Baggrund
Læsetid: 6 min.

Høje smittetal og en snarlig skoleåbning bekymrer lærere – men myndighederne holder fast

Den 5. januar begynder landets elever igen i skole, men lærere er bekymrede over at skulle åbne skolerne på grund af høje smittetal og lav vaccinetilslutning blandt børnene. Myndighederne holder fast i skoleåbning i næste uge
Regler og tiltag for at bremse smitten er langt fra nyt for skolebørnene. Da de mindste klassetrin vendte tilbage til klasseværelserne i februar 2021 efter endnu en nedlukning, skulle de blandt andet sidde med en armslængde til de andre børn.

Regler og tiltag for at bremse smitten er langt fra nyt for skolebørnene. Da de mindste klassetrin vendte tilbage til klasseværelserne i februar 2021 efter endnu en nedlukning, skulle de blandt andet sidde med en armslængde til de andre børn.

Asger Ladefoged

Indland
30. december 2021

Den 15. december blev landets elever sendt hjem fra skole på grund af høje smittetal i samfundet, og onsdag i næste uge skal de ifølge planen møde igen. 

Men den lave vaccinetilslutning blandt børn og høje smittetal har ført til debat om, hvorvidt en normal skoleåbning er en god idé eller ej. 

På et pressemøde onsdag slog myndighederne fast, at man sigter efter en fuld genåbning af grundskolen den 5. januar og opfordrede samtidig til, at flere forældre lader deres børn vaccinere. 

»Det er en effektiv og sikker måde at bryde smitte, så vi kan undgå nedlukninger i samfundet. Vi ser ikke noget bekymrende i forhold til vaccination af børn. Ellers havde vi ikke anbefalet det,« lød det fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Han konstaterede samtidig, at skolebørnene »har holdt hårdt for under hele denne her epidemi i forhold til hjemsendelse og nedlukning«, og at det vil have »en kæmpestor sundhedsmæssig betydning, at skolebørnene kommer tilbage i skole.«

Flere fageksperter og Gordon Ørskov Madsen, der er formand for Danmarks Lærerforening, er dog bekymrede for, hvad en skolestart kan betyde for smittespredningen i samfundet, hvis eleverne møder ind, som de plejer.

Christian Wejse, der er lektor i global sundhed på Aarhus Universitet og afdelingslæge i infektionsmedicin på Aarhus Universitetshospital, hæfter sig ved vaccinetilslutningen. 38,5 procent af de 5-11-årige er påbegyndt COVID-19-vacciner, og kun 1,3 procent er færdigvaccinerede. Blandt de større skolebørn på 12-15 år er knap 30 procent færdigvaccinerede, mens godt 54 procent er i gang med at blive vaccineret.

»Det er ikke voldsomt prangende. Hvis det er de tal, vi når op på inden skolestart, så kan det komme til at betyde skolenedlukninger, fordi det kan føre til stor smittespredning igen,« siger Christian Wejse.

Danmarks Lærerforening opfordrer politikerne til at lempe på lovkravene om, at skoleeleverne skal undervises i klassen med fuldt timetal.

»Der er behov for, at vi kan inddele eleverne i mindre grupper, og de kan undervises på forskellige tidspunkter, så vi ikke skal stå med 26 elever på 40 kvadratmeter en hel skoledag, når der er så høje smittetal og så få vaccinerede børn. Det giver for stor utryghed og usikkerhed for både elever og lærere,« siger formand Gordon Ørskov Madsen.

Dårligt for børns trivsel

Ved de tidligere skolenedlukninger under coronapandemien har det været diskuteret, hvilke konsekvenser det kan have for børn og unge, at de er nødt til at blive undervist digitalt og ikke kan være sammen med deres klassekammerater. Indtil videre har forskning vist, at omkring 20 procent af eleverne i grundskolen har haft det svært under nedlukningerne og ikke trives med hjemmeskoling. 

Det er blandt andet af den grund, at overlæge på børneafdelingen på Aarhus Universitetshospital, Klaus Birkelund Johansen, der også er formand Dansk Selskab for Pædiatri, argumenterer imod en forlængelse af skolenedlukninger og for mange restriktioner. Han mener, at skolerne så vidt muligt skal åbne i januar. Også selvom der er et højt smittetryk.

»Det er rigtig vigtigt, at vi lader børene komme i skole, for det betyder meget for den almene trivsel at komme i skole og til fritidsaktiviteter. Så må vi begrænse smittespredninen og gøre det så trygt at komme der som muligt. Der er en tendens til, at man underkender, hvor hårde nedlukninger og restriktioner er for børn. Det er ikke børnenes epidemi, og derfor er det forkert, hvis de ikke skal i skole,« siger han. 

Ifølge Klaus Birkelund Johansen er vacciner ikke afgørende for, om børnene skal tilbage i skole. Børnene vil alligevel smitte hinanden, lyder det. Han finder det forventeligt, at vaccineopbakningen er lavere blandt de yngste børn, fordi mange forældre oplever, at der kan være større risiko, jo yngre et barn er.

Samtidig har mange forældre set, at børn kun bliver mildt syge af COVID-19, hvilket også kan gøre dem mindre tilbøjelige til at få deres børn vaccineret. Klaus Birkelund Johansen understreger dog, at COVID-19-vaccinen til børn er meget sikker.

Sådan skal der testes i skoler og dagtilbud

  • De nuværende anbefalinger om screeningstest og test ved smitte i skoler udvides i forbindelse med genåbningen:
  • Alle elever fra og med 1. klasse og medarbejdere opfordres til at lade sig screeningsteste to gange ugentligt – også elever og ansatte, der er vaccinerede eller tidligere smittede.
  • Alle medarbejdere i dagtilbud m.v. – herunder også vaccinerede og tidligere smittede – omfattes fra den 5. januar 2022 også af opfordringen til at lade sig screeningsteste to gange ugentligt.
  • Anbefalingen om test ved smitte i skolen udvides, så alle elever – både vaccinerede og ikkevaccinerede – testes hurtigst muligt og på fjerde- og sjettedagen, hvis de har været i kontakt med en smittet. Elever kan fortsat være i skole, imens de testes, men ved positivt testsvar bør eleven straks gå i isolation.
  • Den nuværende testkapacitet på skoler og i dagtilbud m.v. udvides med mulighed for gratis selvtest til alle elever og medarbejdere i grundskolen samt medarbejdere i dagtilbud m.v. til brug for de ugentlige screeningstests og nulte dagstest.

Kilde: Børne- og undervisningsministeriet

Få alvorlig syge børn

Christian Wejse fra Aarhus Universitet ærgrer sig over, at forældrene ikke i højere grad lader deres børn vaccinere.

»Forældre til uvaccinerede børn bør være bekymrede, for selvom det er sjældent, så kan børn også blive alvorligt syge af COVID-19. Det har vi set i udlandet, og selv om det er sjældent, kan det ses, når mange børn er smittede. Derfor har børn også en egeninteresse i at blive vaccineret. Det handler ikke kun om et samfundshensyn,« siger han. 

Overlæge Klaus Birkelund Johansen mener ikke, man bør bekymre sig om indlæggelser af børn. Ifølge ham kan børneafdelingerne rundt om i landet ikke se nogen sikker stigning i antallet af COVID-19-ramte børn, der er så syge, at det kræver indlæggelse.

»Vi kan heller ikke se ændringer i sygdomsmønsteret, fordi der er så få børn, der bliver indlagt på grund af COVID-19,« siger Klaus Birkelund Johansen, der havde forventet flere indlæggelser på grund af de høje smittetal blandt børn de seneste måneder.

– I USA ser børneafdelinger flere børn med infektioner i de øvre luftveje, som er der, omikronvarianten rammer. Hvad kan det skyldes?

»Især de helt små børn på nul til seks måneder har mindre luftveje og bliver dermed mere påvirket af den type infektioner, som vi så det med RS-virus i august. Men i Danmark har der under hele coronapandemien været væsentlig mindre indlæggelsesfrekvens end blandt børn i USA,« siger Klaus Birkelund Johansen og fortsætter: 

»Det kan måske skyldes, at overvægt er mere udbredt blandt amerikanske børn, men også at der er flere børn, der står i en sværere socioøkonomisk situation og når at blive meget syge, før de får hjælp. Begge dele betyder noget i forhold til det højere indlæggelsestal blandt COVID-ramte børn i USA.«

Minister holder fast i skoleåbning

Den seneste tid har debatten også handlet om, hvorvidt det er nødvendigt med vaccination af børn og skolenedlukninger, når mange børn har været smittet med corona, og mange ældre og sårbare er vaccinerede med tredje stik. 

Ifølge Christian Wejse er naturlig smitte af børnene ikke en fremgangsmåde, man bør gå efter. 

»Selvom en del børn har været smittet, er det ikke noget særligt godt bolværk mod omikron. Man skal forvente at se en stor smittespredning, når skolerne åbner igen. Der er en klar vision om ikke at lukke skoler, men når prognoserne tyder på, at vi får et stort antal indlagte – også selvom det ikke er børn – så vil man kigge sig om efter, hvad kan vi gøre for at nedbringe smitten, og der vil skolelukninger komme i spil, især hvis skolebørn stadig i høj grad er en aldersgruppe, der bærer smitten videre,« siger han. 

Information har forsøgt at få et interview med børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S). Det har ikke været muligt. Tirsdag udtalte hun i Go’ aften LIVE på TV2, at man indtil videre holder fast i en skoleåbning, men at man følger udviklingen i forhold til smittede og indlagte tæt. 

»Hvis ikke det er forsvarligt, åbner vi ikke skolerne. Men både smittetallene og vaccinetilslutningen er som forventet, og det er fint på nuværende tidspunkt, selv om vi gerne skal have antallet af vaccinerede højere op,« lød det fra ministeren. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Politikerne og øvrige Bestemmere er bedøvende ligeglade med børn, deres og forældrenes hverdag og Folkeskolen.

STEMMETAL er det, det handler om.
OG Erhvervslivets venlige blikke og dryssende mønter...

Skolebørnenes forældre er nu presset så meget af at skulle "møde på arbejde i morgen for enhver pris", at når bare yngelen kan komme i skole, såe...

Erhvervslivet nikker JA! til det lige nu - ud fra et kortsigtet perspektiv - men om to - tre uger, når samme børneforældre melder sig syge af Corona fra en kant af, får piben måske en anden lyd?

Et gæt: Til den tid vil en positiv coronatest ikke mere være gyldig grund til fravær - hvis du ikke har feber og er hundesyg... I modsat fald: Mød op, Stupid!!!

Anne-Marie Krogsbøll, Lillian Larsen, John Andersen, Mette Johansson, Mogens Holme, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Jan Zirk, Egon Stich, Torben Skov, Kim Folke Knudsen, Torben Bruhn Andersen, Per Dørup, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Holger Nielsen, Jette Steensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

"lærere er bekymrede"
Ikke mig.
Men jeg er nysgerrig på om udtalelsen (igen) baserer sig på udmeldinger fra Danmarks Lærerforening, for de rammer noget ved siden af. Der er mange lærere derude, som bestemt ikke føler sig representeret her.
Eller foreligger der en meningsmåling fra lærerne vdr bekymringer om Covid19?
Jeg håber der kommer en modhistorie fra Information, om at børnene ikke skal tages til gidsler i regeringens holdninger til hvorvidt børn i alderen 5-11 år bør vaccineres, for at opretholde det herskende forsigtighedsprincip og ikke lægefaglig proportionalitet.

Bent Nørgaard, Jan Troelsen, Estermarie Mandelquist, jesper christensen, Anders Reinholdt, Holger Nielsen og Jakob Sulsbrück Møller anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Må jeg henlede de kære lærere på;

Arbejdsmiljøloven § 17 a

§ 17 a En ansat har ret til at forlade sin arbejdsplads eller et farligt område i tilfælde af en alvorlig og umiddelbar fare, som ikke kan undgås.
Stk. 2. Den ansatte må ikke udsættes for forringelse af sine forhold, fordi den ansatte forlader sin arbejdsplads eller et farligt område, jf. stk. 1.
Stk. 3. Ansatte, hvis rettigheder er krænket efter stk. 1 og 2, kan tilkendes en godtgørelse.

Nu flertallet af folketinget og dansk erhvevsliv har vedtaget på hemmelige møder, at vi er gået fra forsigtighedprincippet til proportionalprincippet, des. penge før mennesker.

Jeg selv ville påberåbe mig paragraffen og ikke møde op den 5 januar 2022

Anne-Marie Krogsbøll, Lillian Larsen, John Andersen, Eva Schwanenflügel, Mette Johansson, Arne Albatros Olsen, Holger Nielsen, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Jan Zirk, Lars Knudsen, Jette Steensen, Kim Folke Knudsen og Per Dørup anbefalede denne kommentar

Denne dyrkelse af skolen som en åbenbart naturlig drift hos børn er der vist ikke belæg for hos videnskaben.

Anne-Marie Krogsbøll, Lars Knudsen, Lillian Larsen, John Andersen, lars pedersen, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Holger Nielsen, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Jan Fritsbøger, Carsten Munk, Anne Katrine G. Gelting, Jan Zirk, Hanne Utoft, Steen K Petersen, Jette Steensen, Kim Folke Knudsen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Lavinen er sluppet løs - Omicron

Følg Jan Pravsgaard Christensens råd og suspender al undervisning foreløbig 1 måned. Ikke noget fremmøde i skolerne fra Januar måned.

Skærpede restriktioner for alle dagtilbud nu og kun nødpasning. Herunder ekstra penge til rengøring separation af forældre fra børnene. Forældrene afleverer børnene ved døren og afhenter deres poder ligeså sorry.

Luk alle restauranter nu.

Luk alle fitnesscentre nu.

Luk alle barer og diskoteker partyer og lignende nu.

Aflys alle vilde nytårsfester.

Rejser indfør selvbetaling for test og for omkostninger som samfundet påføres som følge af den uhæmmet trang til at rejse jorden rundt og bringe sig selv familien sin og andre i fare, herunder aktivt bidrage til at andre landes borgere påføres Omicron smitten.

Indfør krav om FP3 Masker indendørs så hurtigt som praktisk muligt.

Indfør forsamlingsforbud maksimalt. 10 personer sammen indendørs og 10 personer sammen udendørs.

Hjemmearbejde for alle som kan hjemmearbejde skal ikke anbefales men nu være et krav såvel for den offentlige sektor som den private sektor.

Plus diverse andre ting så kan vi med 6-7 ugers tilløb bremse lavinen som nu ruller ned og opsluger danskerne.

Politikerne glem alt om dem - De har vist at de ikke tager vare på befolkningens sundhed. Der er tale om et århundredets svigt men det som er sket fra September måned 2021 og frem til nu - men det kan vi tale om senere for nu gælder det om at reddes hvad reddes kan

Omicron Variant status:

Sydafrika De har ophævet karantæne bestemmelserne for de er umulige at opretholde på grund af for stor smittespredning. Kun symptomatiske personer skal i karantæne andre der er det droppet.

Sydafrika Immun spejlet er formentligt højere end i Nordeuropa ung befolkning, mange smittet af naturlig vej lavt vaccinations niveau. Konklusion

Danmark og Europa Vi ved ikke hvad lavinen pt vil forårsage af død og ødelæggelse. men kan kun håbe på at varianten virker ligesom i Sydafrika. Ved udgangen af Januar kender vi konsekvenserne af, at smittekontrollen i Danmark nu er brudt sammen. Der er ingen smittekontrol og pandemien styrer forløbet myndighederne kan kun afbøde lavinen ikke mere.

Vi var heldige at have hamstret rigeligt med vacciner som kunne skydes af i en vældig fart for ellers, så havde det her set meget værre ud nu.

Husk det til sommer vi skal hjælpe den fattige verden med massiv støtte til vaccinationsprogrammer finansieret af de rige lande.

Gør vi det ikke så vender COVID19 tilbage til næste vinter og ulykkerne gentager sig måske med en ny variant som er endnu mere smitsom end Omicron og smittekontrollen: Ja den er en by i Rusland.

Særlige OBS punkter.

Der er indikationer på at denne variant i højere grad rammer helt små børn fordi smittetrykket er så stort og fordi de har mindre luftveje og dermed får værre komplikationer af COVID19 varianten end hos voksne f.eks unge. Slim i luftvejene og i lungerne er udfordringen for de små børn.

Alle over 50 år og der op af Vi håber at vaccinationer D vitamin tilskud evt tilskud af mineral vitaminer gerne med anbefalet indhold af Zink, Olivenbladstabletter og lignende produkter lige kan booste immumforsvaret, før infektion indtræder det sidste nap. Vaccination: alle skal vaccineres punktum. Uvaccinerede borgere risikerer at ryge under kampvognen denne gang og de kan ikke undgå smitte, hvis incidenstallene er som nu.

Så blev Danmark omsider Verdensmester og Foregangsland- noget nær det højeste incidenstal i hele Verden for COVID19 - man ak i hvilken disciplin at lukke øjnene og stikke hovedet i busken og håbe det går nok over af sig selv.

Vi er nu nr. 16 i hele Verden På John Hopkins Universitys hjemmeside i smittespredning målt over de seneste 28 dages gennemsnit. Nr 16 ud af alle nationer i hele Verden, som indgår i John Hopkins Universitys statistik over Pandemien.

I DE skønnes det, at den reelle Omicron smitte i befolkningen er mellem 2 gange og 3 gange så høj som de registrerede test tal viser. Med andre ord der er et stort skyggetal af smittede personer, som ikke ved at de er syge men opdager dette typisk 2 dage efter infektionen er rykket ind i kroppen for så bliver de symptomatiske.

Vi er teknologi begejstret - godt for det men et CORONA PAS og test i stor skala det måler smitten det fjerner ikke årsagen til pandemien: smittespredningen. Slet ikke nu hvor varianten er så smitsom, at aerosoler alene i et indendørs rum kan forårsage massiv smitte spredning.

Pandemien er ikke på vej til Danmark. Vi er lige midt i Epicenteret og kigger ud på lande, hvor Omicron ikke er nået frem til så høje niveauer f.eks Japan, f.eks Island.

Men vores nabolande. De får også hele Omicron plagen ind af døren nu. Denne variant er næsten ustoppelig. GB og Danmark er oppe på næsten fuld Omicron smitte. Omicron vil overtage pladsen fra Delta varianten og fortrænge denne og andre varianter.

Lands incidenstallet i Danmark ligger på ca. 2.000 svingende fra dag til dag.

I USA New York er der på et testcenter ( her hærger Omicron ligeså ) rapporteret om at positivprocenten var oppe på 50%. Halvdelen af alle testede personer var syge. Der er også rapporteret (godt for det) om meget lette forløb for vaccineret personer.

Men da forekomsten af uvaccineret i USA er højere end i Danmark så lurer katastrofen for smittetrykket er så mange gange højere end for et år siden og alle der ikke har fuld immunitet kan rives med ned i et farligt sygdomsforløb.

Hospitaliserings raten for uvaccinerede personer, der rammes af Omicron er ca. 11% lavere end ved Delta varianten men det hjælper pokker, når smittetrykket og omfanget af antal smittede stiger med flere 100% i forhold til Delta varianten.

Positivprocent New York test sted - 50%:

Hvis vi f.eks har 200.000 PCR test, vil det betyde, at 100.000 af dem er positive og at de dermed med de danske regler skal i karantæne. Det kan simpelthen ikke administreres, for så bryder samfundet sammen. Det vil svare til at 700.000 mennesker på en uge skal isoleres og testes for igen at kunne gå ud i samfundet.

Hvor mange butikker offentlig transport brandvæsen politi virksomheder kan reelt holde driften i gang med det omfang. SVAR Det kan ikke lade sig gøre punktum.

For sygehusene Gæt hvor lav kapaciteten bliver når gangene bliver øde på grund af medarbejdere der er syge og sendt i karantæne.

og derefter så stiger dødstallene for i den situation vil mange flere blive afvist med beskeden behandling er ikke mulig.

Jeg håber at det viser sig, at vi har et immunitetsniveau svarende til Sydafrika og at vi ved at ALLE lader sig vaccinere og booste kan købe os den rest beskyttelse, så ovenstående ikke sker.

og så må vi fremover til at få beskyttet os endnu bedre og forberede os rettidig til næste vinter 2022 til 2023 hvor COVID19 kommer på besøg igen.

Held og lykke med at booste dit forsvar mod COVID19 følg alle de gode råd nøje.

Hold afstand til hinanden
Undgå store forsamlinger
Vask hænder og desinficer
Bliv vaccineret og boostet efter myndighedernes anvisning.
Følg myndighedernes anvisninger trods svigt fra politikere anarki dur ikke myndighederne vil os det godt men de er taget på sengen af Omicron variantens ankomst.

VH
KFK

Anne-Marie Krogsbøll, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Steen K Petersen og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar

Problemet er, om den smittelavine, vi i øjeblikket oplever i de yngre aldersgrupper, snart vil slå igennem i de mere udsatte grupper, og om vi trods vaccineindsats, vil få mange alvorlige sygdomstilfælde blandt især ældre personer. Så vidt jeg kan se, er det noget, vi vil vide mere om i løbet af de næste måneder - og jeg frygter, at den udbredte smitte sammen med reduceret immunitet vil sætte systemet på alvorlig prøve mht hospitalskapacitet og dødsfald. Vi ved det ikke - og det virker ikke som om 'de epidemiansvarlige' har meget andet end håbet at klynge sig til.

Anne-Marie Krogsbøll, Lars Knudsen, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Steen K Petersen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Slip nu bare de bette børn løs!
Det er jo meget nemmere for os 65+’ere at beskytte os selv.
Lidt mere frivillig selvisolation, købe varer hos COOP mad, erstatte hjemmeplejen hos vores gamle 90-årige, i det hele taget droppe socialt samvær de næste 2-3 måneder mens pandemien gennemskyller vores samfund.
Det kan vi godt udholde! Vi har haft et langt liv til at lære at udholde og LEVE MED og bearbejde de knubs livet giver. Og vi ved også, fordi det bliver mere nærværende med alderen, at vi før eller siden skal dø af et eller andet.
Så Herregud, hvad betyder det at sætte sit sociale liv på pause i 2-3 måneder(+ 6 mdr. ved 1. bølge og 3 mdr. ved 2. bølge), ud af en statistisk restlevetid på 20 år. For den 5-årige ved 2 -3 ugers skolelukning ud af statistisk restlevetid på 80 år. Ren matematik: forholdstallet for tabt social restlevetid taler for sig selv! Men vi LEVER MED DET!
Vi har grundlæggende et godt og trygt samfund, hvor vi er uløseligt forbundet med hinanden. Man behøver blot at kigge ud i verden, for at blive bekræftet i det. Men forudsætningen for at opretholde det er at de fleste tager del i ansvaret herfor. Det kræver at vi er solidariske med hinanden. At den enkelte er parat til at følge fællesskabets bedste, også når den enkelte ikke har en umiddelbar fordel af det.
Det gælder i arbejdsmarkedskonflikter og det gælder også ifm. vaccinationstilslutning.
Jeg har personligt tillid til at vores myndigheder vil os det fælles bedste, på det aktuelt foreliggende grundlag.
Så kære forældre til lille Peter på 5 år, kom nu til fadet og lad ham få det bette prik for hans egen og fællesskabets skyld!
Når det er sagt, kan jeg godt være bekymret for om vi skaber en generation af mennesker, som ikke kan udholde den modstand de møder i livet og derfor mister noget af evnen til at løse problemer. Det kan jo ikke nytte noget at vi "klynker", når livet ikke lige går vores vej. Så må vi gøre det vi kan og forsøge at løse det.
Ingen af os har bedt om pandemien, men vi har den snart for fuld udblæsning. Spørgsmålet er hvordan vi håndterer den?
Jeg fristes til at stille modspørgsmålet: Hvordan ville vores virkelighed have set ud, hvis vi alle havde tilladt os at fravælge vaccinationen? Dystopi? Sandsynligvis?
Det scenarie vi ser ind i med klimaforandringer og manglende bæredygtighed, vil i bakspejlet få pandemien til at se ud som en dråbe vand i havet. Så er det ikke nu vi har brug for at bevise, at vi som samfund er parat til at stå last og brast med de fælles bedste løsninger?

Holger Nielsen, Marianne Jespersen, Inge Lehmann og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar

"Denne dyrkelse af skolen som en åbenbart naturlig drift hos børn er der vist ikke belæg for hos videnskaben."

Men i populærvidenskaben er der; her finder man også dækning for at mennesker er grådige, egocentriske dyr - og at det er hamrende usundt hvis man ikke arbejder dagligt. Tvangstankerne er talrige, og så længe at en opmærksomhedsforstyrret befolkning ikke undersøger sagerne nærmere selv, er der en ren tombola på meningsmarkedet at tage afsæt i.

Lillian Larsen, lars pedersen, Per Dørup, Eva Schwanenflügel, Mette Johansson, Holger Nielsen, Mogens Holme, Martin Lau og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar

Der er én ting, jeg ikke forstår ved 'vaccine-nægterne':

De vil ikke tage imod et gratis tilbud om vaccine, men de vil gerne tage imod et gratis tilbud om hospitalsbehandling, når de så bliver syge af (og ikke med) Corona.

Samfundsøkonomisk er vaccinen altså en hel del billigere - og også mindre indgribende i den personlige frihed - end en hospitalsseng.

Hvem sagde 'samfundssind' ?

Anne-Marie Krogsbøll, Lars Knudsen, Lillian Larsen, Holger Nielsen, Bent Nørgaard, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Jan Fritsbøger, Svend-Erik Runberg og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Omikron varianten er farlig. Et medlem af min familie er lige død efter smitte med omikron-varianten, selv om han var vaccineret 3 gange. Han havde ikke svære sygdomme, hvorimod hans kone, som også blev smittet, har alvorlige sygdomme, men har overlevet.

Anne-Marie Krogsbøll, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

"forskning har vist at omkring 20% af eleverne ikke trives med hjemmeskoling". Denne såkaldte forskning er udarbejdet af DPU , som er kendetegnet ved ganske ofte at lave såkaldt beslutningsunderstøttende forskning. I det ovenstående tilfælde viser undersøgelsen:
1."93%var helt eller delvist enige i at de savnede deres kammerater " yeah ! hvad skulle de ellers svare - og er det svar lig med at det går ud over elevernes trivsel generelt ???
2."forældrene var overvejende enige i at det gjorde det svært at balancere arbejde og familieliv" dvs. mon ikke det er arbejdsmarkedshensyn vi beskæftiger os mest med her.
3. , som helt ukritisk overtages af journalisterne.Skolenedlukning ramte især en stor gruppe særligt udfordrede børn . ca 20% af eleverne var særligt udfordrede." Det er formentlig også denne gruppe Overlæge Klaus Birkholm Johansen er i kontakt med - ellers er det svært at se hvilken særlig indsigt overlægen skulle have i almene skolespørgsmål.
Det paradoksale ved den sidste argumentation er, at det med rimelig stor sandsynlighed er den samme gruppe børn, som netop til daglig har problemer med trivsel I SKOLEN , hvor uro, manglende tid og høje klassekvotienter giver store udfordringer. Hvorfor ikke opgive den dumstædige insisteren på, at alle absolut skal tilbage til skole i en usikker smittetid og overlad til skolerne at lave nødløsninger som tilbud til denne gruppe, som kunne drage fordel af at få større opmærksomhed, så kan forældre, store søskende, venner, bedsteforældre mv. hjælpe lærerne med at afvikle online i mindre omfang for resten. Det kunne nemt blive en win-win situation for alle parter !

Anne-Marie Krogsbøll, Lars Knudsen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Mette Johansson, Steen K Petersen, Holger Nielsen, Finn Jakobsen, Mogens Holme, Marianne Jespersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Beklager. Sætningen: "som helt ukritisk overtages af journalisterne" skulle have stået i linie 4: .. beslutningsunderstøttende forskning, som helt ukritisk overtages af journalister

Lars Knudsen i teorien har du ret med, at de sårbare bare kan isolere sig, men hvordan skal man som sårbar komme til alle sine lægetider og genoptræning uden at bryde sin isolation?

Hvad skal kræftsyge og organtransplanterede gøre i Danmark? De kan jo ikke stoppe deres behandling flere måneder ad gangen.

Hvad skal man som sårbar på ydelse på kontanthjælpsniveau betale med for de dyrere leverede varer, leveringen og inflationen ? En inflation som politikerne har besluttet ikke skal påvirke stigningen af de sociale ydelser næste år.

Sidste år fik folk på sociale ydelser et engangsbeløb til de øgede udgifter til værnemidler. I år med høj inflation?

Jeg håber ffp2masker er gode nok, som det er, har jeg knapt råd til dem. Ffp3masker er endnu dyrere.

Tiden man må have ffp2 eller ffp3masker på, har ikke noget med filtreringsikkerheden at gøre. De 3 timer, der er maksanbefaling, angiver den tid, de fleste kan have dem på uden at få vand i lungerne.

Så send en tanke til det stakkels personale på intensivstationerne, der skal få en hel arbejdsdag til at fungere med dem.

Anne-Marie Krogsbøll, Lars Knudsen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Holger Nielsen og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar