Kommunalvalg
Læsetid: 13 min.

Rød mod rød: I København giver venstrefløjen hinanden skylden for manglen på billige boliger

I årevis har manglen på billige boliger præget kommunalvalgkampen i København, men det er ikke lykkedes politikerne at løse problemet. Enhedslisten løber skrigende væk, når det bliver konkret, lyder anklagen fra Socialdemokratiet, mens Enhedslisten kritiserer Socialdemokratiet for at have bygget alt for dyrt
Københavnerne kan nyde det velfungerende byrum foran det smukke byggeri på Krøyers Plads, hvor kun de rigeste har råd til at bo.

Københavnerne kan nyde det velfungerende byrum foran det smukke byggeri på Krøyers Plads, hvor kun de rigeste har råd til at bo.

Sigrid Nygaard/Arkivfoto

Indland
5. november 2021

På Krøyers Plads i Københavns Havn ligger i dag et smukt byggeri. Tre femetagers boligblokke med nogle af de allerdyreste lejligheder i København.

I 2018 blev byens på det tidspunkt dyreste lejlighed sat til salg i byggeriet, og Michael Laudrup har købt en lejlighed der – uden bopælspligt.

Det dyre og flotte byggeri er ifølge Dansk Arkitektur Center en både »empatisk fortolkning af de gamle pakhuse« og en »respektfuld tilføjelse til det charmerende Christianshavn«.

Inden luksusbyggeriet skød op, var pladsen en gigantisk politisk slagmark.

Den hollandske arkitekt Erick van Egeraat havde i 2003 tegnet et spektakulært byggeri med seks boligtårne på op til 55 meter i højden, som i årevis var blevet forsøgt realiseret på grunden. Men der var udbredt modstand mod et byggeri, der ville være markant højere end de omkringliggende huse.

’Københavnere mod Fejlplacerede Højhuse’ protesterede mod byggeriet, og der blev spændt et banner op i en kran i det, der ville blive byggeriets fulde højde:

»NEJ« stod der.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

04/nov/2021

Asocialdemokratiet er ikke
en del af venstrefløjen :-( ...

Med bekymret hilsen
Claus

Ole Bach, Morten Bo Johansen, Erik Winberg, Inger Pedersen, Susanne Kaspersen, Rolf Andersen, Steen K Petersen, Jan Fritsbøger, kjeld jensen, Ruth Sørensen, Hanne Utoft, Hans Larsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Elisabeth Christiani

Andels Boligforeninger som byggede for medlemmerne og de som søgte bolig , var efter 1950 udbudt i licitation mellem 3 af de lokale Andels murer, tømrer snedkere og gartnere og det var en valgt bestyrelse i byen og kontoret som drev det. Det er derfor blevet en udspekuleret glidebane at omskrive den andels-tanke... til lignende popsmarte ord som er ren spekulation, selskaber som ikke er spor almene, men spekulative på alle planer om grunde, boligudformninger og finansiering af x-y-zz. Projekter som intet har at gøre med det behov borgerne har, det er godt at BO godt" .. Se Landsbyggefonden og Boligforeningernes Landsforening har erfaringerne !

At Danmarks største sportsmand nogensinde har en af Københavns dyreste lejligheder uden bopælspligt ligner ham godt nok. Han investering i CEPOS har helt sikkert medvirket til at han har råd til det. Måske han også er blandt de investorer, der hærger verdens storbyer for at skaffe sig sikre ejendomsinvesteringer. F.eks. via Blackstone.

I den seneste nyhedsmail fra icij.org står

So far in our Pandora Papers exposés, we’ve focused a lot on who we found in the data, such as politicians, tycoons, billionaires and high profile criminals.

This week, we’re taking a deeper dive into what they’re investing in using the offshore system. ICIJ’s analysis shows billions of dollars being poured into real estate by the rich and famous, whose ownership is obscured by shell companies, trusts, and other offshore entities.

Real estate is a stable investment that often appreciates in value. By purchasing property via offshore vehicles, the uber wealthy can get added benefits like tax breaks or shielding their identities from law enforcement authorities and creditors – while fueling inequality and driving up prices for the rest of us.

Reporter Margot Gibbs explains why real estate has become a go-to store of offshore wealth. The Pandora Papers shows that investors are not only secretly putting money in expected places, like luxury homes in Miami or London, but in a diverse range of properties and developments in every corner of the world. And these cross-border investments can often pose drawbacks for local populations. Explore nine case studies in this new interactive, with examples from Tasmania to the West Bank to American suburbs and more.

https://www.icij.org/investigations/pandora-papers/secret-real-estate-pu...

