Michael Graversen lavede dokumentar om forureningen i Grindsted. Og oplevede at hans barndomsby vendte ham ryggen

Dokumentarist Michael Graversen udgav i 2006 dokumentarfilmen ’Jorden er giftig’ om forureningen i Grindsted, hvor han er vokset op. Nu fortæller han, hvordan både Miljøstyrelsen, lokalpressen og Grindsteds borgmester og borgere dengang tog skarp afstand fra både ham og hans film
Michael Graversen er vokset op i Grindsted, der er hjemsted for en af Danmarks tre største forureningsskandaler.

Michael Graversen er vokset op i Grindsted, der er hjemsted for en af Danmarks tre største forureningsskandaler.

Sigrid Nygaard

Indland
4. december 2021

Da dokumentarist Michael Graversen i 2006 besluttede sig for at granske den massive forurening fra Grindstedværket, havde han egentlig regnet med, at de lokale i hans barndomsby Grindsted ville sætte pris på hans ærinde. At den film, han ville lave, kunne blive det opråb, der ville føre til politisk handling i en af danmarkhistoriens største forureningssager.

Men sådan blev reaktionen ikke, da hans dokumentarfilm Jorden er giftig fik premiere på DR2 og filmfestivalen CPH:DOX. Snarere tværtimod. 

I filmen afdækkede Michael Graversen omfanget af forureningen fra det gamle Grindstedværket, der ifølge eksperter kunne true fremtidens vandressourcer i det midt- og sønderjyske grundvandsdepot. Og han talte med borgere, lokalpolitikere og daværende miljøminister Connie Hedegaard i et forsøg på at få svar på, hvorfor ingen havde gjort noget ved den massive jordforurening.

Grindstedværket dumpede fra 1924 til 1976 store mængder giftigt affald og urenset spildevand i og omkring Grindsted, hvilket potentielt kan have været sundhedsskadeligt for indbyggerne.

Men både filmen og Michael Graversen, som dengang var 26 år, blev mødt af stor modstand fra Grindsted-borgerne, byens mangeårige borgmester og sågar lokalpressen.

»Forureningsfilm skader Grindsteds image,« lød det allerede inden, at filmen havde haft premiere, på forsiden af den lokale gratisavis Midtjysk Ugeblad, der ellers normalt holdt sig til at skrive om nye erhverv og lokale arrangementer.

Michael Graversen husker tydeligt Grindstedværket fra sin barndom i 1980’erne. Mest på grund af lugten. Den lå ofte tungt i luften, når han gik hjem fra skole.

Michael Graversen husker tydeligt Grindstedværket fra sin barndom i 1980’erne. Mest på grund af lugten. Den lå ofte tungt i luften, når han gik hjem fra skole.

Sigrid Nygaard

I artiklen udtalte borgmester Ib Kristensen (V) blandt andet, at »det er jo klart, at enhver dårlig omtale er skidt for området. Især, hvis det ikke er dokumenteret – så er det en katastrofe«.

»Vi skal forholde os til fakta, men det skal en film også,« fortsatte Ib Kristensen, der har været borgmester i først Grindsted og siden Billund Kommune i sammenlagt 20 år. Over for Information erindrer han dog ikke at have set filmen, hvori han selv medvirker.

Når Michael Graversen i perioden var på besøg i Grindsted, oplevede han at blive stoppet på gaden og få spørgsmål som: »Hvad er det, du har gang i?«. Andre skiftede fortov eller ignorerede ham. Heller ikke hans forældre, som stadig boede i den sydvestjyske by, var begejstrede.

Det var hårdt, fortæller Michael Graversen i dag. At en film, som han troede var i offentlighedens interesse, og som ifølge ham kun baserede sig på dokumenterede udsagn, pure blev afvist fra så mange sider. Og at hans troværdighed samtidig blev beklikket.

»Jeg håbede nærmest på, at Grindsted kunne blive en foregangsby i forhold til at få ryddet op efter forurening. Jeg havde virkelig ikke regnet med, at filmen ville blive slået så massivt ned, som den blev. Og at jeg ville blive udsat for så meget kritik,« siger han.

Harsk medicinlugt

Michael Graversen, der siden blandt andet har lavet dokumentarfilm om uledsagede flygtningebørn, er vokset op i området Østbyen. Det er her, hvor både Grindsted-rapporten fra SDU, som Information har skrevet om, og den lokale borger Ketty Hjøllund har fundet et uforklarligt højt antal tilfælde af den alvorlige nervesygdom ALS.

Fundene har ført til, at Region Syddanmark nu vil revurdere en planlagt opfølgende undersøgelse af forureningens sundhedsmæssige konsekvenser, som regionen ellers skrottede sidste år.

Michael Graversen husker tydeligt Grindstedværket fra sin barndom i 1980’erne. Mest på grund af lugten. Den lå ofte tungt i luften, når han gik hjem fra skole.

»Det var sådan en harsk medicinlugt, som noget vitamin, der er blevet for gammelt. Jeg ved ikke, om det var sundhedsskadeligt, men lugten var vild,« fortæller han.

Men der var – så vidt Michael Graversen husker – ingen, der talte om forureningen fra Grindstedværket, der beskæftigede tusindvis af de lokale. Til et årligt skoleløb gik ruten rundt om Engsøen i Grindsted, der indtil 1998 fungerede som renseanlæg for Grindstedværket, og hvor der blandt andet er fundet kviksølv. Michael Graversen husker, at eleverne fik at vide, at man ikke skulle nærme sig søen eller bade i den.

»Men det var bare en vedtaget sandhed. Lidt a la ’her er bageren, og her må man ikke bade’. Det var ikke noget, nogen stillede spørgsmål ved,« siger han.

Ifølge ham var der heller ingen skilte ved Grindsteds kendte forurenede områder, der advarede om forureningen. Det er der først kommet op inden for de seneste år.

Men i midten af 00’erne faldt Michael Graversen i snak med DR’s lokaljournalist Helle Lundberg, som har afdækket forureningen og selv bor i Grindsted. Hun fortalte ham, at han var vokset op på 100.000 tons kemisk affald. Det kom fuldstændig bag ham ham. Og gjorde ham både nervøs og bange for konsekvenserne, men også forarget over, at ingen havde taget ansvar eller gjort noget ved problemet. 

»Så tænkte jeg, at jeg jo kunne gøre opmærksom på det. Jeg var måske lidt naiv.«

I Michael Graversens dokumentarfilm fortæller professor emeritus ved DTU Finn Bro Rasmussen ham, at jorden under hans barndomsby udgøres af »Danmarks største kemiske losseplads«.

Men Graversen besøger også kolonihaveejere, der bor få meter fra både Grindstedværket, og et forurenet område kaldet Banegravsdepotet, hvor værket tidligere har dumpet blandt andet kviksølv, andre tungmetaller og opløsningsmidler. At have tusindvis af ton forurening som nabo bekymrede dog ikke kolonihaveejerne.

»Det er medierne, der gør det mere giftigt, end det er,« som en af dem siger. Han havde selv arbejdet på Grindstedværket engang.

»Det er godt Polle, at du forsvarer Grindstedværket, vi kan så godt lide Grindsted by,« lyder det fra en af de andre i kolonihavehuset.

Michael Graversen kan huske, at hans forældre var nervøse ved hans dokumentarfilm. Ikke så meget for, hvad den ville vise om forureningen under deres hjemby. Men for dens modtagelse.

Og det skulle altså vise sig, at de fik ret.

En masse på spil

For Michael Graversen var det en ubehagelig overraskelse, at hans første dokumentarfilm blev mødt af så meget lokal modstand – fra borgmesteren til gamle naboer.

»Der var sådan en stemning af, at jeg havde forrådt min barndomsby,« fortæller han.

Tidligere klassekammerater ringede og ville vide, hvad han havde gang i. Og for at fortælle, at flere, de kendte, »virkelig synes, at filmen var noget lort«.

Miljøstyrelsen udsendte også en pressemeddelelse i forbindelse med filmen, hvor styrelsen mente, at »filmen tager udgangspunkt i instruktøren Michael Graversens personlige historie, men ignorerer desværre en del faktiske forhold«.

Ifølge Miljøstyrelsen var det ikke korrekt, når Graversen i filmen påstod, at »embedsmænd og politikere skyder ansvaret frem og tilbage« for forureningssagen. Styrelsen understregede blandt andet, at det »entydigt« var det daværende Ribe Amts ansvar at rydde op efter forureningen.

Michael Graversen blev påvirket af den negative modtagelse og af den »udskamning«, han oplevede i kølvandet på filmen. Han husker, at han havde fornemmelsen af, at der hele vejen rundt blev talt dårligt om ham og hans film. 

»Mit ærinde var bare at oplyse, men jeg fik følelsen af, at jeg havde gjort noget forkert,« siger han.

Modtagelsen kastede Michael Graversen »ned i et hul«. I flere år efter afholdt han sig helt fra at beskæftige sig med dokumentarfilm og overvejede at finde på noget helt andet som en direkte konsekvens af oplevelsen med Grindsted-filmen.

»Jeg blev deprimeret, virkelig ked af det og nervøs. I lang tid. Det var virkelig et stort slag. Jeg brugte også mig selv og min opvækst aktivt i filmen, så det føltes som et meget personligt angreb på mig og min troværdighed,« fortæller han.

Det var »helt sikkert« en skærpende omstændighed, at den negative reaktion kom fra hans barndomsby. Fra de mennesker, medier og lokalpolitikere, han var vokset op med. For det betød, at der var mere på spil.

Han afviser, at filmen trods dens titel Jorden er Giftig nogensinde havde til formål at provokere.

»Jeg valgte titlen på grund af børnelegen med samme navn, og så synes jeg, at den er ret rammende, fordi der var 100.000 tons kemisk affald under byen,« siger han.

Hans oplevelse var, at mange følte sig stødte over kritikken af Grindstedværket, hvor nærmest alle, som bor i Grindsted, kender nogen, der har arbejdet. Og som var kendt som en god arbejdsplads med loyale medarbejdere.

Der var også mange, som understregede over for ham, at de var trygge ved at bo i Grindsted, og at der »selvfølgelig« var styr på de problemer, forureningen måtte forårsage.

»Det var, som om det var helt forkert at sætte spørgsmålstegn ved, om myndigheder og politikere havde gjort nok,« siger Michael Graversen.

Frygter, at der ikke sker noget

I dag er Michael Graversen stolt over sin dokumentarfilm fra 2006.

»Jeg havde jo ret i den bekymring, jeg rejste i filmen,« siger han.

Det er hans oplevelse, at der skete et stemningsskifte om forureningen efter, at en DTU-undersøgelse i 2018 viste, at der hvert år siver omkring 100 kilo af det kræftfremkaldende stof vinylklorid fra de forurenede områder i Grindsted og lige ud i Grindsted Å.

Også den seneste tids skriverier om Grindsted, blandt andet i Information, har ifølge Michael Graversen været med til atter at sætte fokus på problemet.

Men han er mindre optimistisk i forhold til, om mediedækningen og den offentlige interesse om forureningssagen vil føre til konkret handling i forhold til at få ryddet op efter den massive jordforurening fra Grindstedværket.

»Det er historien, der fortæller mig, at der ikke kommer til at ske noget. Jeg frygter, at der nu går et par år med undersøgelser, og så dør opmærksomheden lidt hen igen. På et tidspunkt bliver nogen jo nødt til at tage hånd om det her. Forureningen forsvinder jo ikke bare af sig selv,« siger han.

Selv kan Michael Graversen også mærke, at de stadigt flere nyopdagede ALS-tilfælde centreret om hans gamle barndomshjem i Østbyen gør ham nervøs for, om han selv eller hans forældre skulle være i risikogruppen. Men han prøver at skyde tanken væk. Siger til sig selv, at sandsynligheden sikkert ikke er så stor. 

»På den måde kan jeg jo ironisk nok godt genkende noget af den mekanisme, jeg selv oplevede fra Grindsted-borgerne, da jeg udgav min film.«

Giften i Grindsted

Grindstedværket stod fra 1924 til 1976 bag en af danmarkshistoriens værste forureninger med sundhedsskadelige kemikalier. Det har skabt en bekymring blandt de lokale i Grindsted for, om man bliver syg af at bo i den sydvestjyske by. I en ny serie afdækker Information sagen om forureningen i Grindsted.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tak til Michael Graversen for at lave en væsentlig film, og tak til Information for at blive ved med at grave i sagen. Man må håbe, at der kan blive lavet en ordentlig plan for den oprydning, som må komme på et eller andet tidspunkt. Men prisen bliver selvfølgelig svimlende høj.

Holger Nielsen, John Liebach, Birthe Drews, Steen K Petersen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Dennis Tomsen, Torben Skov, Peter Wulff, Per Torbensen, Bjarne Tingkær, Torben Lindegaard, Ruba Altawil, Torben Arendal, John Andersen, Jane Jensen, Solveig Neubert, Dorte Sørensen, Steffen Gliese, Kim Houmøller, Inger Pedersen, Niels-Simon Larsen, Steen Obel, nanna Brendstrup, Annette Chronstedt og Tut Holm anbefalede denne kommentar
Annette Chronstedt

Havde det ikke været god journalistik at lade os kende Miljøstyrelsens belæg for dens kritik af filmen dengang ?

