Interview
Læsetid: 12 min.

Cirkelines familie får julehjælp: Det er synd for min mor, at hun skal tænke så meget på penge i julen

Det gør ondt at skuffe sine børn juleaften, når man tværtimod gerne vil give dem minder for livet. Derfor er julehjælpen en utrolig lettelse for mange trængte danske familier. Information har talt med tre af dem, der modtager hjælpen
24-årige Melissa Mille Kleeman bor i København og er kontanthjælpsmodtager. Hun har blandt andet søgt om julehjælp, fordi hun står midt i en flytning, og det er dyrt at flytte. På billedet sidder hun med sin datter Andrea på tre år.

24-årige Melissa Mille Kleeman bor i København og er kontanthjælpsmodtager. Hun har blandt andet søgt om julehjælp, fordi hun står midt i en flytning, og det er dyrt at flytte. På billedet sidder hun med sin datter Andrea på tre år.

Sigrid Nygaard

Indland
23. december 2021

Det er dyrt at gøre julen speciel, og for mange danskere følger der derfor mange bekymringer med, når den nærmer sig. Det koster penge at have gæster juleaften og at lægge noget under træet, som børnene faktisk har ønsket sig.

Derfor søger mange familier om julehjælp. Hos Dansk Folkehjælp, som er Danmarks største udbyder af julehjælp, består hjælpen af 1.000 kroner til en hjemmeside, hvor man kan købe gaver, og 800 kroner til Rema 1000, hvor flæskestegen eller anden kan findes. I år er antallet af ansøgere rekordhøjt, og derfor har organisationerne, der tilbyder julehjælp, ikke kunnet give alle ansøgere den ekstra håndsrækning. Vi har spurgt tre af de danskere, som modtager hjælpen, hvilken forskel den gør for deres jul.

»Da hjælpen kom, fik jeg tårer i øjnene«

Sebrina Lisa Olsen, 38 år, modtager ledighedsydelse. Bor i Terndrup i Nordjylland med sine to døtre på 11 og 17 år.

– Hvad betyder det for dig at modtage julehjælp i år?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Glædelig jul til jer alle sammen. Og lad os ønske os et samfund, hvor mennesker ikke er afhængige af den slags hjælp for at holde en god jul.

Lillian Larsen, erik pedersen, Estermarie Mandelquist, Steen K Petersen, Torben Skov, Birte Pedersen, Bjørn Pedersen, Poul Søren Kjærsgaard, Susanne Kaspersen, Holger Nielsen, Jan Fritsbøger, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ja, rigtig glædelig jul til alle børn og voksne, ramt af nedskæringer i socialhjælp så alle andre skal se dem som 'værdigt trængende' og ydmygede.

Som David Zennaro siger, så håber jeg også at den politiske vind vender, så familier og enlige ikke skal leve for lud og koldt vand længere.

"Håbet er en let, men nærende frugt", skrev Honoré de Balzerac.

Men nu er håbet ikke en strategi længere, som Barbara Berthelsen skrev før coronavirus ramte Danmark.

Håbet duer nok ej heller, når det gælder ulighed og fattigdom.

Lillian Larsen, erik pedersen, Steen K Petersen, Torben Skov, Birte Pedersen, Bjørn Pedersen, Poul Søren Kjærsgaard, David Zennaro, Susanne Kaspersen, Holger Nielsen, Jan Fritsbøger og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

* Honoré de Balzac

Udmærkede eksempler på at relativ fattigdom (at man i forhold til normen oplever betydningsfulde mangeltilstande) er en væsentlig samfundsfaktor i Danmark, men også en forstemmende, tæt på sentimentalt frastødende, Naadsensbrød-fortælling.

erik pedersen, Estermarie Mandelquist, Steen K Petersen, Poul Søren Kjærsgaard, David Zennaro, Jan Fritsbøger, Holger Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Hanne Utoft

Problemet er, at man ikke har en fattigdomsgrænse i Danmark, og at de fleste danskere er enten uvidende eller ignorante overfor fattigdommen i dette rige land.

