Analyse
Læsetid: 5 min.

Manden, der både er spion- og minkdommer, udløser frygt på Borgen

Landsdommer Michael Kistrup står i en spektakulær dobbeltrolle som både udskældt formand for Tilsynet med Efterretningstjenesterne og en yderst iøjnefaldende formand for Minkkommissionen. Og dét kan blive højdramatisk i de kommende måneder
Landsdommer Michael Kistrup under en af de første afhøringer i Minkkommissionen i oktober.

Landsdommer Michael Kistrup under en af de første afhøringer i Minkkommissionen i oktober.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
17. december 2021

På overfladen er forsvarsminister Trine Bramsen (S) kommet i skudlinjen. På Christiansborg beskyldes hun for at have kompromitteret årtiers hemmeligt efterretningsarbejde og dermed forholdet til USA. Borgerlige politikere har udset Trine Bramsen som S-regeringens nye svageste led, og særligt tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) buldrer løs med beskyldninger om, at den unge regering ikke er opgaven voksen.

Bag kulisserne er et endnu mere speget magtspil dog i gang. Trine Bramsen har nemlig kun været sendebud for en sjældent skarp kritik fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne – og vel at mærke en kritik, som hun ret beset ikke kunne gøre andet end at reagere på. Det egentlige omdrejningspunkt for balladen er landsdommer Michael Kistrup, som er formand for Tilsynet med Efterretningstjenesterne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Fuld opbakning til Bramsen. "Svedsken på disken". Transparens?
The sword of damocles, venter! Hvem har ret?

Ole Svendsen, Holger Nielsen, Alvin Jensen, Helle Walther og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Tak for den vinkel - den gør ikke situationen bedre for konsekvenserne ved hemmeligholdelser osv.

Ligeledes så ved offentligheden ikke hvad Kommissionen blev sat til at undersøge osv - men det kan bruges og vil blive brugt af de borgerlige ingen tvivl om det - men er dette "hundeslagsmål" virkelig i samfundets interesse.
Var det ikke bedre at politikerne fik lavet nogle bedre og sikre regler for tilsynet med Efterretningstjenesterne - vil det ikke være bedre for landet?????

Ole Svendsen, Holger Nielsen, Alvin Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Jan Fritsbøger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Trine Bramsen kunne ikke gøre andet med den rapports indhold, end det hun har gjort. Og hun må ikke og kan ikke oplyse om bagrunde m.m. At Claus Hjort bommer i det og tillader sig at belære hende offentligt, siger mere om ham end om hende.

Ole Svendsen, Ole Olesen, Holger Nielsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
William Mannicke

Claus Hjort Frederiksen, også kendt som Salami slagteren, pga, hans nedskæringer for arbejdsløse, er jo i ved første øjekast i en stjerne position.

For ligegyldig, havde Trine Bramsen, gjorde/har gjort, er der en åbning, for koldkrigskrigeren Hjorten.
Havde TB ikke reageret på tilsynsrapporten, var det galt, og når hun gjorde det, var det også galt
Var cheferne fortsat var et fejlskøn, og når de bliver suspenderet, er det også et fejlskøn.
Og sådan er det hele vejen igennem
.
Hjorten mangler imidlertid, fuldstændig forståelse for, at størst mulig åbenhed omkrig FE, er et krav til nutidig politik omkring efterretninger.
Både af hensyn til tilliden til efterretningsvæsenet, men i høj grad også af hensyn til tilliden/kontrol af samme.

Hjortens nedladende, bedrevidende og direkte fjendtlighed overfor Flyvholm i Deadline, som at se McCartney i hans mest hysteriske øjeblikke.
https://denstoredanske.lex.dk/mccarthyisme_-_kampagne_mod_kommunistisk_i...

At FE og PET fortsætter i samme spor og intimiderer medier, med uklare advarsler om at videre bringe fortrolige oplysninger, med slet skjulte trusler om straframme op til 12 år, understreger kun at behovet for kontrol, tilsyn og åbenhed, er helt nødvendigt, for ikke at få en stat i staten.