Uddannelser
Læsetid: 4 min.

Regeringens udflytningsplan kan lukke syv uddannelser på Aarhus Universitet

Regeringens udflytningsplan betyder, at Aarhus Universitet vil lukke syv uddannelser og reducere studiepladser på en lang række andre. Især humaniora skal skære ned. Det vil øge presset på de unge, mener studerende, fordi færre studiepladser vil føre til højere adgangskrav
Olav W. Bertelsen, der er tillidsrepræsentant for de videnskabelige medarbejdere på Aarhus Universitet, frygter, at nedlægningen af studiepladser vil føre til endnu mere karakterpres blandt de kommende studerende.

Olav W. Bertelsen, der er tillidsrepræsentant for de videnskabelige medarbejdere på Aarhus Universitet, frygter, at nedlægningen af studiepladser vil føre til endnu mere karakterpres blandt de kommende studerende.

Klaus Dreyer

Indland
23. november 2021

Syv uddannelser står til at blive lukket på Aarhus Universitet (AU) som følge af regeringens udflytningsplan. Ud over de syv uddannelser vil universitetet reducere i antallet af studiepladser på især humaniora, der skal stå for cirka 40 procent af reduktionen på i alt 745 studiepladser. Det meddelte ledelsen ud til de ansatte og studerende i slutningen af sidste uge.

Tidligere på efteråret har Københavns Universitet meddelt, at der er planer om at skære knap 1.600 studiepladser væk – især på de humanistiske uddannelser. Og på Copenhagen Business School betyder udflytningsplanen, at ledelsen for nylig foreslog at lukke seks uddannelser, hvilket har ført til protester blandt de studerende.

På AU er de studerende og ansatte dog mest vrede over christiansborgpolitikernes udflytningsplan, der betyder, at universiteterne i de større byer skal reducere antallet af studiepladser op mod ti procent frem mod 2030.

AU vil lukke syv uddannelser

Kandidatuddannelser: Diakoni, Kognitiv semiotik, Political Science (engelsksproget), Samfundsfag, Erhvervssprog som virksomhedskommunikation, Sygepleje samt Jordbrug, natur og miljø

Bacheloruddannelser: Samfundsfag (hele uddannelsen foreslås dog lagt ind under statskundskab)

AU’s forslag til lukninger af uddannelser og reduktioner af studiepladser har de studerende derimod større forståelse for, forklarer forperson for Studenterrådet på AU, Marie Dall.

»Nu kan vi se de reelle konsekvenser af udflytningsplanerne, og det betyder faktisk lukninger af uddannelser. Vi har forståelse for, at det er vildt svært for ledelsen, men på AU er reduktionerne udarbejdet på baggrund af lokale udspil, derfor kommer det ikke som en stor overraskelse for os,« siger Marie Dall.

Højere adgangskrav

På AU er der primært planer om at lukke seks kandidatuddannelser samt at lægge hele uddannelsen i samfundsfag ind under statskundskab. Og det gør ifølge Marie Dall også en forskel, da de bachelorstuderende vil kunne vælge andre kandidatfag. Hun mener dog, at den kraftige reduktion i antallet af studiepladser vil føre til højere adgangskrav.

»Det her vil få karaktergennemsnittet til at stige, fordi der vil blive udbudt færre studiepladser, så det vil få en klar negativ konsekvens for trivslen på ungdomsuddannelserne og muligheden for unge fra ikkeakademiske hjem for at komme ind på universiteterne,« siger Marie Dall.

Også Olav W. Bertelsen, der er tillidsrepræsentant for akademikerne på Aarhus Universitet, er bekymret for udsigten til endnu mere karakterpres blandt de kommende studerende.

»Det her vil føre til meget hårdere adgangsbegrænsning, fordi der er færre studerende, der kan blive optaget. Og det vil have en effekt både på AU, men også på ungdomsuddannelserne, fordi stræberiet mod højere karakterer bliver endnu mere afgørende,« siger Olav W. Bertelsen.

Men umiddelbart er de ansatte på AU ikke alarmerede over ledelsens plan for, hvordan de vil reducere antallet af studiepladser. At det særligt er humaniora, det går hårdt ud over igen, ser han derimod som problematisk.

