Overblik
Læsetid: 5 min.

Her er ugens vigtigste corona-spørgsmål nådesløst besvaret

I ly af mink, kommunalvalg og klimatopmøde har coronasmitten arbejdet sig stille og stabilt frem mod nye nedlukninger, vaccinekrav og en pandemisk julefrokostsæson
Testkapaciteten er opskaleret fra 100.000 daglige tests til en kapacitet, der nærmer sig 370.000.

Testkapaciteten er opskaleret fra 100.000 daglige tests til en kapacitet, der nærmer sig 370.000.

Morten Stricker

Indland
20. november 2021

Det har været endnu en hård coronauge i Danmark, der bød på flere sæsonrekorder.

Både torsdag og fredag blev der fundet mere end 4.000 coronatilfælde, og positivprocenten ligger nu stabilt over 2,3. Antallet af indlagte er også steget tilsvarende, og i øjeblikket er 378 coronapatienter indlagt, 48 på intensiv, og 24 får respiratorhjælp.

Det er endnu ikke nok til at være kritisk, men tilstrækkeligt til at sundhedsmyndighederne valgte at skyde weekenden i gang med et bekymret coronapressemøde i Sundhedsministeriet.

Kommer der nye restriktioner?

På pressemødet blev det flere gange understreget, at det handler om at komme igennem vinteren med så åbent et samfund som muligt. Men den alarmerende smitteudvikling betyder, at der nok ikke bliver så få restriktioner, som mange måske havde gået og forestillet sig.

I modsætning til sidste år er det ikke ønsket at slå epidemien fuldstændigt ned. Man kan dog ikke leve med de stigningstakter i antallet af indlagte og smittede, som efteråret har budt på.

Derfor annoncerede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) også, at regeringen ønsker at få Folketingets opbakning til nye restriktioner, der særligt rammer de uvaccinerede.

I næste uge ventes Folketinget at give private virksomheder mulighed for at stille det som krav, at  ansatte har coronapas, og det ønsker regeringen at udvide, så det gælder for alle de 185.000 mennesker, der arbejder på statens arbejdspladser.

Samtidigt vil sundhedsministeren anmode Epidemikommissionen om at undersøge, om en negativ coronatest skal have kortere gyldighed i coronapasset. Under de nuværende regler gælder coronapasset i 96 timer efter en negativ PCR-test og 72 timer for en kviktest, men det ønsker sundhedsministeren altså at forkorte, så de uvaccinerede kommer til at skulle testes endnu mere.

Skal du så stå i endnu længere kø i testcenteret?

Der er selvfølgelig en oplagt modsætning mellem at presse de uvaccinerede til konstant at stå i en testkø, og at der allerede nu er meget lang ventetid på test.

Efteråret og vinteren betyder, at der er rigtigt mange sygdomme med symptomer, der minder om coronavirus i omløb, og alle med symptomer opfordres fortsat til test.

Testkapaciteten er indtil videre opskaleret fra 100.000 daglige tests til en kapacitet, der nærmer sig 370.000. Der er også sket en fordobling i antallet af teststeder, så der som minimum er ét sted for PCR-test og ét sted for kviktest i hver kommune.

Den seneste uge er der i snit blevet testet 240.000 mennesker om dagen.

Hvad med julefrokosten – bliver den aflyst?

Det er jo Danmark, så selvfølgelig handlede mange af spørgsmålene på pressemødet om den kommende tids julefrokoster.

Store virksomheder som Danske Fragtmænd, Danmarks Radio og Danfoss har allerede aflyst deres julefrokoster, mens DSB har rykket julefrokosten for deres 7.000 ansatte til sommeren 2022.

På pressemødet sagde myndighederne, at julefrokoster godt kan afholdes, så længe man bruger noget så utraditionelt i julefrokostsammenhæng som »den sunde fornuft«. Den sunde fornuft kan blandt andet sikres ved at opdele medarbejdere på etager, lufte ud og holde igen med alkoholen, fortalte Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen på pressemødet.

»Det bliver nok en lidt anderledes julefrokost, end dem vi plejer at holde,« sagde hun.

