Analyse
Læsetid: 4 min.

Fængselsaftale kaster de blå partier ud i et hundeslagsmål

Justitsminister Nick Hækkerup har sikret S-regeringen tiltrængt og realpolitisk julefred med en bred tværpolitisk aftale om flere milliarder til kriminalforsorgen: På den ene side er den rygende uenighed i den borgerlige blok blevet udstillet, og på den anden side får Socialdemokratiet endnu en gang signaleret en fortsat strammerkurs
Justitsminister Nick Hækkerup kan være mere end tilfreds med det fængselsforlig, som han netop har indgået med en umiddelbart broget samling af partier, nemlig Dansk Folkeparti, SF og De Konservative.

Justitsminister Nick Hækkerup kan være mere end tilfreds med det fængselsforlig, som han netop har indgået med en umiddelbart broget samling af partier, nemlig Dansk Folkeparti, SF og De Konservative.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
18. december 2021

Regeringens evne til at spille de andre partier ud mod hinanden og lave forlig på kryds og tværs af Folketinget er intakt. På trods af meningsmålinger, som viser dødt løb mellem blokkene, og giver et øget pres på særligt statsminister Mette Frederiksen, er det endnu en gang lykkedes for S-regeringen at splitte de borgerlige: Justitsminister Nick Hækkerup kan være mere end tilfreds med det fængselsforlig, som han netop har indgået med en umiddelbart broget samling af partier, nemlig Dansk Folkeparti, SF og De Konservative.

Den nye flerårsaftale for kriminalforsorgen, der øger bevillingerne mod godt fire milliarder kroner, markerer, at S-regeringen mestrer at bruge skiftende flertalskoalitioner på forskellige politikområder. For Socialdemokratiet er det tætte samarbejde med Dansk Folkeparti, SF og De Konservative noget nært ideelt, da det er netop den tværpolitiske alliance, der ligger tættest på statsminister Mette Frederiksens projekt.

Umiddelbart kunne fængselsalliancen minde om den forligskreds, der stod bag politiaftalen for præcis et år siden, idet Venstre endnu en gang og på opsigtsvækkende vis står uden for en aftale på et klassisk politikområde, hvor såkaldte regeringsbærende partier ellers normalt deltager.

Den nye fængselsaftale er imidlertid endnu smallere end politiforliget fra december 2020, idet hverken De Radikale, Enhedslisten eller Nye Borgerlige er med nu. Og for Socialdemokratiet er dét faktisk kun en ekstra fordel. Den nye flerårsaftale for kriminalforsorgen ligger således i naturlig forlængelse af de seneste mange års strammerkurs på retsområdet med stadig højere straffe og dermed øget behov for fængselspladser.

Regeringstoppen får endnu en gang markeret, at Socialdemokratiets tidligere retspolitiske linje er endegyldigt forladt, og at det nu handler om længere straffe og flere indsatte. Derfor er det i første omgang en taktisk triumf for justitsminister Nick Hækkerup, at han kan indgå langtrækkende aftaler uden om De Radikale og Enhedslisten. ’Slapperne’ er sat uden for indflydelse.

Trofæ til DF’erne

Når det gælder rets- og udlændingepolitikken, bygger S-regeringen ikke på partierne fra forståelsespapiret. Her er det mandaternes logik, der bestemmer, og for Socialdemokratiet er det vigtigste signal altså, at De Radikale og Enhedslisten ikke har afgørende indflydelse og i hvert fald ikke længere kan blokere for fortsatte stramninger.

Tyngdepunktet er rykket mod højre. For S-regeringen er det en parlamentarisk sejr, at Dansk Folkeparti og De Konservative medvirker til at markere en hård kurs, og SF samtidig og loyalt er med til at skabe et indtryk af moderation og kompromisvilje. Politisk er det derfor ikke alene aldeles ufarligt for Socialdemokratiet, når andre partier kritiserer aftalen for enten at være for lidt eller for meget. Tværtimod kan polemikken ligefrem være en fordel.

