CORONAVIRUS
Læsetid: 2 min.

To mistænkte tilfælde af ny coronavariant er fundet i Danmark

Inden for de næste dage kan man bekræfte, om to personer i Danmark er smittet med den nye coronavariant.
To mistænkte tilfælde af den nye coronavariant Omikron er påvist i Danmark hos rejsende fra Sydafrika.

To mistænkte tilfælde af den nye coronavariant Omikron er påvist i Danmark hos rejsende fra Sydafrika.

Christian Lindgren

Indland
28. november 2021

To mistænkte tilfælde af den nye coronavariant Omikron er påvist i Danmark hos rejsende fra Sydafrika.

Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse lørdag aften.

Sundhedsministeriet skriver i pressemeddelelsen, at der er stor sandsynlighed for, at der er tale om varianten Omikron.

Det kan dog først blive endeligt bekræftet inden for de næste dage, når man har resultatet af en helgenomsekventering.

»Myndighederne har en begrundet mistanke om, at vi har de første to tilfælde af den nye variant Omikron i Danmark. Varianten er blevet fanget i de variant-PCR-test, som SSI laver på positive prøver, og derfor har vi hurtigt fanget varianten.«

»Vi er et af de lande, der har den mest omfattende overvågning af varianter, og derfor er det ikke overraskende, at vi tidligt finder tilfælde i Danmark,« siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i pressemeddelelsen.

Smitteopsporing igang

Sundhedsministeren siger desuden i pressemeddelelsen, at de smittede er i isolation, og at myndighederne er i gang med at opspore deres nære kontakter og nære kontakters nære kontakter.

»Det er vigtigt at sige, at der stadig er meget, vi ikke ved om Omikron. Derfor kommunikerer vi, så snart der er nyt,« lyder det i pressemeddelelsen.

Styrelsen for Patientsikkerhed anbefaler desuden, at alle der kommer til Danmark eller er kommet til Danmark siden 16. november og har været i Sydafrika, Lesotho, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibia og Eswatini (tidligere Swaziland, red.), lader sig teste og går i isolation, indtil de er testet negative på dag seks.

Det gælder, uanset om man er vaccineret eller ej.

Er man nær kontakt til en, der er smittet med den nye variant, anbefaler Styrelsen for Patientsikkerhed, at man går i isolation og lader sig teste på dag et, fire og seks.

Man kan bryde isolationen, hvis man tester negativ på dag seks.

Den samme anbefaling gælder for nære kontakter til nære kontakter til smittede med Omikron.

»For at være på forkant vil den intensiverede smitteopsporing også gælde i forbindelse med smittede fra de pågældende lande, men hvor vi endnu ikke kender varianten,« sige Birgitte Drewes.

Fundet flere steder i Europa

De skærpede anbefalinger fra Styrelsen for Patientsikkerhed gælder, indtil man ved mere om den nye variant.

Omikron blev først fundet i Sydafrika, men er allerede fundet i flere europæiske lande som Belgien og Tyskland.

Fredag meddelte Statens Serum Institut, at man fra midnat ville skærpe rejserestriktionerne for Sydafrika og de seks førnævnte nabolande.

Det ved vi om varianten Omikron

  • B.1.1.529 er en nyligt opdaget variant af coronavirus fra det sydlige Afrika.
  • Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har kategoriseret varianten som »bekymrende«, og foreløbige data antyder, at der er høj risiko for gennembrudsinfektion.
  • Ifølge den sydafrikanske sundhedsstyrelse, NICD, er der endnu ikke opdaget nogen usædvanlige symptomer hos Omikron-smittede.
  • Omikron var fredag bekræftet i Sydafrika i 22 tilfælde og i enkelte andre lande hos rejsende, der har besøgt det sydlige Afrika.
  • Fredag blev der registreret ét bekræftet tilfælde i Belgien. Det var Europas første.
  • Omikron-varianten menes at stå bag en stor andel – måske 75-90 procent – af de nye smittetilfælde i Sydafrika. Især i den mest folkerige provins, Gauteng.

Kilder: WHO, AFP, NTB og NICD.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kim Folke Knudsen

@Omicron variant

Som ventet dukker en ny variant op. Nu må vi først se hvad den fører med sig ?. Hvis den er mere smitsom men mindre sygdomsfremkaldende kan den måske vise sig at være et tegn på af Pandemien er ved at klinge af og sygdommen nærmer sig et knap så truende forløb.

Men hvis den er meget smitsom ( mere end Delta varianten ) og ligeså sygdomsfremkaldende eller mere til, så har vi et problem på højde med Rundetårn.

Så rækker de nuværende alt for løse restriktioner ikke: En nedlukning i en kortere periode kan blive nødvendig indtil vaccineproducenterne har undersøgt den lille fyr og fået styr på modificeret vacciner.

Der er ved at være et forskningsmæssigt behov for at udvikle en bredspektret effektiv vaccine mod COVID19.

Der er ligeså i WHO regi behov for at I landene udvikler et globalt vaccinationsprogram som tilbydes de egne af Jordkloden hvor smitten er udbredt og midlerne ikke rækker til indkøb af vacciner.

Al erfaring viser nu at vi med den måde vi har indrettet samfundet på nu ikke kan stoppe en variants formering til at blive global. Ikke nok så mange rejserestriktioner kan på sigt standse en smitsom variants udbredelse. Men den kan forsinkes og der kan købes tid til at modificere vacciner.