For at de fleste danskere skal anerkende fattigdom kræves det at den er synlig.
Det har politikerne fjernet med tiggerloven, der smider hjemløse i fængsel, eller giver dem bøder de aldrig kan betale.

erik pedersen, Steen K Petersen, Torben Skov, Carsten Munk, Birte Pedersen, Susanne Kaspersen, Jan Fritsbøger, Holger Nielsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Kim Topholm Andersen

Relativ fattigdom skal helt sikkert anerkendes som et faktum og bekæmpes politisk. Men jeg har svært ved at tro på, at netop flæskestegen ikke ville komme på bordet uden de 800 til Rema. Her i december er flæskesteg noget af det allerbilligste kød, der kan købes.

Eva Schwanenflügel, jeg tror ikke at fattigdomsgrænser løser ulighedsproblemer; de kan måske moderere dem en smule og give anledning til statistiske slagsmål som parkerer problemløsninger. Jeg tror at en helt anden tilgang til arbejdets og fritidens basale værdier og realisering af behovet for et fælles ejerskab af ressourcerne, inklusive et stærkt og bredt inkluderende/civilt ansvarliggørende folkestyre (dvs. både økonomisk og politisk demokrati), er nødvendig. Etablering af diverse grænseværdier, som politikerne skal stå på mål for, kan måske i nogle tilfælde bane vej for en mere oplyst og åben debat/bevidsthed, måske give visse begrænsede resultater for nogle mennesker - men det er også systembevarende tiltag, som kan lægge låg på nødvendige debatter og dermed fastholde en problematisk, overordnet udvikling.

erik pedersen, Estermarie Mandelquist, Torben Skov, Susanne Kaspersen, Holger Nielsen, Jan Fritsbøger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Hanne Utoft

Naturligvis har du ret, men tilslutning til denne agenda er alfa og omega, (som corona har absorberet..)

Folk vil bare gerne have det trygt.

Men bliver de tilbudt mere end tryghed siger de ja, på bekostning af andre, for hvem er de andre?

De bliver fortalt at de kan 'blive udskiftet', istedet for at politikerne siger, de er blevet betalt af erhvervslivet.

Torben Skov, Susanne Kaspersen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar

Lidt underligt at der er flere trængende mens der samtidig mangler arbejdskraft i samfundet.
Måske er der for store krav til effektivitet, måske er der for mange personlige problemer. Nok begge dele.
Målet må være at langt de fleste kan forsørge sig selv.
Flæskestegen koster næsten ingenting i år.
Glædelig jul til alle og må 2022 blive et fantastik år.

Jan Fritsbøger

Michael, et godt mål ville være at også den besiddende klasse forsørgede sig selv,
men det gør de jo ikke, det har de folk til (ansatte),
det er faktisk ret betændt at man kan leve i vild overflod alene ved sin "ejendomsret" til frugten af andre menneskers arbejde, for det øger jo nærmest automatisk uligheden.
og det er træls at der findes politikere som har den agenda, at manden på gulvet skal lønnes så ringe som muligt, så fordelen ved at besidde kan øges,
og manglen på arbejdskraft handler jo i realiteten om at man ønsker flere forsørgere og ikke mindst billigere arbejdskraft, af hensyn til de riges "evne til at konkurrere" med de andre rige i andre lande om at "eje det hele", faktisk er der mere end rigelig arbejdskraft hvis vi nøjedes med det vi faktisk behøver, men "nogen" mener vi ikke har vækst nok ?
det der er galt med verden (og Danmark) er den overdrevne grådighed og egoisme som de mest privilegerede og magtfulde lider af, som de politiske magthavere aktivt bakker op, med floskler om vækst som noget entydigt gavnligt.
og så er det i øvrigt nærmest tragisk at flæskestegen er så billig, for hovedårsagen til dette er jo storskala dyremishandling på svinefabrikkerne.