“ Ifølge Miljøstyrelsen var det ikke korrekt, når Graversen i filmen påstod, at »embedsmænd og politikere skyder ansvaret frem og tilbage« for forureningssagen. Styrelsen understregede blandt andet, at det »entydigt« var det daværende Ribe Amts ansvar at rydde op efter forureningen “.

Holger Nielsen, John Liebach, Inge Lehmann, Søren Dahl, Solveig Neubert og nanna Brendstrup anbefalede denne kommentar

Det er naivt at tro at man "bare" laver en film om et seriøst problem og så åbner det folks øjne.
Vi har lige set hvor svært det er/har været for krænkede kvinder at blive taget alvorligt, og selv nu bliver de stadig udsat for nedladende behandling og mistænkeliggørelse.
Andre der har påpeget kontroversielle problemer, som f.eks. malersyndromet og faren ved tobaksrygning blev også mødt af stor modtand fra omgivelserne.

Holger Nielsen, Steen K Petersen, Inge Lehmann, Torben Skov, John Andersen, Dorte Sørensen, Inger Pedersen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Den her sag er helt på højde med Henrik Ibsens, En Folkefjende, som lige er gået på Nørrebro teater.
Vi kender det også fra RavÅge ved Høfte 42.
Man kan synes, at folk er dumme, men det er jo også mærkeligt, at myndighederne svigter. Hvad skal folk lave, når deres arbejdsplads bliver lukket.
Under krigen sendte vi 100.000 mand til Nazityskland som en slags slavearbejdere. Har vi ikke sendt 10.000 mand til Grindsted og Cheminova, Harboøre? Hvor mange lader vi ikke arbejde i tobaksindustrien, og når jeg nu er ved det, hvor mange arbejdspladser producerer ikke død og ødelæggelse?

Jeg har stor medfølelse med Michael Graversen.

Inger Marie Just, Holger Nielsen, John Liebach, Steen K Petersen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Ole Frank, Torben Lindegaard, Torben Arendal, John Andersen, Dorte Sørensen, Kim Houmøller og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Det er jo her, vi møder ægte mangel på kritisk sans: at fordi der er arbejdspladser og penge at tjene, og fordi man kvier sig ved at tro det værste om folk, man selv har tiltroet, da de besad en folkevalgt post, vil man gå langt med benægtelsen.
Men vi må se at blive mindre kuede, hvor det gælder, og simpelthen ikke finde os i, at den slags risici bliver løbet. Det er under alle omstændigheder en god idé at rydde, om det gør folk syge eller ej. Den blotte sandsynlighed tilsiger, at man bør skride ind - som man bør, når det potentielt går ud over nogle mennesker, der risikerer sygdom og død.
Vi mangler jo ikke ressourcerne.

Steen K Petersen, Niels-Simon Larsen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, John Andersen, David Zennaro, Ole Frank og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvorfor genudsender DR ikke filmen - det ville da være en MEGET interessant genudsendelse - i forhold til mange andre.

Birthe Drews, Steen K Petersen, Niels-Simon Larsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Steen Obel, Bjarne Tingkær, Annette Chronstedt, Torben Arendal, John Andersen, Gitte Holmen, Steffen Gliese, Morten Højbjerg Sørensen og Solveig Neubert anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

PS: Det ville også være interessant at få genopfrisket - nedprioriteringen af ansvaret for jordforureningen - Løkke Rasmussen lod jo området overgå til de nye 5 regioner[ uden at tilføre penge til at løse opgaven - han mente dog at opgaven var for stor til den enkelte kommune.

Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Steen Obel, Inger Pedersen, Bjarne Tingkær, Torben Arendal, John Andersen, Gitte Holmen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Michael Graversen var og er ikke ene om at blive svinet til, råbt efter og ja blive kaldt alt mulig, for at råbe op om at der er noget helt galt , med det politiske system , når det gælder forurening som den VI har under Grindsted.
Og Nej vores formål har aldrig været at lukke fabrikken, vores formål er at man lytter og ikke mindst får undersøgt hvorfor antallet af sygdomme som f.eks. ALS-Alzhemheiner/Demes ( i en ung alder) kronisk hovedpine/kronisk betændelse ( som gør operationer umulig da det kan ende med at man må amputer et ben efter en hofte operation eller en anden del af vores knogler)
Derudover ønsker vi at man rydder op og det gælder ikke kun i Grindsted men osse på Harboøre tange , Og ja i Grindsted kan man jo starte med at grave den gamle losseplads op, køre skidtet væk som man her gjort i Kærgaard plantage , derefter kan man fjerne banegraven, og så forsøge at stoppe giften i at sive ud i Grindsted/Varde/Holme Å systemet ,
Og ja jeg var med omkring filmen i 06 som bl.a fik 3F/Dansk Metal til at få lavet en overfladisk undersøgelse af OS der var ansat på Værket og ja arbejde med bl.a Organisk Kviksølv som ingen reel ved hvor mange tons der er forsvundet ud i jorden-åen og ind i folks kroppe. Og efter denne her film og undersøgelse har jeg måtte leve med lukkede telefon nr. med lukket adr. så jeg ikke kan findes på diverse oplysnings sider, Men ja det lever jeg godt med, da det betyder at folk ikke kan ringe på alle mulig tidspunkter.
Og ja så er jeg en af dem der lever med kronisk hovedpine og betændelse i kroppen , som gør at jeg lever et liv på krykker efter en hofte operation i 17 som gik gal fra start og som har gjort at jeg blev akut indlagt på ortopæd. kir. afd. på SVS-Esbjerg 5 gange på 4 mdr. indtil man fik slået betændelsen ned til et område jeg kan leve med . Så ja jeg kender til alt det som Michael Graversen fortæller og ja gør alt for at man vil lytte, selv om det er svært at få lov til at komme til orde særlig i lokalpressen som er købt af politikere der ikke ønsker sandhedden frem

Stephen Paulli Andersen, John Liebach, Steffen Gliese, Egon Stich, Torben Arendal, Estermarie Mandelquist, Steen K Petersen, Inge Lehmann, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Palle Jensen, Torben Skov, Peter Wulff, Ole Frank og Annette Chronstedt anbefalede denne kommentar

Jeg kørte i bus til Grindsted Gymnasium i de år og mange dage var byen indhyllet i en gul tåge. Der sad vi så i 3 år og indåndede noget der smagte af sennepsgas. Ingen sagde noget sådan gjorde man bare.

Steffen Gliese, Torben Arendal, Estermarie Mandelquist, Niels-Simon Larsen, Inge Lehmann, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg mener man indledningsvist skal fokusere på helbredet hos de tidligere ansatte ved Grindsted. De har været udsat for langt de højeste koncentrationer af stoffer. Der er taget højde for disse i den udførte fase 1 sundhedsundersøgelse i Grindsted, ifølge rapporten.

Men samtidigt har jeg fået at vide, at det ikke er muligt særskilt at trække disse data og afrapportere deres helbredt særskilt - af hensyn til samme gruppe (!!), da disse data er person-henførbare og dermed ekstra følsomme. Samtidigt kan man her og der, inkl. denne tråd, se frustrerede indlæg, netop fra tidl. ansatte ved Grindstedværket, fordi der ikke har været tilstrækkeligt fokus på deres helbredsproblemer.

Spørgsmålet er, hvem den hidtidige ,meget diskrete behandling af de tidl. ansattes sundhedsdata primært gavner(?). Hvis samme gruppe højlydt erklærede, at de da vældigt gerne ville have udført sådanne udtræk og en offentlig vurdering af deres helbred, indledningsvist på linje med fase 1-undersøgelsen, kunne det være, man blev meget klogere i denne sag. Og så derefter kunne beslutte om man skulle se nærmere på den sandsynligvis svagere påvirkning fra jord- og vandforureningen.

Jeg mener man indledningsvist skal fokusere på helbredet hos de tidligere ansatte ved Grindsted. De har været udsat for langt de højeste koncentrationer af stoffer. Der er taget højde for disse i den udførte fase 1 sundhedsundersøgelse i Grindsted, ifølge rapporten.

Men samtidigt har jeg fået at vide, at det ikke er muligt særskilt at trække disse data og afrapportere deres helbredt særskilt - af hensyn til samme gruppe (!!), da disse data er person-henførbare og dermed ekstra følsomme. Samtidigt kan man her og der, inkl. denne tråd, se frustrerede indlæg, netop fra tidl. ansatte ved Grindstedværket, fordi der ikke har været tilstrækkeligt fokus på deres helbredsproblemer.

Spørgsmålet er, hvem den hidtidige ,meget diskrete behandling af de tidl. ansattes sundhedsdata primært gavner(?). Hvis samme gruppe højlydt erklærede, at de da vældigt gerne ville have udført sådanne udtræk og en offentlig vurdering af deres helbred, indledningsvist på linje med fase 1-undersøgelsen, kunne det være, man blev meget klogere i denne sag. Og så derefter kunne beslutte om man skulle se nærmere på den sandsynligvis svagere påvirkning fra jord- og vandforureningen.

beklager 2 x samme indlæg