Ved at stå uden for fængselsaftalen er Venstre efterladt med et forklaringsproblem, ganske enkelt fordi det er svært at opfatte Dansk Folkeparti og De Konservative som blødsødne partier, der bare lader sig bruge som stemmekvæg. Ligesom det var vanskeligt for Venstre at forklare, hvorfor partiet ikke ville være med til at bevilge flere penge til politiet sidste år, fremstår det også besynderligt at stå uden for fængselsaftalen.

Konkret kritiserer Venstre aftalen for at føre til en retspolitisk lempelse, idet muligheden for afsoning med fodlænke udvides. Men eftersom aftalen lægger op til at etablere 1.000 ekstra fængselspladser, og dermed plads til at indespærre endnu flere, vil det reelt blive vanskeligt for Venstre at overbevise nogen om, at der nu skulle blive tale om, at konsekvensløsheden kommer til at råde.

Særligt fordi det på højlydt og demonstrativ vis er lykkedes for Dansk Folkeparti og De Konservative at få gennemtrumfet en principbeslutning om at ville gennemføre en gammel borgerlige mærkesag: fængsling af kriminelle udlændinge uden for Danmark. Som et symbolsk nybrud har forligspartierne aftalt at leje 300 fængselspladser i Kosovo.

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup har da også fået lov til at være afsender på den nye balkanisering af det danske fængselsvæsen:

»Det er en aftale med markante DF-aftryk i form blandt andet af leje af fængselspladser i Kosovo til kriminelle udlændinge og et nyt, særligt bandefængsel med et skærpet regime for de hårdeste kriminelle,« lød det fra en tydeligt fornøjet Peter Skaarup.

Blå blink på Borgen

Når Dansk Folkeparti er tilfreds, er Socialdemokratiet det også. For så kan ingen være i tvivl om, at bissen er blevet skruet på. Fremover vil endnu flere komme direkte ind og ruske tremmer, og ved at ville sende kriminelle udlændinge til afsoning i Kosovo er trædestenen ydermere lagt til S-regeringens næste store prestigeprojekt inden for rets- og udlændingepolitikken. Anført af udlændingeminister Mattias Tesfaye drømmer Socialdemokratiet om at kunne oprette modtagecentre til asylansøgere i fjerntliggende lande, såsom Rwanda.

Reaktionerne former sig præcist, som S-regeringen kunne ønske: Angreb fra begge fløje, der får Socialdemokratiet til at fremstå som en mindelig midte. Mens De Radikale taler om en bekymrende »glidebane«, og Enhedslisten angriber aftalen for at være ren udlændingepolitik, siger Nye Borgerlige blankt nej til det, som de kalder for en »slapperaftale«.

Hvor kritikken fra De Radikale og Enhedslisten er velkendt, og i praksis kun medvirker til at styrke Socialdemokratiets strammerprofil, er balladen i blå blok næsten lige så gunstig. Den åbenlyse og indbyrdes uenighed mellem de borgerlige partier gør det tydeligt, at den kronisk betændte udlændingepolitik i dag er blevet et større problem for oppositionen end for regeringsblokken.

Fængselsaftalen understreger, at blå blok ikke længere står samlet i rets- og udlændingepolitikken og på ingen måde udgør et alternativ til Socialdemokratiet. Og samtidig at partierne i den rød-grønne regeringsblok for længst har accepteret, at regeringen kan basere sin stadig hårdere kurs på udvalgte borgerlige partier.

Så længe Socialdemokratiet har ryggen fri fra støttepartierne og kan fortsætte strammerkursen ufortrødent, har regeringen alt at vinde ved at rykke skridt for skridt mod højre og dermed forskubbe og forvandle den politiske debat til et hundeslagsmål i blå blok.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er det man kalder godt politisk håndværk. Så kan man bryde sig mere eller mindre om forslaget, men kriminalforsorgen er tilfreds og det er fængselspersonalet også.
Og udover de 300 danskledede pladser i Kosovo, så udvides der med 362 pladser herhjemme og der ændres på forskellig form for praksis. Venstres udsagn forstår jeg slet ikke, det plejer at være de konservative, som er de barske m.h.t til straffe og kun straffe, og de er med, så V siger nej til politiforlig og nej til dette. Og de vil lede et land . hahaha.

