Analyse
Læsetid: 5 min.

Statsministeren ville have æren for heroiske coronabeslutninger. Nu koster topstyringen dyrt

Spændingen er tilbage i dansk politik: Efter en lang optur, hvor Socialdemokratiet stod stærkt i meningsmålingerne, har særligt minkskandalen svækket fundamentet under statsminister Mette Frederiksen (S). Blå blok begynder at øjne muligheder for et comeback
Ingen turde stoppe Mette Frederiksen (til højre) og Barbara Bertelsen (i midten), da de sidste efterår endte med at træffe en ulovlig beslutning om at aflive samtlige mink i Danmark, skriver Lars Trier Mogensen.

Ingen turde stoppe Mette Frederiksen (til højre) og Barbara Bertelsen (i midten), da de sidste efterår endte med at træffe en ulovlig beslutning om at aflive samtlige mink i Danmark, skriver Lars Trier Mogensen.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
2. november 2021

Hvis der blev afholdt folketingsvalg i morgen, ville statsminister Mette Frederiksen (S) langtfra være sikker på at kunne fortsætte. For første gang siden valgkampen i 2019 er den samlede rød-grønne blok gledet ned under 50 procent i vælgeropbakning, og rygstødet under coronakrisen ser endegyldigt ud til at være forsvundet.

Mønsteret i meningsmålingerne tegner kritisk for S-regeringen, men bestemt også for støttepartierne, som vil få langt vanskeligere ved at presse Mette Frederiksen i en række aktuelle forhandlinger. Hverken venstrefløjen, som frygter for et borgerligt comeback, eller De Radikale, som stadig ligger underdrejet efter interne #MeToo-skandaler, ønsker lige nu at fremprovokere et nyvalg i utide.

To nye meningsmålinger peger i samme retning: Den seneste Megafonmåling, som er foretaget for TV 2 og Politiken, giver Socialdemokratiet blot 23,3 procent af stemmerne, og den samlede regeringsblok 49,6 procent. På lignende vis får Socialdemokratiet og støttepartierne tilsammen 49,1 af stemmerne i den nyeste Voxmeter-måling. Dog ligger Socialdemokratiet en anelse over valgresultatet her, men langt under toppunktet sidste sommer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Som man redder må man ligge........

Per Christiansen

Uanset hvad der er slettet og sagt og ikke sagt, har Mette gjort det andre ikke har villet gjort.
Lykkligvis viste det sig ikke, at være en ny dødbringende variant af covid 19.
Problemet er mandagstrænerer der altid ville have gjort det anderledes.

Benta Victoria Gunnlögsson, Jane Nielsen, Nille Torsen, Steffen Gliese, Marianne Jespersen, Tina Petersen, Susanne Kaspersen, jens christian jacobsen, Lisbeth Glud, Jan Fritsbøger, Holger Nielsen, Helle Walther, Carsten Bjerre og Jørgen Toftegaard anbefalede denne kommentar
Ulrik Bjørn Jeppesen

“…har Mette gjort det andre ikke har villet gjort.”
Det må være ulovlig minkaflivning og slettede SMS’er du refererer til.

Laust Søndergaard, Erik Fuglsang, Jørgen Munksgaard, jens christian jacobsen, Claus Aaen, Jan Troelsen, Rolf Andersen, Holger Nielsen, Per Torbensen og Michael Friis anbefalede denne kommentar

Jeg læste de tre første linjer,.. nå det er nok fra Trier Mogensen og ganske korrekt. Mon ikke, der kommer et svar fra statsministeriet inden spørgetimen på næste tirsdag. Og ja de blå haler ind, men hvornår mon de bliver spurgt ind til, hvor skattelettelserne skal betales fra. Og det vil ændre sig igen, når sandheden om den lovhjemmel kommer frem. Hvad forventer man de sms indeholder.
Det er ret grelt, at man nærmest behandler landets statsminister som en sigtet kriminel, uden konkret bevis endnu. Udlevere sin computer, mobil, Ipad, slap dog af.
Der er nedsat en Gransknings kommission, lad dem arbejde. Og pressen er gået helt amok i deres hysteri og oppositionen også. De lugter blod.

