integration
Læsetid: 5 min.

Regeringen vil skære i danskuddannelse til ressourcesvage indvandrere

Danskuddannelsen for flygtninge og indvandrere med ringe forudsætninger for at lære dansk skal forkortes. Det skal ske som led i en 37 timers arbejdspligt for indvandrere, oplyser regeringen. »Katastrofalt«, mener formand for Danske Sprogcentre Lars Nordborg
Regeringen vil skære i danskuddannelsen for indvandrere med de dårligste forudsætninger for at lære sproget i forbindelse med en ny 37 timers arbejdspligt for indvandrere.

Regeringen vil skære i danskuddannelsen for indvandrere med de dårligste forudsætninger for at lære sproget i forbindelse med en ny 37 timers arbejdspligt for indvandrere.

Søren E. Alwan

Indland
8. november 2021

Det er afgørende at lære dansk, hvis man som flygtning eller indvandrer skal komme i job i Danmark. Sådan har det gang på gang lydt fra politikere, praktikere og forskere.

Men nu vil regeringen i forbindelse med sit stort anlagte forslag om at indføre en 37 timers arbejdspligt for indvandrere skære i danskuddannelsen for dem med de dårligste forudsætninger for at lære sproget.

Det fremgår af et notat udarbejdet i forbindelse med forhandlingerne om en 37 timers arbejdsuge for indvandrere. Her står der, at man vil sænke niveauet for Danskuddannelse 1, og at det sidste modul derfor afskaffes. Danskuddannelse 1 er for de borgere under integrationsloven, som ikke kan læse og skrive på deres eget modersmål eller ikke behersker det latinske alfabet. I 2020 fulgte lige knap 5.600 kursister sådan et forløb.

Lars Nordborg er formand for Danske Sprogcentre og kalder planen om at skære modul seks fra i Danskuddannelse 1 for »katastrofal«. Han påpeger, at det primært er kvinder, som går på Danskuddannelse 1, fordi mange flygtninge og indvandrere kommer fra lande, hvor piger ikke har gået i skole. Hvis det sidste modul skæres væk, betyder det, at der kommer mindre danskundervisning til denne gruppe.

»Det er den allersvageste gruppe. Det her vil betyde, at flere stopper på et lavere sprogniveau, og det vil både gå udover ligestillingen og beskæftigelsen,« siger han.

Regeringen har netop en udtalt ambition om at øge ligestilling blandt etniske minoriteter ved blandt andet at fokusere på at få flere kvinder med ikkevestlig baggrund i job. Seniorforsker hos VIVE Frederik Thuesen påpeger, at sprogkundskaber er afgørende for beskæftigelsen på lang sigt. I det lys giver det ifølge ham ikke mening at skære i niveauet.

»Det er også potentielt problematisk i forhold til ligestilling, hvis det primært er kvinder, som tager dette kursus. For uden dansk bliver de mere afhængige af deres omgivelser,« siger han.

EL: Symbolpolitik

Højt på regeringens liste over dagsordener dette efterår er forslaget om en 37 timers arbejdspligt, som udlændinge- og integrationsminister samt fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S) i øjeblikket forhandler med Folketingets partier om. Regeringen fremlagde forslaget i september som en del af sit reformprogram, der skal få flere mennesker i arbejde.

Hovedprincippet i den 37 timers arbejdspligt er, at arbejdsløse borgere med et integrationsbehov skal være i fuldtidsaktivering. Størstedelen af tiden skal borgerne være aktiverede i såkaldte nyttejob. Det vil sige job, som ikke konkurrerer med almindelige lønjob. Regeringen har peget på, at det kan være at samle cigaretskodder eller skrald op på stranden. Hvis borgerne ikke møder op, får de ikke ret til deres fulde kontanthjælp.

Det er regeringens ambition, at nyttejob vil bidrage til, at flere borgere med et integrationsbehov går fra en ’forsørgelseslogik’ til en ’arbejdslogik’.

