Analyse
Læsetid: 7 min.

Den nye finanslov er et stilfærdigt kunststykke af finansministeren

Ved ikke at optræde som en klassisk budgetbisse, men snarere som en snarrådig budgetnisse, der hvert år leverer en godmodig finanslov lige op til jul, har Nicolai Wammen forhandlet finansloven hjem og skabt midlertidig stabilitet omkring s-regeringen
Finansminister Nicolai Wammen (S) har med den nye finanslov demonstreret, at regeringen stadig har godt styr på sit parlamentariske grundlag, og Pia Olsen Dyhr blev belønnet for sin store loyalitet med at komme igennem med hovedkravet om at sænke klasseloftet i landets folkeskoler.

Finansminister Nicolai Wammen (S) har med den nye finanslov demonstreret, at regeringen stadig har godt styr på sit parlamentariske grundlag, og Pia Olsen Dyhr blev belønnet for sin store loyalitet med at komme igennem med hovedkravet om at sænke klasseloftet i landets folkeskoler.

Mads Claus Rasmussen

Indland
7. december 2021

Forståelsespapiret har endnu en gang bevist sin slidstyrke. I en tid, hvor der atter er opstået politisk uro på Christiansborg, har finansminister Nicolai Wammen (S) med den nye finanslov formået at demonstrere en bemærkelsesværdig realpolitisk stabilitet. S-regeringen har stadig godt styr på sit parlamentariske grundlag, og alle støttepartierne har igen kunnet indkassere symbolske småsejre, som de hver især er tilfredse med.

Det store drama udeblev, og de trusler om valg og mistillid, som både Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen og De Radikales leder Sofie Carsten Nielsen tidligere er fremkommet med, er effektivt blevet afmonteret. For tredje gang i træk har Nicolai Wammen på sendrægtig vis landet en forglemmelig finanslov, som skaber tiltrængt ro på de indre linjer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Mette Frederiksen: De fleste af jer kommer ikke til at mærke en forskel, status quo bevares, omfordelingen forbliver rekord lav, formuerne bevares der hvor de er havnet gennem neoliberalismens ulighedsskabelse, fattigdommen fjernes ikke. SF: Hurra for Mette. En samlet opposition: Mink, Mink, Mink.

Carsten Nørgaard, Morten Larsen, Lucas Haahr, Rolf Andersen, Ebbe Overbye, Kurt Nielsen, Hanne Utoft, Torben Skov, Hans Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Morten Lund

Man tar ikke hånd om demografiudviklingen med 125 mill. til de ældre og svage, der presses i sundhedsvæsnet, hjemmeplejen og ældreforsorgen som adskillige ulykkelige eksempler viser aktuelt.

ROFL!
"børnenes finanslov", "Med denne her finanslov så styrker vi fællesskabet, og vi udvider vefærden" ...

Søren Kristensen

Hvor er det godt vi har fået en ordentlig regering - og vist har de kludret i noget, men alt i alt en klar forbedring af kursen i forhold til for bare nogle få år siden. Vi skal jo ikke glemme at politik er det muliges kunst og hvem ved, måske er det her bare begyndelsen.

Viggo Okholm, Holger Nielsen, Kim Rune Sloth Jensen, Lasse Nielsen og Helle Walther anbefalede denne kommentar

Vi skal ej heller glemme, hvordan man i tidligere regeringer, så små gule sedler hos DF og en masse aviskommentarer om sammen brud og modsat og forfra igen, hos Wammen går det stille og roligt med god stemning. Alle får altid noget, selv KD ,som er med.
Det er en stram finanslov, men med rettidig omhu, det siger økonomisk Vismand Michael Svarre, det er godt håndværkerfradraget er droppet, da der er overophedning i byggebranchen. Håndværkerne kan ikke følge med. Og det med arbejdskraft som mangler, det arbejdes der på højtryk nu for at løse.
Man skal jo ikke glemmer heller at regeringen i snart to år, har måttet slås med covid 19 løbende og alligevel har de landet det ene brede forlig efter det andet af deres valgløfter. Godt gået.