Benta Victoria Gunnlögsson, Jane Nielsen, Nille Torsen, Steffen Gliese, Lars Hansen, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Jørgen Toftegaard, Inge ambrosius, Lisbeth Glud, Carsten Munk, Holger Nielsen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar

Helle Walther. Ja ... der er nedsat en Gransknings kommission og den skal have lov at arbejde. Men det får den jo ikke når Statsministeriet gør hvad de kan for, at sabotere kommissionens arbejde.
I november kom det frem, i ganske få medier, at regeringen, omkring 7 timer før den famøse beslutning blev taget, fik at vide, at de undersøgelser, der var foretaget ved SSI, nok ikke var helt så alarmerende, som det først var meldt ud.
Så meget tyder på, at regeringen både vidste, at de sandsynligvis overreagerede OG handlede uden lovhjemmel. DERFOR er det utrolig vigtigt, at få præciseret hvad der blev kommunikeret og hvem der vidste hvad, hvornår.
I November 2020 var det efterhånden længe siden at Mette Frederiksen havde handlet håndfast. Måske havde hun behov for at genopfriske vores bevidsthed om, at det var det hun stod for? Det kunne jo være interessant at få afdækket.
I så fald blev der brugt cirka 20.000.000 kr., financieret af skatteyderne, til, at fastholde Statsministerens image. Det må heller sættes finansloven fremover, hvis det kommer til at danne præcedens.

jens christian jacobsen

Opportunisterne i Venstre og i resten af blå blok er til at brække sig over. Især øjenbrynet i det talende jakkesæt.
I lang tid sad de bare og ventede på fodfejl fra regeringen, og de kom selvfølgelig i en nødretssituation. Hvor der handles, der spilldes. Og straks kaster det blå kobbel sig over småting som prcedurefejl og truer med det, de nu kan for selv at få magten: en rigsret. Igen-igen.
Lad os få en forfatningsdomstol, der kan holde koblet af hysteriske, selvoptagede politikere stangen, så befolkningens interesser varetages i det mindste efter loven. Og husk at stemme blankt. Så kan narhovederne selv se, at hvad man sår, det høster man.

Jane Nielsen, Nille Torsen, Helle Walther, Tina Petersen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Carsten Nielsen

Såvidt jeg husker konkluderede Grønnegård at vi skulle være glade for, at BBB fik overruled Brostrøms laid-back holdning. "Tag bare ud at rejse. Der sker ikke noget".
Iøvrigt er det værd, midt i blodrusen, at holde fast i at MF iflg hvad Hans Engell gentagne gange siger: Hun har ikke whatsoever gjort noget ulovligt i fh til journaliseringsreglerne.

Benta Victoria Gunnlögsson, Nille Torsen, Steffen Gliese, Marianne Jespersen, Helle Walther, Eva Schwanenflügel, Tina Petersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Trier Mogensens “ikke desto mindre”-scenarie er kedeligt. Inddrag gerne andre politiske aspekter i analysen: EU politik, udenrigspolitik, herunder klimapolitik, migrationspoltik. Måske selv analytikere stemmer? Stem på store A og skriv om retningen for velfærdsstaten (med Socialdemokratisk som betydelig vægti regeringen.).

Kan Lars Trier Mogensen overhovedet skrive om andet, end hans personlige, yndlings aversion?

Benta Victoria Gunnlögsson, Jane Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

1. Statsministeriet og justitsministeriet samarbejder med G kommissionen, det fortæller Hækkerup i dag, og har gjort det siden juni. pressen løber med halve vinde og puster dem op til stor verbalt.
2. MF blev ikke informeret før det var for sent og pressemødet var udført. Hun handlede fluks, kontaktede FT formand, samt Jakob Ellemann som anses for oppositionens leder. Han lovede opbakning, men rendte fra løftet. Det blev så gennemført med støttepartierne. men Siboni havde sagt der var hjemmel. Politiet troede der var hjemmel, Ingen sagde andet på KO mødet, af de der vidste noget. Og ja bagefter kan det virke underligt, men hvem tænkte på det, når man ikke vidste hvor pandemien bar os hen. Hvad med at tænke lidt før man dømmer. Vi er en retsstat. og de 19 milliarder kan du takke V for, de pressede alt til sidst blodsdråbe. Skamme sig skulle de.

