Interview
Læsetid: 8 min.

Lone Simonsen: I 2022 regner jeg med, at de fleste danskere vil møde omikron

Professor i epidemiologi Lone Simonsen ser tilbage på coronaåret. Og så forudser hun, at 2022 bliver det sidste år i pandemifasen, fordi befolkningen bygger immunitet op fra vaccine og naturlig smitte og bliver i stand til at modstå nye varianter
Professor i epidemiologi Lone Simonsen mener, at »enhver idiot burde kunne regne ud på bagsiden af en konvolut«, at vaccinerne er effektive

Professor i epidemiologi Lone Simonsen mener, at »enhver idiot burde kunne regne ud på bagsiden af en konvolut«, at vaccinerne er effektive

Sigrid Nygaard

Indland
31. december 2021

Det her bliver den sidste hårde vinter i coronaens tegn.

Sådan sagde professor i epidemilogi og leder af PandemiX centeret ved Roskilde Universitet Lone Simonsen til Information for præcis et år siden, da hun blev interviewet om pandemiens første år i Danmark.

»Næste jul bliver det meget bedre,« forudsagde hun. Ikke mindst fordi vaccinerne ville blive vores redning.

Men når man ser tilbage på 2021, kan det se ud, som om coronapandemien går i ring. For et år siden kom den engelske variant, som tvang os til at lukke samfundet ned. Så kom den endnu mere smitsomme deltavariant. Vi bekæmpede de stigende smittetal med nedlukninger og oplevede en sommer med faldende smittetal og gradvis genåbning, i takt med at flere blev vaccineret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Der er lige kommet et nyt studie, der ganske vist endnu ikke er peer reviewed (bedømt af fagfæller, red.), men alligevel er solidt.
Det er 19 forskere fra Københavns Universitet, der har lavet det.

Det involverer næsten 12.000 husstande, hvor Omikron varianten har smittet en eller flere, og viser, at Omikron er så smitsom, fordi den er en gennembrudsvariant, ikke fordi den i sig selv smitter mere end de foregående varianter.

Det er gode nyheder hvis undersøgelsen holder, for så betyder det, at Omikron IKKE er ligeså smitsom som mæslinger, hvilket Søren Brostrøm ellers har advaret om.

"Professor og epidemiolog Lone Simonsen har læst studiet, og hun er med egne ord »begejstret for de spændende resultater«:

»Studiet slår fast, at Omikron ikke vinder over Delta, fordi den spreder sig hurtigere, men fordi den er en flugtvariant, som delvist kan undvige immuniteten, vi har,« siger hun. 

»Det er ikke totalt overraskende. Men for mig dræber den mistanken, der har været om, at Omikron kunne have en lige så vild smitsomhed som mæslinger. Det har den ikke, og det er lettende,« tilføjer Lone Simonsen, der leder PandemiX Center på Roskilde Universitet."

https://videnskab.dk/krop-sundhed/unikt-dansk-corona-studie-bekraefter-o...

For modstandere af vaccinen er studiet dog ikke egnet til at underbygge deres argumenter.
Det er stadig langt mere beskyttende, både for selv at blive smittet og smitte videre, samt mod alvorlig sygdom og død, at være vaccineret, især med booster-stikket.

Desuden er man nu begyndt at tale om "hybridimmunitet", dvs at man bliver superimmun, hvis man både har fået vaccinerne, men også har været smittet.

Man kan håbe på, Lone Simonsen får ret, selvom jeg personligt stiller mig noget tvivlende, fordi så mange i verden ikke end har fået den allerførste vaccine.

Og fordi nye zoonotiske varianter hurtigt kan opstå, så længe mennesket fortsætter med at ødelægge naturen.

Sven Christensen, Kim Folke Knudsen, Anne-Marie Krogsbøll, Dorte Nielsen, Birte Pedersen, Alvin Jensen, Niels Peter Nielsen, susanne christensen, Rolf Andersen, Susanne Kaspersen, Holger Nielsen, Lykke Reuther, Annette Chronstedt, erik pedersen og Per Jakobsen anbefalede denne kommentar

Belært af de sidste ca. to år, er det nok ikke helt tosset, at tilsætte et gran salt til fru Simonsens profetier...

