Corona
Læsetid: 2 min.

Mette Frederiksen: Nye coronarestriktioner fra fredag

Lukning af nattelivet fra fredag, onlineundervisning af skolebørn fra onsdag og opfordring til at aflyse julefrokoster
»Det er ikke en nedlukning, snarere en forsinkelsespakke, der skal købe os tid,« sagde Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag aften.

»Det er ikke en nedlukning, snarere en forsinkelsespakke, der skal købe os tid,« sagde Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag aften.

Mads Claus Rasmussen

Indland
9. december 2021

Det var på en dyster baggrund af et rekordstort antal smittede – 6.629 nye tilfælde – at statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag aften holdt pressemøde flankeret af blandt andet erhvervsminister Simon Kollerup (S) og direktør for sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm og lancerede nye restriktioner for at hindre smitteudviklingen.

»Det er ikke en nedlukning, snarere en forsinkelsespakke, der skal købe os tid,« sagde Mette Frederiksen.

På baggrund af anbefalinger fra Epidemikommissionen har regeringen sammen med dele af Folketinget truffet beslutning om følgende restriktioner:

  • Allerede fra fredag skal natklubber, barer og restauranter lukke og stoppe for udskænkningen fra midnat og frem til klokken 05. Desuden bliver der forbud mod forestillinger, receptioner og indendørs koncerter og lignende med mere end 50 stående gæster. Og endelig bliver der indført krav om mundbind for stående gæster på serveringssteder.
  • Detailsalg af alkohol forbydes fra midnat til klokken 05.
  • Fra onsdag skal skolebørnene holdes hjemme og modtage onlineundervisning. Hjemsendelsen varer hen over julen og nytår frem til og med tirsdag den 4. januar. Også skolefritidsordninger holdes lukket. Eneste undtagelse er specialklasser og specialskoler. Her bliver eleverne ikke hjemsendt.
  • Fra søndag den 19. december bliver efterskoler og frie fagskoler lukket, og lukningen skal vare frem til fredag den 7. januar.

I den forbindelse håber Mette Frederiksen, at mange børn bliver vaccineret, inden de vender tilbage til skolen.

  • For at undgå yderligere smitte anbefales det at aflyse planlagte julefrokoster. Både i forhold til nattelivet og arrangører af julefrokoster er der flertal for økonomiske hjælpepakker, der kan kompensere for de tab, som de nye restriktioner vil medføre.

Speciallæge i infektionssygdomme ved Aarhus Universitetshospital Christian Wejse har over for Berlingske afvist, at dagens smittetal i sig selv gør nye restriktioner nødvendige. For ham at se er det afgørende antallet af indlagte og dødsfald, og »der ligger vi væsentligt lavere, end vi lå, da vi havde tilsvarende høje smittetal sidste år«, siger han til Berlingske og tilføjer, at det er en løbende afvejning af sundhedsvæsenets udfordringer i forhold til at belaste befolkningen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Too little, too late.

Inge Lehmann, Bruger 170861, Jette Steensen, Hans Larsen, Lillian Larsen, Christina Petterson, Jane Nielsen, Morten Balling og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

Og børnene betaler igen igen prisen på regeringens manglende evne til bare at kunne tænke et træk frem.
Eneste lyspunkt på pressemødet var igen igen Brostrøm. Dette viser igen hvilken katastrofe det var at ændre epidemiloven tilbage i marts 2020.

// Jesper

Eva Schwanenflügel

Det er så nok ikke regeringen, der har trådt på bremsen mht forholdsregler, men højrefløjen, der er lodret imod alle begrænsninger, der går ud over det hellige erhvervsliv.

Og Søren Brostrøm har ikke ligefrem båret på de vises sten, det var ham, der ikke mente coronavirus overhovedet ville komme til Danmark, og at skituristerne bare skulle hygge sig og tage afsted på ferie.

Det var også Brostrøm og Mølbak, der ivrede for flokimmunitet ved naturlig smitte, indtil det viste sig at være et fuldkomment blålys.

Desuden har vi stadig tilgode at høre Brostrøm anerkende, at den primære smitte foregår via aerosoler, hvorfor det altid står trægt til med anbefaling om brug af masker.

Tegnell og Brostrøm kunne tage hinanden i hånden, når det gælder insisterende teorier.

Inge Lehmann, Erik Nielsen, Jette Steensen, Dennis Tomsen, Lillian Larsen, Frederikke Nielsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Eva Schwanenflügel

Så er det da godt at vi har en masse epidemiloger siddende i folketinget. Der bare ved bedre hva ?

