceller, men det er ifølge Veganerpartiet, Liberal Alliance og Venstre ikke nogen god idé. For atomkraft er det nye sort, lod partierne forstå, fordi det både kan levere mere vedvarende energi og næsten ikke forurener. Partierne blev dog efterfølgende enige om, at det faktisk slet ikke kan besluttes lokalt at opføre et atomkraftværk, men at det kræver en beslutning i Folketinget.

10. Rød blok skød sig til sejr over blå blok i Odder

Når argumenterne og diskussionslysten i løbet af valgkampen slipper op, så må man tage utraditionelle metoder i brug. Det gjorde partierne i Odder Kommune, der i stedet for at diskutere politik besluttede sig for at afgøre striden med en fodboldkamp. Her stod blå blok, bestående af Venstre, Konservative og Nye Borgerlige, over for rød blok bestående af Socialdemokratiet og Enhedslisten, mens SF ifølge TV2 Østjylland heppede fra sidelinjen.

Søren Gylling
Blå blok med Venstre-borgmester Uffe Jensen på mål måtte tre gange i løbet af kampen se sig passeret i kampen, der endte 3-2 til rød blok. Borgmesterens dårlige målmandsevner blev da også bemærket blandt tilskuerne. »Der er lige så mange huller (i blå bloks forsvar, red.) som i Venstres valgprogram,« lød det ifølge TV2 Østjylland fra en tilskuer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her