Julefrokosterne er altså foreløbigt delvist reddet, men værre ser det ud med skolerne, hvor det ifølge direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, Anette Lykke Petri, er »helt realistisk«, at vi vil se flere lukninger i den kommende tid.

Hvor er smitterisikoen størst – i skolen eller til Bogforum?

For det er i landets skoler, at en stor del af den stigende smitte drives. Når politikerne taler om, at det er de uvaccinerede, der driver epidemien, skal man huske, at de fleste af de uvaccinerede er børn, der foreløbigt ikke er godkendt til at få vaccinen.

I sidste uge var der 1.328 smittetilfælde pr. 100.000 børn i aldersgruppen 6-11 år, og det er ikke set højere før. Den næsthøjeste forekomst af smitte ses hos forældregenerationen, hvilket tyder på, at børnene hiver smitten med hjem. På pressemødet udtrykte sundhedsmyndighederne bekymring over, at det også risikerer at være ad den vej, smitten når bedsteforældregenerationen.

Der er lige nu registreret udbrud på knap 200 skoler, særligt på de mindste og mellemste klassetrin, hvor der ikke er nogen vaccinerede.

Helt så galt er det ikke gået på årets Bogforum, selv om omfanget af skaderne endnu ikke er endeligt gjort op. Vi ved kun, at Jussi Adler Olsen, Sebastian Klein og krimiforfatteren Anne Grue efterfølgende er testet positiv sammen med mindst 36 andre blandt de 31.000 læsere, der besøgte Bella Centeret sidste weekend. Der er ikke umiddelbart planer om et større gene mapping-arbejde for at finde frem til, præcis hvilken celeber forfatter der har bragt virussen til festlighederne.

I Herning tvinger man da ikke nogen til vacciner?

Ikke endnu, men det gør man næsten i Østrig, Tyskland og Frankrig. Her er smittetallene markant højere end herhjemme, og vaccinetilslutningen lavere. Omkring 66 procent af den østrigske befolkning er færdigvaccineret, hvilket er lige under EU’s gennemsnit på godt 67 procent.

Derfor har forbundskansler Alexander Schallenberg fredag præsenteret et forslag om at indføre vaccinekrav i landet fra 1. februar næste år. Som det første europæiske land i dette efterår har Schallenberg også varslet en ny nedlukning af landet, der bliver effektueret fra mandag og varer i mindst ti dage.

Både Holland, Belgien og Tyskland har også skærpet restriktionerne efter stigende smitte. Angela Merkel kalder situationen på kontinentet for »højdramatisk« og har aktiveret »restriktionssystemet« G2, der omfatter personer, som hverken har været smittet eller er blevet vaccineret, når trykket på delstaternes hospitaler rammer en række fastlagte niveauer.

Er pandemien snart forbi?

Ja, den er! I hvert fald hvis du spørger vaccineproducenten Astra-Zeneca og løber lidt let hen over WHO og de daglige globale smittetal. For selv om smitten stiger og stiger over det meste af kloden, selv om mindre end 40 procent af verdens befolkning er vaccineret, og selv om WHO stadig er i alarmberedskab og taler om en pandemi, oplyste den svensk-britiske vaccineudvikler i denne uge, at den anså pandemien for overstået.

Det er sket ud fra en række ukendte delmål, firmaet selv har opsat, og WHO’s vurdering er kun en lille del af det, udtalte Astra-Zenecas direktør, Pascal Soriot, i denne uge. Sagen er nemlig den, at firmaet som det eneste har forpligtet sig på ikke at tjene penge på sine vacciner, før pandemien er overstået, men det er den så heldigvis nu.

Beslutningen har mødt en del kritik, men ikke så meget som den største vacccineproducent Pfizer fik af WHO i denne uge, da generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus kaldte det »fuldkommen uacceptabelt«, at vaccineproducenten stort set kun havde leveret sine vacciner til rige lande, der kunne betale den højeste pris. Pfizers øverste direktør, Albert Bourla, kom flot igen med en anklage om, at Tedros blot var »følelsesladet«, men det bed ikke rigtigt på generalsekretæren.