Jan Troelsen, Kim Folke Knudsen, Anne-Marie Krogsbøll, Birte Pedersen, Alvin Jensen, Peter Mikkelsen, Finn Jakobsen, Holger Nielsen, Poul Simonsen, Jesper Frimann Ljungberg, jens peter hansen, Marianne Stockmarr og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Ja festen er vist udsat..

Kim Folke Knudsen, Holger Nielsen og Per Jakobsen anbefalede denne kommentar

Dette debatindlæg i POLITIKEN er interessant

https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art8544711/Det-er-ubegribeligt-a...

Kræver måske abonnement...

Kim Folke Knudsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Eva Schwanenflügel
"Desuden er man nu begyndt at tale om "hybridimmunitet", dvs at man bliver superimmun, hvis man både har fået vaccinerne, men også har været smittet. "

Jamen med 3 stik og en besked om en positiv PCR test i eboksen her til morgen, ser jeg da frem til sådan en Superimmunitet.

Faktisk var det næsten en lettelse, selv om det 'smittetræ' jeg kommer fra vist er et med Delta varianten, fra hvad jeg ved af, så giver det forhåbentlig også noget.

Jeg må sige, at efter at ha' været igennem nu 2 smitte forløb herhjemme de sidste 3 uger, at det altså har været det, at vi havde testkit til kvicktest, der har gjort, at vi ikke har båret smitten videre. For både jeg og min søn har ikke haft symptomer, og blev kun fanget fordi vi for en sikkerheds skyld tog en kvicktest. Begge så fulgt op af bekræftende PCR test.

Men jeg må da indrømme, at jeg hellere havde været mit 'fit i god form selv' fra før nedlukningerne nu, end mit overvægtige i dårlig form nedluknings selv, som jeg er nu.

For som børnefamilie, så hører mange igen og igen at så snart en familie med mindre børn får corona inden for dørene, så gør den rent hus. Det er lidt det man hører fra bekendtskabskredsen.

Jeg tror ikke at Lone skyder forbi målet, når hun forudser at vi står i samme mønster af bølger ift. hvordan corona kommer og går, som med influenza. Det er jo lidt det vi ser nu.

Men der er stadig brug for, efter min mening, at man får rullet Bavarian Nordic vaccinen ud for, at vi kan få helt has på det her, også i U landende.

// Jesper

// Jesper

Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Anne-Marie Krogsbøll, Dorte Nielsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Pas på jer selv, alle sammen. Godt nytår.

Kim Folke Knudsen, Anne-Marie Krogsbøll, Birte Pedersen, Alvin Jensen, Morten Balling, Holger Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Også Godt Nytår til dig, Freddie, og til alle andre i det fantastiske kommentariat :)

Kim Folke Knudsen, Anne-Marie Krogsbøll, Birte Pedersen, Jesper Frimann Ljungberg, Morten Balling, Holger Nielsen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Eva, ja, sådan.

Kim Folke Knudsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels Peter Nielsen

De mest forekommende symptomer fra omikron viruset er ifølge dr. John Campbells daglige YouTube-formidling:
1. løbende næse; 2. hovedpine; 3. træthed (mild el. svær); 4. nysen; 5. ondt i halsen.
Da vi ved, at overstået infektion beskytter bedre end vaccine, vil det måske være en ide, at overveje farligheden af disse symptomer og få beskyttelsen ved at l, hvis man er et ungt til midaldrende raskt menneske frem for en ikke-undersøgt, risikabel fortsættelse af et uvist antal revaccinationer (begrebet "færdigvaccination" må nok betragtes som en illusion).
Nu begynder israelske eksperter og fx NYTimes i øvrigt at advare om perspektiverne af fortsatte vaccinationer og deres mulige svækkelse af immunforsvaret, som producenterne af gode grunde ikke har kunnet have tid til at undersøge. Måske når denne videnskabelige diskussion også til de kritiske danske eksperter og journalister (om de findes).
Jeg tror, at Lone Simonsen har gode chancer for at få ret i sin profeti.

