Kommunalvalg
Læsetid: 8 min.

I Silkeborg er politikerne på kant med loven i betændt konflikt om en å, der går over sine bredder

I byen med de mange søer trues borgere og erhvervsfolk af stigende vandmasser, som år efter år oversvømmer veje og kældre. Næste stop på Informations klimatur op til kommunalvalget er Silkeborg, hvor kapløbet om at klimatilpasse kommunen i tide er brast sammen med hensyn til natur og biodiversitet

Magnus Hove Johansson

Indland
9. november 2021

De fleste kommuner med respekt for sig selv har efterhånden et slogan. En fiks oneliner, der med få ord kan markedsføre området og lokke turistpenge og tilflyttere til. Brønderslev for eksempel er »det bedste sted at leve nord for Limfjorden«, på Frederiksberg banker »hovedstadens grønne hjerte«, og i Odsherred har man »tid til livet«.

Silkeborgs motto er »Danmarks outdoor hovedstad«. Vandring, mountainbiking, kajaksejlads og anden vandsport på de mange søer »er en del af det gode liv i Silkeborg Kommune«, som det hedder på hjemmesiden.

Men i øjeblikket er der i Silkeborg ikke så meget outdoor, som byråd og de erhvervsfolk, der lever af den slags, gerne så. Mange steder – særligt ved Gudenåen – kæmper kommunen med vandmasser, som ikke bare har oversvømmet vandrestier og naturoplevelser, men også asfaltveje, villahaver og huskældre.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hvordan i alverden kan Information formå at skrive en lang artikel om vandføring i åsystemer uden at spørge en eneste med faglig indsigt i emnet?
Det nærmeste artiklen kommer en egentlig forståelse er, da det nævnes, at grødeskæring vil medføre problemer nedstrøms.

Det bør I kunne gøre bedre!

Inge Lehmann, Torben Nielsen, Torben Skov, Torben K L Jensen, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, ingemaje lange, Rolf Andersen, Lise Toft, Inge ambrosius, lars søgaard-jensen, Holger Nielsen, Hans Larsen, Lise Lotte Rahbek, Kim Houmøller, jørgen djørup og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Mangler man inspiration, kan man evt. konsultere denne artikel fra Altinget.dk med Bent Lauge Madsen som vidende og velskrivende afsender
https://www.altinget.dk/miljoe/artikel/biolog-faelles-indsats-kan-bremse...

Thomas Helbo Hansen, Inge Lehmann, Kim Houmøller, Torben Nielsen, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Daniel Jensen, Rolf Andersen, Inge ambrosius, lars søgaard-jensen, Josephine Kaldan, Holger Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Torkil Forman, Werner Gass, Poul Erik Riis og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Mette Ravn Larsen

Jeg er dybt skuffet over artiklens ensidighed og ser frem til, at Information følger op med flere artikler, hvor andre synspunkter kommer til orde og hvor der er fokus på det konstruktive. Beslutningen om grødeskæring er jo blevet afgjort af fagfolk helt efter bogen, og hvis journalisten ellers havde lavet sin research, ville han vide, at mere grødeskæring ikke ville løse problemerne, uanset hvor harmdirrende og handlekraftigt det bliver foreslået af Anne Mouritzen (V) her op til kommunalvalget. Hun taler mod bedre vidende. Utroligt, at man er hoppet på den. Det skaber en falsk modsætning imellem at passe på naturen og lave klimatilpasning.

Inge Lehmann, Torkil Forman, Torben Nielsen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Daniel Jensen, Rolf Andersen, Lise Toft, lars søgaard-jensen, Holger Nielsen, Nils Lauritzen, Hans Larsen, Lise Lotte Rahbek og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Så er der jo lige Tange Sø som er en skamplet på hele Gudenåen!