»Faktisk er jeg ikke følelsesladet. Jeg vil bare gerne have vaccinerne ligeligt fordelt i verden. Vaccineulighed er ikke sket som en naturlighed af sig selv. Det er et resultat af beslutninger foretaget i direktionslokaler og blandt de enkelte landes politikere.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

William Mannicke

Information har næsten været total fraværende omtalen af tredoblingen af smittede og indlagte.

Og især på det faktum, at det er blandt de yngste at smitten breder sig til resten af samfundet.
Er der ingen Information journalister der har børn?

Men vi er velorienterede om franske filosofiske og økonomiske teorier.

Virkelighedsflugt i St. Kongensgade?

John Andersen, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Kim Folke Knudsen og Morten Balling anbefalede denne kommentar

Man kunne jo droppe julefrokost af hensyn til klimaet. Overforbrug etc etc

Mvh Hanne Pedersen

John Andersen, Holger Nielsen, Hans Larsen, Inge Lehmann, Inger Pedersen, Hannibal Knudsen og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Håbløst Laissez Faire DK

Som jeg har ment hele tiden. Vi skulle have bevaret alle restriktioner fra juni måned 2021 af.

og så se hvordan vinteren forløb om der er plads til at lempe eller det modsatte ?.

I Italien, Portugal, og Spanien erklærede de ikke pandemien for afsluttet, som vores politikere havde travlt med pudsigt nok 2 måneder før Kommunalvalget. Der er smittespredningen lavere end i Danmark. Vi risikerer nu en vinter med unødvendigt tab af menneskeliv. Delta varianten rydder bordet for de uvaccinerede og døden lurer, så snart du er over 40 år. Der er knap 25% uvaccinerede her i DK og vaccinationsandelen står nærmest stille. Selv unge mennesker i 20´erne kan få et ikke ufarligt forløb af COVID19, hvis de er uvaccinerede.

De tiltag der er besluttet nu, er bedre end ingenting. Men det minder om Brandvæsenet der møder op til en ejendom, der står i lys lue og tilbyder beboerne en vandpistol og så lidt gør det selv arbejde. Dernæst kører brandvæsenet sin vej igen. Klar jeg selv beboere, vi melder pas.

Nødvendige tiltag nu:

Luk diskoteker og barer og værtshuse.

Fitness centre lukkes midlertidigt.

Indfør mundbind i offentlig transport og i butikker og storcentre.

Forsamlingsloftet skal sænkes til maks 20 personer.

Forbud mod store forsamlinger på alle virksomheder herunder fysiske konferencer, stormøder med videre.

Indførelse af 1,5 meters afstandskrav ved indkøb i supermarkeder med videre.

Aflys alle julefrokoster med større forsamlinger.

Test negativ skal kun gælde for 48 timer

Obligatorisk vaccination af alt personale inkl. administrationen ( solidaritetsprincippet ) på hospitaler lægekonsultationer sundhedshuse Botilbud for handicappede Hjemmeplejen og Hjemmehjælpen og Plejehjem.

Anbefaling af at alle virksomheder overvejer delvis bemanding i administrative stillinger, hvor hjemmearbejde er muligt. Medarbejderne kan evt møde på skift på arbejdet.

Rejserestriktioner genindføres med opdeling af lande i rød, gul og grøn zone.

Grøn zone fri rejse.

Gul zone test ved afgang og test ved ankomst til Danmark ( både lyntest og PCR test )

Rød zone ( lande hvor smitten er helt ude af kontrol ) Forbud mod at rejse til landet for alle.

Grænsekontrol og Corona tjek ved indrejse og udrejse.

Ikke vaccinerede skal vise Corona Pas for at kunne møde fysisk op på arbejdspladsen.

Jeg har med vilje undtaget børnene og daginstitutionerne samt skoler. Alene af den grund at hjemsendelse har store konsekvenser for trivsel og familiens velvære men der skal overvejes lokale tiltag mod smittespredning på skoler. Herunder at skolerne ikke må tage elever med i offentlig transport uden mundbind, da de kan sprede smitte.