»Der skal være en mere synlig sammenhæng mellem indsats og ydelse. Mellem ret og pligt. Det tror vi på vil få flere ud på arbejdsmarkedet,« lød det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), da forslaget blev fremlagt.

Det undrer imidlertid Enhedslistens udlændinge- og integrationsordfører, Rosa Lund, at regeringen i forhandlingerne også er kommet med meldingen om danskuddannelsen. Hun påpeger, at det ofte er sprogbarrierer, som står i vejen for, at indvandrere kommer i arbejde.

»Det udstiller, hvad det her 37 timers aktiveringsprojekt ikke handler om. Det handler ikke om, at man gerne vil hjælpe indvandrerkvinder,« siger hun.

»Som jeg ser det, handler det om, at man gerne vil fremstå som nogle, der har en meget hård og stram udlændingepolitik. Og det er det her en del af.«

Mere og ikke mindre

I forhandlingsnotatet står der, at regeringen finder det »uhensigtsmæssigt«, at kursister på Danskuddannelse 1 har vanskeligt ved at afslutte uddannelsen. Og det er derfor, den vil sænke slutniveauet. Det fremgår også, at regeringen regner med, at flere kursister således kommer »mere effektivt« gennem deres danskuddannelse.

Lars Nordborg understreger, at der er mange kursister, som består prøven. Han synes ikke, at det er et argument for at skære ned på niveauet, at nogle kursister har svært ved at bestå.

»Man kan ikke sige, at man er nødt til at afskaffe det, fordi de har svært ved at nå op på niveauet. Med alle andre ville man sige, at så må vi gøre mere for at hjælpe – specielt når vi står med den svageste gruppe, som vi gerne vil have ind på arbejdsmarkedet.«

Han fortæller, at kursisterne på Danskuddannelse 1 opnår et »minimum« af forudsætninger for at blive en del af arbejdsmarkedet, hvis de består modul seks. Han tror ikke på, at dem, der ikke består prøven, ikke er i stand til det.

»Vi taler typisk om folk på 30 år, så selvfølgelig kan de da lære det. Men har man boet sine første 25 år et sted, hvor man ikke har prioriteret kvinder, og de derfor ikke har gået i skole, er det svært, og det koster kræfter.«

Også arbejdspligten bliver nævnt som begrundelse for at sænke niveauet.

»Hertil kommer, at der med en 37-timers-arbejdspligt lægges vægt på, at det danske sprog også skal læres andre steder end på sprogskolen, f.eks. ved at være i virksomhedspraktik og nyttejobs samt ved at tage ordinære timer (småjobs),« står der i notatet.

Frederik Thuesen fra VIVE påpeger, at der kun er lavet sporadisk forskning om sprogeffekten ved at være i virksomhedspraktik. Men noget forskning tyder på, at man ikke lærer meget dansk af at være i virksomhedspraktik, fortæller han.

»For når man kommer der, har folk travlt, og de har ikke altid så meget tid til at kommunikere med dem. Så den strukturerede danskundervisning er vigtig i forhold til at få lært det danske,« siger han.

Flere er begyndt til dansk

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye oplyser i et skriftligt svar til Information, at »omlægningen« af uddannelsen sikrer, at den er bedre tilpasset målgruppen.

Samtidig henviser han til, at regeringen mener, at sproget skal læres andre steder »end på skolebænken«.

»Fx ude på arbejdspladsen og blandt danske kolleger, hvor man kan bruge sproget.«

Endelig oplyser ministeriet, at regeringen mener, at det er »afgørende for en vellykket integration, at udlændinge i Danmark lærer dansk«. Af den grund har de tidligere været med til at afskaffe brugerbetaling på danskuddannelserne.

»Ministeriet kan supplerende oplyse, at der er sket en stigning på 79 pct. i antallet af selvforsørgende udlændinge, der har påbegyndt en danskuddannelse det seneste år.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det er vigtigt at fastholde visse befolkningsgrupper som prügelknaber, så de kan optræde til skræk og advarsel for resten af befolkningen, og ligeledes agere valgflæsk for de fremmedfjendske, som Socialdemokratiet ønsker at tiltrække og beholde.