Peter Wulff, Anders Reinholdt, Marianne Jespersen, Susanne Kaspersen, Steen K Petersen, kjeld jensen, Ruth Sørensen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ja Ritt Bjerregaard kunne ikke få lov at opføre sine billige boliger - men glemmes ikke historien om, at Folketinget ikke ville hjælpe med ændringer i boliglovene, så der kun sælges billiger grunde osv. til almene boliger? Var det ikke hovedgrunden til at der ikke kan/bliver opført billige boliger nogen steder??

Ligeledes hvorfor er det de lovpligtige 25 pct. almene boliger, der ikke er blevet opført??? Hvorfor er de 25 pct almene boliger ikke blevet bygget som det første?

Ligeledes hvorfor bliver der ikke opført almene BILLIGE-boliger i alle boligområder over hele landet - så folk med lave indkomster og få et "frit" boligmarkedet. Var det ikke en bedre måde at skaffe blandede boligsammensætninger på end at rive gode billige boliger - og i flere tilfælde nyrenoverede boliger- ned?

Rune Stilling, Arne Albatros Olsen, Peter Wulff, Marianne Jespersen, Per Selmer, Mogens Kjær, Bjørn Pedersen, Inger Pedersen, Susanne Kaspersen, Bent Nørgaard, Steffen Gliese, Jan Fritsbøger og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Det er jo et faktum at hyklerne fra Enhedslisten i København er det parti i kommunen som suverænt har stemt for færrest nye almene boliger de seneste pr. år.

Jørgen Munksgaard, Jacob Nielsen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar

Bor i en andelslejlighed fra 1924 hvor kommunen ønsker huslejen sat op. Er en deklarationsejendom hvor kommunen er forpligtet til at føre tilsyn. Desværre er det Teknisk forvaltning med Nina Hedager i spidsen der lader sine embedsmænd slippe afsted med brud på deklarationen. Det betyder at ventelister bliver brudt samt en bestyrelse skalter og valter med vores økonomi efter forgodtbefindende. SWAP lån med kommunens velsignelse er blot et eksempel på et alvorligt brud på vores deklaration.

Så længe vore politikere kun har øje for sig selv og blæser på love og regler, skal vi ikke forvente forbedringer!

Arne Albatros Olsen, Bjørn Pedersen, Susanne Kaspersen, Steffen Gliese og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Enhedslisten går ind for mere vild natur står der på plakaterne i Hovedstaden. Det er jo et standpunkt, men måske står det netop i vejen for billige boliger. Det ville være langt mere interessant at få at vide hvor og hvordan man vil skaffe disse. Fælledparken måske, her er ingen vild natur og Hedeager fælder alligevel løs på de gamle bøgetræer.

Det er sødt af idealister at ønske billige boliger i midten af en dyr by. Det kræver bare, at man enten opgiver ideen om frihed til at købe og sælge sin bolig, eller at man bevidst saboterer værdien ved at bygge grimt og dårligt.
Det giver mere mening at bruge de samme penge på massiv, hurtig, gratis, sikker offentlig transport, ud til de egne hvor boliger er gratis.
Så kan rigmænd og højtlønnede yuppier nyde deres dyre boliger, mens vi fattigrøve kan bo billigt og grønt udenfor.
Hvis det ikke skal drukne i biltrafik, så skal der masser af gratis og ren og sikker transport til.
Jeg arbejder hjemmefra, så jeg kan drikke billig kaffe i Palermo, mens min rige arbejdsgiver betaler for sine dyre kontorer i san fransisco, og hvis vi allesammen kan sætte farten lidt ned, kan vi afskaffe myldretiden. Og boligmanglen.

Niels Kristian Jensen, Rune Stilling, Arne Albatros Olsen, Kent Bajer og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Det offentlige har styrken til ikke at underlægge sig markedet og markedets vilkårlige prisdannelse.
Det er også det offentliges rolle: igennem denne styrke at etablere det, man vil have, og som løser fællesskabsproblemer såsom betalelige boliger til alle.