Undskyld mig. Men havde det ikke været for fagkundskaben, så havde en stor del af Danmarks befolkning ikke været i live i dag. At tro, at det er Regeringen eller Oppositionen der guider os kyndigt gennem den her epidemi er.. ja..

Nej, det er sundhedsfagligt personale, hele vejen fra SOSU'ern og Portøren over sygeplejersker, læger og laboranter op til og med sundhedsstyrelsen.

Og endnu engang tak til politikerne for at have bidraget konstruktivt til at smadre vores sundhedssektor over sommeren.

// Jesper

Hans Larsen, Flemming Berger og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Som én skrev: Det er underligt at offentlige støtte til fattige er "andre folks penge", mens offentlige støtte til erhvervslivet er "deres egne penge".

Jeg er imod internationale ISDS-aftaler, og jeg er imod kompensationer til lokalt erhvervsliv for tabt indtjening!

Eva Schwanenflügel

@ Jesper

Jeg er helt enig med dig, når det gælder smadringen af sundhedssektoren, det regeringsindgreb overfor sygeplejerskernes strejke var tudetosset.

Det hører nu med til historien, at sundhedsvæsenet er blevet både udsultet og misledt igennem de seneste mere end 20 år, hvor højrefløjen for det meste har siddet på magten.
Men Socialdemokratiet har ikke været opgaven voksen heller.
Jeg græmmes især over indførelsen af den famøse Sundhedsplatform.

Men Sundhedsstyrelsen som helte?
Nej, det passer simpelthen ikke.

Det var nu engang regeringen, måske især Barbara Berthelsen, som indså, hvordan landet ville komme til at ligge, og overrulede både SST og SSI, både da man lukkede ned første gang, og siden besluttede, at minkavl udgjorde en kæmpe fare for både den danske befolkning, men så sandeligt også for resten af verden.

For det vil jeg altid være taknemmelig, på trods af min ellers ret store antipati imod megen Socialdemokratisk politik.

Jeg er enig i, at danske forskere og det sundhedsfaglige personale har været rygraden i indsatsen mod coronavirus; men undskyld mig, Brostrøm er gynækolog, ikke forsker.

Jeg ved ikke, hvorfor du insisterer på at Brostrøm er en form for sandhedsvidne, når hans vej hidtil har været bestrøet med eklatante fejlslutninger.

Inge Lehmann, Erik Nielsen, Jette Steensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Så får de hårdt prøvede stakler i fest-kvarterene igen lidt velundt nattesøvn
Intet er så slemt at det ikke er godt for noget.

/O

Birte Pedersen, Sonja Rosdahl, Inge Lehmann, Erik Nielsen, Søren Bro, Per Torbensen, Jette Steensen, Hans Larsen, Asiya Andersen, Per Fabricius, Lillian Larsen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@ Eva Schwanenflügel
Undskyld mig, men du falder for spin.
Se det spor som BB har trukket gennem central administrationen. Lognings bekendtgørelsen, loven om indsats mod ungdomskriminalitet, sygeplejeske konflikten, mink sagen….
Det eneste som Brostrøm er skyldig i er at følge sundhedsfagligheden, og det er det der virker. At læse marketing gutters blogs på nettet og bruge det som reference for at lancere slogans som ‘hammer and dance’, ift. at bekæmpe en pandemi er… Well .. nærmest trumpish i groteskhed.

// Jesper

Her er de seneste smittetal fra Sydafrika, nu med en positiv procent på 26,8% og Omicron som dominerende variant. Stort set alle provinser ligger på en tilsvarende positiv procent landet over:

https://twitter.com/nicd_sa

Der går som tommelfingerregel ca. en-to uger fra smitten stiger til antallet af indlæggelser stiger. Det ser desværre også ud til at være tilfældet med Omicron:

https://www.nicd.ac.za/wp-content/uploads/2021/12/NICD-COVID-19-Daily-Se...

Der er meget vi ikke ved med sikkerhed endnu. Det eneste jeg føler mig sikker på er at det er godt jeg ikke er anti-vaxxer i disse dage. De må føle sig pænt fucked, og med rette. Nogen gange bør man lytte til videnskaben og ikke stole på rygterne. Værre er at en stor del af klodens befolkning ikke er vaccineret, selvom de gerne vil. Send dem en kærlig tanke i din aftenbøn, for det ser ikke ud til at der er meget andet at gøre, hvis Omicron viser viser sig at være ikke-mild.

Pas på jer selv og de andre derude.