Desuden kunne der jo opstå den herlige bieffekt, at nogle indvandrere og flygtninge enten forlod det offentlige system og blev forsørget af deres mænd, eller måske helt forlod Danmark, hvis de følte sig nok udenfor.

Rent win-win.

Elise Berg, Dennis Tomsen, Carsten Nørgaard, Heidi Larsen, Sigstein Oecologicus, Anne Mette Jørgensen, Marianne Jespersen, René Arestrup, Ruth Sørensen, Kim Gammelgaard, Pietro Cini, Inge Lehmann, Franz Nitschke, erik lund sørensen, Svend-Erik Runberg, Søren Cramer Nielsen, ingemaje lange, Jan Fritsbøger, Herdis Weins, Finn Jakobsen, Peter Meyling, Henny Granum, Krister Meyersahm, Gitte Loeyche, David Zennaro, Peter Mikkelsen, Bjarne Andersen, Bjørn Pedersen, Lillian Larsen, Niels Borre, Søren Lind, Steffen Gliese, Per Klüver, Elisabeth From, Holger Nielsen, Hans Larsen, erik pedersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er kun første skridt at få indvandrere og flygtninge i (u)nyttejob.
Ordningen er tilsyneladende enormt populær hos V, K og S i byrådene:

"Næsten ingen ledige er i nyttejob: Det vil et flertal af byrådskandidaterne lave om på.

Kun få ledige bliver i dag sendt i nyttejob, viser tal. Nu svarer 61 procent af byrådskandidaterne, at kontanthjælpsmodtagerne i deres kommune så hurtigt som muligt skal samle skrald eller holde strande rene."

Det bekymrer 3F, som forudser løndumping overfor deres medlemmer, der er beskæftiget med fx rengøring og oprydning på veje, parker og strande.

Ifølge regeringens egne tal vil kun én procent af nyttejobbere komme i ordinært arbejde, så det handler ganske enkelt om noget helt andet end at imødekomme manglen på arbejdskraft, nemlig at tvinge kontanthjælpsmodtagere til at arbejde for deres ydelse.

Det er jo billigere end virksomhedspraktik eller løntilskud, hvor arbejdsgiveren får belønning for at bruge de ledige gratis som erstatning for lønnede medarbejdere.

Men hvordan man forestiller sig at kommunerne og regionerne skal opfylde deres forpligtelser overfor borgerne med tilstrækkeligt personale i daginstitutionerne, på plejehjemmene og på sygehusene, melder historien intet om.

I mellemtiden vil de hellere spare på indsatsen og parkere hovedsageligt syge mennesker i meningsløst limbo uden løn.

https://www.altinget.dk/artikel/naesten-ingen-ledige-er-i-nyttejob-det-v...

Elise Berg, Kim Houmøller, Heidi Larsen, erik pedersen, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Franz Nitschke, erik lund sørensen, Søren Cramer Nielsen, Jan Fritsbøger, Torben Skov, Gitte Loeyche, David Zennaro, Kurt Nielsen, Bjarne Andersen, Ebbe Overbye, Bjørn Pedersen, Lillian Larsen, Søren Lind, Steffen Gliese, Viggo Okholm og Elisabeth From anbefalede denne kommentar

Ingen skal arbejde, og da slet ikke i det offentlige, for mindre end overenskomstmæssig løn og med fulde rettigheder.
Kontanthjælpsmodtagere er desuden ikke 'ledige', de er sociale klienter, og det er man nødt til at respektere ved at tilbyde den nødvendige hjælp.

John Scheibelein, Elise Berg, Klaus Lundahl Engelholt, Heidi Larsen, Mikael Benzon, Anne Mette Jørgensen, erik pedersen, Pietro Cini, Inge Lehmann, Franz Nitschke, ingemaje lange, Jan Fritsbøger, Peter Meyling, Torben Skov, Gitte Loeyche, Kurt Nielsen, Martin Sørensen, Peter Mikkelsen, Bjarne Andersen, Niels Borre, Ebbe Overbye, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen og Søren Lind anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Smart. Og om et halvt til et helt årti får vi af en mere gråhåret statsminister Tesfaye at vide at det simpelthen er for dårligt at flere og flere ressourcesvage indvandrere ikke er gode nok til dansk, og at man som ansvarlig politiker "desværre" føler sig nødsaget til at sende dem tilbage til deres oprindelsesland.