»Vi er meget kritiske over for, at humaniora skal bære så stor en del af reduktionen. De bliver ramt næsten dobbelt så hårdt, som AU i gennemsnit, og det er problematisk at fjerne studiepladser på studier, som i forvejen er meget små, fordi det kan svække kvaliteten på uddannelserne,« siger Olav W. Bertelsen.

Tillidsrepræsentanterne har især været bekymrede for fyringer, og Olav W. Bertelsen håber, at AU kan undgå fyringer. Reduktionerne i antallet af studiepladser vil derimod kunne gå ud over især administrative funktioner og de unge forskere, som endnu ikke har faste stillinger, mener han.

»Det, jeg kan være bekymret for, er, at det her vil betyde nedskæringer i de understøttende funktioner som administration, bygningsdrift og laboratorier. Det kan give mere stress, men også betyder at der er teknisk-administrativt personale, der mister deres arbejde. Og så vil det helt ufravigeligt ramme vækstlaget af unge forskere, som vil få sværere ved at blive fastansatte,« siger Olav W. Bertelsen.

Udflytning af uddannelser

AU har dog planer om at udflytte uddannelsespladser til universitetets campus i Herning samt til Foulum, hvor universitetet har forskning placeret. Konkret er planen at flytte kandidatuddannelsen i it, kommunikation og organisation samt oplevelsesøkonomi til Herning. Agrobiologi skal flyttes til Foulum, hvis der oprettes en veterinæruddannelse der.

Olav W. Bertelsen mener dog, at det bliver en svær opgave at få tiltrukket nok studerende til de udflyttede uddannelser.

»Jeg er en smule imponeret over ledelsens udflytningsplan, for det er ikke komplet idiotisk, men det bliver svært at flytte ud til både Foulum og Herning. Det er allerede i dag svært at fastholde de studerende på vores uddannelser i Herning, ligesom det er svært at få de unge til at søge ind. Så det bliver en kæmpe udfordring. Hvis det skal blive attraktivt at læse og arbejde der, så kræver det, at kommunerne går ind i det med mange ressourcer« siger Olav W. Bertelsen.

AU’s udspil til at lukke, udflytte og reducere uddannelser er i høring indtil den 6. december, hvor bestyrelsen skal tage stilling til forslaget. De 745 pladser svarer til seks procents reduktion i antallet af studiepladser. Hvis AU skal reducere med fire procent mere, kan det betyde yderligere nedskæringer i antallet af studiepladser i Aarhus.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Brian W. Andersen

Man skal nok være lidt tonedøv for at lukke uddannelsen i sygepleje (cand.cur) under vores nuværende samfundssituation. At tiltrække nye unge til uddannelsen som sygeplejerske bliver næppe lettere af at gøre det sværere for sygeplejersker at videreuddanne sig til bedre løn og arbejdsvilkår.

Det er muligt at det også her er regnearket, som ikke kan ramme tonen, således at uddannelser lukkes på beregninger af dimittendledighed, der medregner barsel som ledighed, men dette gør ikke beslutningen klogere.

Ole Svendsen, Pietro Cini og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Var der ikke engang en konge, som sagde: "Fattige er vi, men skal vi tilmed også være dumme?" Nu har vi svaret: Ja, vi skal.

Ole Svendsen, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Opret dog de uddannelser ude i stationsbyerne først - altså inden studiepladserne nedlægges på de eksisterende universiteter.

Og hvis det virker, vil der jo automatisk komme færre studerende i de gamle univesitetsbyer.

På den måde bliver der ikke tale om tvang, men om tilbud.

Gert Romme.
Det virker som om du forudsætter at alle selvfinansierende voksenstuderende skal rejse ud i provinsen for at studere og altså som udgangspunkt bor i universitetsbyer?

Ak ja, tiderne skifter. I gamle dage var det på landet man fandt hjemmefødningene. Nu er det i storbyerne.
Jeg stemmer for at der udleveres vandrestøvler og pandelamper til de nyankomne selvom der findes både elektrisk lys og veje de fleste steder.

Grotesk, at en regering der udelukkende består af akademikere - bortset fra Benny Engelbrecht - er så forhippet på at smadre humaniora og viden. Mon nogen af regeringsmedlemmerne lærte på de universiteter de gik på, at dumhed er styrke, og klogskab er yt?

@Arne Lund.
Du mener altså at viden og humaniora kun kan trives i de gamle universitetsbyer, og at dem der er uenige med dig mener, at dumhed er en styrke!
Noget af en påstand.