Niels Peter Nielsen

Glemte at få en kilde med. Her er det dog Jimmy Dore, der (i en kort version) præsenterer John Campbells analyse og den israelske ekspert Grottos udsagn:
https://www.youtube.com/watch?v=2KyeXPCu5J0

Kim Folke Knudsen

@FRA PANDEMI TIL ENDEMI

Hvis vi er heldige så vil Omicron varianten markere et trin, hvor virus gradvist bliver mildere ( afhænger dog af hvilken population virus smitter ).

Dødelighedsraten blandt verdens befolkning er nu nede på +1,8 person ud af 100 smittede personer målt i forholdt til det forventede antal indbyggere i hele Verden primo år 2022. Der kan være en del statistisk støj i dette tal, da registrerede tilfælde i Verden afhænger af testkapacitet og testbenyttelse. Men heller et datasæt end slet ingenting.

Der er markant lavere end niveauet da COVID19 brød ud men der er som sagt mange forklaringer på at dødelighedsraten går ned af.

Vaccinationer
Naturlig vækst i immunitet
Bedre behandlingsmetoder og medicin mod COVID19
Udvikling i den dominerende variant for COVID19

Professor I Virologi Christian Drosten ved Charité Hospitalet i Berlin DE, er forsigtig optimist og ser Omicron varianten som et mutationstrin hen imod en mere ufarlig virus, der vil transformere pandemien og gradvist lukke denne ned.

I Sydafrika viser et studium (preprint), at Omicron varianten ikke en er en 100% flugtvariant. Den har lidt nemmere ved at narre vores antistof produktion hvilke gør den mere smitsom. Virus kan så at sige nemmere ankre op på en menneskecelle og forvandle denne human celle til en celle der producerer virus. Det som på sigt gør os syge.

Men B og T cellerne reagerer på såvel Omicron varianten som de forrige varianter. Det vil sige B cellerne som producerer antistoffer (CD4) vil fortsat producere antistoffer ved smitteimport og T cellerne som slår vores inficerede menneske celler ihjel (CD8) reagerer på Omicron varianten.

Det at vores immumforsvar B og T celler kan genkende COVID19 ved infektion med Omicron varianten medfører så at sige, at vi selv bedre kan bekæmpe infektionen. Læs alvorlige sygdomsforløb og sygdomsforløb som udløser respirator reduceres markant ved Omicron varianten i forhold til den britiske variant ALPHA variant og DELTA varianten.

Omicron varianten vil med sikkerhed fortrænge Delta varianten og udgøre hele smittebilledet fremover.

Det der gør vaccinationerne nødvendige nu er, at det er helt påviseligt at en booster vaccine reducerer risiko for et alvorligt sygdomsforløb markant med Omicron varianten. og tillægs pointe: Der kan være mange borgere som tror at de ikke bliver meget syge fordi de opfatter sig selv som raske men skjulte helbredsproblemer f.eks begyndende sukkersyge og overvægt kan udløse sygdomsforløb, som er mere alvorlige.

Derfor er boosteren et meget vigtigt middel for at lægge lå på alvorlige sygdomsforløb de kommende måneder. Vaccine skeptikerne har dog ret i, at vaccinerne kan være svære at tilpasse til virus. Virus er en zonotisk virus. Den vandrer fra menneske vært til dyre vært og tilbage til menneske vært i en ukontrolleret og lind strøm. Under denne transformation kan virus igen mutere men det er forholdsvis få af disse mutanter, som udgør et pandemi problem.

MRNA vaccinerne burde kunne løse dette problem ved, at der bliver fremstillet en mere bredspektret vaccine som opfanger en del af mutationsændringerne. Læs vaccinen vil så give bedre immunitet og længerevarende immunitet.

