Lovbrud
Læsetid: 1 min.

Direktør i Dan-Bunkering idømt millionbøde og fængsel for salg til Syrien

Dan-Bunkering idømmes bøde på 30 millioner kroner for leverancer af jetbrændstof til Syrien
Indland
14. december 2021

Selskaberne Dan-Bunkering og Bunker Holding idømmes tirsdag millionbøder for brud på EU’s sanktioner vedrørende Syrien. Direktør får fire måneders betinget fængsel.

Selskaberne er af Retten i Odense fundet skyldige i at have solgt 172.000 ton jetbrændstof i strid med et EU-forbud.

De store mængder blev solgt til det russiske militær. Leverancerne fandt sted i Tyrkiet og i europæiske havne tæt på Syrien. Bagmandspolitiet har fremlagt beviser for, at brændstoffet blev sejlet til Banias i Syrien, mener retten.

Dan-Bunkering er idømt en bøde på 30 millioner kroner, mens straffen til moderselskabet er en bøde på fire millioner kroner.

Uagtsom brud på sanktioner

Keld R. Demant, der er administrerende direktør i Bunker Holding og bestyrelsesformand for Dan-Bunkering, idømmes fire måneders fængsel. Han skal dog ikke afsone. Straffen gøres betinget.

Chefen er kendt skyldig i brud på sanktionerne under særligt skærpende omstændigheder. Men hans overtrædelse af straffeloven er uagtsom, lyder det fra retsformanden, dommer Jens Lind, da han redegør for dommen.

Desuden konfiskeres fortjenesten på godt 15 millioner kroner. Helt præcist skal statskassen have 15.650.472 kroner og 82 øre.

»Vi kommer til at bede om betænkningstid,« siger advokat Jacob Skude Rasmussen, der har forsvaret Dan-Bunkering. Samme melding kommer fra de advokater, der forsvarer Bunker Holding og Keld R. Demant.

Et vendepunkt

Handlerne blev indledt i efteråret 2015, netop da Rusland var gået ind i borgerkrigen i Syrien på præsident Assads side.

I alt skete der 33 leverancer. Med slukkede signaler sejlede de russiske tankskibe ’Yaz’ og ’Muhkalatka’ brændstoffet til Syrien, er det kommet frem under sagen.

En ekspert fra Forsvarsakademiet har under sagen sagt, at Ruslands indtræden i krigen var et vendepunkt. Og det har også optaget Bagmandspolitiet.

»Det siger noget om grovheden af denne her overtrædelse, at det er gået ind i tankene på russiske jagerfly, som på vegne af Assad har bombet oppositionen til Assad,« sagde senioranklager Anders Rechendorff under sin procedure.

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kenneth Jacobsen

Kan hænde at jeg er forblindet af foragt for våbenhandel - hvilket dette bør betragtes som - og det kan være, at jeg mangler indsigt i, hvordan denne form for handler fungerer- men jeg forestiller mig, at de involverede, inkl den ene dømte, vil slå en fælleslatter op foran kaminen i jagthytten, når de mødes med deres standsfæller. For hvad er denne straf dog andet end et fy-skamme? Den eneste der bliver draget til ansvar, får en betinget straf - med rettens ord for at han ikke vidste, hvad han lavede... Der er så sandelig forskel på folk.. Havde det ikke været rimeligere om anklagerens vurdering ovenfor stod som ugentlig annonce i Jyllandsposten, Berlingske og Børsen ligeså længe Assad sidder ved roret?

Mogens Holme, Hanneh Christensen, David Zennaro og Torben Larsen anbefalede denne kommentar

@K.Jacobsen
Helt enig. Man kunne forledes til at tro, at firmaer er selvstændige organismer med fuldt ansvar, mens de involverede mennesker blot er sagesløse individer. Foragteligt at bombeofre i Syrien bliver retfærdiggjort med en sølle bødestraf. Jeg kan slet ikke anse en betinget dom for at være en straf. Det er kun en formaning om ikke at slå flere ihjel.
I øvrigt bør man se på hvorfor firmaet ikke blev stoppet efter advarslen fra USA.

Kim Houmøller, Mogens Holme, Hanneh Christensen og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Ok med straf! Men man burde samtidigt også kraftigt adfærdsregulere de politikere der har godkendt, at man bomber og dermed dræber mennesker i Syrien, et land der ikke har angrebet os. Vi sider bare på den flade og stiltiende accepterer sådan noget svineri, undskyldende at det fremmer demokrati.