Når vi passerer 4.000 smittede så er det umuligt at lave smitteopsporing. Der er for mange cirkulerende tilfælde til, at smittekæderne kan afdækkes.

Vi kommer til at stå overfor et antal syge som kan medfører nedlukninger af butikker og erhverv, fordi der vil være rigtig mange syge borgere, som skal i karantæne. Droppes karantæne så bliver smittespredningen endnu værre.

Der kan komme et så stort pres på testcentrene, at den faktiske testkapacitet ikke kan dække behovet på grund af antal smittede pr døgn. Det vil føre til huller i smittekontrollen og til cirkulation af syge borgere der smitter videre.

Der er ikke en tilstrækkelig erkendelse her i landet af, at en vaccinationsprocent på 75% er for lav og at vi skal op på omkring 90% for, at vi kan blive denne Pandemi kvit måske ?

Jeg synes at der nærmer sig det komiske, når en offentlig Chef meddeler, at vi da godt kan holde julefrokoster vi skal bare huske at sidde skævt overfor hinanden og holde afstand. Tror den pågældende Chef, at der står en kasse dansk vand ved en dansk julefrokost. Som det er nu vil folk møde op til julefrokoster uden test før og efter. Den offentlige chefs udtalelser er helt meningsløs og udtryk for at de offentlige myndigheder herhjemme er ved at melde pas overfor COVID19. Men den stakkels Chef kan heller ikke melde anderledes ud, når der er et overvældende flertal af politikere i Danmark som ikke gider COVID19 og som lever i en virkelighedsflugt, hvor Pandemien er erklæret for afsluttet i September måned 2021.

Det kommer til at hævne sig. Det går ud over tilfældige borgere, der nu skal leve i et smittekaos og selv improvisere egne tiltag for at beskytte sig og sin familie.

Jeg er ikke imponeret over de sidste 2 måneders virkelighedsflugt i Danmark men ser det som et resultat af, at de borgerlige politikere nu har fået skovlen under Statsministeren i Mink sagen og nu tøver Socialdemokraterne med at gøre noget som helst, for de vil ikke udstilles som strammere og et parti der undertrykker borgerne med restriktioner.

Politikerne det borgerlige flertal inklusiv Det Radikale Venstre gider ikke COVID19

Hvis vi fortsætter denne pivåbne linje med berøringsangst og nærmest ingen restriktioner, så risikerer vi at forlænge denne Pandemi i årevis. 2022, 2023, 2024 ?

VH
KFK

Rolf Andersen, Birgitte Lindberg, Erik Nielsen, John Andersen, Jan Fritsbøger, Holger Nielsen, Inge Lehmann, Torben Arendal, Hannibal Knudsen og Christina Petterson anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

Til en begyndelse kunne man skaffe mundbind tilbage i dagligvarehandelen til den samme gamle pris! Som det er i øjeblikket, bliver man presset til at spare på anvendelsen af mundbind, fordi de koster det dobbelte af dengang og er svære at få fat i. M.v.h.

Torben Morten Lund

Jeg savner tal for hvor mange færdigvaccinerede, der alligevel bliver smittet og indlagt. SSI slører på deres sider, og det giver vind til konspirationstosserne paranoide tanker om covin 19 skyldes vaccine.

Steffen Rahdoust Boeskov
Steffen Rahdoust Boeskov

Lad mig lige tilføje, at uanset hvad med måtte mene om corona og vaccine, så er ovenstående link et vigtigt bidrag til debatten, som alle har brug for at læse og forholde sig til.

Jesper Frimann Ljungberg

Igen viser det her jo at den politiske styring, forstået på den måde, at det er det politiske embedsværk der styrer tingene, ikke er egnet til at få os igennem en folkesundheds krise.
Den politiske process er for langsom, for kortsynet, for populistisk til at detailstyring af en epidemi.
Vi skal tilbage til normale tilstande, hvor politikerne kridter banen op, og så er det den folkesundheds faglige ekspertise, der styrer tingene inden for den bane, der er kridtet op.