Benta Victoria Gunnlögsson, Frederikke Nielsen, Nille Torsen, Marianne Jespersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

storm , ja orkan verbalt. At tale om Watergate er jo rent galimatias, har de taget stoffer i LA.

Benta Victoria Gunnlögsson, Nille Torsen, Carsten Munk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Ingen turde stoppe Mette Frederiksen og Barbara Bertelsen, da de sidste efterår endte med at træffe en ulovlig beslutning om at aflive samtlige mink i Danmark."

Det er helt oppe på de høje nagler, det hér.

For det første er der muligvis slet ikke tale om en "ulovlig beslutning", idet fire bisiddere har bedt Granskningskommissionen om netop at forholde sig til argumenterne imod, at det faktisk forholder sig sådan.
I regeringens ministerier var der jo også tvivl.

For det andet er det almindeligt, at der træffes beslutninger, før love er helt på plads.
Det ville blot kræve, at Fødevareministeriet havde undladt at sende brev ud til minkavlerne, hvor der 25 gange stod "skal".
Loven ville være kommet under alle omstændigheder.

Og for det tredje manglede der ikke både råben, skrigen og katastrofestemning hos oppositionen, da minkene blev aflivet.
Hvem husker ikke, da landmændene rullede ind i København på deres kæmpe traktorer, og Inger Støjberg holdt tale i bedste Trump-rally stil?

Det underminerer troværdighed hos MF og regeringen, at man løbende har slettet sms'er i statsministeriet, og det er nok noget, der aldrig vil blive gentaget.
Men derfra at konkludere, at der er sket noget kriminelt, er totalt ude af proportioner.
Der var også masser af embedsmænd, der bevidst havde slettet emails før Instrukskommissionen trådte i kraft.
For ej at tale om Tibet-sagen.
Og hvad nedlukningen af Irakkommissionen?

Det er godt, der kommer mere fokus på åbenhed i administrationen, det er yderst tiltrængt.
Men den nuværende regering har bestemt ikke været en enlig svale, når det drejer sig om fordækthed.

Og hvis de borgerlige virkelig mener noget med al den opblæste kritik, hvad så med at de greb i egen barm og fik ophævet mørklægningsloven?

Benta Victoria Gunnlögsson, Carsten Munk, Marianne Jespersen, Morten Balling og Tina Petersen anbefalede denne kommentar

Forresten... Hvem skulle ellers "have æren for heroiske coronabeslutninger"?

Folketingets Bolsonaro'erne?

Benta Victoria Gunnlögsson, Steffen Gliese, Sonja Rosdahl, Carsten Munk, Marianne Jespersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Regeringen ignorerede i 46 dage Minkkommissionens ønske om at få genskabt slettede sms'er......Vi tager den lige igen:

46 dage!!

Hvorfor breder der sig mon en fæl stank af "cover up"?

Jeg gentager lige forsvaret fra Fødevareministeriet i forhold til fastholdelsen af, at der manglede hjemmel: det hedder lov om hold af dyr, så den handler om dyr, ikke om mennesker! Nej, den handler om de vilkår, hvorunder dyrehold kan foregå - og om, hvornår det er betimeligt, at dyrehold af sundhedsfare eller andre grunde ophører.

I spørgsmålet om cluster5s konkrete farlighed sagde Kaare Mølbak udtrykkeligt, at man ikke skulle se på den konkrete mutation, men på det faktum, at mutationer blev sendt igennem titusindvis af individer, og at smitte lod sig overføre frem og tilbage mellem menneske og dyr. Cluster5 var en advarsel om, hvad der kunne komme.