Holger Nielsen, Susanne Kaspersen, Ole Christensen og Nille Torsen anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Danske fængsler er overfyldte og det overvejes at købe fængselskapacitet i udlandet. Blandt de indsatte er der mange udlændinge som fylder godt op i fængslerne og man kan med god ret spørge; hvorfor sender vi dem ikke hjem?

Jeg tror nu nok vi får problemer med Menneskerettighedskonventionen hvis vi sender fængslede ud af landet i bundter. Det vi gerne vil er jo, at blive af med en gruppe udlændinge. Der er med andre ord tale om kollektiv udvisning af en gruppe, bevares, fængslede udlændinge. Det er forbudt iflg. protokol nr. 4.

Regeringen bør i stedet overveje, som Grundlovens § 24 giver mulighed for, at benåde og sende de bemeldte hjem, med et livsvarigt indrejseforbud til Danmark. De benådede og udviste, som nu er straffrie, er så ikke længere en juridisk bekymring eller økonomisk byrde for Danmark.

Peter Beck-Lauritzen, Rolf Andersen, Inger Pedersen, Flemming Sørensen, Holger Nielsen, erik pedersen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Jeg savner at vi diskuterer og reducerer længden på afsoning. Det er dyrt på alle måder og gavner INGEN. Tværtimod.
Den udemokratiske dobbeltstraf bør især afskaffes, mener jeg...

David Zennaro, Peter Meyling, Marianne Stockmarr, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen og Flemming Sørensen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Lav en aftale med Putin, i stedet for. Det ville helt sikkert hjælpe på forebyggelsen af kriminalitet herhjemme.

Eva Schwanenflügel

Næste skridt bliver at sende tvangsfjernede børn til Polen eller Ungarn.
Så kan de lære at blive gode kristne.

Christel Gruner-Olesen, Dylan Storm, Maia Aarskov, Marianne Stockmarr og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Krister Meyersahm 17. december, 2021 - 21:32

Det lyder selvfølgelig fristende, at sende dømte udlændinge hjem igen med indrejseforbud til Danmark i bagagen; men .... det det går nok ikke alligevel.

Det er for fristende at sige til udenlandske forbrydere -
bare kom til Danmark og slå gækken løs -
og skulle du endelig blive anholdt og siden dømt,
så benåder de dig bare og sender dig hjem igen !!

Freddie Vindberg

Eva, eller gode katolikker, i Polen.

Eva Schwanenflügel

Freddie, katolikker er nu også kristne ;)

Bare ikke de andre fanger i Kosovo får øjnene op for vidunderlige DK, hvor man som straf får "hotelophold med uddannelse og kursus aktivitet" , som "straf "...

Nul putte, den går ikke, Eva S - kun i tilfælde af, at de tvangsfjernede børn er udlændinge, vil de blive sendt til genopdragelse i Polen eller Ungarn. Vi skal huske på, at alle former for udsendelse til behandling/afsoning skal forbeholdes folk, der er ekskluderet fra det danske stammefællesskab.

Krister Meyersahm

Torben Lindegaard.

Nogle prøver vel lykken igen - derfor er det så godt med grænsekontrol. I øvrigt tror jeg, at forbryderne, når de har prøvet turen nogle gange finder de ud af, at livet som jo jo, ikke er en økonomiske god forretning.

Eva Schwanenflügel

Finn Jacobsen, jeg burde måske have skrevet "tvangsfjernede børn med anden etnisk baggrund", men tænkte, det var implicit.

Det var ihvertfald det, Børnenes statsminister og resten af S mente, da de snakkede om, at flere børn skulle tvangsfjernes..

Finn Jakonsen. Hvad er der nu galt med Polen. Der er en fast trafik til bla Pakistan for at genpdrage børn i den rette lære. For det meste piger. Der brokker de ed rigtige holdninger sig da aldrig over. Bare en tanke.

Bent Nørgaard: bare for at undgå misforståelser, vil jeg gerne sige, at jeg er imod religiøs genopdragelse af enhver art. Men jeg kan ikke se noget galt i, at indvandrere forsøger at fastholde kontakt til familien i forældrenes hjemlande. Det er vist ikke rigtigt, at enhver rejse til moderlandet har genopdragelse til formål - men selvfølgelig: temaet eksisterer og er problematisk. Ikke hele verden er sort/hvid, som du måske forestiller dig. Da jeg boede i udlandet var familien i Danmark da glad for at se mine børn på besøg en gang imellem.

