Udflytning
Læsetid: 5 min.

Studenteroprørene på CBS: Ledelsen vil lukke uddannelser, der er brug for i den grønne omstilling

Ledelsen på Copenhagen Business School vil lukke seks uddannelser som følge af regeringens udflytningsplan. Det har fået de CBS-studerende på barrikaderne – for første gang nogensinde. Også de ansatte er i oprør. CBS-ledelsen mener dog ikke, at der er nogen vej uden om
De studerende protesterer mod CBS-ledelsens planer om at lukke seks uddannelser: »Det her er det første studenteroprør, der har været på CBS,« siger Leonore Belling, der er en af initiativtagerne til studenteroprøret på CBS og næstformand i studienævnet for erhvervsøkonomi og filosofi.

De studerende protesterer mod CBS-ledelsens planer om at lukke seks uddannelser: »Det her er det første studenteroprør, der har været på CBS,« siger Leonore Belling, der er en af initiativtagerne til studenteroprøret på CBS og næstformand i studienævnet for erhvervsøkonomi og filosofi.

Elizabeth Bruun Nielsen

Indland
20. november 2021

Det var en voldsom besked, de studerende og ansatte på Copenhagen Business School (CBS) stod op til sidste fredag. Seks af universitetets samfundsvidenskabelige uddannelser – svarende til 334 studiepladser – skal lukkes næste år. Det har ledelsen foreslået på baggrund af regeringens udflytningsplan. Planen betyder, at universiteterne i de større byer skal skære ti procent af studiepladserne væk inden 2030.

Men CBS-ledelsens forslag om at lukke seks uddannelser har for en gangs skyld fået de studerende på handelshøjskolen på Frederiksberg på barrikaderne med bannere, blokader og underskriftindsamlinger i løbet af den forgangne uge.

»Det her er det første studenteroprør, der har været på CBS. Normalt brokker vi os i medierne, men så sker der ikke så meget andet, men det her berører rigtig mange og sker på et alt for vagt og forhastet beslutningsgrundlag,« siger Leonore Belling, der er en af initiativtagerne til studenteroprøret på CBS og næstformand i studienævnet for erhvervsøkonomi og filosofi.

Lukningerne har i løbet af ugen været til høring blandt de studerende og ansatte, inden bestyrelsen tager endelig stilling den 2. december. Men det er ifølge Leonore Belling alt for lidt tid. Især når ledelsen har kendt konsekvenserne af udflytningsplanen siden før sommerferien.

De studerende er især indignerede over, at ledelsen vil lukke seks uddannelser, når der har ligget et forslag om at reducere 500 studiepladser på en langt bredere vifte af CBS’ uddannelser.

»Det har ledelsen afvist. Vores anke er, at CBS skyder sig selv i foden ved at lukke de her uddannelser, fordi de netop er i stand til at tænke ud over business as usual,« siger Leonore Belling med henvisning til, at alle de seks lukningstruede uddannelser kombinerer de mere traditionelle erhvervsøkonomiske fag med filosofi, kommunikation og innovation.

Og det er netop den type af uddannelser, der er brug for i de kommende år, mener Leonore Belling:

»På mange af de andre uddannelser lærer de ortodoks økonomi og er meget profit- og effektivitetsorienterede, mens vi lærer, at der er mange andre værdier end de økonomiske. Derfor er vores uddannelser afgørende, når vi sammen skal gentænke samfundet i forhold til eksempelvis bæredygtig omstilling.« 

Det er et selvmål

Også de ansatte på CBS er fortørnede over beslutningen om at lukke de seks samfundsvidenskabelige uddannelser. Niels Åkerstrøm Andersen, der er professor og forskningsleder på Institut for Management, Politik og Filosofi, mener, at de lukningstruede uddannelser har været en afgørende del af at udvikle CBS fra handelshøjskole til et universitet.

Især de såkaldte cand.soc.-uddannelser har givet studerende fra andre universiteter mulighed for at få en mere praksisorienteret uddannelse, mener Niels Åkerstrøm. Men alle på nær én cand soc-uddannelse er der nu planer om at lukke.

»Det svarer stort set til at skrælle det væk, som er det transformative CBS,« siger Niels Åkerstrøm Andersen.

Ligesom de studerende undrer han sig over, hvorfor ledelsen ikke har brugt den plan, som betød nedlæggelse af 500 studiepladser. Dermed risikerer ledelsen at smide årtier af opbygget erfaring og viden over bord uden at tænke nøjere over konsekvenserne, mener han.