Og så siger man at politikere ikke tænker langsigtet...

Elise Berg, Steffen Gliese, erik pedersen, Marianne Jespersen, Kim Gammelgaard, Inge Lehmann, Svend-Erik Runberg, ingemaje lange, Gitte Loeyche, Torben Skov, Kurt Nielsen, Peter Mikkelsen, Bjarne Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Annemarie Løppenthin

Hej Information, ville rigtig gerne dele den her vigtige artikel - der er ikke link til deling, hvordan gør jeg?

John Scheibelein, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Gitte Loeyche og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Hvor meget dansk lærer man ved at samle affald og cigaretskod i park og på vej?
Hver gang, jeg tror, at lavmålet er nået.....

John Scheibelein, Elise Berg, Klaus Lundahl Engelholt, Steffen Gliese, Anne Mette Jørgensen, erik pedersen, Marianne Jespersen, Kim Gammelgaard, Inge Lehmann, Torben Skov, Bjarne Andersen, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel og Henny Granum anbefalede denne kommentar

Det er korrekt. Man lærer ikke dansk ved at samle cigaretskod op. Det hele er bare symbolpolitik. Forfærdelig trist og en katastrofe for flygtningene.

John Scheibelein, Steffen Gliese, Anne Mette Jørgensen, erik pedersen, Inge Lehmann, Torben Skov, Bjarne Andersen, Herdis Weins, Gitte Loeyche og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Vrede besynger det yndige land

Elise Berg, Steffen Gliese, Anne Mette Jørgensen, erik pedersen, Kim Gammelgaard, Franz Nitschke, Peter Wulff, Bjarne Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Nu forstår man bedre planen.

Altimens flere og flere kontanthjælpsmodtagere 'frisættes' fra den kommunale beskæftigelsesindsats ved ganske enkelt at placere dem i nyttejob, istedet for at anvende sig af revalidering, sprogskoler, videreuddannelse eller anden opkvalificering, skal de pårørende langsomt men sikkert overtage kommunens forpligtelser med ældreplejen.

(Husk på, Jobcentrene skal spare i den kommende lange tid på grund af Arne-pensionen)

"Pårørende skal spille en større rolle i ældreplejen, mener borgmestre."
https://nyheder.tv2.dk/samfund/2021-11-06-paaroerende-skal-spille-en-sto...

Elise Berg, Steffen Gliese, Anne Mette Jørgensen, Steen Obel, erik pedersen, Inge Lehmann, Torben Skov og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Hvad nu hvis de svage synes det er rædselsfuldt at skulle på skolebænken og lære dansk? Mange kan klare sig på fx arabisk i forretningen, på gaden, på tv etc
Mange orker det ikke. Polakker, thaipiger og andre taler ikke dansk og klarer sig.
https://nyheder.tv2.dk/samfund/2018-02-22-mange-flygtninge-udebliver-fra...
Jeg er ikke ude på at straffe nogen, men mon ikke danskuv. for nogle er åndelig tortur?

Måske har du delvis ret, Jens Peter Hansen. Men problemet er jo, at vi har en regering, der gør sig store anstrengelser for på enhver måde at ekskludere udlændinge fra fællesskabet. Til gengæld rejser man rundt med pigtråd og forestillinger om at internere asylsøgere og måske andre i lejre, der ligger så langt væk som muligt - i det de så behændigt kalder nærområder.

Steffen Gliese, Anne Mette Jørgensen, erik pedersen, Marianne Jespersen, Kim Gammelgaard, Inge Lehmann og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg tror ikke, det handler om at danskundervisning i sig selv er "åndelig tortur", jens peter hansen.