Holger Nielsen, Kim Rune Sloth Jensen og Lasse Nielsen anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Ja, borgmestermodellen (brede flertal for budget sikrer ro og resultater for de svageste) er forhåbentligt kommet for at blive. De der lever af Christiansborgfnidder, konflikt og polarisering er nok mindre tilfredse.

Erik Tvedt, Holger Nielsen, Kim Rune Sloth Jensen og Tommy Christensen anbefalede denne kommentar
Ole K. Ersgaard

Gratis tandpleje til de 18-21 årige?

Er det ikke noget af et skud i foden fra regeringens side og dens støttepartiers side?

For skulle afsættet ikke have været taget hos de udsatte, de mindrebemidlede ældre, folke-/førtidspensionister o.s.v.
De 18-21 har jo alle nyt godt af den offentlige skoletandpleje.

Mon den "objektive kritiske danske journaliststand" husker at sætte fokus på bl.a. dette punkt i den kommende tid?

Estermarie Mandelquist, Gitte Loeyche, Kenneth Krabat, Holger Nielsen, Henrik Günther og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Ole K. Ersgaard

- er den reelle årsag ganske enkelt ikke den, at de 18-21 årige udgør et interessant vælgerpotentiale - det gør hovedparten af "de andre jo næppe"?

Ole K. Ersgaard

Man kan sige meget om "Løkke", men er det ikke blot hans motto - "går den, så går den" - som regeringen og dens støttepartier har genanvendt på området "gratis tandpleje til de 18-21 årige"?

jens christian jacobsen

I den bejaende og storsmilende hob af folketingsmedlemmer i forlig der altid troner frem i bedste sendetid, undrer jeg mig over, hvordan Kristdemokraternes fra. Arendt der mig bekendt ikke blev valgt til FT altid får møvet sig frem lige bag forlugsministeren. Hvor er Jens Rohde? Ikke tilstrækkelig fotogen?

Jeg forstår både og, at dem mellem 18 og 21 med gratis tandpleje. Det kan godt være, at der er mange vælgere i den aldersgruppe, men hvad så med dem, der er på offentlige ydelser? Er der nogen, der tror at der ikke er vælgere i pensionister, eller kontanthjælpsmodtagere? Mon ikke der er nogle personer, der er oppe i alderen, men måske ikke har penge til tandlæge, for nogle af dem også har høje medicinudgifter? Eller er der nogle, der mener at de ældre ikke kan få ondt i tænderne, selv om de nok er slidt ned. Hvad med dem på kontanthjælp, skal de heller ikke have hjælp til tandlæge, eller skal de gå for lud og kold vand? Det største problem er dog, de massive nedskæringer, som blå blot kørte som det passede dem. Det er derfor også svært at vælge, hvor hjælpen måske er størst. Men det er dejligt, at håndværkerfradraget er fjernet, for det var/er jo skjulte skattelettelser til de velhavende. Vi der bor i lejlighed har ingen mulighed for at bruge det fradrag, men vi får skatteregningen, for penge skal jo komme et sted fra.

Tandlægestøtte til de unge, som har unge tænder... og derfor ikke er nær så behandlingskrævende som gamle tænder (må man formode, men der er måske mere sukker på spil blandt unge?), forekommer at være en billig leflen for alle. Wienerbrødspolitik kunne man næsten kalde det... Og så når de er blevet lidt ældre sammen med den gratis tandpleje, kan vi overveje om vi har råd til at inkludere den næste aldersgruppe, som forhåbentlig vil være lige så billig, fordi der nu er vedligeholdt...

Nå, underforstået, regeringen vil ikke betale for folks dårlige tænder, slut på fortællingen om de gode, fremsynede politikere. Der har sparet sundhedsydelser væk til alle fattige og gjort det endnu dyrere at være i den arbejdende alder (listen er endeløs).

Fis i en hornlygte, løgn og latin, spin og fordrejning af fakta. Snake charmers kaldte man dem i nybyggertiden i USA. Men egentlig er det vel bare politik (vi får lort til at lyde indbydende).

William Mannicke

Prøv nu lige at vende skråen en omgang.

Det er svært at forlige De Radikale Liberale med Enhedslisten.
Selvfølgelig kunne finansloven være bedre.

Men forestil jer lige en finanslov, hvor der var taget hensyn til NB og LA.

Den ville være et mareridt!