Lillian Larsen, Ruth Sørensen, Estermarie Mandelquist, Kim Houmøller, Steen K Petersen, Torben Skov, Carsten Munk, erik pedersen, Hanne Utoft, Susanne Kaspersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

"Naturligvis har du ret, men tilslutning til denne agenda er alfa og omega, (som corona har absorberet..)"

Eva Schwanenflügel; Coronakrisen har tilført endnu en split vision (de ansvarlige overfor de uansvarlige), som kan siges at være bekvem for magtpræservering - ja tilmed magtudvikling. Og på ryggen af reaktionerne kan Barbara Bertelsen recitere århundrede gammel klassekampretorik uden at vide det - mens den magt, hun er del af og finder stærkt fornuftig, fastholder og forcerer klassesamfundsudviklingen. Det er ærligt talt ikke noget særligt fint fingermaleri.

Jan Fritsbøger, erik pedersen, Estermarie Mandelquist, Erik Winberg, Steen K Petersen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

@Jan Fritsbøger. Så kom trykket ud, det må have lettet. Hvad bidrager du selv med, så samfundet kan holdes kørende? Sygeplejerskerne mener feks at deres løn ikke er høj nok. Den kan kun betales på en måde. Billig arbejdskraft? En poder får 200kr i timen for ren ufaglært arbejde. Det kalder jeg en ok løn. Nu er der ingen, der forbyder folk at tage en uddannelse. Også senere i livet, hvis det bliver nødvendigt. Jeg opdaterede selv for 20 år siden. Tre aftener om ugen og mange weekends i tre år. Har aldrig været arbejdsløs.

Birgitte Street Jensen og Michael Friis anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Hanne Utoft

Vi er enige.

Det er fint med julehjælp. Det undrer debatten omkring det altid kommer til at handle om det er selvforskyldt fattigdom. Nogle er uheldige og nogle træffer nogle økonomisk ufornuftige valg.
Jeg hører til gruppen der aldrig har minus på kontoen og som mere eller mindre kan leve på en sten, men jeg er også så privilegeret at være gældfri, så jeg ikke har en stor rente og afbetalingspost hver måned. Desuden kan det aldrig være børnenes skyld at forældrene af en eller anden grund står i en presset økonomisk situation.

Det er fedt der er nogen der får lidt luft i økonomien og den form for fællesskab, hvor man ønsker alle det bedste synes jeg er værd at hylde

Freddie Vindberg

Få et arbejde, så er det hele løst.

Julen er blevet et kommercielt fortagende der ophøjer den totale afhængighed til penge, og derfor er den prestigefremkaldende, når den er det, er den udstødende.

"Har du ikke penge til at betale gaver og "fællesskab" for", er du ikke en del af juledanmark.
-
(Hovsa- hvad med de enkelte særlinge der vælger at gå anden vej i julen?)-

I julen adskilles skidt fra kanel: "Vær som "os"", eller betal de udstødtes pris.

-

Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Jan Fritsbøger
Det virker som om du lever i tiden med fæstebønder eller måske starten af industrialisering.
Vågn op og se på virkeligheden omkring dig.

Jan Fritsbøger

tjah Michael, du tager i den grad fejl, der er faktisk ikke ret mange mennesker som ser hele virkeligheden i samme grad som mig, eller jo der er mange men vi udgør et klart mindretal, det store flertal aner ikke meget da de ser deres egen navle og deres egen hverdag og slet ikke tænker over tingene, de lever efter de "vise" ord "det er sådan det er og det kan jeg ikke gøre noget ved",
hvis jeg lever i en anden tid så er det snarere en måske fjern fremtid, og måske en utopisk fremtid da der er meget der tyder på at mennesket ikke kan ændre adfærd selv om den nuværende er så altødelæggende, men jeg har jo visioner om en bedre og reelt bæredygtig verden, men det vil (kan?) du sikkert ikke forstå.