Ellers så får vi tiltag, der er politisk gavnlige men måske skader mere end de gavner for folkesundheden. Vi får tiltag der har en god signal værdi, men som ligegyldige.

Hvis man fra folkesundhedsfaglig side har brug for noget uden for den bane, der er kridtet op, så må man gå til politikerne igen.

// Jesper

Jeg har som min søn fået begge stik. Han er nu smittet af sønnen på snart 7 år. Og jeg skal testes i morgen. I går var jeg til en julefrokost med mange selskaber og en buffet helt uden handsker, sprit og den slags.
Vaccinen beskytter men ikke godt nok. Og jeg skrev "vaccinen", men det er ikke en traditionel vaccine. En vaccine indeholder noget af sygdommen og så danner kroppen selv immunforsvaret. Nu indsprøjter vi noget, der får kroppen selv til at producere sygdommen som den efterfølgende skal gøre sig immun overfor.
Men hvad betyder denne væsentligt ændrede måde at vaccine på. Det ved INGEN. Ingen ved, hvordan det indsprøjtede vil påvirke os på lang sigt. Der kan komme infektioner, som kroppen kommer til at reagere forkert på osv.
Med andre ord. Det ER et eksperiment. Jeg er så gammel at jeg vælger den lette løsning, coronapas, men det er helt forkert at tvinge folk - og ikke mindst børn og unge - til at lade sig "vaccine".
Jeg har ændret holdning. Ovenstående er nu min.

Ida Schaumburg og Ninna Maria Slott Andersen anbefalede denne kommentar

mRNAvaccinerne får ikke kroppen til selv at producere sygdommen

Coronavirus skyder hele sin arvemasse ind i cellerne, mens vaccinen kun leverer opskriften på et enkelt protein.

Så sandsynligheden for, at vi ikke kender de langsigtede virkninger af coronavirus er lige så store som ved vaccinen. Infektionen er et stort natureksperiment om du vil.

Som pollenallergiker er mine antistoffer mod pollen så effektive, at de genkender antigener, som ligner i blommer, ærter, æbler, nødder, kiwi osv. Dvs jeg får en allergisk reaktion bare ikke helt så voldsomt.

Det samme gælder for vaccinen. Den blev lavet mod en hel anden virus, men ligesom mine pollenantistoffer krydsreagerer, krydsreagerer vaccinens antistoffer med deltavarianten.

Derfor er deltavarianten en gennembrudsvariant og derfor er vi skide heldige, at de af vaccinen initierede antistoffer, krydsreagerer med deltavarianten. Vi får et svagere immunsvar, men vi får stadigt et svar, der virker for de fleste.

Anders Thornvig Sørensen

"Til en begyndelse kunne man skaffe mundbind tilbage i dagligvarehandelen til den samme gamle pris! Som det er i øjeblikket, bliver man presset til at spare på anvendelsen af mundbind, fordi de koster det dobbelte af dengang og er svære at få fat i. M.v.h."

Nu ved jeg ikke, hvor din dagligvarehandel foregår - men i min lokale superbrugsen kan man stadig købe mundbind 10 stk for 10 kr.
Jeg har ikke set dem dyrere andre steder

Jesper Frimann Ljungberg

@Inge Lehmann

Må jeg anbefale, hvis du ikke allerede kender det, ALK Abellos immunterapi medicin mod pollen allergi. Det er en pille hver dag i tre år. Den fås mod græspollen og birkepollen. Den mod Birkepollen, har for mig (og mange andre også) virket mod Elm,El og hassel apropos kryds reaktioner.
Jeg er gået fra 4 måneders nedslidende ... ja.. til et par uger med milde symptomer, og jeg har kun lige rundet første år.

// Jesper

Jan Fritsbøger

Steffen har læst og er måske blevet lidt dummere, artiklen er fuld af konklusioner som er mildt sagt letkøbte,
et eksempel er at det konstateres at der ikke rigtig var nogen overdødelighed i 2020,
og så konkluderes der at det betyder at vacciner ikke er nyttige,
men det glemmes (med vilje) at der var nedlukninger, restriktioner, mundbind, håndsprit, afstand mv,
alt sammen tiltag som har begrænset al smittespredning, og derfor har den dødelighed som covid-19 faktisk medførte været opvejet af en markant reduceret dødelighed af alle andre smitsomme sygdomme, der var i den periode nærmest slet ingen som fik influenza, og artiklen er fuld af den slags uvederhæftige konklusioner.