Arne Albatros Olsen, Dorte Schmidt-Nielsen, Anders Reinholdt, Marianne Jespersen, Ebbe Overbye, Kim Houmøller og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Enhedslisten går ind for mere vild natur står der på plakaterne i Hovedstaden. Det er jo et standpunkt, men måske står det netop i vejen for billige boliger. Det ville være langt mere interessant at få at vide hvor og hvordan man vil skaffe disse. Fælledparken måske, her er ingen vild natur og Hedeager fælder alligevel løs på de gamle bøgetræer.

Hmmm - men det er socialdemokratiet som fastholder en ghetto-lov som nedriver billige almene boliger. Mvh Jeanette

Arne Albatros Olsen, Anders Reinholdt, Kim Benzon Knudsen, Marianne Jespersen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Dylan Storm, Per Selmer, Ole Bach, Ebbe Overbye, Steffen Gliese, Erik Winberg, Troels Ken Pedersen, Susanne Kaspersen, David Breuer, Rolf Andersen, Kim Houmøller og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Det er let som en plet at skaffe boliger.

Boligministeren vil bygge billige boliger og til den øvelse vil han bl.a. snuppe lejernes formue som er genereret af, for meget opkrævet husleje. Ministerens forslag er, mildt sagt, ingen nyskabelse men mere et prestigeprojekt i bureaukrati som ikke vil skaffe én bolig mere end det private initiativ ville kunne og det - uden tilskud.

Der kan nemlig ganske enkelt, bygges billige lejeboliger uden en eneste offentlig støttekrone. Ministeren og folketinget skal blot skabe et lovgrundlag, så man kan organisere lejeboliger i selvejende boligforeninger, såkaldte stiftelser eller selvejende fonde. På denne måde bliver både bureaukrater og kapitalister frataget al indflydelse og mulighed for at lave profit på lejerne.

Metoden er den ganske enkle, at optage de nødvendige lån med staten som garant – det koster ikke noget. Afdragstiden bør være noget længere end lån til privates boligfinansiering, måske 40 år. Dette vil sikre, at staten ikke behøver at yde tilskud til betaling af huslejen, i det mindste til betydeligt færre, end det antal borgere der i dag får huslejetilskud.

Den husleje der opkræves skal selvfølgelig afsætte midler til vedligehold og fornyelser. I takt med at lånene betales af, kan man nedsætte lejen eller forbedre ejendommen. Lejen vil være betydelig lavere end i en privatejet- eller almenkonstruktion, idet der ikke skal genereres profit til udenforstående. Konstruktionen forhindrer desuden, at politikere, lejere og spekulanter kan få adgang til boligforeningens ejendom og formue som ligger trygt og godt beskyttet i stiftelsen.

Konstruktionen som vi kender den nu, hvor det offentlige snupper en del af boligforeningernes penge og flytter dem til landsbyggefonden, må i øvrigt anses for, at stride mod Grundlovens garanti om ejendomsrettens ukrænkelighed. For det må være sådan, at i det øjeblik det offentlige har fået indfriet sit pant i en boligforenings ejendom, så træder ejendomsretten 100% i stedet og den kan staten eller lovhjemlede fonde som landsbyggefonden, ikke gøre indhug i.

Konstruktionen med stiftelser som ”ejere”, kan også bruges på eksisterende ejendomme som ønskes solgt. Her kan etableres et lovgrundlag, der giver ejendommens lejere ret til, via en oprettet stiftelse, at overtage ejendommen til den udbudte pris. På samme måde kan man, som Grundloven giver mulighed for, ”i almenvellets interesse” ekspropriere ejendomme og lægge dem i en stiftelse.

Da der ingen ejere er til disse konstruktioner, bør de friholdes for enhver afkastbeskatning (ikke ejendomsskat), af den årsag, at de reelt ejes af almenvellet (os alle) og fordi, hverken lejerne eller andre kan få adgang til boligforeningernes ejendom og anden formue.

Alt der behøves for at komme i gang, er velvilje og handlekraft fra gode kræfter i folketinget og - viljen til at skrotte den evigt begrænsende vanetænkning på området.

Arne Albatros Olsen, Søren Kristensen, Anders Reinholdt og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Jeg syntes, at rød mod rød er en interessant fremstilling af et givet problem.

For der er jo rigtigt langt mellem Enhedslisten på den ene side, og Socialistisk Folkeparti og Socialdemokratiet på den anden side.

Og hvem er det egentlig, der er rød i dansk politik?
- SF er ikke mere socialistisk, der er blevet et midterparti for den velbjærgede middelklasse.
- Socialdemokratiet er blevet et højreradikalt nationalistparti.
- Og det mest venstreorienterede danske parti, Enhedslisten, har flyttet sig hen, hvor socialdemokratier var omkring 1990.