Men måske er forklaringen mere kompleks, fx at mange flygtninge har traumer efter tortur, der gør at de har uhåndterbar angst, og desuden, at det trods alt er en kæmpe udgift at transportere sig til danskundervisning, når man er placeret på integrationsydelse, nu hjemsendelsesydelse.

Fra dit link:
"En del af fraværet blandt integrationsydelsesmodtagerne skyldes blandt andet sygdom og praktikforløb."

Her taler vi om de allersvageste flygtninge.

Hvorfor du lige skal blande polakker og thaipiger ind i ligningen, ved jeg ikke.

Elise Berg, Hanne Utoft, erik pedersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Fordi der er arbejde hvor sprogfærdigheder må anses for at være mindre væsentlig. I mange jobs er sprogfærdighed tilsyneladende ikke påkrævet. Det er vel derfor at østasiater og østeuropæere knokler løs i Vesteuropa uden nogen form for kendskab til dansk eller andre vesteuropæiske sprog. Hvis man ikke orker at gå til undervisningen så er det vel en lettelse for nogle ?

Eva Schwanenflügel

Seneste (nuts) nyt fra Kjøvenhavnernes højtelskede beskæftigelsesborgmester:

"Borgmester: Jobcentre skal kunne henvise ledige til et job som Wolt-bud.

Københavns beskæftigelsesborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard vil have ændret lovgivningen, så det i fremtiden bliver muligt for jobcentre at bede ledige om at tage job hos deleøkonomiske virksomheder som Wolt.
"Det giver ingen mening," mener 3F."

https://www.altinget.dk/artikel/borgmester-jobcentre-skal-kunne-henvise-...

Hanne Utoft, Steffen Gliese, Anne Mette Jørgensen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Østasiater og østeuropæere er ikke flygtninge.
Derfor er de heller ikke på hjemsendelsesydelse.
I mange tilfælde er de ansat under kummerlige vilkår, og er en del af det grå arbejdsmarked, fordi de kun opholder sig midlertidigt i Danmark.
Men det ændrer ikke ved, at mange er her på slavelignende vilkår.

Elise Berg, Steffen Gliese, Finn Jakobsen, Kim Gammelgaard, Bjørn Pedersen, Inge Lehmann, Franz Nitschke og Svend-Erik Runberg anbefalede denne kommentar
Svend-Erik Runberg

At samle cigaretskod og andet svineri op er en rigtig god måde til at få indsigt i dansk kultur: Dansken smider sit affald, hvor det passer ham, - og ansætter fremmede under slavelignende vilkår til at gøre rent efter sig. - Og sådan er det bare! - Hele vejen rundt! Få det så lært!

Hanne Utoft, Steffen Gliese, Anne Mette Jørgensen, erik pedersen, Marianne Jespersen, Kim Gammelgaard, Inge Lehmann og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

Uanset hvilket job man har, er det afgørende at kunne forstå og tale sproget i det land, man bor i. Ellers kommer man aldrig videre.

Henrik Salling, Steffen Gliese, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Svend-Erik Runberg og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ja, rigtigt Svend-Erik Runberg, hvorfor dog få en samvittighed og samle op efter sig selv?

Det har man vel slaver til.

Steffen Gliese, Svend-Erik Runberg og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Att.:Annemarie Løppenthin
Prøv at læse artiklen via IPAD. Øverst til højre er der et ikon, bestående af et firkant med pil. Trykker du på det, får du mulighed for at dele artiklen bl.a. via email.
Ønsker du at få hele artiklen med, forudsætter det dog, at du er abonnent.

jens peter hansen

Hvis forudsætningen for et liv i DK er at man kan dansk så er det da en forbrydelse at nogle på forhånd kan slippe for undervisning. Hvad jeg nænsomt forsøger at antyde at mange klarer sig uden at kunne dansk. Det er til gengæld helt sikkert at hvis du vil længere op i systemet så er uddannelse nøglen til dette og så må man kunne sproget. Jeg tror at de ældre kvinder jeg møder i grønsagsbazarerne gerne vil slippe for skolebænken og stærkt bøjede verber. Deres børn derimod skulle gerne kunne dansk. Som mennesker tror jeg egentlig de har det fint, men jeg kan tage fejl.