Jesper Frimann Ljungberg jeg kan helt klart anbefale hyposensibiliseringsbehandling til andre allergikere. Det virker for mange.

Jeg har selv fået det i otte år. Men dengang jeg startede, kendte man ikke til, at det ikke virkede over for multiallergikere.
Så i mit tilfælde er resultatet desværre mange spildte timer i lægens venteværelse.

Men det virker for de fleste andre med betydelig bedre livskvalitet og mindre sandsynlighed for astma tilfølge.

Jesper Frimann Ljungberg

@Inge Lehmann
Jeg er selv multiallergiker, og var med i et eksperiment for 40+ år siden, hvor man fik vaccinations sprøjter (Hyposensibilisering) mod det man nu var allergisk over for.
Det virkede sådan.. ja delvist på mig.. og jeg voksede måske også fra nogle af dem, måske hang det sammen med at jeg flyttede hjemmefra fra en dårlig indeklima lejlighed med storrygende forældre. Så der forsvandt/formindskede kraftigt allergi over for 'de fleste rodfrugter (gulerødder, kartofler..)', husstøv, hund, græs, parfumer mfl. og min astma gik i sig selv.
Men i dag kan jeg nøjes med at undgå visse fødevarer, rødvin på Cabernet Frank drue familien, jeg spiser kun meget friske surmælks produkter, jeg holder mig væk fra Zoologisk have og dyreparker, vi har katte og det virker så længe at der ikke ligger kattehår, der bliver for gamle, og med Itulazax her, så har den hevet en hel 'krydsallergi gruppe væk', og det har været.. ja .. et fantastisk. Jeg kan nu være i vores sommerhus i foråret f.eks.

Jeg kan dog stadig få anfald, i form af synsforstyrrelser og migræne, hvis jeg får en stærk reaktion.
Det hjalp også at flytte ud af København, forurening forværre allergi (i det mindste mit tilfælde) med en ret stor faktor.

Allergi er en folkesygdom, som der desværre bruges alt alt for lidt kræfter på.

// Jesper

Jesper Frimann Ljungberg så skal jeg måske til at undersøge det igen. Det ville være rart med noget luft i kryddallergierne.

Og ja forurening påvirker allergener.
Refereret forskning fra DTU for nogen år siden viste, at partikelforureningen aktiverer proteaserne på overfladen af pollen.

Det kunne være en forklaring på storbyens mere allergene pollen og at flere folk mærker forskel på reaktionen på pollen mellem land og by. Selv om pollentallene er højere på landet.

Jan Fritsbøger

jeg føler mig heldig, jeg har så vidt jeg ved ingen allergier,
jeg har så en ide om at det delvis kan skyldes at jeg i årtier har undgået kemi af enhver slags, så vidt det er muligt,
når jeg vasker gulv bruger jeg vand ! jeg har intet som er parfumeret og bruger ikke deo,
at det også er godt for naturen er vel kun en ekstra gevinst, jeg er ikke i tvivl om at det især er godt for mig selv,
og jeg har faktisk en teori om at cancer bla. opstår når kroppen invaderes af naturfremmede (ukendte for de levende celler) forbindelser,
at der også i naturen forekommer carcinogener ved jeg selvfølgelig godt, men det betyder jo ikke at min teori er forkert,
vi aner faktisk ikke hvad nye kemiske forbindelser har af effekter, så måske bør vi ikke opfinde nye kemikalier og sprede dem i naturen og i vores kroppe.
og for at vende tilbage til emnet så har jeg valgt at blive vaccineret, ikke fordi jeg frygter covid-19 selv, men blot fordi det er almindeligt hensyn til mine medmennesker, altså bare fordi jeg ikke er egoist, at det også er til egen fordel kan jeg så godt leve med. ;o)