Inge Lehmann, Frederikke Nielsen, Per Torbensen, Lillian Larsen, Mette Johansson, Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar

@jesper
“Sundhedsfaglighed” i denne debat er ikke lig med videnskab. Og videnskab er aldrig entydig. God videnskab er åben, nysgerrig og på vej.Både Brostrøm og Tegnell er fagligt kompetente ADMINISTRATORER ,som er centralt placeret i et vestligt sundhedsregime, hvor både prestige og penge er på spil. Det betyder at de er skeptiske overfor nye opdagelser og resultater, især hvis disse udfordrer etablerede “sandheder” eller kommer fra forskere udenfor den sædvanlige etablerede eu/amerikanske kollegakreds.

Jesper Frimann Ljungberg

@Jette Steensen
Og du vil så sige hvad med det ?

Er det du prøver at sige, at fordi videnskab er videnskab og at der følger prestige, og god løn med at være direktør for SST, så har man urent mel i posen ?
Tror du at Søren Brostrøm er gået op i løn fra at være overlæge til at være direktør ?

Har du overhovedet fulgt med i kommunikationen ift. til det der er lagt frem i mink kommisionen og hvor hovedparten af kommunikationen handler om magtspil og om at 'se godt ud', i langt langt højere grad end de handler om borgerne vel og ve?

Har du set og læst den BLOG og checket forfatterens sundhedsfaglige baggrund, for den strategi, som Mette fremlagde ?

https://tomaspueyo.medium.com/coronavirus-the-hammer-and-the-dance-be933...

Tja, og krystalhealing og astrologi er klart valide sundhedsfaglige redskaber ik' ?

Jeg har intet imod at politikerne sætter rammerne, målene.. altså Lovgiver.. men vi må lade fagfolkene eksekvere disse love. Ellers så går det galt.

// Jesper

// Jesper

Frederikke Nielsen

En epidemi/pandemi indeholder rigtig mange aspekter, som kun indirekte har med sundhed at gøre - nemlig det at sikre et velfungerende samfund i den periode, hvor epidemien/pandemien er karakteriseret som en samfundskritisk sygdom. Derfor er det en politisk opgave.

Jesper Frimann Ljungberg

@Frederikke Nielsen

"En epidemi/pandemi indeholder rigtig mange aspekter, som kun indirekte har med sundhed at gøre - nemlig det at sikre et velfungerende samfund i den periode, hvor epidemien/pandemien er karakteriseret som en samfundskritisk sygdom. Derfor er det en politisk opgave."

Den lovgivende magt, altså politikerne mente noget andet helt tilbage fra 1979 og frem til den nuværende regering. De ændrede ikke mening da SARS, MERS, Ebola, sygdomme, som potentielt kunne udrydde meget meget store dele af den danske befolkning, truede Danmark.

Man mente ikke det var nødvendigt under de influenza epidemier der har været, som har slået flere mennesker ihjel i Danmark end COVID har.

Der er noget basalt ved demokrati du har misforstået, hvis du tror, at det er en lille gruppe menneskers (en regering) opgave at sidde egenhændigt og detailstyre alt hvad der foregår i samfundet.

Desuden er dit argument, et gummi argument, hvor man kan substituere epidemi/pandemi med alt lige fra Klima over hospitals drift til fødevareproduktion.
Hvad er det næste ?

Det er tragisk hvor stor en del af Danmarks befolkning, der hylder uindskrænket magt til en lille indspist politisk elite.

Hvis man læser den gamle epidemilov, så er stort set den eneste forskel, at man som minister var bundet til at følge fagligheden i epidemibekæmpelsen. Det er ikke anderledes end det f.eks. er i Norge.

Det giver IMHO ikke en minister mindre.. men større opbakning og autoritet, fordi alle ved, at de tiltag han/hun (Heunike i dette tilfælde) kommer med vil være funderet i sundhedsfaglighed.

Modsat nu, hvor folk tvivler, hvor der er mindre opbakning, hvor folk tillægger Mette Frederiksen motiver, som hun helt klart aldrig har haft. Det er ikke længere krystal klart om de tiltag, der kommer fra regeringen bunder i sundhedsfaglige tiltag ... eller... socialdemokratiske politiske meninger.

Den tillid vi i høj grad stadig har i Danmark, skyldes at man fra regeringers side har taget beslutninger, der var bredt funderet i danske værdier og med respekt for faglighed.

Siden Fogh, har regeringers beslutninger i højere grad været taget med udgangspunkt i kortsigtede interesser istedet for samfundsmæssige værdier.

Og jeg mener det er det den nuværende regering har gjort.

// Jesper