Analyse
Læsetid: 8 min.

Topembedsmand i rigsretten: Det var en ulovlig tilstand, som vi forsøgte at afbøde

Udlændingestyrelsen modtog en ulovlig instruks i sagen om adskillelse af asylpar, konstaterede forhenværende direktør for styrelsen Henrik Grunnet tirsdag i rigsretten. At instruksen kom fra Inger Støjberg, kunne han imidlertid ikke levere belæg for
Forhenværende direktør for Udlændingestyrelsen Henrik Grunnet blev tirsdag afhørt i rigsretten. Han fortalte blandt andet om et møde, han deltog i, få timer før udsendelsen af Inger Støjbergs meget omtalte pressemeddelelse om adskillelse af asylpar.

Forhenværende direktør for Udlændingestyrelsen Henrik Grunnet blev tirsdag afhørt i rigsretten. Han fortalte blandt andet om et møde, han deltog i, få timer før udsendelsen af Inger Støjbergs meget omtalte pressemeddelelse om adskillelse af asylpar.

Jens Dresling

Indland
3. november 2021

Hvordan skal man som embedsmand reagere, hvis man mener at være blevet pålagt en ulovlig ordre? Det er et spørgsmål, der trænger sig på, efterhånden som afhøringerne i rigsretssagen mod Inger Støjberg skrider frem.

Der er skrevet udførlige kodekser om embedsmænds pligter, men som jurist i Udlændingestyrelsen Margit Sander Rasmussen bemærkede under en af de seneste afhøringer: Ét er, hvad der står i et kodeks. Noget andet er, når man står midt i begivenhedernes gang.

Margit Sander Rasmussen var en helt almindelig embedsmand. Men da forhenværende direktør for Udlændingestyrelsen Henrik Grunnet tirsdag blev afhørt i rigsretten, fik sagens 26 dommere og tilskuerne et indtryk af, hvordan toppen af styrelsen reagerede på samme problemstilling.

I hvert fald hvis man skal tro forklaringen fra den tidligere styrelsesdirektør, der i dag er advokat.

Går ind for barnebrude

Det var Udlændingestyrelsen, der skulle effektuere adskillelserne af asylparrene, og allerede derfor er styrelsens direktør et væsentligt vidne i sagen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hvor kommer instrukser ellers fra om ikke ministeren??

Per Christensen

Helle Walther, instrukser kommer næppe fra en minister. Det er vel embedsværket som skal klare dem og sikre de er lovlige og korrekte.
Det er ganske utroligt som embedsmændene var handlingslammede og nu forsøger sig med vage forklaringer for at redde sig selv og sine kollegaer.
"Forsøge at afbøde noget som var ulovligt..." haha... "afbøde" den var god! Integritetsmangel!

Finn Jakobsen, Morten Wieth, Rolf Andersen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Citat: "Ét er, hvad der står i et kodeks. Noget andet er, når man står midt i begivenhedernes gang."

Det er altså LIGE NETOP, når man står i 'kampens hede'. at man skal holde sig til instrukser, love m.m., som er udtænkt, mens man har kunnet holde 'hovedet koldt'.

At man kaster kodeks 'over bord', bare fordi man 'står midt i begivenhedernes gang' er altså ikke nogen undskyldning for fagligt uddannede jurister eller andre embedsmænd. De - om alle - bøt kunne agere køligt, juridisk, også i 'kampens hede'.

'bør'

@Per og Rolf. Det er jo nok noget med, at de pågældende er bange for at miste deres job/skade deres karriere. Måske burde statsadministrationen have en whistleblower-ordning?

Johnny Werngreen

Uanset udfaldet af sagen står tilbage indtrykket af enten en ret stor samling inkompetente medarbejdere eller en næsten forbryderisk inkompetent minister.