Men bortset fra dette, har magistraten i Københavns Kommune altid ført sin helt egen kommunalpolitik, der oftest forærede beslutningerne til en "stærk" borgmester, der mere tænke på fred og ro end partipolitik.

Men faktisk mangler Danmark et aktivt socialistisk parti, der vil stå ved sine politiske opfattelser omkring lighed, social retfærdighed, og at "de stærkeste skuldre skal bære det tungeste læs".

Til gengæld er der trængsel på den anden side.

Rune Stilling, Flemming Berger, Marianne Jespersen, Kim Houmøller, Steffen Gliese, Erik Winberg og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Skylden ligger da primært hos dem der giver politikerne deres mandater og for hvem billige boliger ikke bør/skal være nogen prioritet, eller som måske decideret tjener på at det ikke skal være det.

Skam fungerer. Udpeg, udspørg og udskam venligst de vælgersvin, der giver mandater til politikere der ikke prioriterer almene boliger til den almene - ikke blot velstillede - befolkning. Den slags politik fortsætter så længe disse svin kan gemme sig og vide at der findes politikere, der i samme grad af magelighed kan udnytte, ydmyge, nedgøre og undertrykke den moderne rakkerstand og trygt regne med mandaterne til at fortsætte samme behandling og favorisering af egne interesser. Skam fungerer. Ingen ved dette bedre end rakkerne.

Steen K Petersen, Torben Skov, Kim Houmøller, Ebbe Overbye og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Til venstre i billedet ser vi meget rigtig nogle af Københavns dyreste ejerlejligheder på Krøers plads... Og til højre i billedet ser vi de lysegrå almene boliger (kendt som Hvide Snit) hvor huslejen er så lav at de fleste kan være med. Ca 8.000 + forbrug for 90m2 (mange med bedre udsigt end naboen på Krøyers plads)

Bjørn Pedersen

@Christian Ek
8000 kr + forbrug er muligvis et sted hvor "de fleste" i middelklassen kan være med, men hvis du kun får 8000 kr udbetalt (eller derunder hvis man f.eks. er på det der tidligere hed integrationsydelse) i overførselsindkomst, så kunne de almene boliger dér ligeså godt være et palads med privat flyveplads i Gentofte.

Ruth Sørensen, Estermarie Mandelquist, Steen K Petersen, Steffen Gliese, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel, Per Selmer, Carsten Munk og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Virkeligheden er, at Soc. Dem. har forhindret byggeri af utroligt mange almene boliger i København. Soc. Dem. har nemlig forhindret, at der kom krav om mindst 25 % almene boliger i alle nye lokalplaner, som Enhedslisten hele tiden har ønsket det.

I løbet af denne valgperiode er der så blødt lidt op, men der er stadig en masse steder, hvor Soc. Dem. forhindrer bygning af almene boliger.

Så deres historiefortælling om at det skulle være os i Enhedslisten, der har forhindret byggeri af almene boliger er ikke rigtig.

Rune Stilling, Arne Albatros Olsen, Søren Kristensen, Steen K Petersen, Erik Winberg, Steffen Gliese og Kim Benzon Knudsen anbefalede denne kommentar

@Bjørn Pedersen En husleje på 8.000 for en der er på overførselsindkomst er selvfølgelig i overkant, men meget rimmeligt for en lille familie med to helt alm indtægter. Min pointe er at der findes mange billige almene boliger i Kbh også på de 'dyre adresser', det ikke kun er prioriteret til 'de rige'.

Bjørn Pedersen

Her er lidt mere om de almene boliger i Papirøen, som socialdemokraten Jonas Bjørn Jensen lovpriser sit parti for:

https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/nye-almene-boliger-er-pa-vej-pa-p...

"Ungdomsboligerne får en gennemsnitlig størrelse på 42 kvadratmeter og en gennemsnitlig husleje på cirka 4.000 kroner om måneden. Familieboligerne bliver gennemsnitlig 93 kvadratmeter store og får en gennemsnitlig husleje på cirka 10.000 kroner om måneden."

Altså, samme problematiske prisklasse som Christian Ek ovenfor (ubevidst) gør opmærksom på mht. et andet alment boligbolig i København.

