Kommunalvalg
Læsetid: 6 min.

Valgsejr til Enhedslisten i København vil næppe være nok til at bryde Socialdemokratiets magtmonopol

Enhedslisten står til at blive største parti i København ved kommunalvalget på tirsdag og kan potentielt danne en ny rød-grøn flertalskoalition, som fortrænger Socialdemokratiet fra magten. Realistisk set vil Sophie Hæstorp Andersen (S) dog ende med at vinde overborgmesterposten, men kun med nød, næppe og beskidte aftaler på valgnatten. Informations politiske analytiker, Lars Trier Mogensen, dykker ned i det mest dramatiske magtopgør
Enhedslistens spidskandidat i Københavns Kommune, Line Barfod, kan potentielt blive kommunens nye overborgmester, men Sophie Hæstorp Andersen (S) har utallige muligheder for at udmanøvrere hende.

Enhedslistens spidskandidat i Københavns Kommune, Line Barfod, kan potentielt blive kommunens nye overborgmester, men Sophie Hæstorp Andersen (S) har utallige muligheder for at udmanøvrere hende.

Mads Nissen

Indland
13. november 2021

Storbyer som Barcelona og Rom har allerede vist vejen til venstre: De rød-grønne kvindelige borgmestre Ada Colau og Virginia Raggi har for længst formået, hvad 57-årige Line Barfod håber på at gøre ved kommunalvalget i København på tirsdag, nemlig at erobre magten på en progressiv dagsorden. Enhedslisten er således langtfra alene om at fænge bredere an i en kulturel metropol. Tværtimod.

Danmarks hovedstad er efterhånden kommet op i en international liga, og vælgernes vilje til forandring ser ud til at være fulgt med: Enhedslisten står ifølge de nyeste meningsmålinger til at blive Københavns største parti, og dermed også til potentielt at kunne fortrænge Socialdemokratiet fra overborgmesterposten.

Opbruddet er spektakulært. Socialdemokratiet har regeret hovedstaden ubrudt siden 1938, men selv om det gamle arbejderparti på landsplan stadig står til at kunne få et valgresultat, som ligger over sidste folketingsvalg, er vælgeropbakningen smuldret i København: Socialdemokratiet tegner, hvis altså man tror meningsmålingerne, til ikke længere at være københavnernes foretrukne parti.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Endnu et eksempel på hvor meget købnhavn og provins kommer længere og længere væk fra hinanden, landet fattes splittelse.

Det er mærkeligt at Sophie Hæstorp Andersens dårlige lederskab i regionen ikke har fyldt mere i valgkampen.

erik pedersen, Marianne Stockmarr, Steen K Petersen, Susanne Kaspersen, Andreas Hansen, Ole Olesen, Eva Schwanenflügel og Erik Winberg anbefalede denne kommentar

Hun har da ikke ledet regionen dårligt. Line Barfod er dygtig, men men, når man tænker på de to fra Ø som har beklædt teknik og miljø borgmesterposten, så vor herre bevar os vel nogle kvajpander. Så lad os lige se hvem der vinder hav før vi drager konklusioner LTM.

der vinder hvad

Dorte Sørensen

Ja lad os se hvem der vinder Helle Walther, men når du skriver at de to tidligere EL borgmester var "vor herre bevar os vel nogle kvajpander" - vil det sige, at om SHA kan "vi" frygte ringere forhold for de svagest og befamlinger, som den tidligere overborgmester måtte gå af for.

Skal "vi" ikke her holde "os" til sagen Line Barfod har nok følt sig presset til at opstille pga de sager - så noget godt kom der da ud at det.
Det jeg husker SHA mest for var hendes kamp for at få fikserum ,mens hun var sundhedsordfører i Folketinget - her fik hun megen hjælp fra LB der nok var den der lag det første arbejde i at få fikserum - håber at de kan fortsætte de gode takter og få et godt samarbejde efter valget - men det ville da være herligt hvis EL bliver større end A.

erik pedersen, Marianne Stockmarr, Ruth Sørensen, Inge Lehmann, John Damm Sørensen, Ole Olesen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Vild natur i København og billige lejligheder. Det første er vist Amager Fælled og lossepladsopfyldningerne samme steds. De billige lejligheder skal ligge? Hvad siger Ø ?Øhhh?

Steen K Petersen

Dagens indspark om Sophie Hæstorp Andersen, godt nok ikke en kvajpande, men bare 'I enestående grad inkompetent'

https://ekstrabladet.dk/opinionen/madskastrup/i-enestaaende-grad-inkompe...

Marianne Stockmarr, Finn Thøgersen, Torben K L Jensen, Knud Chr. Pedersen, Ruth Sørensen, Susanne Kaspersen, Inge Lehmann, John Damm Sørensen, Eva Schwanenflügel og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Line Barfod er yderst troværdig.
Hun ville ikke love noget, hun ikke kunne stå inde for, så Københavnerne vil træffe et godt valg med hende som (over)borgmester.

Der er flere grunde LTM ikke nævner til, at Socialdemokratiet i øjeblikket er mere upopulære i KBH end nogensinde før; udflytning af studiepladser og forslaget om at skære i dimmitendsatsen.

Desuden har S ikke løftet en finger for at komme uligheden tillivs, hjulpet de syge og handicappede i Jobcentermøllen, eller arbejdet for ligeløn, tværtimod viste indgrebet i sygeplejerskernes strejke det modsatte.