Flemming Kjeldstrup, Torben Skov, Carsten Munk, Lise Toft, Thomas Helbo Hansen og Josephine Kaldan anbefalede denne kommentar
lars søgaard-jensen

@Nils Lauritzen. Tak for linket til nødvendige saglige fakta til at komplettere Bahns artikkel, der ikke lever op til mine forventninger til "Den Mindst Ringe". Artiklen er ensidig uden faglighed. Men måske er det bare den første artikel i en serie på mindst 2 om de problemer øget nedbør i form af hyppigere skybrud medfører for håndteringen vandmasserne i søer og åer. Op på hesten igen Martin Bahn - skriv om hvad der også kan gøres for at "tæmme åens vand".

Torben Nielsen, Torkil Forman, jørgen djørup, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme og ingemaje lange anbefalede denne kommentar

Hele miseren skyldes jo at amterne, som tidligere forvaltede naturen, når den hang sammen ud over kommunegrænsen. Amterne havde biologer m.m., der kunne se ud over den enkelte kommune.

Og hvis kommunerne 'opstrøms' skaber bedre forhold for, at vandet kan løbe hurtigere ned gennem åen, skabes der jo naturligvis problemer med for meget vand længere nede i åen.

Amtet havde overblikket over hele å-forløbet .. det har de enkelte kommuner ikke. Med andre ord: fagligheden forsvandt til fordel for 'det kommunale selvstyre' uden hensyntagen til nabo-kommunerne.

Erik Tvedt, Inge Lehmann, Torben Nielsen, lars søgaard-jensen, Estermarie Mandelquist, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Erik Bresler og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

Måske er problemet at man har tilladt byggeri alt for tæt på åen. = Penge i kommunekassen.
Det er jo vældig atraktivt så længe det gåt godt, men når vandet stiger er det jo ikke godt.
Og så skal man tillade vandet at brede sig ud på enge hvor det kan sive ned.

Inge Lehmann, lars søgaard-jensen, Flemming Kjeldstrup, Torben Nielsen, Torben Skov, Børge Jacobsen, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Mogens Holme, Mette Ravn Larsen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Mette Ravn Larsen

Jens Mose Pedersen, ja og det fantastiske er jo, at Silkeborg kommune stadig aktivt går efter fortætning af byen med byggeri i stor stil på lavtliggende arealer. Der bliver bare piloteret, hvis det er en mose eller en søbred, der skal bebygges.

Inge Lehmann, lars søgaard-jensen, Rolf Andersen, Flemming Kjeldstrup, Torben Nielsen, Børge Jacobsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Ja. Det er forfærdeligt. Lad gå med, at det rammer borgere. Men når det også rammer erhvervsfolk må der altså gøres noget!

Vibeke Olsen, Inge Lehmann og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Martin Bahn blev inviteret indenfor på en kop kaffe. Dybdeborende journalistik eller en tynd kop kaffe?

Flemming Kjeldstrup

Det er ikke og har aldrig været nogen god idé at bygge sit hus i en ådal.

John Liebach, Vibeke Olsen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Enig i at det er en ensidig og ret overfladisk artikel på flere måder, hvor er f.eks. en lidt nøjere anlyse af hvordan biodivesiteten berøres ift klimaforandrigneren og klimatilpasningen i området. Det er så let at tale de forurettede borgeres sag, men hvem taler egentlig den natur og de arters sag som er de helt store oftre. - I øvrigt med en enorm kosekvens for mennesker også. Skal klimakrisen afbødes bare en smule må vi se på alle forholdene og inddrafge alle parter også naturen, arterne, klimaet for at finde løsninger. Det duer ikke at fortsætte med den antropocentriske vinkel og de store skyklapper på. Man kan ikke løse problemerne med de samme midler som har skabt dem. Vi må se på tingene og os selv som en del af naturen på en ny måde! - Føj lige den vinkel til denne menneskefokuserede artikel!

Mette Ravn Larsen, Torben Nielsen og Vibeke Olsen anbefalede denne kommentar