Benta Victoria Gunnlögsson, Jane Nielsen, Eva Schwanenflügel og Nille Torsen anbefalede denne kommentar
Frederikke Nielsen

Mink er mig bekendt dyr, og eftersom smitten kunne sprede sig mellem menneske og dyr, og netop gjorde det med lynets hast, og at sygdommen var (er) karakteriseret som en pandemi, må hele smittezonen for menneske og dyr være hele landet.

Benta Victoria Gunnlögsson, Jane Nielsen, Eva Schwanenflügel, John Damm Sørensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Laust Søndergaard

H ornår er uvidenhed om loven blevet en legitim årsag til ikke at overholde den?
Ligeledes kan man ikke argumentere med at det .. nok ville blive lovligt "lige om lidt" - det siger folk der kører over for rødt også.
Det duer ikke Mette! Du må ligesom alle andre acceptere at demokrati tager lidt længere tid, og det accepterer vi fordi alternativet til demokrati ikke er til at leve med.
Derfor kan vi da heller ikke leve med håndteringen af Minksagen. Og vi kan slet ikke efter hele dette SMS-slettecirkus!

Jeg kan sagtens leve med håndteringen af minksagen, idet dèn blev håndteret i fuld overensstemmelse med mottoet: "Intet tab skal os ramme, som ved rettidig omhu kunne afværges."

Laust Søndergaard 03. november, 2021 - 00:30 : "Det duer ikke Mette! Du må ligesom alle andre acceptere at demokrati tager lidt længere tid, og det accepterer vi fordi alternativet til demokrati ikke er til at leve med."

"lidt længere tid"?

Demokrati, der fungerer uden 'rettidig omhu', er nøjagtig det, du frygter, Laust Søndergaard: et alternativ "til demokrati [der] ikke er til at leve med".

Bevares... den aktuelle opposition går selvfølgelig også ind for rettidig omhu.

Forskellen mellem den blå og den røde rettidige omhu er dog påfaldende - mens de blå udgaver tager vare på pengebesiddernes og deres tjeneres interesser, den røde bilder sig ind at, foruden de allerede omfattet - også de menige borgere skal inkluderes under rettidig omhu, politisk udøvet af de folkevalgte.

Hvad blå blokkens særegne praksis af rettidige omhu, for alt andet end 'folket', hidtil har opnået, kan tælles på antallet af de, i årtier 'grønthøstede' faggrupper, som sygeplejersker, fængselsbetjente, jordemødre, pædagoger m.fl. samt ikke at forglemme - lægemangel - Bertel H. har grundlagt dengang (husker ikke årstallet), da antallet af studiepladser på de medicinske uddannelser blev HALVERET, mange år efter resulterende i... yes, lægemanglen i dag.

Havde VLAK+DF vundet valget i 2020, ville COVID-sagen blive håndteret på Bolsonaro-manèr = lykkelige frisører, lange køer til bedemænd, jublende DA, DE og DI, indtil et ukendt antal af deres små og mellemstore medlemmer måtte dreje nøglen om (at "lade falde hvad ikke kan stå") - i fuld overensstemmelse med markeders junglelov.

Men dèt kan sagtens nåes endnu, hvis alliancen mellem Det Berlingske Hus, '24syv', den tungnemme del af erhvervslivet, folketingets blåt mindretal, Lars Trier Mogensen m.fl. - lykkes med at fremmanipulere et magtskifte i folketinget. Valgkampen er i fuld gang.

Frederikke Nielsen

Laust Søndergaard, jeg er selvfølgelig ikke uenig i, at loven skal overholdes af alle, men samtidig bliver vi også alle nødt til at anerkende, at situationen var speciel pga. vi var midt i en sundhedsmæssig undtagelsestilstand. Der er tid ikke noget, der er noget af.

I den kontekst ser jeg faktisk situationen som mere panikhandlinger og usikkerheder, og at de rent faktisk ikke har vidst, hvilket vi jo stadig ikke ved, om der var lovgrundlag for at udføre handlingen.

Derfor kunne jeg vældig godt tænke mig at høre en domstols holdninger til. Alt det andet smagsdommeri kan ikke bruges til noget.