»En ledelse, der ikke spørger til indholdet af disse her uddannelser eller spørger til, hvad vi risikerer ved at lukke dem, er jo en ledelse, der prøver at gøre livet enkelt for sig selv. Og det bliver jo et selvmål for CBS. Og det danske uddannelsessystem,« siger Niels Åkerstrøm med henvisning til CBS’ vigtige rolle, som overbygningsuddannelse for alt fra retorikere til antropologer.

Ledelsens argument for at lukke lige netop de seks uddannelser, er høj dimittendledighed, men Niels Åkerstrøm Andersen påpeger, at der reelt set ingen problemer er med arbejdsløshed på CBS. Men også nyuddannede på barsel eller selvstændige tæller med i ledighedstallene, derfor vil især små studier med mange kvinder bonne ud, og det er de seks lukningstruede studier.

»Vi er nede i så små tal, at en studerende kan afgøre, om en uddannelse nedlægges eller ej. Det er jo ikke ansvarligt,« siger Niels Åkerstrøm Andersen.

Sverre Raffnsøe, der er professor i ledelsesfilosofi, mener, at nedskæringen i antallet af studiepladser er en af de største strategiske ledelsesbeslutninger, som CBS har stået over for siden årtusindskiftet. Derfor bekymrer det ham, at den tages ad hoc og uden at blive annonceret før i sidste øjeblik.

»Der tale om en beslutning taget med afsæt i et gammeldags økonomisk paradigme, der ikke er på højde med vores samtid, og det gør, at CBS skyder sig selv i foden,« mener Sverre Raffnsøe.

Han er enig med de studerende i, at lige præcis de lukningstruede uddannelser også er uddannelser, som der bliver behov for i de næste mange års bæredygtige omstilling.

»Det er blevet tydeligt, at mennesket og dets aktiviteter har afgørende betydning for den overordnede sammenhæng på kloden, derfor er det ironisk, at CBS vælger at bortskære netop de former for faglighed, der beskæftiger sig med det,« mener Sverre Raffnsøe.

Nødvendigt at lukke uddannelser

Konstitueret rektor på CBS Inger Askehave mener ikke, at det er fair fortolkning, at CBS nu lukker alle de mere nytænkende uddannelser.

»Vi har rigtig mange uddannelser, der kombinerer økonomi med andre fagområder. Det er faktisk en del af vores strategi at sikre, at studerende får transformative kompetencer, så jeg er slet ikke enig i, at vi er i gang med at nedskalere CBS til en traditionel handelshøjskole,« siger Inger Askehave.

Hun anerkender de studerendes og ansattes protester, men mener ikke, at CBS kommer uden om at skulle lukke uddannelser, fordi universitetet ellers vil mangle op mod 55 millioner kroner årligt. Derfor nytter det ikke bare at skære lidt ned på alle studier, mener Inger Askehave.

»Det kommer til at betyde færre medarbejdere og forringet kvalitet i uddannelse og forskning, hvis vi ikke lukker uddannelser,« forklarer hun.

At regeringens udflytningsplan opfordrer til at udflytte uddannelser, laver ifølge Inger Askehave ikke om på, at CBS skal reducere antallet af studiepladser med op mod ti procent på Frederiksberg, og dermed mister indtægter på 45-55 millioner kroner om året.

At beslutningsprocessen får skyld for at være lukket, er hun ikke enig i, da lukningsplanen kom i høring lige efter, at den blev præsenteret for bestyrelsen. Men hun erkender, at der ikke er lang tid til at tage beslutningen.

»Det er et kapløb med tiden, fordi Uddannelses- og Forskningsministeriet kræver, at vi har en institutionsplan klar ved årsskiftet,« siger Inger Askehave.

Om de studerendes og ansattes protester laver om på lukningsplan er uvist, for bestyrelsen tager stilling den 2. december, men Inger Askehave understreger, at ledelsen lytter.

»Nu har vi en høringsrunde, hvor der kommer input fra både studerende og ansatte, og vi lytter opmærksomt og ser, om der er indsigt og argumenter, der gør det nødvendigt at justere i planen,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg er splittet her, for jeg er reelt ikke tilhænger af det 'transformative CBS'. Jeg er tilhænger af en slankere Handelshøjskole og to nye universiteter - et i provinsen, et i København som en sammenlægning af det, der helt absurd hedder Aalborg Universitet København og de humanistiske og samfundsvidenskabelige fag fra CBS.

»Det kommer til at betyde færre medarbejdere og forringet kvalitet i uddannelse og forskning, hvis vi ikke lukker uddannelser«, udtaler ledelsen.
Det er en særpræget bureaukratisk logik, der er på spil her.

Morten Balling, Susanne Kaspersen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Det er altså ikke CBS' ledelse vreden skal rettes mod. Ledelsen agerer jo udelukkende ud fra de beskeder, de får fra regeringen.