Bent Nørgaard, erik pedersen, Finn Jakobsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det er en sandhed med modifikationer, at man skal beherske dansk for at begå sig i samfundet. Jeg er da bekendt med adskillige topchefer i Danmark, der slet ikke behersker sproget. Men det har vist ikke så meget at gøre med nedskærongerne i danskundervisning for flygtninge og familiesammenførte.

Inge Lehmann, Hanne Utoft, Steffen Gliese, Anne Mette Jørgensen, erik pedersen, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel og jens peter hansen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

jens peter hansen, muligvis har mange indvandrere/flygtninge der har boet længe i Danmark det fint med ikke at kunne dansk, og for manges vedkommende giver det ingen mening at tvinge dem på danskkursus eller i nyttejob.
Det er prøvet før med starthjælp og de dertil forbundne krav, og det virkede heller ikke dengang.

Det er de yngre indvandrere og flygtninge, der vil blive ramt af nyttejob og nedskæringer på danskkursus, for de har potentiale til at uddanne sig på sigt.

Men typisk, at der skal være tvang involveret, istedet for hjælp..

Inge Lehmann, Elise Berg, Anne Mette Jørgensen, erik pedersen og Marianne Jespersen anbefalede denne kommentar
Jørgen Munksgaard

Jens Peter Hansen har ret.
Dansk kundskaber er ikke afgørende. Kig på indvandrerstatistikken. Beskæftigelsen er høj for indvandrere fra Østeuropa, Asien, USA mm. Og den er meget lav for mennesker fra Afrika og Mellemøsten. Forklaringen kan kun være kulturelle forskelle, herunder måske også religion, men kultur og tradition synes at være afgørende.

"Kontanthjælpsmodtagere er desuden ikke ’ledige’, de er sociale klienter, og det er man nødt til at respektere ved at tilbyde den nødvendige hjælp."

Arbejdsløse, altså mennesker som til gavn for deres hverdagsliv og levned har behov for et arbejde, er ledige på arbejdsmarkedet. Men den dominerende omtale af mennesker, der i konsekvens af mangfoldig(t samvirkend)e årsager er uden et arbejde som ledige udtrykker at fænomenet primært iagttages ud fra et arbejdsmarkedssynspunkt - og ikke et eksistentielt-socialt ditto. I sig selv er dette en ulykke for opretholdelse af såvel en human etik som bæredygtige sociale strukturer - og mange af de senere årtiers problemudviklinger/symptomer da også kan føres tilbage til denne arbejdsmarkedstotalitarisme (som bl.a. har fascistiske rødder og med nødvendighedsdogmer kolporteres af neoliberalismens monetarisme).

Inge Lehmann, Elise Berg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Kære alle hardcore Information's kommentatorer
Det er altid underholdende at læse alle Jeres" velmente" / forargede indvendinger mod tiltag for at integrere indvandrere på arbejdsmarkedet og i samfundet generelt.
Det kunne være interessant at høre hvad I ville gøre for at løse opgaven, hvis I selvfølgelig overhovedet mener at det er en opgave der skal løses?
For det er vel ikke sådan, at det passer godt ind i venstrefløjens ulighedskorstog, at der fortsat er nogen der kan trække gennemsnittet ned. Jeg kunne godt henfalde til den tanke, at der er gode sikre stemmer til venstrefløjspartierne ved at lade ubeskæftigede indvandringer på offentlige ydelser fortsætte deres tilværelse i Danmark uden at deltage i "samfundshusholdningen". Det er muligt at det er effektivt, men sympatisk er det i hvert fald ikke. Jeg tror at der er mange fordele ved at aktivere disse grupper, både for samfundet og for den enkelte ved at de bliver en del af holdet i stedet for konstant at være en gruppe der er genstand for omfattende og typisk negative tiltag.
Men selvfølgelig hvis vil vi fortsat have grupper som ikke skal deltage samfundet, så skal vi blot meddele Polen og Litauen at vi gerne vil overtage de indvandrere fra Iran, Yemen, Syrien og Afrika der p.t. forsøges presset ind i disse lande.
Jeg ser frem til at høre Jeres forslag til hvordan I vil løse udfordringen med indvandrere der ikke er - eller ikke ønsker at blive en integreret del af det danske samfund.
På forhånd tak.

