Baggrund
Læsetid: 8 min.

Regionsvalget er det oversete valg. Her er grundene til, at det er det vigtigste længe

Valget til de fem regionsråd fylder ikke det store i den politiske debat. Men sundhedsvæsnet er samtidig et af de vigtigste temaer for vælgerne, og det er regionernes ansvar. Det voksende antal ældre, coronakrisen og manglen på sundhedspersonale har kun gjort det endnu mere vigtigt at huske at sætte kryds tirsdag – også på den gule stemmeseddel
Den helt store dagsorden i sundhedsvæsenet lige nu er manglen på medarbejdere. Arkivfoto fra vinteren 2020.

Den helt store dagsorden i sundhedsvæsenet lige nu er manglen på medarbejdere. Arkivfoto fra vinteren 2020.

Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Indland
15. november 2021

Sundhedsvæsenet ligger højt på vælgernes liste over politiske områder, de mener, er vigtigst. Alligevel går de færreste tirsdag til valg med et stort kendskab til deres regionspolitikere, og derfor kaldes regionsvalget også det oversete valg.

Når stemmeprocenten alligevel lå på godt 70 procent ved de seneste regionsvalg, skyldes det ifølge eksperter mere, at det ligger samtidig med kommunalvalget. Men de fem regioners opgaver er ikke blevet mindre efter corona, sygeplejerskekonflikt og den stigende mangel på sundhedspersonale.

Information giver her et indblik i, hvorfor regionerne ofte bliver overset, hvilke store opgaver de står overfor, og hvordan de opgaver kan løses. Så kan du vide bare lidt mere om, hvorfor du skal stemme til regionsrådsvalget.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Frimann Ljungberg

Jeg kan anbefale at man læser den her artikel, hvis man bor i region hovedstaden eller region Sjælland, før man stemmer.

https://www.politico.com/story/2019/06/06/epic-denmark-health-1510223

// Jesper

Anders Reinholdt, Kim Houmøller og Peter Wulff anbefalede denne kommentar

Ja - og hvem indførte dette ubrugelige system?Skal man belønnes med en overborgmester post?
Raseriet burde ingen ende tage!

Jan Fritsbøger

nu er det jo let at pege fingre når nogen har taget et valg som efterfølgende viser sig at være det forkerte, især når det handler om at købe et produkt,
for dem som sælger produkter er jo professionelle til at få produktet til at se vældig attraktivt ud,
så hvem skal man egentlig blame køberen som "dummede sig" eller sælgeren som var uærlig, eller måske køberens rådgivere som anbefalede det forkerte produkt.

Jan Fritsbøger

og nej jeg aner ikke en fis om hvad der egentlig skete eller hvem det handler om, hvilket så heller ikke betyder alverden da jeg ikke skal stemme i hovedstaden.

Jesper Frimann Ljungberg

@Kim Houmøller
Nu var det en beslutning, der blev taget før Sophie Hæstorp Andersen kom til, så al forarbejdet, (mangel på) analyse mv. var lavet.

// Jesper

@Jesper Frimann Ljungberg - at købet et amerikansk system med en masse helt ligegyldige tilvalg er ikke bare uklogt, men direkte dumt. I det mørke Jylland har de et andet system der virker. Men det var åbenbart ikke godt nok!

Sophie Hæstorp Andersen har det fulde ansver for implementeringen af et stykke ubrugeligt software. Ansvarsforflygtigelse er den fineste disciplin inden for politik!

Jesper Frimann Ljungberg

@Kim Houmøller
Igen var det ikke Sophie Hæstorp Andersen der købte systemet, lavede aftalen etc. etc. Jeg synes det er svært, at lade hende tage skylden. Selvfølgelig kan man sige i bagklogskabens lys, at hun burde have vidst ... men hun kom direkte fra folketinget til regionsformands posten. Jeg tror ikke hun kunne have aflyst kontrakten, igen de folk der lavede analyserne etc. etc. var der stadig.
Man må efter min mening ligge hovedansvaret på hendes forgænger, også en socialdemokrat. Der er en del artikler på nettet omkring hvorfor man ikke gik med samme system som f.eks. i MidtJylland.

// Jesper

Stem IKKE på Socialdemokratiet i region hovedstaden.

Det er »overraskende, at hovedstaden ligger næstdårligst på kvalitet i sygehusbehandling«, udtaler ProfessorJes Søgaard. til dagens Politiken.

"Tallene peger på, at Region Hovedstaden har den hyppigste forekomst af infektioner under indlæggelse og er langsomst til at få kroniske patienter ud i det nære sundhedsvæsen. Patienternes utilfredshed er stor og overgås kun af utilfredsheden i Region Sjælland. Dertil kommer, at Region Hovedstaden har den næsthøjeste hjertedødelighed og næstlaveste kræftoverlevelse.

Så hvad går galt, spørger Jes Søgaard og peger selv på it-systemet Sundhedsplatformen.

»Den eneste fælles årsag, jeg kan komme i tanke om, er det it-system, som de to regioner indførte for fem år siden. De to regioner købte verdens dyreste it-system af en amerikansk leverandør baseret på sælgers løfter og lukkede øjnene for over 100 forskningsartikler, der advarede mod disse overdigitaliserede systemer, som kompromitterer lægers og andre sundhedspersoners arbejdsgange«, skriver han."

https://politiken.dk/indland/art8477026/Tre-partier-vil-skrotte-udsk%C3%...

Jesper Frimann Ljungberg og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

stem ikke på nogen borgerlige partier deriblandt S som jo de facto er et borgerligt parti, hverken i hovedstaden, eller nogen andre steder.
for borgerlige partier er jo sådan set overflødige og gavner overhovedet ikke samfundet/landet,
der er intet som helst behov for mere lukrative vilkår for grådighedssegmentet og den besiddende klasse, og der er heller ikke brug for vækst i de gruppers indkomster, man kan jo godt have NOK,
der er til gengæld et massivt behov for bedre vilkår for de lavtlønnede, de syge, de ledige osv. faktisk for alle underprivilegerede som har fået deres vilkår systematisk forringede de sidste mange år,
forringelser som stort set alle har haft til formål at holde lønnen nede, dog kun for lavtlønnede, og så for at give råderum til skattelettelser for den besiddende klasse, man har aktivt øget uligheden med vilje !
og begrundet det med alle mulige tynde (og opdigtede) argumenter for at skjule den reelle hensigt,
som da man ville give grådighedssegmentet billigere luksusbiler, og begrundede det med hensyn til trafiksikkerheden, at det medførte langt mere co2 er man ligeglade med.