Så vreden må rettes mod regeringen.

Og i øvrigt: Hvis regeringen vil have flere studiepladser uden for de store byer, kunne de jo bare starte med at oprette dem. Hvis det blev en succes, så vil tilstrømningen til universiteter i de store byer jo naturligvis falde .. og så var der ikke den store ballade.

Om man så kan have universitetsmiljøer med international klasse i mindre stationsbyer spredt over hele landet er så en hel anden diskussion.

Kasper Lorentzen og Marianne Jespersen anbefalede denne kommentar

"Studenteroprørene på CBS: Ledelsen vil lukke uddannelser, der er brug for i den grønne omstilling"

Jamen er det mon ikke det, der netop var hensigten?

Jørgen Munksgaard

Det er noget af en påstand at nedlægning af disse uddannelser er en trussel mod den grønne omstilling. De nedlukningstruede uddannelser har basis i filosofi og “entreprenørship”. De lukkes p.g.a ringe efterspørgsel.

Ejnar Søndergaard

I forbindelse med en 10 % reduktion af studiepladserne på de videregående uddannelser i i de 4 store universitetsbyer er propagandatrommerne ved at komme op i fulde omdrejninger mod en sådan reduktion.
Først universitetsrektorerne med deres udsagn om katastrofale effekter for forskning og uddannelse. Hvordan klarede de sig så for 10 år siden med færre studerende i de 4 byer? Det lykkedes dem at stikke en kæp i hjulet ved at Enhedsliste, SF og RV ikke bakkede op om de 10% reduktion, men overlade det til rektorerne at komme med deres udspil. Hvad ser vi så? Syddansk Universitet i Odense sender en ansøgning om at starte en jurauddannelse op i Esbjerg netop på SDU,’s afdeling i Esbjerg, der er så ringe at den afvises. Ren sabotage.
For det andet køres der frem med at S’s tilbagegang i de 4 store byer skyldes Københavner bassing - en modsætning mellem København og provins. En udtalt eksponent for den propaganda har de seneste dage været kommentatoren med tunnelsyn - Lars Trier Mogensen. Hvad med andre begrundelser som f.eks. , S’s flygtningepolitik, højhusbyggeri, sygeplejekonflikten, infrastruktur udbygningen?
For det tredje ses helt bort fra begrundelserne for reduktionen kombineret med den nødvendige udbygning ud over landet. Hvor mange flere studerende er der blevet optaget i de 4 store uddannelsesbyer de sidste 10 år? Er det ikke 10% flere?
Hvad vil en manglende udbygning af de videregående uddannelser i Sydvestjylland betyde for ikke mindst vindmølleindustrien, ikke blot lokalt, men i hele landet. De kommende havvindmøller er i dag så store, at de må bygges på havnen. Her ligger Esbjerg godt, men det gør en lang række byer i Tyskland, Holland, England, Skotland og Norge også. Så hvorfor placere den i Esbjerg, når de store firmaer ikke kan få fat på den nødvendige veluddannede arbejdskraft? For dem er det ligegyldigt i hvilket land det ligger, bare forudsætningerne er de bedste. Vi kan nok også forvente en aggressiv politik fra England inden for området nu de er uden for EU. Vi har setr det tidligere med placering af en Siemens fabrik.
Så er det ikke blot Vest- og Sydvestjylland, der går glip af den fremtidige udvikling i vindindustrien, men hele Danmark.

Rolf Andersen

"Det er altså ikke CBS’ ledelse vreden skal rettes mod. Ledelsen agerer jo udelukkende ud fra de beskeder, de får fra regeringen."

For nylig udråbte jeg "Jeg vil ikke være venner med nogen jeg er politisk uenig med" til at være tidens mantra. Et andet bud kunne være: "Hvis jeg blot blindt gør som jeg får besked på, er det ikke mit ansvar hvis noget går galt". Det kunne også være "Som leder vælger jeg at udskyde beslutningerne, for når jeg først har taget dem skal jeg stå til ansvar for de beslutninger jeg tog".

Frem for alt: Hvis man haver et system, hvor alle gør som de får besked på, så kræver det at beslutningerne "toppen" tager er gode. Hvis de ikke er gode, så fungerer systemet dårligt, med mindre nogen længere "nede" siger fra. Det gælder på alle niveauer, og dermed har vi alle et ansvar. Også CBS ledelse.

Jeg gik selv på Aalborg Universitet (Kbh), da man fik den "gode" ide at lukke min uddannelse (Bæredygtig Bioteknologi) ned. Det var en dum beslutning, "men vi skal jo spare et sted", og det kan jo ikke være på Jura eller Interaktive Digitale Medier.

Kim Houmøller, Lis djørup og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar