Analyse
Læsetid: 7 min.

Efter kritik fra Menneskeretsdomstolen: Tesfaye lader dør til treårsregel stå på klem

Regeringen forkorter ventetiden på familiesammenføring fra tre til to år. Det sker i kølvandet på, at Danmark er blevet dømt for at krænke menneskerettighederne. Men døren til at genindføre treårsreglen efterlades på klem
Efter nytår vil udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye fremlægge forslag til ændring af udlændingeloven, så ventetiden på familiesammenføring forkortes fra tre til to år.

Efter nytår vil udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye fremlægge forslag til ændring af udlændingeloven, så ventetiden på familiesammenføring forkortes fra tre til to år.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
29. december 2021

Det skortede ikke på international interesse, da Den Europæiske Menneskeretsdomstol (EMD) skulle behandle sagen mellem Mosalam Albaroudi og den danske stat. Den nu 62-årige syriske læge havde fået afslag på familiesammenføring med sin i Syrien værende hustru, fordi han som flygtning med midlertidig beskyttelse først måtte vente tre år, inden han kunne søge om familiesammenføring. Treårsfristen blev indført som en stramning af udlændingeloven i 2016 med den erklærede hensigt at gøre det mindre attraktivt for asylansøgere at komme til Danmark.

Efter at have fået afslaget anlagde Mosalam Albaroudi sag mod staten. Spørgsmålet for domstolene var kort fortalt, om treårsfristen udgjorde en krænkelse af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention artikel otte om retten til et familieliv. Hverken Østre Landsret eller Højesteret gav ham medhold, hvorefter sagen kom videre til EMD.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Ulrik Dahlin

Det er absolut utåleligt, at Danmark taber sager ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg.
Vi skal overholde Den Europæiske Menneskerettighedskonvention uden at kny.

.... og prokuratorknebet med at ansøgere om familiesammenføring dømmes til at betale sagsomkostningerne ved Lands- eller Højesteret - hvilket de selvfølgelig ikke kan - og herefter at udelukke dem fra at søge permanent opholdstilladelse - det er os bare ikke værdigt.

Lillian Larsen, Henning Haugaard, Hanne Boye Petersen, Eric Mård, Flemming Sørensen, Marianne Stockmarr, Dorte Sørensen, Ete Forchhammer , erik pedersen, Peter Beck-Lauritzen og Marianne Jespersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det er lidt "sjovt" med denne klare afgørelse på "16 stemmer mod én fandt dommerne, at Mosalam Albaroudis menneskerettigheder var blevet krænket, fordi en venteperiode på tre år var for lang tid." Det må sige, at Løkke Rasmussens regering også har lovgivet ulovligt. Det sætter i mine øjne Venstres og andres kritik af ulovligheden i "Minksagen" i et underligt lys.
Derudover er det vel værre da loven, der gik overkanten på Danmarks forpligtelser, blev vedtaget med et flertal I Folketinget og ikke fordi embedsværket ikke informerede tydeligt om manglende lovhjelm som ved "Minksagen".

Ete Forchhammer

Må de ansøgere der blev straffet dobbelt, mindst, ved både at tabe en sag og derfor også at skulle betale sagsomkostningerne, må de få ordentlig, kvalificeret støtte i at få erstatninger og genoprejsning nu deres sager er blevet dømt som forkert-dømte!

Hvordan reagerer forøvrigt både Lands- og Højesteret på at ha’ ramt så grundigt ved siden af? Hvordan kunne det ske?

Lillian Larsen, Henning Haugaard, Eric Mård, Dorte Sørensen, Charlotte Momberg, Torben Lindegaard og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

Det er da fantastisk som ministerier og deres ministre ikke kan finde ud af at følge loven, og åbenbart er totalt lige glade. Det er simpelthen uholdbart og viser behovet for en forfatningsdomstol.

// Jesper