Uddannelser
Læsetid: 4 min.

Regeringens udflytningsplan kan lukke syv uddannelser på Aarhus Universitet

Regeringens udflytningsplan betyder, at Aarhus Universitet vil lukke syv uddannelser og reducere studiepladser på en lang række andre. Især humaniora skal skære ned. Det vil øge presset på de unge, mener studerende, fordi færre studiepladser vil føre til højere adgangskrav
Olav W. Bertelsen, der er tillidsrepræsentant for de videnskabelige medarbejdere på Aarhus Universitet, frygter, at nedlægningen af studiepladser vil føre til endnu mere karakterpres blandt de kommende studerende.

Olav W. Bertelsen, der er tillidsrepræsentant for de videnskabelige medarbejdere på Aarhus Universitet, frygter, at nedlægningen af studiepladser vil føre til endnu mere karakterpres blandt de kommende studerende.

Klaus Dreyer

Indland
23. november 2021

Syv uddannelser står til at blive lukket på Aarhus Universitet (AU) som følge af regeringens udflytningsplan. Ud over de syv uddannelser vil universitetet reducere i antallet af studiepladser på især humaniora, der skal stå for cirka 40 procent af reduktionen på i alt 745 studiepladser. Det meddelte ledelsen ud til de ansatte og studerende i slutningen af sidste uge.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Brian W. Andersen

Man skal nok være lidt tonedøv for at lukke uddannelsen i sygepleje (cand.cur) under vores nuværende samfundssituation. At tiltrække nye unge til uddannelsen som sygeplejerske bliver næppe lettere af at gøre det sværere for sygeplejersker at videreuddanne sig til bedre løn og arbejdsvilkår.

Det er muligt at det også her er regnearket, som ikke kan ramme tonen, således at uddannelser lukkes på beregninger af dimittendledighed, der medregner barsel som ledighed, men dette gør ikke beslutningen klogere.

Ole Svendsen, Pietro Cini, Eva Schwanenflügel og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Jeg gennemførte min uddannelse som ganske voksen, og fuldstændig for egen regning medens jeg samtidig havde fuldtidsjob og familie.

Dette er slet ikke usædvanligt og især ikke for økonomistuderende. Men hvis jeg skulle gøre det i fremtiden, ville det skulle sket "et sted i provinsen".

Tror disse politiske genier bag denne udflytning virkelig, at ret mange voksne studerende efter en slidsom og stressende arbejdsdag, vil påbegynde en rejse ud i provinsen for at bruge typisk 4 timer på skolebænken, inden man påbegynder rejsen hjem?

Og hvordan tror disse politiske genier, at denne påførte rejsetid vil harmonere med jobbet?

Jeg tror i hvert fald, at regeringen her som med andre ting handler rent populistisk. Og det er i hvert fald en brutal kendsgerning, at man slet ikke regner selvfinansierende voksen-studerende for noget som helst.

Estermarie Mandelquist, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Var der ikke engang en konge, som sagde: "Fattige er vi, men skal vi tilmed også være dumme?" Nu har vi svaret: Ja, vi skal.

Ole Svendsen, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Opret dog de uddannelser ude i stationsbyerne først - altså inden studiepladserne nedlægges på de eksisterende universiteter.

Og hvis det virker, vil der jo automatisk komme færre studerende i de gamle univesitetsbyer.

På den måde bliver der ikke tale om tvang, men om tilbud.

Gert Romme.
Det virker som om du forudsætter at alle selvfinansierende voksenstuderende skal rejse ud i provinsen for at studere og altså som udgangspunkt bor i universitetsbyer?

Ak ja, tiderne skifter. I gamle dage var det på landet man fandt hjemmefødningene. Nu er det i storbyerne.
Jeg stemmer for at der udleveres vandrestøvler og pandelamper til de nyankomne selvom der findes både elektrisk lys og veje de fleste steder.

@ Henning Kjær,

I mit eksempel boede jeg faktisk i udkanten af Køge.

De første 2 år (4 semestre) læste jeg både på Københavns Handelshøjskole og 3 fag (Teoretiskmatematisk statistik- engelsk økonomisk-juridisk sprog - tysk økonomisk juridisk sprog), på Køkenhavns Universitet.

Først havde jeg fuldtidsjob, der sluttede 16:30, og derefter studier 4 dage om ugen i 8 år.

Det var altså aftenundervisning efter arbejdstid. Og ofte gik jeg fra det ene uddannelsessted til det andet på samme aften. Ved 22-tiden sluttede min dag, og jeg kørte hjem til familien.

Som du kan se, boede jeg faktisk i provinsen. Og dem, der vil påtage sig denne ekstra indsats, og som også bor i provinsen, kan jo, ligesom jeg, tage uddannelsen i byen. Men det er dog tvivlsomt, om de kan gennemføre det på 8 år - inklusive 3 specialer og MBA (Mastergrad), hvis de skal tage uddannelsen i 2 forskellige provinsbyer. Alene rejsetiden kan gøre det helt umuligt.

Jeg ved ikke, om du kan forstille dig, at bruge al sin fritid i 8 år på studier. Jeg kom sent hjem, og stod op kl 03:00 for at forberede mig på dagens fag. At det blev gennemført skyldes udelukkende, at jeg kom fra forsvaret, og var vant til at få "armene ud fra kroppen". Men jeg tror ikke, at mange gider, hvis der skal lægges alt for mange forhindringer i vejen for dem.

Jeg syntes faktisk, at i stedet for at flytte uddannelser ud i provinsen, burde man etablere nye uddannelser i provinsen. Og hvis storbyernes uddannelsessteder derefter ikke kan samle tilstrækkeligt med deltagere, må de jo reducere deres hold.

Grotesk, at en regering der udelukkende består af akademikere - bortset fra Benny Engelbrecht - er så forhippet på at smadre humaniora og viden. Mon nogen af regeringsmedlemmerne lærte på de universiteter de gik på, at dumhed er styrke, og klogskab er yt?

@Arne Lund.
Du mener altså at viden og humaniora kun kan trives i de gamle universitetsbyer, og at dem der er uenige med dig mener, at dumhed er en styrke!
Noget af en påstand.