Søren Kristensen, Steen K Petersen, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk og Torben Skov anbefalede denne kommentar

København, som engang var en arbejderby, er nu underlagt en boligspekulation, som giver så dyre lejligheder at de færreste har råd til at flytte ind i dem, og dermed reel bolignød for mange. De nye spekulationsbyggerier står nogle steder så tæt, at lys og luft i de nederste lejligheder nærmer sig tilstandene i det baggårdsslum i brokvartererne, man i 1970erne nedrev. Ghettolovens krav om nedrivning eller salg af gode almene boliger forværrer situationen yderligere. Der mangler en samlet plan for placering af boliger, erhverv og hermed sammenhængende offentlig transport for hele Sjælland; i stedet for en kamp mellem de enkelte kommuner om tiltrækning af rige skatteydere til dyre boliger. Til kommunevalget er der dog denne gang mulighed for at stemme på en reel repræsentant for arbejderklassen, for eksempel Jan Mathisen eller Brian Grønvold fra Kommunistisk Parti.

Bjørn Pedersen

@Christian Ek
Fair nok, men "billige" boliger er de jo bare ikke, mere end en Tesla er "billig"...hvis man har penge nok. At flere i middelklassen kan få råd til dem, er da ok (for dem), men almene boliger burde også være til dem der ikke har samme indtjeningsmuligheder som middelklassen, såsom fleksjobbere, efterlønnere, folkepensionister, flygtninge med opholdstilladelse/asyl, og de mange langtidsledige med varige lidelser som betragtes som jobparate af jobcentrene.

Arne Albatros Olsen, Søren Kristensen, Steffen Gliese, Kim Houmøller, Steen K Petersen, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye, Carsten Munk og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Kim Benzon Knudsen

Det er umådeligt trivielt at Socialdemokratiet beskylder Enhedslisten for at stemme nej til det hele. OG Jonas Bjørn og hele det socialdemokratiske apparat ved at det er løgn. Men det er bare deres desperate spin.
Sandheden er at EL har stemt for 32 ud af 38 lokalplaner i perioden, og desuden rejst forslag om almene boliger en række steder, som Socialdemokratiet har nedstemt. Fakta er også at der er masser af steder at bygge, uden at man bebygger natur og havn. Men indtil videre insisterer Socialdemokratiet på fortsat at bygge en stor mængde dyre boliger, og fremskynde udskiftningen af københavnere med almindelige indtægter til fordel for den højere middelklasse.
Det skal stoppes og derfor bør Socialdemokratiet dominerende indflydelse på byudviklingen i København afskaffes ved valget den 16/11.

Rune Stilling, Arne Albatros Olsen og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar

Nyt almennyttigt byggeri har altid været dyrt, og det er det, de senest tilkomne boligsøgende kan komme i nærheden af - selvom de næppe slipper udenom minimum 3 års ventetid.
Tidligere kompenserede vi det med et skjult tilskud til alment nybyggeri i form af boligsikring, og det er, hvad vi må gøre igen.
Dertil kommer, at 25% almennyttigt i nyt byggeri er for lidt - med de gældende priser må det kunne lade sig gøre at skabe et pænt overskud på ejerboliger, hvis de udgør en tredjedel af et byggeri.

Birger Bartholomæussen

Fra talrige (værtshus-)diskussioner med unge DSU-ere, har jeg erfaret, at det er en del af deres politiske "uddannelse" altid at skyde skylden på Enhedslisten. Iflg. dem er SDs dårlige valgresultater forårsaget af at Enhedslisten overhovedet stiller op til valg. Det være sig til Folketinget eller lokalt/regionalt. Foreholdt den hypotese, at SDs problemer kunne skyldes, at der ikke længere er helt så mange, der synes om deres politik, er de fuldkommen afvisende. Det forstår jeg sådan set godt, for de mener jo, at SDs politik er den eneste rigtige. Og når "folk" ikke kan indse det, må de jo enten være dumme og/eller vildført af Enhedslisten. At "folk" er i stand til at tænke selv, falder dem overhovedet ikke ind.

Kim Benzon Knudsen, Rune Stilling, Steen K Petersen, Ruth Sørensen, Anders Reinholdt, Steffen Gliese og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Den tidligere Socialdemokratiske politikker Jens Kramer Mikkelsen fortsatte karrieren med at sælge København til de rige banker, udenlandske fonde og storspekulanterne. Han valgte svingdøren lige som mange andre Socialdemokrater med deres solide netværk. Kræmmeren lod sig ansætte hos diverse hovedrige boliginvestorer og jappede på den måde boligpriserne op til det nuværende sindssyge niveau, hvor det ikke engang er muligt at bygge boliger til de 20 % af befolkningen, som har mindst at gøre godt med. Da Socialdemokraten på en sær blid måde i Deadline blev konfronteret med konsekvenserne af sin politik, hidsede han sig op og sagde, at der var masser af billige boliger i København.