I sig selv er en gennembrudsinfektion ikke farlig forudsat, at forløbet er mildt og ikke kræver hospitalsindlæggelse. Men mange gennembrudsinfektioner kan presse indlæggelsestallet op af og så blive til et samfundsproblem alligevel.

CORONA PAS
Værdien af et CORONA PAS er høj jo mere kontrol, der er over antal dagligt smittede. Jo flere dagligt smittede jo mere aftager værdien af CORONA PASSET, fordi der med højt smittetryk kan være en chance for at du først er testet negativ men dernæst bliver smittet inden den næste test og at du i den mellemliggende tid bringer denne smitte rundt til andre personer.

Hvilket understreger at CORONA PASSET ikke kan stå alene men hvis det kobles sammen med hygiejne håndvask og afspritning overholdelse af afstand og det at undgå store forsamlinger, så er CORONA PASSET et yderst effektivt og nyttigt redskab.

og så ikke mindst vi skal have vaccineprocenten op på 90% vaccineret med løbende stik, for så bliver pandemi bekæmpelsen med høj sandsynlighed meget effektiv og vi kan holde samfundet relativt åbent.

Jeg synes det er relevant at stramme restriktionerne yderligere:

Overveje at nedsætte forsamlingsloftet fra 50 til 20 i indre rum.

Indføre afstandskrav ved kasser i supermarkeder på 1,5 meter og dermed også indføre et maksimum for hvor mange der må være på en gang i en butik.

Underbygge mundbindets virkning ved at ansatte ligeså bør bære mundbind og eller visir når de er i direkte kontakt med kunderne. Ved ikke direkte kontakt med kunder kan mundbindet og visiret tages af. Ansatte skal i et sådant tilfælde tilbydes ekstra pauser, hvor mundbind og visir kan tages af.

Give DSB kontrollører ret og pligt til at bære visir på linje med reglerne ovenfor. Desuden skal DSB sørge for at kontrollørerne tilbydes ekstra pauser og faciliteter hvor de kan vaske hænder og afspritte.

I busserne bør billetkøb afskaffes. Billet skal anskaffes hjemmefra eller ved køb i en automat.

Det bliver interessant at se, om Omicron varianten bliver et problem eller om den forsvinder i mylderet af COVID19 vira.

En ting er glædeligt i denne uge. Smittestigningen og stigningen i antal indlagte pr. dag ser ud til at klinge af og flade ud. Hvis den udvikling kan holde ?, så er vi ved at se et loft på hvor slemt vinterepidemien kan blive. Den naturlige immunitet i samfundet må være steget betydeligt som følge af de mange smittede i denne måned.

Vi håber det bedste og glæder os til de tider, hvor Pandemien for alvor er på retur både her i landet og i andre lande.

VH
KFK

Det er helt deja vu agtigt at se, hvordan Omicron dukker op meget hurtigt samtidig mange steder i Europa. Sådan var det også med smitten efter skiferierne i 2020, da vi første gang fik øje på virussen i Europa. I et par uger var der opdaget et par tilfælde i flere lande, men der kom ikke nye tilfælde til. Så efter et par uger brød helvede løs. Det skete ikke samtidig i alle lande, men mønstret var stort set det samme alle vegne.

Siden dengang er mange ting ændret. Test og vacciner, for at nævne de væsentligste. Alligevel genindførte vi flytrafikken, på trods af at Verden fungerede fint uden weekendture til Barcelona, og på trods af at flytrafikken er en af de væsentlige CO2 udledere. WHY?!?

Pandemien har fra dag et drejet sig om kampen mellem befolkningens sundhed på den ene side, og økonomi og frihedstrang på den anden. En væsentlig overvejelse er også at vores system er sårbart. Forsyningssikkerhed kan blive et problem, hvis for mange er syge eller dør samtidig, men forsyningssikkerhed er også tæt forbundet med økonomi. Det var ikke for sjov man sad og snakkede den aften i 2008.

Jeg kan ikke med min bedste vilje se flytrafikken passe fornuftigt ind i de overvejelser, med mindre man ejer et flyselskab, og hvem ejer ikke et flyselskab. Danskerne gør i hvert fald, både via staten og via diverse opsparinger.

Per Christensen

De danske myndigheder anbefaler at rejsende fra visse lande i Afrika lader sig teste og gå i isolation.

"Anbefaler"...

Hvorfor ikke obligatorisk test og isolation indtil vi har tilstrækkelig viden om den nye variant?

Torben Arendal, Jette Steensen, Asiya Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@Per Christensen

Det er der næppe "lovhjemmel" for ;)

Det ville ellers være interessant at se, hvor mange flypassagerer, som generelt er smitte, og med flypassagerer behøver man ikke engang udtage stikprøver. Hvis man tvister lovhjemmelen lidt, så kunne man teste alle, eller det man i statistikken kalder hele populationen. Det er en ret solid måling.

Gad vide om den ville ligge på 10% ligesom flyene i Holland, og hvad med at lave en tvungen stikprøve screening af befolkningen. Ja, det er ikke behageligt at blive testet, men det er ikke noget man tager langvarigt skade af, udover måske en såret stolthed. Hvor mange mennesker er reelt smittet i Danmark? En ting er sikkert. Tallet er højere end vi tror. Sandsynligvis markant højere.

Det må være muligt at bruge spildevandstests til at undersøge om, hvor og hvor udbredt den nye omikron variant er.

Helene Thorup Hayes, Eva Schwanenflügel og Morten Balling anbefalede denne kommentar