Finanslov
Læsetid: 4 min.

Finanslov hindrer overophedning af økonomien på bekostning af energibesparelser, der kunne dæmpe ophedning af klimaet

Afskaffelse af håndværkerfradrag og udskydelse af almen boligrenovering tager farten af bygge-og anlægssektoren. Godt, siger økonomer, ærgerligt, siger den grønne omstillings fortalere
Håndværkerfradraget bliver afskaffet med den nye finanslovsaftale, fordi regeringen frygter en overophedning af økonomien.

Håndværkerfradraget bliver afskaffet med den nye finanslovsaftale, fordi regeringen frygter en overophedning af økonomien.

Martin Lehmann

Indland
7. december 2021

Af frygt for overophedning af økonomien træder regeringen og dens støttepartier med finanslovsaftalen på bremsen på to områder, hvor der er særlig meget pres på aktiviteten, og hvor alle hænder p.t. er optaget: Håndværkerfradraget under boligjobordningen bliver afskaffet, og planlagt renovering næste år af almene boliger for to milliarder kroner bliver udskudt.

Spørger man blandt økonomiske vismænd og hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, er det fint, spørger man hos interesseorganisationerne Synergi og SMVdanmark er det rigtig ærgerligt, fordi det kan udskyde vigtige bidrag til den grønne omstilling.

»Aftalepartierne er enige om at udfase håndværkerfradraget i BoligJob-ordningen pr. 1. april 2022 og udskyde renoveringsprojekter i den almene boligsektor for cirka to milliarder kroner for at dæmpe aktiviteten i bygge- og anlægsbranchen. Indtægterne fra udfasningen af håndværkerfradraget går tilbage i statskassen i 2022, så der lægges en dæmper på økonomien,« hedder det i finanslovsaftalen, indgået mellem regeringen, De Radikale, SF, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Ole Mortensen

Hvordan kan overophedning af reel økonomi være negativt ?
Det må dreje sig om ulige konkurrencevilkår i denne tid med nedlukning, Mangel på arbejdskraft , som vil medføre højere lønninger , eller arbejdskraft udefra. Og stiger boligpriserne er det pga. boligforbedringer og ikke ikke papirpengene , som fluktuerer.
Hvorfor kalder man det overophedning, som det kunne forårsage en boble der kan springe ?
Humlen, i den såkaldte overophedning, ligger nok i at det kan medføre mere udenlandsk arbejdskraft. Fra, især, Østeuropa.

Men- Om byggebranchen stimuleres til opsving der kan skabe mangel på arbejdskraft og dermed højere lønninger og/ eller mere udenlandsk arbejdskraft . Eller- man fjerner håndværkerfradraget og stopper opsvinget. Resultatet kan blive det samme for danske håndværkere og arbejdsgivere. Hvis de udenlandske håndværkere, da, arbejder under samme løn og arbejdsvilkår.
Kan man ikke tilslutte sig ordninger der giver lige løn og arbejdsforhold og arbejdets frie bevægelighed inden for EU. Vi håndværkerfradraget, set fra
EU´ side. Være ulovlig konkurrence forvridning.

Jeg prøver at forstå sammenhængen bag denne underlige boble retorik.

Jens Ole Mortensen

Ret mig, gerne , hvis der ligger bias i denne konklusion.

@Jens -- der er bred enighed (blandt økonomer med mere viden end jeg) om at det er hensigtsmæssigt at holde inflationen indenfor et spektrum, der giver "fornuftige" beslutninger på et frit marked.

Hvis økonomisk vækst, forårsaget af hjælpepakker, er for voldsom, så bliver inflationen for høj, blandt andet med den virkning af ejendomsspekulanter bliver rigere end dem, der investerer i arbejdskraft og produktion.

En af de dæmpere, man kan bruge, for at undgå det, er nedskæringer, altså forringelser af den offentlige service. Eller reduktion af hjælpepakker. Eller man kan VÆLGE, at det skal være dyrere at brænde billig energi af.

Det er helt fint, at CEPOS-drengene er glade for stramninger og reduktion af hjælpepakker. Men det ville være endnu bedre at gribe chancen for langsigtede, fornuftige omlægninger, til mindre energi-svineri.

I mine øjne pisser regeringen en oplagt chance væk, bare for at tækkes højrefløjen.

Torben Morten Lund

Usammenhængende økonomisk regulering med håb om at styre en åben kapitalistisk markedsøkonomi leveret med kirurgisk alvor og opbakning fra rygklappende ‘venner’. Trist show, og surt f.eks. - hvorfor sætte nødvendige vedligeholdelarbejder i den almene sektor i stå og samtidig sikre private boligejeres fradragsret for det samme.?

uffe hellum, ingemaje lange og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Jeg forstår heller ikke hvorfor nødvendige og grønne forbedringer skal stanses for de almene boliger- når private husejere endeligt bliver frataget deres håndværkerfradrag - som blev betalt af bl.a. lejerne . Ligeledes bliver renoveringerne i de almene boliger betalt over huslejen for alle lejre til Landsbyggefonden, som Folketinget ved flere lejligheder også har haft snablen ned i .

Sjovt nok bliver disse udtræk fra Landsbyggefonden ikke kaldt skatteforhøjelser for lejerne, som nogle blå politikere nu kalder afskaffelsen af håndværkerbidraget for skatteforhøjelser til boligejerne.

Carsten Munk, ingemaje lange, Inge Lehmann, Kurt Nielsen, jørgen djørup og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

Fordi en overophedning af økonomien vil sende økonomien i en krise og medfører at krisen bliver dyb og lang

Bruger vi krudtet til at sætte gang i en økonomi når økonomien er tæt på overophedning ja så har vi ikke krudt til at sparke økonomien igang igen når krisen kommer.. og krisen bliver nu lang og hård.

Fornuftigt at man lukker ned for håndværker fradraget nu.

Karin Hansen, Christian Larsen, Inge Lehmann og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Tilskudene har givet en mangel på arbejdskraft og kraftigt forhøjede priser som har været med til at spænde ben for nye tiltag i forbindelse med grøn omstilling for private såvel som virksomheder.