Forkølelses vira som er helt uskadelige for os mennesker har den egenskab, at de ikke ændrer overflade struktur markant. Det vil sige vores immunforsvar genkender et forkølelsesvirus iværksætter bekæmpelse vi får snue måske lidt feber men bliver så raske igen.

Det forbistrede ved COVID19 er et der er tale om en ny virus ( i hvert fald for mennesker ) og den har flere gange muteret således, at vores immunforsvar skal omstille sig til at bekæmpe nye varianter. Derudover er der smitten i den asymptomatiske periode, som forøger smittespredningen markant.

Jeg har erfaret fra John Campbell hvis YOU TUBE kanal, jeg varmt kan anbefale at følge med COVID19 nyheder, at den asymptomatiske periode med Omicron varianten nu er nedsat til 2 dage før smitte kan mærkes. Det er en rigtig god nyhed, for så skal vi blot blive hjemme ved snue lade os teste og isolere hvis snuen viser sig at være Omicron varianten.

Hvis vi nu er på vej fra en Pandemi til en Endemi, så vil jeg stadigvæk her med det store smittetryk være tilhænger af restriktioner hen over vinteren for at flade Omicron kurven ud indtil, vi ved eksakt, omfanget af indlæggelser, respirator og dødelighed. For som sagt en nordeuropæisk population er ikke den samme som populationen i Sydafrika. Sydafrika kan have et højere naturligt immunspejl i befolkningen: Flere unge flere naturligt inficerede med COVID19 og andre faktorer.

Alene befolkningens alderfordeling ( alderpyramiden ) kan give en indikation på, hvor omfattende hospitalisering, respirator behov og evt. dødelighed vil være i en prognose for sygdomsudbredelsen.

Men oveni i alderspyramiden kommer vurderingen af befolkningens sundhedstilstand pr. alderstrin og det kan godt være lidt mere kompliceret at foretage en meningsfuld kalkulation af dette forhold.

Jeg synes, det nærmer sig det ubegribelige, at vi ikke griber til helt simple restriktioner, som ikke vil smadre samfundslivet.

Forsamlingsforbud på over 10 personer ude og inde, særlige undtagelser ved indkøb.

Forbud mod sportsarrangementer med mange tilskuere. Sports arrangementer afholdes uden tilskuere.

Lukning af Fitness centrer, indtil der er en klar og tydelig indikation fra branchen på at de kan begrænse smittespredning ved åbning med restriktioner.

Lukning af diskoteker, barer, partys med videre i hele vinter perioden.

Lukning af restauranter indtil branchen kan dokumentere COVID19 restriktioner for branchen som gør det muligt at holde åbent. Take Away er undtaget fra denne restriktion.

Alle smitte udsatte brancher f.eks botilbud plejehjem sygehuse med videre. Her skal der være ekstra stramme restriktioner evt forbud mod besøg for uvaccinerede personer. Obligatorisk CORONA PAS og hyppig testning af såvel medarbejdere besøgende uanset vaccinationsstatus.

På arbejdspladserne skal det indskærpes, at ingen møder frem med snue uden at være testet for COVID19. Snue det vil sige løbenæse og let feber kan sagtens nu være symptomer på OMICRON smitte. Bliv hjemme og lad være med at tage på arbejde og smitte dine kolleger tak.

Disse restriktioner skal kun gælde til smitten går markant ned og evt. afskaffes, hvis det viser sig at Omicron varianten giver anledning til markant mindre hospitalisering respiratorforløb og dødelighed. Men vi skal først se data som dokumenterer, at det er sådan det forholder sig med Omicron variantens forløb i Danmark og i de nordeuropæiske lande.

Betingelse datasættet skal indeholde et tidsforløb, hvor Omicron alene er den dominerende variant i populationen for ellers så får vi et sløret billede af COVID19 hvor flere varianter påvirker datasættet på en gang.

Med andre ord restriktionerne skal bruges til at lægge låg over den eksplosive smittespredning, som der under alle omstændigheder finder sted allerede nu.