Mangel på boliger eller ej, det kan man jo altid diskutere, men det var ikke mangel på madvarer som startede Det Arabiske Forår, det var aktionærerne som jappede priserne op, således at almindelige mennesker ikke kunne købe mad og andre fornødenheder. I øjeblikket er det de olieproducerende lande som spekulerer priserne op, og alle andre rovdyr kaster sig ind i festen, bl.a. elpriserne fortsætter med at stige.

På et år har aktionærerne hentet en gevinst på 33 %, fordi staterne kastede 100.000 milliarder kroner ud til hjælpepakker, eller rettere overførselsindkomster, det er klart at med de avancer får aktionærerne blod på tanden og kan ikke styre sig selv. Centralbankerne bliver ved med at pumpe penge ud til spekulanterne, men alligevel vil de aldrig få nok, de kan ikke tænke på hvad der er bedst for samfundene, kun for dem selv. Som Information skrev her den anden dag: Verden har ikke råd til rige mennesker. Det er ganske enkelt ikke muligt at fortsætte med det nuværende niveau af økonomisk aktivitet uden at ødelægge kloden.

Storspekulanterne skaber finanskriser og her hjemme har de fået frit rum til at spekulere lejepriserne op, således at der nu er "mangel" på boliger som de 20 % som har aller mindst. Så med den logik som den tidligere Socialdemokratiske politiker lægger for dagen, mangler der ikke boliger, der hvor systemet skal rettes op må være at de 20 % indkomstmæssigt skal løftes op til arbejderklassen og begge klasser skal have indtægter som middelklassen. Problemet løst. Men som vi ved har Socialdemokratiet stemt for de fleste af de 62 sociale nedskæringer over tyve år, de såkaldte reformer.

Alternativet til billige boliger var at standse bankerne, de stærke fonde og udenlandske spekulanter i at jappe priserne op, men det løb er kørt. Nu siger regeringen her op til valget, at de vil bygge "billigere" boliger, men de mennesker som Socialdemokraterne sigter efter er toppen af arbejderklassen, ingen under. Samtidigt har regeringen tydeligt valgt ikke at tilføre de 20 % som er afhængige af staten flere penge.

Kræmmeren har skrevet en nostalgisk bog om Socialdemokratiets fortræffeligheder (om hvordan det var engang). I stedet for at smide penge ud på hans mildest talt forvrængende bog, vil jeg anbefale en anden bog: Rige børn leger bedst. Den forklarer hvor vi er havnet med boligapartheid og som et sekregeret folk. Storbyerne gør alt for at tiltrække de ressourcestærke familier, samtidigt med at de hetzer dem som har mindst, for at skræmme dem til at flytte ud til de fattigere byer.

Rune Stilling, Arne Albatros Olsen, Lasse Glavind, Ebbe Overbye, Peter Wulff, Steen K Petersen, Ruth Sørensen, Anders Reinholdt, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Markedet løser problemerne, hører man (for) tit; men de problemer, markedet formodes at løse, er problemer, markedet skaber, og i realiteten også vilkår, som den demokratiske stat aktivt må, hvis ikke bekæmpe, så modificere.

Torben Morten Lund

Københavns boligpolitik er skammelig og udemokratisk med det magtfyldte socialdemokratiske flertal og bureaukrati som motor. Lad det slutte.

Kim Benzon Knudsen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Hvorfor skal nybyggede lejligheder på 42 m2 være forbeholdt unge? Jeg er ikke ung, men jeg kan sagtens klare mig med 42 m2. Næste størrelse er på 60-80 m2 og dermed for dyr, hvis man bor alene - hvad rigtig mange af os jo gør. Det er som om der kun er én målgruppe i nybyggeriet: kærnefamilien, med to nydelige børn og et par veluddannede og velaflønnede forældre. Måske bliver det bare lidt for firkantet?

Arne Albatros Olsen, Torben Skov, Steffen Gliese og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Kunne man ikke fortælle HVOR EL's billige lejligheder skal ligge. Det er da ikke urimeligt at spørge om. Andre har jo udpeget Amager Fælled til manges utilfredshed.