Måske vil KV 21 blive et jordskredsvalg i København, med Line Barfod som den helt store vinder.

Det kunne man jo lønligt håbe på.

Søren Cramer Nielsen, John Liebach, erik pedersen, ingemaje lange, Thomas Tanghus, Peter Wulff, Marianne Stockmarr, Martin Rønnow Klarlund, Steen K Petersen, Søren Christensen, Torben K L Jensen, Knud Chr. Pedersen, Ruth Sørensen, Susanne Kaspersen, Ebbe Overbye, Torben Arendal, Inge Lehmann og John Damm Sørensen anbefalede denne kommentar
Torben Morten Lund

Pressen og vælgerne må spørge indtil SFs rolle. Vil partiet pege på den ene eller anden, hvis muligheden foreligger?

Marie Hansen, Søren Christensen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Torben Morten Lund

Pressen og vælgerne må spørge ind til SFs rolle. Vil partiet pege på den ene eller anden, hvis muligheden foreligger?

Måske har Socialdemokraterne snart generet tilstrækkeligt mange minoriteter, så de nu udgør et flertal.

John Liebach, erik pedersen, Marianne Stockmarr, Niels østergård, Steen K Petersen, Hans Larsen, Knud Chr. Pedersen, Ib Christensen, Susanne Kaspersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hæ, godt set, Ebbe Overbye.

Nemesis for S ;-)

Marianne Stockmarr og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det ville ikke undre spor, hvis Socialdemokratiets næste træk overfor vælgerflugten var at implementere endnu mere modbydelige udlændingestramninger for at trække vælgere fra det yderste identitære højre.

erik pedersen, Marianne Stockmarr, Knud Chr. Pedersen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

I år har jeg ingen anelse om hvor jeg skal sætte min stemme i min kommune. Andre valg har jeg i det mindste haft en mave fornemmelse, men ikke i år.

Forholdene er usædvanlige.
Vi har meget spalteplads til mink. Men den eksplosive udvikling af især energi priser, nævnes mindre.

For folk der allerede vipper på kanten, er 27% prisstigninger skræmmende, i bedste fald.
Skal de glæde sig over socialdemokraternes finasiering af flere overvågnings kameraer, så de "kan føle sig trygge" når de sover på gaden?

Jeg er bange for at Ebbe Overbye ser rigtigt.
Politikerne anser det ikke for praktisk at samle befolkningen, men mere at dele os op, imod hinanden, så de kan sammensætte grupper der passer til deres "dagsorden".

Jeg har nævnt det før, men gentager det lige.:
At være parti loyal, er nærmeste genvej til at ende som nyttig idiot!

erik pedersen, ingemaje lange, Anne Jessen, jørgen djørup og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ib Christensen, Enhedslisten har krævet, at folk med lave indkomster kompenseres på én eller anden håndgribelig måde for de stigende energipriser på den kommende finanslov:

https://borsen.dk/nyheder/politik/enhedslisten-vil-hjaelpe-familier-pres...

Jeg synes personligt valget er nemt.
Ingen andre partier har foreslået kompensation.

John Liebach, erik pedersen, Ib Christensen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

Eva, og derfor kommer der ALDRIG en overborgmester fra Uenighedslisten. Så skal de tage ansvar for deres Utopika. Og de kan og vil de ikke. Men de kan starte med at tage et lille ansvar, ved at tage noge af de tunge borgmesterposten på onsdag. Bare til en start.

Eva Schwanenflügel

Bent Nørgaard, hvilke af borgmesterposterne skulle Enhedslisten tage efter din mening?

Eva Schwanenflügel

PS. At der eventuelt ikke kommer en overborgmester fra Enhedslisten skyldes nok, at de andre partier ikke finder interesse i at føre den politik igennem, Enhedslisten anfører.
For så bliver de overflødige.

Eva Schwanenflügel

PPS. Der er et band, der kalder sig Utopika.

Eva, Beskæftigelses og integrationsborgmester må ligge lige til EL. Børne og ungdomsborgmester ville også være fin. Til gengæld kan man undre sig meget over den post de har nu - når der var andre i spil sidst. Men ansvar er sjældent sjovt. Det er da godt at du kender et band, der hedder Utopika. :) så ved vi det.

Eva Schwanenflügel

Bent, det var nu dig, der nævnte Utopika, jeg refererede såmænd blot hvad jeg fandt ud af, da jeg googlede dette ord.

Jeg blev meget skuffet ved sidste kommunalvalg, hvor Enhedslisten vragede beskæftigelses- og integrationsborgmesterposten til fordel for teknik- og miljø, men de mener af én eller anden årsag at det er en nøglepost.
Det synes jeg dog ikke man har set udmøntet i praksis med de sidste to borgmestre på området.

Jeg tror ikke på, at de andre partier vil pege på Enhedslisten og Line Barfod som overborgmester overhovedet, men måske får partiet stemmer nok til to poster, det vil tiden vise.
Og så håber jeg da, de snupper beskæftigelsesborgmester.

Line Barfod vil med garanti ind på teknik og miljø, fordi hendes program handler om at få flere boliger der er til at betale for lavtlønnede, og beskytte de sårbare områder, som Amager Fælled og Stejlepladsen.
Og få miljøundersøgelser, før der tænkes på at iværksætte Lynetteholm-projektet.

Det kan hun ikke som beskæftigelsesborgmester.