Kim Houmøller, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

Bent du aner da vist intet om hvordan tingene hænger sammen, at en del grupper slet ikke lønnes rimeligt,
handler om at pengene i samfundet ophobes hos den besiddende klasse, der er masser af penge i samfundet,
hvis de rigeste blot betalte lige så meget i skat pr tjent krone som kassemedarbejderen i netto eller de sygeplejesker du nævner, vil der sagtens kunne gives er ordentlig løn,
berlingske tidende havde for nogen tid siden en stort opsat forside hvor budskabet var,
"de 10% rigeste i DK betaler 40% af alle skatter"
og artiklen handlede så om at topskatten burde fjernes,
hvad "tanten" glemte at nævne er at de samme 10% får 80% af alle indtægter, hvis de betalte lige så meget skat som vi andre burde de altså betale 80% af alle skatter og ikke kun 40%,
så det er virkelig noget totalt vrøvl at en ordentlig løn til sygeplejerskerne kun kan betales ved at have lave lønninger,
i øvrigt er der ikke noget tryk jeg skal have ud, jeg stortrives med at være mig og jeg er faktisk temmelig privilegeret selv, jeg er bare ikke grådig,
og min harme handler overhovedet ikke om at jeg mangler noget, den handler om at nogen betaler prisen for andres sygelige grådighed,
om at livet på jorden er truet af den samme grådighed,
og om at de kommende generationer skal leve med konsekvenserne,
jeg er rigtig glad for at jeg ikke er ung i dag, for jeg har levet et godt liv og har ikke vildt mange år tilbage,
og når man kan se fremtiden så ved man den ikke bliver god, den vilde overflod er meget snart slut fordi nogen har så travlt med at bruge det hele, helst i dag.
som Leonard Cohen synger: "i can see the future and it is murder"

Kim Houmøller, erik pedersen, Eva Schwanenflügel og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Bent Nørgaard

Det er vist et held, at du tilsyneladende aldrig har været ramt af uheld, ulykker eller sygdom, der har kunnet bremse din driftighed.
Det glæder mig da på dine vegne.

Men så har du nok heller ikke oplevet, hvordan livets uransagelige besværligheder kan tynge ned, og forårsage uoverstigelig dårligdom.

Der findes ikke "sin egen lykkes smed", for ingen kan med sandhed siges at være udelukkende selvhjulpen i ét og alt.
Tværtimod er mindretallets såkaldte succes ofte bygget på flertallets ruin i mange genarationer.

Selv de der mener, at de udelukkende selv er årsag til deres egen gode skæbne, har mennesker der på den ene eller anden måde har hjulpet dem i baggrunden, være det sig en forældre, en pædagog, en lærer, en mentor eller ven, der har støttet og bakket op.

Og så findes der naturligvis altid narcissistiske sociopater.

Eva Kjeldsen, Jan Fritsbøger og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

*generationer

Jan Fritsbøger, jeg tror, at vi kan blive enige om mange ting. Vi ønsker begge en bedre verden og fred på jord.
Der hvor kæden falder af er din gentagne og kritik af “de rige”.
Du lyder som en ældre hvid herre. Prøv at se tilbage på din tid: Rige landmænd, rige købmænd, isenkræmmere osv Pga udviklingen er de nu i bedste fald middelklasse og har få ansatte - mens mange er bukket under.
Dengang hvor højeste status var præst, læge eller lærer bortset fra de rige.
I dag er magten hos staten og enkelte rigtige rige.
Jeg er glad for samfundets få rige, de er dygtige, arbejdsomme og har visioner samt er risikovillige.
Hertil skaber de arbejdspladser og betaler til velfærdsstaten. De er desuden en vigtig modpol til statens magtmonopol.
Bare Danmark kunne tiltrække flere.
Hvis du ser på verdens rigtige rige, så er mange selfmade og flere i vesten bliver filantroper. For tiden er projekter indenfor rumfart og bæredygtighed in - måske for at opnå berømmelse men også for menneskehedens udvikling.

Det jeg savner fra dig og dine meningsfæller er løsninger i stedet for kritik.