Kære Henrik. Du må ikke gøre friværdisocialisterne kede af det. Nu har de via EL gjort det umuligt at opføre billige boliger til arbejdere. Smag på ordet,arbejdere og svage bistandstandsklienter. Det er noget de snakker om over en god rødvin. UTOPIKA er navnet. Det fremmer en god glorie, og fritager for ansvar.

Bjørn Pedersen

Det er også altid underholdende at se samfundsstrudse som jer selv være ude af stand til at holde jer til emnet, og være i stand til at erkende at skærer man på netop en kerneydelse for vellykket integration, så.... får man sjovt nok også ringere integration. Og også altid morsomt at se at fordomme om folk på sociale ydelser ikke har rykket sig særligt meget siden "Det skal kunne betale sig at arbejde" misinformations-kampagnen for nu en del folketingsvalg siden.

Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Carsten Munk, Finn Jakobsen, Dennis Tomsen og Pietro Cini anbefalede denne kommentar
Jørgen Munksgaard

Bjørn Pedersen
Du skriver at når man skærer på kerneydelser så får man ringere integration.
Men her taler vi om danskundervisning, ikke andre ydelser.
Hvilken dokumentation kan du pege på, der viser at dette er tilfældet.
Indvandrere fra EU, USA, Asien mv har meget høj beskæftigelse, ofte højere end etniske danskere, og de kan ofte ikke spor dansk.
Men de finder sig job alligevel.
Hvilken dokumentation har du for at ekstra danskundervisning giver højere beskæftigelse for kvinder fra Mellemøsten og Afrika?

Bjørn Pedersen

@Jørgen Munksgaard
Sprogundervisning er én kerneydelse. Dem der ikke kan spor dansk og arbejder i Danmark, er hvad vi i gamle dage kaldte for "gæstearbejdere", ikke nogen der har i sinde at bosætte sig her. Lærer man ikke det danske sprog, kan man ikke integreres... man kan ansættes og håbe at man får oversat arbejdslovgivningen korrekt, og så kan/skal/bør man forlade landet når man har tjent de penge man vil. Indvandrere fra EU, USA og de fleste lande i Asien er ikke flygtninge. Flytter man kun hertil for at tjene penge, er det klart at man er motiveret til at finde job. Flytter man hertil fordi man mistede sin familie til tortur, krig og forfølgelse, bærer man rundt på andet end en veluddannet rumænsk ingeniør, der kan tjene dobbelt eller derover på et arbejde i Danmark.

Flygtninge og børn af flygtninge har problemer udover ledighed, ét af dem er at lære sproget så de kan forholde sig til det samfund de nu lever i (ingen kulturforståelse uden sprogforståelse), men et andet er at de ofte bærer på både fysiske og psykiske mén. Rent fagligt kan de desuden være nok så faglærte - men deres uddannelser bliver ikke accepteret som gyldige i Danmark. Det er altsammen noget de skal have hjælp til at finde ud af.

Hvad angår dokumentation på at danskkundskaber givere højere beskæftigelse:

https://bm.dk/nyheder-presse/pressemeddelelser/2021/04/regeringen-ny-rap...

Sprogundervisning er ikke det eneste problem, men sprogundervisning er en del af LØSNINGEN på den manglende integration. Fortæl mig venligst hvordan og hvorfor det kan være en fornuftig ting at spare sprogundervisning væk fra indvandrerkvinder?

Din logik lader til at være absurd, a lá: "Indvandrerkvinder er ledige af andre årsager end manglende sprogundervisning... derfor er sprogundervisning ikke vigtig og det er ok at spare det væk". Det er en irrationel konklusion. De er ledige af flere årsager end manglende danskkundskab, men danskkundskab er sgu da nødvendigt for integrationen og for hvor sandsynligt du kan få arbejde her i landet. Det er hul i hovedet at spare det væk. På integrationsydelse vil de sgu ikke få råd til at betale for den undervisning selv.

Eva Schwanenflügel, Finn Jakobsen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Tak for det nye ord "samfundsstrudse", Bjørn.

Det tror jeg, du selv har opfundet, uligt ordet "friværdisocialister", der fremkom i et debatindlæg i Politiken forleden, skrevet af Socialdemokratiets politiske ordfører Jonas Bjørn Jensen.

Her blev venstrefløjens vælgere (Enhedslisten) udskammede fordi :

"Alle kender kystbanesocialisterne. Velhavende venstreorienterede borgere i de nordlige forstæder til København. Med deres på det tørre, de rigtige meninger og ofte to biler i carporten og ild i brændeovnen.

Nu er de kommet til storbyen. Som friværdisocialister. Og de udgør lige nu den største trussel mod billige boliger. Fordi de sidder i deres flotte andelslejligheder og ikke kan unde andre at få de samme privilegier, som de selv har været heldige at få."

Efter en lang lirum larum om, at Socialdemokratiet har kæmpet utrætteligt for billige boliger i København, retter Jonas Bjørn Jensen en anklagende finger mod venstrefløjen :

"De sidder i deres billigt købte dyre andelslejligheder. Skåler i et godt glas chablis, som de selv har taget med hjem fra kør selv-ferien til Frankrig i sommer. Over vinen kan de bekræfte hinanden i, at det også er for galt med de stigende boligpriser i byen."

Imens kan vi mellem linjerne forstå, at gode socialdemokrater aldrig har siddet i dyre andelsboliger, ejerlejligheder eller huse og drukket dyr vin eller brugt ferien på at rejse udenlands.

Lige siden Ritt Bjerregaard lovede københavnerne 5000 almene boliger, har S som Sisyfos kæmpet imod Enhedslisten for at gennemføre deres altruistiske projekter.

Men det er selvfølgelig umuligt at overvinde de fordærvede "friværdisocialister", der har stukket en kæp i hjulet ved enhver lejlighed, især de almennyttige.

Jonas Bjørn Jensen glemmer bare, at Socialdemokratiet solgte de kommunale ejendomme. Socialdemokratiet sponserede valuarvurderinger af andelsforeninger. Socialdemokratiet har begunstiget forældrekøb. Ikke Enhedslisten.
Enhedslisten har stemt for 32 ud af 38 lokalplaner i perioden, og anvist et hav af byggemuligheder.

Desuden har Socialdemokratiet med ghettoloven gennemført, at gode almennyttige boliger nedrives og Landsbyggefonden tømmes for de penge, lejerne i årevis har indbetalt til vedligeholdelse.

https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art8449356/Friv%C3%A6rdisocialis...

Eva Schwanenflügel

Henrik Salling 22:56 :

"Jeg kunne godt henfalde til den tanke, at der er gode sikre stemmer til venstrefløjspartierne ved at lade ubeskæftigede indvandringer på offentlige ydelser fortsætte deres tilværelse i Danmark uden at deltage i "samfundshusholdningen".

Det forekommer som en elendig valganalyse.

Med "ubeskæftigede indvandringer" mener du formentlig arbejsløse indvandrere og flygtninge?

Hvorfor, eller rettere hvordan, skulle Enhedslisten få flere stemmer ved at folk er uuddannede og arbejdsløse?

Enhver opinionsundersøgelse vil fortælle, at jo mindre folk er uddannede, jo mindre de har af indtægt, og jo mere de isolerer sig fra resten af samfundet, jo mindre er de tilbøjelige til at gå ned og stemme.

Mange aner ikke, at de fx kan brevstemme hvis de er for syge til at gå ud, eller kan stemme på biblioteket eller i borgerservice.
(Det er der iøvrigt mange ældre etnisk danske borgere, der heller ikke gør)

Så hvordan mener du, at Enhedslisten vinder på at afholde folk fra at deltage i samfundslivet?