Kommunalvalg
Læsetid: 8 min.

»Socialdemokraterne har genopdaget deres traditionelle vælgerkorps, men har måske overgjort det lidt«

Det blev et historisk valg i København, da Enhedslisten opfyldte profetien fra meningsmålingerne og overhalede Socialdemokratiet som det største parti på Københavns Rådhus – en post, som S altid har siddet på. Hvordan gik det til? Information var med
Socialdemokraternes overborgmesterkandidat, Sophie Hæstorp Andersen, holdt allerede tidligt på valgaftenen sin takketale. Det viste sig at være fornuftigt, for allerede aftenens første resultater viste en klar tendens: Partiet – der har siddet på overborgmesterposten i København i mere end 100 år – var på vej mod et katastrofalt valg.

Socialdemokraternes overborgmesterkandidat, Sophie Hæstorp Andersen, holdt allerede tidligt på valgaftenen sin takketale. Det viste sig at være fornuftigt, for allerede aftenens første resultater viste en klar tendens: Partiet – der har siddet på overborgmesterposten i København i mere end 100 år – var på vej mod et katastrofalt valg.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
18. november 2021

Røde projektører oplyser spillestedet Beta på Amager. Den røde løber er rullet ud, og man får stukket et gavekort til pølsevognen i hånden i indgangen, hvis man skulle være i tvivl om, at man er til den socialdemokratiske valgfest i København.

En socialdemokrat havde inden festen forudsagt aftenens forløb.

»Det plejer at være sådan, at der er god stemning i starten, hvor de små valgsteder kommer ind. Og så gradvist i løbet af aftenen daler stemningen, når man kommer til brokvartererne, og det bliver mere og mere svært.«

Så godt går det slet ikke.

Partiets overborgmesterkandidat, Sophie Hæstorp Andersen, holder allerede tidligt på aftenen sin tale. Hun takker de frivillige for kampagnen og forlader festen til tonerne af Starships ’We built this city’ (on rock and roll) med kurs mod Rådhuset, før hun bliver nødt til at forholde sig til resultaterne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det burde ikke være så svært at forstå, men det er også logisk, at de ikke forstår det.

Soc. Dem. fører politik imod så mange mennesker, der bor i København, at det mærkelige næsten er, at de stadig er næststørst i kommunen - men jo heller ikke alle steder.

Studerende - hvis uddannelsespladser nedlægges, nyuddannede uden job, andre arbejdsløse, mennesker som af staten betegnes med såkaldt "ikke-vestlig baggrund", beboere i store almene boligområder, naturelskere osv.

Det er ret enkelt at se at mega-beton projekter som Lynetteholm og byggeriet på Lærkesletten på Amager Fælled er fortidsprojekter, der skal opgives.

Eva Schwanenflügel, Marie Louise Wammen, Lillian Larsen, Thomas Tanghus, Marianne Jespersen, Torben Skov, Rune Stilling, Ebbe Overbye, Dorte Sørensen, Ete Forchhammer , Rasmus Knus, Steen K Petersen, Ruba Altawil, Ruth Sørensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

En grund til deres valgnederlag, måske den største, hvorfor kernevælger har skiftet til enhedslisten, er sygeplejekonflikten.
Velfærdsarbejder kan ikke mere se, det være sig lærer, pædagoger, jordmødre, sosu'er osv, et socialdemokratiet, der varetager og påskønne disse grupper, det ses med mangel på arbejdskraft, de flygter fra deres fag og det giver også udslag i det netop overstået kommunalvalg.

Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen, Torben Skov, Bjarne Andersen, Lars Løfgren, Poul Søren Kjærsgaard, Marie Jensen, Steffen Gliese, erene rusmann og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Pudsigt irrelevant argumentation at bringe på banen om hvor nutidens børn kan bo som voksne. Et nyt stavnsbånd: bli’ hvor du er født! Tja, så risikerer man heller ikke voksne vælgere med for stort udsyn og erfaring fra verden på den anden side af hækken/gaden.

Eva Schwanenflügel, Svend-Erik Runberg, Henning Kjær og erene rusmann anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

PS: det er næsten symbolsk . når det er EL der holder valgfest i Vega - et af Socialdemokratiets gamle forsamlingshuse.

Jonas Bjørn - I skal åbenbart også fratages regeringsmagten før I forstår, at vælgerne mener det

Eva Schwanenflügel, Ruth Sørensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Det drejer sig både om lands- og lokalpolitiske socialdemokratisk prioriteringer.