Christel Gruner-Olesen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Og hvem skal betale denne Kosovo-åbenbaring? Udøvende kunstnere, der bli'r pålagt moms af deres i forvejen sparsomme rettighedsindtægter. Hvem gider snart skrive en sang?

Saúl Amaya, Eva Schwanenflügel, ingemaje lange og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Hørte, at aftalen koster 4 mia.kr.! = 300 pladser af 13 mio.kr.stk! Hvormange Enner fængsler kan man bygge for dette beløb?
NCC fik 130 mio.kr. for deres entreprise i Enner.
Skalter og valter regeringen lemfældigt med borgernes penge?
Kosovo, tror jeg, lefler DK for at få positiv holdning til at blive optaget i EU!
Og Kosovos krav til fangerne! - ja, så er det vel kun Peter Lundin & Peter Madsen der kan blive udsendt!

Eva Schwanenflügel

Aftalen om kriminalforsorgen er budgetteret til 4 milliarder i alt.
Fængselspladserne i Kosova forventes at komme til at koste 1,6 milliarder.
Udover det indeholder aftalen med Kosova udviklingsbistand til grøn omstilling til 40 millioner årligt.

"Aftalen skal blandt andet finansieres ved at lægge 71 pladser i Udlændingecenter Ellebæk i dvale, afskaffe danskbonussen, som udlændinge kan få efter bestået prøve i Dansk, 2 og så finder man 645 millioner kroner i moms på kulturlivet.
(Her inkluderet moms på TV-abonnementer, red.)

Samtidig har regeringen valgt at tildele Kosovo 45 millioner kroner årligt i bistandshjælp til grøn energiomstilling."

Resten går til at forbedre den danske og grønlandske kriminalforsorg.

Hele aftalen kan læses her:

https://www.altinget.dk/artikel/overblik-her-er-aftalen-om-kriminalforso...

Danmark mangler paradoksalt nok fængselspladser, selvom kriminaliteten i en årrække har været faldende.
Det skyldes de skærpede straffe.

Hvem de udvisningsdømte er, som skal sendes til Kosova, står lidt hen i uvisheden.
Men man kan se af aftalen, at center Ellebæk skal 'sættes i dvale'.
Måske betyder det, at man ved at udsende kriminelle udvisningsdømte til Kosova får mere plads andetsteds til de afviste asylansøgere, der hidtil har været interneret i Ellebæk?

Amnesty skriver:

"Europarådets Torturkomité var i Danmark i april 2019 og besøgte i den anledning Ellebæk. Komiteen udgav sin rapport i januar 2020. Komiteen kritiserede forholdene for at være uacceptable og sammenlignede forholdene med fængselsforhold i landet som Rusland."

https://amnesty.dk/vores-arbejde/diskrimination-racisme/udrejsecentret-e...

Det kan nok ikke være udlændinge på tålt ophold, der skal afskibes til Kosova, for de har jo aftjent deres straf, ikke..?

Men måske får de domme for butikstyveri eller manglende meldepligt, og kan derfor sendes ud af landet?
Gælder det samme iøvrigt afviste asylansøgere, der også har domme for manglende meldepligt ?

Nick Hækkerup siger, at selvfølgelig skal retten til familieliv respekteres, men afviser på den anden side ikke, at nogle der skal sendes til Kosova, måske har ægtefælle og/eller børn i Danmark.

Karina Denhardt Lorenzen fra SF udtaler, at eventuelle slægtninge vil kunne få en rejse til Kosova betalt af staten- hvert halve år.
Det er vist ikke lige det, retten familieliv går ud på..

Er denne aftale overhovedet lovlig???

Hvis Socialdemokratiet tror, at det med denne aftale kan tiltrække nye vælgere blandt unge og storbybeboere, så vil jeg anbefale interviewet med Ritt Bjerregård i dagens avis.
Mogens Berg

Freddie Vindberg

Frihed og ligeværd for alle i Danmark.

Vores fantastiske land kan mere.

DANMARK LEVE.

Hurra! Hurra! Hurra!