Nutiden debatter.
Bæredygtighed. Hvorfor er der ingen krav til fattige lande om at begrænse deres befolkningsudvikling?

Julehjælp (og andet offentlig eller privat hjælp) Hvem stiller spørgsmålet “hvordan er du havnet her? - og hvad kan du gøre for at forsørge dig og din familie?”

Covid. Hvorfor skal unge ofrer for muligvis at rede gamle og svage? Hvad koster Covid?

Sygehusvæsenet. Hvorfor prioriteres Covid over alt andet. Hvorfor er der ubegrænsede midler til Covid, men ikke til sygeplejesker og muskelsvindbehandling?
Skal behandling til rigtige gamle nedprioriteres pga personalemangel?

Indvandring. Hvordan skal Danmark se ud om 10, 25 og 50 år?

Religion. Skal vi fortsat have statsreligion? Skal vi have religionsfrihed?

Rusland. Hvad gør vi for at imødekomme Rusland og skabe bedre bilaterale relationer.

Moms. Skal fødevarer momsfritages?

EU. Er EU projektet muligt uden at EU gives endnu flere magtbeføjelser?

Michael Friis - du lyder til gengæld som et forkælet barn der endnu ikke har lært at se sammenhænge i et samfund der, ikke har langt igen.

Kim Houmøller,
Ja nok forkælet eller jeg vil sige klaret mig fint uden at være prangende,
Det der er forskellen på os er måske, at jeg ikke er klar til at overgive mig men vil kæmpe for en fremtid for planeten og mine børn.
Jeg håber, at nogle at de geniale debatører her, vil komme med konstruktive løsninger i stedet for børnefornærmet at komme med kritik eller drømme sig tilbage til en tid, der kun i fantasien var fantastik.
Godt nytår.

Jan Fritsbøger

hold da op michael tror du helt for alvor på at der findes nogen rige, som er blevet rige fordi de er dygtige eller arbejdsomme, og har andre visioner end dem som handler om selv at tjene mere, og hvilken risiko tænker du på ?
de bruger deres pengemagt på at få mere, altså få flere forsørgere , ( man kan blive rig hvis man er grådig, ambitiøs, privilegeret, og måske især egoistisk nok, og evt hvis man er født til rigdom )
og de risikerer kun at gå glip at de indtjeningsmuligheder de fantaserer om, en investor som potentielt kan miste sin investering, risikerer da kun at de kan ende med at skulle forsørge sig selv ved at få sig et arbejde,
men det er jo den grundlæggende betingelse som langt de fleste lever med og under, den eneste risiko de løber er risikoen for at miste deres i virkeligheden urimelige overprivilegerede status,
men du forestiller dig måske at en investering kan få penge til at formere sig,
men det du køber med en investering er "ejendomsret" til værdien af andre menneskers arbejde, investeringen i sig selv skaber nul ( 0 ) værdi, hver en øre af den værdi som skabes er et produkt af de ansattes arbejde i de virksomheder som investorerne har ejendomsret i.
men jeg forstår da godt at mange tror som dig, for den slags ideer markedsføres jo massivt i alle former for medier, kig din TV-program oversigt igennem og overvej hvor meget af det som handler om penge og værdi,
har du overvejet om feks. "løvens hule" ikke faktisk skaber et i den grad falsk billede af investorens "positive" rolle, som postuleres at hjælper ide-mennesker til succes,
i virkeligheden er investorerne jo snyltere som med deres pengemagt udnytter ide-menneskers ideer, og får en del af kagen blot fordi de har penge de ikke har brug for,

jeg synes faktisk det er ret betændt at man kan få indtægt alene af at besidde (eje) for det betyder jo at uligheden af sig selv øges automatisk.
jeg er så helt klar over at du ikke kan se problemet i det, fordi du bare slet ikke har lyst til at se virkeligheden som den er.

Jan Fritsbøger

der skulle muligvis have stået især i stedet for evt. i parantesen, det er jo primært de riges børn som ender med at blive rige(re)