Socialdemokratiets landspolitiske del og hersk strategi, hvor land og by er diskursive modsætninger og "løsningen" på metatrends som urbanisering og økonomisk globalisering er udflytning af statslige arbejds- og uddannelsespladser. En kritisk vurdering ville nok betegne det som populistisk symbolpolitik.

I København har den tidligere overborgmester Frank Jensen primært ført en offensiv neoliberal politik, hvormed byen er blevet transformeret/gentrificeret til legeplads for den øvre middelklasse/kosmopolitterne. Samtidigt er byens svage borgere blevet paternalistisk tugtet af et New Public Management-regime, som Kim Jung-Un misunder.

Frank gik til valg på, at det kun var i Ørestaden, der skulle opføres højhuse, men det løfte blev der set stort på, da de store penge kom på bordet. Endvidere var Frank ikke så grøn, at det gjorde noget og klimatilpasning er jo bare for sjov og på papiret, så kommunen kunne sagtens både blive klimaneutral i 2025 og plastre byens få grønne åndehuller til med beton. Faktisk kunne man - i Franks grønne verden - opføre et rigmandskvarter ude midt i vandet og få finansieret en underjordisk motorvej, der stik imod al empiri ville begrænse biltrafikken og lette trængslen.

Sammenfattende kan man betegne årsagerne til den socialdemokratiske vælgerflugt som landspolitisk populistisk og symbolpolitisk metropolstigmatisering, sandsynligvis for at få fat i det gule Danmark. Kombineret med en gennemført neoliberal, gentrificerende og stratificerende politik, der kun har været grøn på papiret.

Endelig har Socialdemokratiet overtaget Dansk Folkepartis udlændige og flygtningpolitik , hvilket nok for rigtig mange mennesker med en iboende humanistisk livsindstilling, har umuliggjort et kryds ved partiet.

Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen, Inger Pedersen, Per Klüver, Torben Skov, Bjarne Andersen, Steen K Petersen, Ruth Sørensen, Lars Løfgren og Asiya Andersen anbefalede denne kommentar

Helt enig Steen Petersen! Jeg oplever at Mette Frederiksens opførsel under og efter vores konflikt, og ikke mindst hendes bemærkning om at hun, sammen med Barbara og de andre embedsmænd reddede danskernes liv har været et politisk wake-up call for mange sygeplejersker. Aldrig før på mit job har jeg oplevet så meget snak om politik som i denne uge. Og stor var glæden da det viste sig at Socialdemokratiet virkelig har fået sig en vælger lussing!

Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Bjarne Andersen, Ruth Sørensen og Poul Søren Kjærsgaard anbefalede denne kommentar

"Skal de flytte hjemmefra i deres egen by? Eller skal de forvises til Slagelse, Ringsted eller andre ganske udmærkede steder i Danmark – men som bare ikke er der, hvor de er vokset op.«"

Besynderlig kommentar. Nu har jeg måske levet i en uni-osteklokke i for lang tid, men der er da RIGTIG mange, jeg har lyst til at sige det er flertallet, der flytter til en by de ikke er vokset op når de flytter hjemmefra. Langt størstedelen jeg har studeret med, boet med og mødt i Aarhus siden 2014 er ikke fra Aarhus.

Gert Friis Christiansen

Jonas Bjørn Jensen siger :
»Vi sidder fuldstændigt detroniserede tilbage som socialdemokrater: Vi har skabt en by, som får international anerkendelse, som folk fra resten af landet valfarter til for at bo i, som er en kombination af storby og livskvalitet, børnefamilier på Christiania-cykler, og man kan bade i havnen,«

Samme Jonas Bjørn Jensen har været ankermand i beslutningen om at nedlægge et stort stykke af det sidste friareal til leg, boldspil, vikingespil for familien, fødselsdagsselskaber på græs, i Nørrebroparken, til fordel for en privat fodboldklub der hellere ville have fodboldbane med kunstgræs. Ydre Nørrebro er et af de kvarterer i danmark med færres friarealer per indbygger.

Den eneste glæde jeg har haft, ved at jeg stemte på Socialdemokratiet ved sidste valg var, at jeg kunne undlade at gøre det denne gang og bidrage til et 10,3 % hak i tuden. Men han siger jo, at han er god til at tåle modstand, så lev med det.