Vi må se hvad der sker på den front og håbe det bedste.

Jeg vil her på det varmeste anbefale følgende doktorers YOU TUBE KANAL

Doctor John Campbell (GB)

Doctor Suneel Dhand (GB)

Husk at give plads til debatten. Der er mange meninger om COVID19. Der skal være plads til at mene noget andet end mit indlæg f.eks. Det er ødelæggende og destruktivt med at hetze hinanden, for det er en fælles sag vi kæmper for, at komme så godt som muligt gennem denne Pandemi.

Målet er fælles for os men midlerne måske forskellige.

Det betyder f.eks er der nogen som mener COVID19 er et opspind. Så lad dem tale deres sag men konfronter dem med spørgsmål som bevis din påstand bevis og dokumenter dine argumenter. Så får vi en god og mere saglig debat.

Tak til Kommentariatet her på Information. Altid inspirerende og spændende at læse Jeres gode indlæg med til tider forskellige synspunkter.

Godt Nytår 2022 til Jer allesammen.

Keep up the good spirit.

VH
KFK

Niels Peter Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Kim Folke Knudsen

Tak for nytårsønsket og opfordringen til at opretholde den gode tone i debatten.
Godt nytår til dig :)

Her følger en nyhed der desværre understreger, at hospitalerne mangler væsentlig kapacitet og hænder, og at de med tanke på både SARS Covid-2 og fremtidige pandemier/epidemier bør indrettes anderledes:

"Hver syvende Omikron-indlagte er blevet smittet på hospitalet"
https://nyheder.tv2.dk/samfund/2022-01-02-hver-syvende-omikron-indlagte-...

"Vacciner er ikke nok uden bedre ventilation og sundhedsvæsen"
https://videnskab.dk/forskerzonen/krop-sundhed/forsker-vacciner-er-ikke-...

Og som rosinen i pølseenden, men måske allervigtigst; nu er der absolut ikke længere nogen tvivl om, at coronavirus er luftbåren- og altid har været det- som flere af os kommentatorer længe har insisteret på. Hvorfor de forholdsregler man hidtil og stadigvæk anbefaler for at begrænse smitten, er utilstrækkelige.

I det hele taget viser mangfoldige nye studier, at en skelnen mellem dråbesmitte og luftbåren smitte er baseret på uvidenskabelige præmisser.
Vi må fremadrettet betragte alle respiratoriske infektioner som luftbårne via aerosoler.

"Sådan bevæger coronavirus sig gennem luften"
https://videnskab.dk/forskerzonen/krop-sundhed/saadan-bevaeger-coronavir...

"Airborne transmissions of respiratory virusses"
https://www.science.org/doi/10.1126/science.abd9149

Niels Peter Nielsen, Henriette Bøhne og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Eva Schwanenflügel
Det er nogle interessante links du har der vdr. smitte på hospitalerne, det viser jo at selv de Danske hospitaler har en grænse ift. at kunne adskille smittede. En grænse som dog så er MEGET højere end det vi så i Italien mv. i starten af pandemien.

Dette sætter også de oprindelige epidemiplaner, hvor man brugte dedikerede hospitaler i hver region til epidemi hospitaler i et mere gavnligt lys.

Og mht. aerosoler så kommer vi tilbage til en af mine observationer fra starten af epidemien, nemlig hvor mange bliver smittet når de står og venter på test i en svømmehal eller en anden indelukket bygning med 100 mennesker, hvor 20 af dem er smittede ?

For slet ikke at tænke på offentlig transport ?

En update på min sidste post, så kostede min corona tur altså en uge på langs. Sjovt nok 3 dage hvor jeg bare sov konstant efter af feberen forsvandt. Men er tilbage på arbejde på Mandag. Men jeg må da indrømme, at jeg havde foretrukket at være mit tynde og fitte jeg fra før epidemien... så havde jeg nok (med vaccinernes hjælp) kunne have undgået at ligge på langs en uge.

// Jesper