Corona
Læsetid: 7 min.

Omikron er i hastig vækst i Danmark. »Alle alarmklokker bør ringe,« siger professor

Der er nu bekræftet 1.280 tilfælde af omikronsmitte i Danmark. Spredningen går alt for stærkt, og vi kan ikke vente med yderligere smittedæmpende tiltag, vurderer professor Mads Albertsen. Lektor Viggo Andreasen håber, at de nuværende restriktioner er nok til at håndtere situationen
Antallet af danskere, der bekræftes smittet med den nye omikronvariant, stiger i et alarmerende tempo. Det samlede antal bekræftede omikronsmittede i Danmark nåede fredag op på 1.280.

Antallet af danskere, der bekræftes smittet med den nye omikronvariant, stiger i et alarmerende tempo. Det samlede antal bekræftede omikronsmittede i Danmark nåede fredag op på 1.280.

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Indland
11. december 2021

Omikronsmitten i det danske samfund foregår i et tempo, der er alarmerende højt. Sådan lyder advarslen fra professor på Aalborg Universitet Mads Albertsen, efter at det samlede antal bekræftede omikronsmittede i Danmark fredag nåede op på 1.280. Blot i det seneste døgn er der fundet 484 nye tilfælde.

»Det går alt for stærkt. I løbet af næste uge er den jo næsten dominerende, i hvert fald hvis der ikke gøres noget for at sætte smittedæmpende tiltag i værk,« siger Mads Albertsen.

»Vi har alle sammen tænkt, at den er mere smitsom, men at se det ske direkte i den danske befolkning er lidt vildt.«

Mads Albertsen er professor MSO ved Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet og medlem af myndighedernes risikovurderingsgruppe vedrørende SARS-CoV-2-varianter. I de seneste dage har Mads Albertsen med stigende bekymring set på pandemiens udvikling og fremvæksten af omikronvarianten.

»Det ser ud til, at omikron kommer til at definere pandemien det næste stykke tid, og det kommer til at gå meget hurtigere, end vi havde forestillet os. Vi har set det i Sydafrika, og nu begynder vi at se nøjagtig det samme i Danmark – at vi har en fordobling af omikroncases i løbet af to dage.«

Vanvittigt højt tempo

Viggo Andreasen, som er lektor og epidemiolog ved Roskilde Universitet, er enig med Mads Albertsen i, at omikron spredes i et »vanvittigt højt tempo«.

»Epidemien fordobles på cirka to dage. Det svarer til, at der i løbet af en uge er ti gange så mange tilfælde. Det billede har været der nogle dage, og dagens tal bekræfter det. Hvis udviklingen fortsætter på denne måde, så betyder det, at juleaften skal vi gange det med 100. Det er 48.000 tilfælde. Det er sindssygt mange tilfælde,« forklarer Viggo Andreasen.

 

Han tror dog ikke, det går helt så galt, blandt andet fordi de nye restriktioner, som først er ved at blive sat i værk, må forventes at få en effekt.

Men vi kan stadig stå med rigtigt mange smittede om ganske kort tid, vurderer Viggo Andreasen.

»Og med den viden, vi har nu, så er vi nødt til at gå ud fra, at én procent af dem, der bliver smittet, de ender på sygehuset.«

Derfor støtter Viggo Andreasen de indgreb, hvor der bliver lukket ned for nattelivet, og hvor skolebørnene bliver sendt hjem. Hans forhåbning er, at det vil være nok til at lægge en dæmper på spredningen af omikron.

»Den her nedlukning er strengt nødvendig. Jeg tror ikke på, at de nedlukninger vil forhindre omikron i at fortsætte med at vokse, men hvis omikron kan gå fra at vokse med en tidobling om ugen til at vokse med en tredobling om ugen, så har vi ikke 48.000 tilfælde juleaften, men 4.500 tilfælde. Så begynder det at se overskueligt ud,« siger Viggo Andreasen.

»Det er et forsøg på ikke at forhindre katastrofen fuldstændig, men at trække pinen ud.«

Meget kraftig stigning

Statens Serum Institut, SSI, offentliggjorde fredag eftermiddag de seneste smittetal. I samme forbindelse udtalte SSI’s direktør, Henrik Ullum:

»Antallet af omikrontilfælde er steget kraftigt siden i går, så det går desværre meget hurtigt med smittespredningen lige nu.«

SSI’s tal viser, at det særligt er i aldersgruppen 20 til 29 år, at omikronvarianten spreder sig. Tallene viser også, at det er i Region Hovedstaden og Region Midtjylland, der er fundet flest smittetilfælde.

Efter offentliggørelsen fredag eftermiddag af de seneste smittetal mener Mads Albertsen, at »alle alarmklokker bør ringe«.

– Du lyder bekymret?

»Det er jeg også. Jeg er ikke blevet mindre bekymret, siden vi havde de første teoriske vurderinger af omikron, nærmere tværtimod,« siger Mads Albertsen.

Fordoblet i Danmark på to døgn

Inden for de to døgn fra onsdag til fredag er der sket mere end en fordobling af smittetallet i Danmark. Fredag kom der også tal fra Skotland, der viser en tilsvarende voldsom stigning i spredningen af den nye variant. De skotske sundhedsmyndigheder forventer, at omikron vil udgøre 90 procent af alle smittetilfælde allerede om cirka syv dage.

De skotske tal afspejler den foreløbige udvikling i Danmark, og det er stærkt bekymrende, mener professor Mads Albertsen:

»Hvis den her fordobling fortsætter, så kommer det til at gå meget stærkt. Hvis det virkelig er rigtigt, hvad vi ser lige nu, så har vi frygtelig mange tilfælde om en uge,« siger Mads Albertsen.

Han forventer, at myndighederne allerede nu er i fuld gang med at planlægge indgreb, der skal dæmme yderligere op for smittespredningen i det danske samfund.

»Hvis vi skal gøre noget ved det, så er det nu. Hvis det skal betyde noget, så skal man gå tidligt til værks. Det er lige nu, vi har mulighed for at reagere.«

Mads Albertsen mener, at det er nødvendigt at gribe ind med det samme med forskellige indgreb for at dæmme op for smittespredningen.

»Det har kæmpe konsekvenser, når man lukker ned, men det kan virkelig betale sig at sætte ind tidligt. Vi er nødt til at købe os tid nu til at finde ud af, hvad vi skal gøre. Hvad er den bedste strategi? Kan vi booste os ud af det her med det tredje stik og vaccinere de fem til 11-årige? Fint, så er vi måske godt på vej, men så er vi nødt til at gøre noget for at nå derhen, inden vi får for mange cases,« siger han.

»Det er med at få det gjort hurtigst muligt. Vi skal have boostet alle i Danmark. Der er evidens for, at det beskytter rigtig meget. Effektiviteten med to stik mod alvorlig sygdom falder efter seks måneder, men vi kan booste den op igen med det tredje stik. Det skal vi have rullet ud lynhurtigt.«

Vi ved ikke, hvor farlig den er

Vi ved stadig alt for lidt om, hvor alvorlig den nye variant er.

»Den basale antagelse er, at den er lige så alvorlig som alle andre varianter, vi har set,« siger Mads Albertsen.

Men med det sygdomsforløb, de andre varianter har ført til, ved vi tidligst om nogle uger eller en lille måned, hvor alvorlig sygdommen er for den enkelte patient.

»Det er først i de her dage, at vi begynder at få nok tilfælde, og det er først om to uger, at nogle af de folk bliver slemt nok syge til, at de bliver indlagt. Jeg vil forvente, at der går et par uger endnu, måske tre-fire uger, før vi får nok tilfælde til, at vi kan se noget i forhold til alvorligheden.«

Mads Albertsen forklarer, at håbet er, at vaccinerne stadig beskytter mod alvorlig sygdom. Der er efterhånden gode beviser fra Sydafrika, fra Danmark og fra forskellige neutraliseringsstudier, der viser, at vaccinen har lavere beskyttelse mod smittespredning. Men det er vigtigt at forstå, at vaccinens formål primært var at beskytte mod alvorlig sygdom, forklarer professor Mads Albertsen.

»Vi kan se nu, at beskyttelsen mod smitte er næsten væk efter to stik. Men da vi ikke har set en vækst i indlæggelser i Sydafrika, så kan det godt tyde på, at beskyttelsen mod sygdom er der, hvis man er vaccineret eller immuniseret på grund af tidligere smitte. Det er det eneste lyspunkt, jeg kan se lige nu.«

Også Viggo Andreasen fremhæver vaccinerne som lyspunktet. Den næste måned er afgørende, forklarer han.

»Det er den vaccineudrulning, der gør, at de fleste af os vil have en relativt frisk vaccination om en måned. Det vil gøre os bedre til at stå imod den bølge, der kommer,« siger lektoren.

»Vaccineudrulningen er et kapløb, hvor vi har prøvet at smide nogle snubletråde ud med de restriktioner, vi har lavet. Hvis vi får taget de to komponenter ud, der handler om skolebørnene og ungdomslivet med festerne, så vil det i sig selv reducere tempoet til omkring en tredobling per uge. Det ser ud, som om det lige præcis er nok.«

Vigtigt, at Danmark deler viden

Mads Albertsen påpeger, at der kan være flere medvirkende forklaringer på, at tallene for omikronvarianten er steget voldsomt hurtigt i det danske samfund. Der har været supersprederevents, og den øgede smitteopsporing har været med til at finde flere tilfælde af netop omikronvarianten. Men tallene må ikke blive ved med at stige med en fordobling hvert andet døgn de næste dage, forklarer Mads Albertsen.

»Det må vi se de næste par dage. Når vi har tallene for søndag, så har vi en rigtig god fornemmelse for, hvordan det kommer til at se ud.«

Professoren opfordrer samtidig til, at de danske sundhedsmyndigheder skruer op for vidensdelingen med de øvrige lande. Danmark er langt fremme i forhold til gensekventering og overvågning af virusudviklingen. Og det forpligter:

»Vi har et ansvar for at bruge vores early warning-system til at hjælpe resten af verden med at forstå, hvad der sker. Det er synd, hvis vi om en uge eller to kan se, hvor galt det måske er gået, hvis vi ikke virkelig har kæmpet for at få den information ud nu. Så har de andre lande i det mindste en chance for at reagere,« siger Mads Albertsen.

Han glæder sig derfor over, at SSI fredag begyndte at udsende den daglige omikronrapport på både dansk og engelsk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Aleksander Simonsen

Omicron=Moronic

Panik og mikrofonholderi. Ikke tak for det Information, som jeg ellers traditionelt anser for at være en af vores mere begavede dagblade - og som jeg endda spenderer et betragteligt beløb hver måned på. Ingen spørgsmål her, kun medløberpanik. Hvad med spørgsmålet: “og hvad så?” Én eneste sætning i artiklen underminerer hele artiklens panikpræmis, nemlig den, hvor det konstateres, at der ikke er sket en vækst i indlæggelser i Sydafrika pga den nye virus. Der forsøges så med et noget svagt argument om, at det viser, at det er godt at være vaccineret eller immun efter sygdom. I følge Our World in Data er 25,6% af befolkningen færdigvaccinerede (hvad færdigvaccineret så end betyder…) i Sydafrika. Argumentet giver ingen mening. Artiklen giver ingen mening. Medmindre meningen vitterligt er at skabe panik og rædsel baseret på gisninger og nul kritisk journalistik.

Jørgen Munksgaard, Arne Albatros Olsen, Michael Waterstradt, Lasse Reinholt, Jesper Olesen, Jonas Jørgensen, Leif Svendsen, Jens Jensen, Holger Nielsen, Jan Troelsen, jesper christensen, Dylan Storm, Steffen Rahdoust Boeskov, Hanne Utoft og Gunilla Kurdahl anbefalede denne kommentar

Får ganske få dage siden sendte P1 Morgen en orientering om Omikron, som tog udgangspunkt i at man endnu ikke rigtigt ved noget om den - og under debatten drøftedes det paradoksale i at vi med lukninger og isolation af Sydafrika straffer landet for at spille med åbne kort, fremlægge fund, data, analyser og estimater, ligesom vi straffede Kina for landets lukkethed omkring Covid-19 situationen ved pandemiens start. Sydafrikanerne må føle sig underligt behandlet, forlød det. Og derpå snakkede man videre om at man intet ved om Omikron-varianten, bortset fra at den ser meget smitsom ud, og at der derfor er grund til at være alarmeret og stærkt bekymret. Ingen så sig tilbage og spurgte hvad de fund, data og estimater, som sydafrikanerne har bibragt, var - eller hvad disse indikerede om variantens sygdomsproduktivitet/grad af farlighed, således at disse kunne inddrages i samtalen. Det forekom nærmest uinteressant for deltagerne.

Arne Albatros Olsen, Michael Waterstradt, Liselotte Paulsen, Jesper Olesen, Holger Nielsen, Jan Troelsen og Jon Detlefsen anbefalede denne kommentar

Naturligvis skal et land, der har avlet en ny virusmutation, isoleres. Det er elementær epidemiforebyggelse. Hvorfor skulle det være en straf?

Information kan man stadig dele mellem landene

/O

uffe hellum, Jens Christensen, Inge Lehmann, Per Torbensen, Danny Hedegaard og Asiya Andersen anbefalede denne kommentar

Olivier Goulin, spørg deltagerne i hin program; jeg vil tro at der var tale om en vilkårlig offer-diskurs . Det væsentlige var for mig at se at man slet ikke kastede interessen på hvad de tidlige fund, data og estimater indeholdt. Man interesserede sig ikke for den mulige substans, men for risikomomenterne.

Anne-Marie Esmann

Hold nu op. Vi er i en pandemi. Det vil da være en lykkelig situation, hvis den nye mutation blot er smitsom i høj grad men mindre sygdomsfremkaldende i forhold til alvorlig sygdom.

Jeg gider ikke deltage mere. Diskussionen her bliver mere absurd.

Jørgen Munksgaard, Jens Ole Mortensen, Jens Christensen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Anne-Marie Esmann, mener du ikke at det er vigtigt at vi under en pandemi håndterer brede og kritisk belysende debatter - hvor der også er plads til krads, og til tider fejlagtig/overdrevet, kritik af betroede beslutningstageres og toneangivende formidleres ageren? Vi har jo løbende set det samme ske iht. ikke-vaccinerede, kritikere af nedlukning/mundbind o.a., som bestemt har fået skinger kritik, defamering og udskamningskampagner sendt efter sig.

Michael Waterstradt, Lasse Reinholt og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar

Ja vi kan jo bare lade det køre og se hvor mange der bliver syge eller dør?
Men under alle omstændigheder kan jeg som menneske ikke se værdien i det her .Men at det er gået så stærkt kan da ryste mig, men de unge tøver og ca en fjerdedel af os er stadig ikke vaccineret .
Det må være et uhyggeligt dilemma for myndigheder, fagfolk og politikere og så med os på bagsmækken!

Ja vi kan jo bare lade det køre og se hvor mange der bliver syge eller dør?
Men under alle omstændigheder kan jeg som menneske ikke se værdien i det her .Men at det er gået så stærkt kan da ryste mig, men de unge tøver og ca en fjerdedel af os er stadig ikke vaccineret .
Det må være et uhyggeligt dilemma for myndigheder, fagfolk og politikere og så med os på bagsmækken!

Viggo Okholm, det er ikke et enten/eller - og der foreligger endnu ikke solide data som fastslår Omikrons sygdomspotentiale, så det forekommer fornuftigt at fastholde forsigtighedsprincippet og de udlagte restriktioner, til der er høstet bredere og dybere viden om situationen. Omvendt synes der heller ikke grundlag for at slå alarm og skræmme befolkningen, herunder hamre løs på ikke-vaccinerede (som naturligvis kan opfordres til at iagttage de almene adfærdsråd og fortsat overveje vaccine).

At "omicron er mild" er der stadig ikke nogen som ved med sikkerhed. Tværtimod kan man se på tallene i stedet for at lade sig styre af optimistisk bias, i stedet for at forholde sig til virkeligheden.

I Sydafrika stiger indlæggelserne nu, ca. to-tre uger efter at omicron smitten startede. Det var det man startede med ikke at "kunne se", men nu er der ikke længere nogen tvivl:

https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSel...

Hvis man graver lidt dybere i tallene her:

https://www.nicd.ac.za/wp-content/uploads/2021/12/

(filerne med Daily Sentinels)

... så ser man ovenikøbet at antallet af ICU pladser stiger i samme takt som indlæggelserne, og det samme gælder antallet af patienter som får ilt. Fordoblingstid ca. en uge, men de omicron smittede begyndte først at dukke op for en uge siden, og er stadig tidligt i forløbet.

Der er anekdotiske beviser i massevis. Jeg har f.eks. ikke haft omicron (endnu), men hvis man kigger på data, herunder en fordoblingstid på ca. 2 dage, og at omicron nu udgør ca. 10% af smitten i Danmark, så har jeg et spørgsmål:

Hvornår er der nogen som indser situationens rette alvor?

erik pedersen, Anne-Marie Esmann, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Steen K Petersen, Frederik Løgstrup Magnusson, Inger Pedersen, Anne-Marie Krogsbøll, Magnus Fischer, Finn Jakobsen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Morten Balling, med forlov: Du har tilsyneladende indset situationens rette alvor - så kan du ikke anbefale hvad der skal/bør gøres?

Hanne Utoft:
Såmænd ikke så uenig, men at dilemmaet omkring ge nævnte, tror jeg så trods alt jeg har ret i

@Hanne Utoft

Jo Hanne, det kan jeg godt. Det er meget enkelt. Når smitten stiger kan man enten få folk til at opføre sig mere ansvarligt. Jeg har lige set en kiosk hvor (alle) fem kunder ikke havde maske på og stod ovenpå hinanden, så det er ikke nogen sikker option. Så kan man begrænse antallet af kontakter. Det gør man ved at lukke ned, og med omicron skal man begrænse antallet af kontakter så tallet bliver tre gange lavere. Hvad man vil gøre? Pas, men der er frit valg, blot man nedbringer antallet af kontakter. I en fart.

erik pedersen, Anne-Marie Esmann, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Anne-Marie Krogsbøll, Finn Jakobsen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Morten Balling, hvad anbefaler du at man konkret gør for at nedbringe kontakttallet x 3? Jeg er helt med på at det endnu ikke vides hvilke yderligere restriktioner end de allerede udmeldte, myndigheder og politikere måtte beslutte. Og jeg er helt med på at der intet reelt behov er for at holde et såkaldt højt aktivitetsniveau i vort yndige land.

Når forskere begynder at bruge ord som alarmerende og helt vildt, kan man være sikker på, at man kan begynde på at få nervøse trækninger og at situationen er meget alvorligt.

Det der bliver efterspurgt, er smittedæmpende tiltag og om dem vi har er nok.

Lige nu håber alle, eksperter og myndigheder, at de få tiltag, der er lavet er nok.

Jeg er som Morten Balling pessimist.

Alle tiltag ser ud som om, de kommer for sent. Folketinget, ikke de fleste eksperter, har været for optimistiske på baggrund af vaccinerne og samtidig gider politikerne ikke være bussemænd. Derudover er der nogen politikere, blå blok, der vil score billige politiske point ved at være Rasmus modsat.

Lige nu viser smitten af omikron, også af dem med 3 stik, at vaccination ikke virker mod smitte mere. Det gjorde 2 stik og 3 stik i de første uger efter vaccination mod de forrige varianter, hvorved de beskyttede sårbare, hvor vaccination ikke virker eller er muligt.

Det vi kan håbe på er, at vaccination og boosteren, beskytter mod alvorlig sygdom.
Men som der bliver nævnt, det er et kapløb med tiden, hvis bare 1% af de smittede kræver indlæggelse er vi på skidderen.

Gør jer selv en tjeneste og skær ned på kontakter, til det absolut nødvendige, og undersøg hvordan man beskytter sig bedst mod luftbåren smitte.

erik pedersen, Anne-Marie Esmann, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Steen K Petersen, Anne-Marie Krogsbøll, Inger Pedersen, Magnus Fischer, Finn Jakobsen og Morten Balling anbefalede denne kommentar

Morten Balling jeg har også været skuffet over folks manglende mundbindsbrug og det endda hos lægen og på sygehus.

De svar jeg fik var jeg er vaccineret, jeg holder afstand og jeg er også sårbar. Folk har entydigt ikke forstået forskellen på dråbesmitte og luftbåren smitte eller der er flere, der er ligeglade med alle andre end sig selv.

Når tiltagene ikke bliver overholdt ved så smitbar variant, som omikron, svarer det til at varianten ikke hindres i sin spredning.

Tallene viser igen, at ved omikron, er det de unge, der virker som smittespredere, altså dem der festede illegalt sidste gang og stod i tæt kø torsdag aften/nat i København.

Ved så udbredt ignorance bliver resultatet enten en hurtig effektiv og dyr! nedlukning eller et sammenbrudt sygehusvæsen.

Jeg har taget konsekvensen og er effektivt gået i isolation igen. Jeg har medlidenhed med de sårbare, der ikke har muligheden.

erik pedersen, Anne-Marie Esmann, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

@Hanne Utoft

Den daglige smitte er et produkt af antallet af kontakter mellem en smittet og en der kan smittes, ganget med sandsynligheden for smitte pr. kontakt.

Den sidste faktor er masker, håndsprit, afstand mm. Den er vi tydeligvis ikke i stand til at forstå nødvendigheden af i den nuværende situation, og hvis rygterne holder, så er det heller ikke nok. Omicron siges at kunne smitte i 90% af de tilfælde, hvor man er i kontakt (3+ meter) med en smittet i over fem minutter.

Ergo er der kun den anden faktor at skrue på. Dvs. at enhver dansker formentlig skal nedsætte deres antal af daglige kontakter til en tredjedel. De får du heller ikke danskerne til frivilligt, men så er der tvang.

Det sidste alternativ er at man udenfor hospitalerne sætter et skilt op hvor der står: "Vi tager ikke Covid-19 patienter, men hospitalet ønsker dig og din familie held og lykke". Vi havde i går 10 ledige intensivpladser.

Normalt når jeg laver modeller, så prøver jeg at vælge mine faktorer i modellen så de bliver et "best case scenario". Derved kan man altid kvittere på indvendinger ved at sige at: "Det er der allerede taget højde for i modellen". Dette er dog forkert. Man bør udregne best case og worst case, og derpå tage et gennemsnit.

I min best case model for omicron kommer vi godt over 20.000 som dagligt smittetal, men worst case er væsentligt over 50.000. Om disse modeller passer afhænger af hvor meget vi lukker ned. Hvad smittetallet kan omsættes til i antal indlæggelser ved vi som sagt ikke. Befolkningens immunitet mod delta er relativt høj, fordi mørketallet er så højt, men der er tydelige tegn på at omicron er mere en gennembrudsvariant end delta var.

Man kan satse på at det hele nok bare er en storm i et glas vand, men tallene siger noget andet end den positive bias foreskriver, og hvis man satser forkert, så går det hurtigt meget galt. Der er ikke tid til at tænke for meget. Det skulle man have gjort for måneder siden. Tilbage er nedlukning, også selvom det ikke er populært. Måske bliver idéen mindre upopulær, hvis hospitalerne sætter skiltet op.

erik pedersen, Anne-Marie Esmann, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Steen K Petersen, Anne-Marie Krogsbøll, Inger Pedersen, Inge Lehmann og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Morten Balling

Nu er talmaterialet fra Sydafrika ikke så .. ja detaljeret som de vi har. Og vi har ikke så mange kilder der beskriver kvaliteten af data.

Men det man kan se.. hvis vi skal tage pessimist hatten af og putte de lettere rosa briller på, så hvis vi ser på Sydafrikas sidste årsskifte, så er der cirka den her uge fra at antallet af smittede topper til antallet af omkomme også topper.

Hvis vi ser på deres tal vdr antallet af smittede per 100.000, så er det steget med en faktor 50 siden medio November, antallet af indlagte per 100.000 er steget med en faktor 11 og case fatality rate er faldet med en faktor 10.

Og hvad betyder det så... ja.. det er nok for tidligt at sige sådan noget skråsikkert om, men det tyder på at der nok er noget om at den her variant er 'mindre slem' når man først får den, men til gengæld er smitsom som bare ....

Igen så er det tal fra et land, hvor man ikke er har samme vaccinations % som vi har, ikke har samme indrapporteringer etc. etc.

Men det er mig stadig en gåde hvordan Julen igen i år kom bag på .. ja.. regeringen.
Igen vi har nu haft med den her pandemi at gøre i årevis.. og man evner stadig kun at reagere og reagere.

// Jesper

erik pedersen, Inger Pedersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

@Jesper Frimann Ljungberg

Hvis man udregner vækstraten for den sidste uge i SA, på de data som ikke svinger helt vildt fra dag til dag, fordi weekend, så er antallet af indlagte, ICU og iltkrævende patienter steget med ca. 10% om dagen (yderst +/-). Det er endnu umuligt at sige om denne vækst er lineær eller eksponentiel, men smitten steg eksponentielt, og vi er stadig meget tidligt i forløbet omkring omicron. Når nogen af os taber hagen og udstøder et "WTF?", når vi ser på data, så skyldes det at omicron ikke ligner noget vi har set før. Meget langt fra.

Min pointe er, som flere andre, at vi ikke ved nok endnu. Det er ikke tidspunktet at satse på optimisme. Vi har behov for at lukke hårdt ned i nogle uger, indtil vi ved mere, og så må vi rykke julen til januar i mellemtiden. Der er alligevel ikke nogen som tror på "Jesus" længere. Nu opdrager vi i stedet børn til at tro på ham Coca Cola designede til en reklamekampagne.

https://www.theguardian.com/world/2021/dec/11/no-ho-ho-italian-church-ap...

Når ungerne bliver gamle nok til at indse at de voksne bevidst har løjet og ført dem bag lyset, så får de et smil, et "kærligt dask" og et "Det var du godt nok lang tid om at indse, din lille tumpe". Der er ikke noget at sige til at der er så mange vaccine skeptikere.

Viser det sig at omicron er mild, så hurra, men det er alt for tidligt at håbe på noget sådant, og konsekvenserne af at tage fejl er katastrofale.

erik pedersen, Anne-Marie Esmann, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Anne-Marie Krogsbøll, Inger Pedersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

I dag er smittetallet "lavt". Det plejer det at være i weekenden. I weekenden smitter Covid-19 nemlig ikke. Sådan har det været siden pandemiens start, og Hans Jørgen Kolmos er som sædvanlig ude og se den "positive udvikling":

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2021-12-11-smittetallene-falder-alt-i-alt...

Baseret på én dags data. Positivprocenten er stadig høj, og smittetallet er over 5.000. I morgen vil smittetallet formentlig også være lavt, fordi det plejer det at være søndag. Når folk kommer tilbage på arbejde mandag stiger det hele igen. Det er ikke pessimistisk. Det er realistisk.

erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Anne-Marie Krogsbøll, Inger Pedersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Der er nye tal fra Sydafrika, og de følger den udvikling jeg beskrev ovenfor:

https://www.nicd.ac.za/wp-content/uploads/2021/12/NICD-COVID-19-Daily-Se...

Det beviser dog intet endnu.

Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Apropos tal, så er Omikron nu oppe på noget der ligner små 20% af de smittede. Dvs. at der går et par dage før den bliver den dominerende variant.

https://files.ssi.dk/covid19/omikron/statusrapport/rapport-omikronvarian...

Der er som sagt ikke tid til at tænke. Tiden skal bruges på at handle, og det kan kun gå for langsomt. En fordoblingstid på to dage (eller mindre) er ikke noget at spøge med, hvis vi ikke er sikre på, hvor patogen Omikron er.

Peter Koch Larsen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Steen K Petersen, Anne-Marie Krogsbøll, Inger Pedersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Tak for udfoldelserne og opdateringerne, Morten - de bidrager til yderligere eftertanke hér.

erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Og det sidste blev altså ikke skrevet i provokation, selvom det måske havde været en udmærket sættenisse.

erik pedersen, Eva Schwanenflügel og Morten Balling anbefalede denne kommentar

Det nye tal for Omikron andelen af smitten på 17,1% er ikke talt endeligt op endnu, og som alt andet usikker, men samtidig er tallet ikke et udtryk for situationen i dag. 17,1% var den 8/12, altså onsdag i denne uge. Det er væsentligt med en fordoblingstid på to dage.

Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Krogsbøll og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Morten Balling
Jeg vil mene det er svært, at vurdere risiko og konsekvens for DK på baggrund af SA tal, med mindre man har en rigtig rigtig god model. Det har jeg ikke rigtig set nogen der har. Man har sådan konsekvent ramt forbi målet sådan RIGTIG ramt forbi målet.

Men overvurderede Delta variantens effekt, nok mest fordi man mente at i DK ville det gå som i UK. Og det gjorde det så ikke, formodentlig fordi vi var rimelig effektive med at rulle vacciner ud med stor beskyttelse.

"Der er som sagt ikke tid til at tænke. Tiden skal bruges på at handle, og det kan kun gå for langsomt"

Mht. Omikron der er løbet kørt nu, der er vi ikke der hvor vi kan handle, vi kan kun reagere.

Og hvis det viser sig, at den er værre end DELTA, så ja.. ligger vi som politikerne har redt.

// Jesper

Steen K Petersen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Anne-Marie Krogsbøll, Inger Pedersen og Morten Balling anbefalede denne kommentar

@Jesper Frimann Ljungberg

Jeg sad lige og så på graferne her:

https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSel...

Jo stejlere den nederste graf er ift. den øverste, jo flere tal mangler der i statistikken. Man kan "mouse over" på landene i toppen og se dem for sig selv. Danmark er flad som en pandekage. Vi har lukket ned, testet, vaccineret osv. Vores hospitaler har fungeret. Vi er sluppet "billigt" indtil nu, og vi ved hvad der virker. Vi er meget klogere, bare om en uge, og så længe kan vi vel trykke på pause, selv midt i december ræset.

Steen K Petersen, erik pedersen, Anne-Marie Esmann, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Dumme Omikron-variant, du bestemmer ikke ret meget. Kan du ikke forstå det.

Du bliver derimod mobbet af visse politikere, og debattører.

Freddie Vindberg

Ja. Suk!

Jesper Frimann Ljungberg

@Morten Balling

"Vi har lukket ned, testet, vaccineret osv. Vores hospitaler har fungeret. Vi er sluppet "billigt" indtil nu, og vi ved hvad der virker. Vi er meget klogere, bare om en uge, og så længe kan vi vel trykke på pause, selv midt i december ræset."

Som jeg flere gange har pointeret er jeg ikke for 'nedlukninger', men så absolut for tiltag der er baseret i sundhedsfaglighed.

Grunden til at jeg mener at løbet er kørt mht. omnikron varianten er, at vi er for sent ude, og det er generelt.

Igen det her er og vil være indtil vi får en 'ikke p*s i bukserne vaccine' et maraton.
Jeg kan godt se at vi er et af de lande i verden der har klaret os bedst, men ... vi kan/kunne godt have/gøre det bedre.

Vi reagerer stadig, vores Strukturer og processer til at bekæmpe epidemien er ikke optimale.

Epidemikommisionen er i høj grad en Ministerie ting, hvor det ikke er epidemi/sundheds fagligheden der er overrepræsenteret. Og ting skal over folketinget og Ministeren og og og.. de tiltag der vedtages er .. ja.. i høj grad dem der 'SER' gode ud i forhold til dem der nok giver noget. Så både vores strukturer og processer er sku' ikke lavet til proaktivt, at gøre noget. Det er reaktions processer og strukturer. Det er ikke godt nok.

Og der er eksempler.. Igen når vi læser fra mink kommissionen, der viser det jo tydeligt hvor reaktions drevne indsatsen er. En udtalelse fra Mølbak til Copenhagen Fur er det der starter det hele, og i høj grad fordi det drejer sig om politik.. om regeringen ser dårlig ud.. om.. Det er ikke (når man følger med) alvoren af epidemien der driver fagembedsværket. Man må så give Mette kredit, for det virker det som om det er for hende. Men igen så er det ministrene der er ansvarlige for at strukturerne og processerne der skal drive den rigtige viden frem til de folk der skal tage beslutningerne er i orden. Det er dem der har lavet epidemi loven om så det er dem, der er den Aktive i at tage beslutninger.

Vi ser det i forhold til foobaren med Bavarian Nordic vaccinen, med den amatøragtige markedsafdækning for at få vaccine produktion til Danmark, en vaccine produktion som forresten blev vedtaget afskaffet under en minister, der stadig sidder i regeringen i dag.

Og vi ser det ift. håndteringen af sygeplejeske konflikten som radikalt.. DET KAN IKKE UNDERVURDERES.. har svækket sygehusene.. det er ikke bare slemt.. det er ekstremt slemt. Der er bare slet slet slet slet slet slet slet slet slet slet slet slet ikke den robusthed der var sidste år.

Vi var også for sent ude mht. tredje stik og vaccination til børn. Om det så er SST og/eller SSI eller politikerne er jeg ikke helt sikker på.. men det finder vi jo nok ud af senere.

Så ja.. jeg er ikke så positiv..

Og jeg mener stadig ikke at nedlukninger virker, som strategi. Igen jeg har sagt det fra starten og vi står nu foran en nedlukning igen.. en vi kunne have undgået.

// Jesper

Jesper Frimann Ljungberg, at vi har klaret det godt, er sgu egentlig et meget godt udgangspunkt for mig. Så må vi bare klare det endnu bedre næste gang.

Vores umiddelbare problem er, at der er for mange, der ikke forstår virus, mutationer, eksponentiel vækst og at Epidemiloven bliver aktiv ved en samfundskritisk sygdom. Opbygning af den viden burde der helt elementært arbejdes mere på, så vi undgår folk reagerer i uvidenhed.

Inge Lehmann, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Anne-Marie Krogsbøll og Anne-Marie Esmann anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Nye Omikron-tal får alarmklokkerne til at ringe: - Det ser næsten urealistisk ud,

Skriver TV2 og forsætter,

Et af problemerne med Omikron er, at vi fortsat har smitte med Delta i samfundet, siger professor Mads Albertsen.
- Så får vi mange flere tilfælde, og så kan vi se ind i en fordobling af smitten allerede om et par uger, siger han.
Så Omikron vil ikke fortrænge Delta?
- Nej, virusserne konkurrerer ikke mod hinanden. De konkurrerer mod de smitteforebyggende tiltag, vi har i Danmark.
- Så hvis vi skal have Delta ned, skal vi have tiltag i samfundet, der bringer den ned, siger professoren.

Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Flere Professorer, dem skal man lytte til, har til Børsen udtalt:

“Omikron har en hel del mutationer oven i dem, som de tidligere varianter har, og ser ud til at være bedre til at undslippe immunforsvaret. Den bringer flere problemer med sig, og derfor vil en booster, der inkluderer nogle af variantens mutationer, være vigtig,” siger Martin Tolstrup, professor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, som forsker i vaccinernes effektivitet.

“Der er nok ikke nogen vej uden om at lave en omikronvaccine,” siger Ali Salanti, professor ved Københavns Universitet, der både står bag en konkurrerende coronavaccine og er en af landets førende kapaciteter inden for vaccineudvikling.

Anne-Marie Esmann

Jo Hanne Utoft. Vi kan da godt have en kritisk samfundsdebat om Corona, mutationer m.m. Jeg tror så bare ikke at Corona hører efter. Jeg mener, at man skal blive vaccineret og at ens børn også skal vaccineres. Andre demokratiske lande tager hårde midler i brug. Det er ikke for sjov. Jeg er pessimist. Mange har ikke fattet alvoren herhjemme. Desværre. Heldigvis kan jeg se at seriøsiteten kom tilbage i debatten her. Det ville også undre mig hvis den ikke kom.

Jeg er stadig af den opfattelse - på linje med forskere og eksperter i virologi og pandemier, at vi er nødsaget til at sætte ind med massiv hjælp til 3. verden i stor skala så vi kan brede vaccinationerne ud der, hvor det er svært. Det her er vaccinenødhjælp for deres skyld og for vores alle sammens skyld. Vi er lammet i vesten for der har jo i nyere tid altid været den 3. verden der blev ramt af you bane it. Nu er det pludselig os alle. Jeg tror stadig vi er i shock. Vores politikere famler rundt. Og vores højt besungne frihed bliver inddraget. Vi bør stole på, at vore demokratier i vesten godt kan klare at vi for en stund sætter pandemien over vores grænseløst frihed. Som åbenbart kun gælder for os. Tænk hvor frie mennesker er i lille Danmark med anden baggrund end dansk samt mennesker, som ikke er så heldige som os. Tænk at vi har tid til at diskutere med Corona. På en måde er det jo lidt gak - den går jo ikke væk om vi så diskuterer den døgnets 24 timer.

Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, erik pedersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Morten Balling
Jup, hvis omikron feks. resulterer i halvt så mange indlæggelser pr 100.000 tilfælde og kun 10% dødsfald Per 100.000 tilfælde ift.. Delta varianten, men resulterer i x10 antal smittede i samfundet per 100.000 borgere. Så runder vi hurtigt 2 eller 3 eller 4.000 indlagte på hospitalerne… og så bryder de sammen.

Man snakker gang på gang om at politikerne følger et forsigtigheds princip. Det gør de altså ikke, de kager rundt i det, og ‘sagsbehandler’ de ting der popper op som var det ansøgninger om byggetilladelser. Der var jo ikke nogen i Danmark der ikke vidste det blev jul… det gør det ligesom hvert år.

Og lige en rettelse til min sidste kommentar:

“ Det er ikke (når man følger med) alvoren af epidemien der driver fagembedsværket”

Der skulle have stået:

“ Det er ikke (når man følger med) alvoren af epidemien der driver det administrative embedsværk”

// Jesper

Inge Lehmann, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Igår var der 1840 tilfælde i Danmark og en fordoblingstid på 2 dage, eller 50% flere hver dag. Hvis dette fortsætter uændret, så har alle danskere været smittet inden 1. januar 2022. Hvis man kan nedsætte fordoblingstiden til det halve eller 25% flere hver dag så har alle danskere været smittet inden 17. januar 2022. Disse måske realistiske scenarier vil ikke bare betyde en nedbrud af hospitalerne men et nedbrud af forsyningskæderne i Danmark, så der ikke er vare nok i butikkerne. Der vil være så mange syge på samme tid at forsyningskæder bliver kraftigt påvirket, også selvom sygdommen er mildere.
Hvis vi skal have smittestigningen ned på noget mere holdbart, skal der noget ekstrem drastisk og hårdere nedlukning end vi har set før, og det skal ske meget snart inden for få dage.

@Per Langholz

Tallet 1840 gjaldt for ca. en uge siden:

https://files.ssi.dk/covid19/omikron/statusrapport/rapport-omikronvarian...

De 1840 tilfælde i går er blot et udtryk for at tallene er forsinkede når de skal igennem medierne. Iflg. rapporten i linket ovenfor var 17,1% af de positive test udført den 8/12 Omikron smittede. 8/12 var i onsdags. Jeg tror vi med relativt stor sandsynlighed kan sige at det løb er kørt med 10 ledige intensivpladser forleden.

At løbet er kørt, ser iøvrigt ud til at være tilfældet kloden over, men det er jo vigtigt at holde flytrafikken kørende, så vi kan tjene nogle flere matadorpenge, vi kan bruge på at lave noget mere af den dejlige CO2, så der er dejligt varmt når vi kommer frem til destinationen. Man kan ikke stoppe en variant som Omikron i at spredes ud over planeten, men det er stupidt, at man ligefrem flyver den rundt i hele Verden.

Per Langholz, Inge Lehmann, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Flemming Jensen

Husk på at det er sommer i Sydafrika og vinter i Danmark, hvilket har stor betydning for smitteniveauet.

Arne Albatros Olsen

Allerede for et par uger siden udtalte en række af eksperter , at vi ville vide langt mere om et par uger.

De uger er gået nu, men myndighederne i Europa synes ikke at have tillid til de Sydafrikanske data, som med al tydelighed viser, at denne variant er langt mere smitsom, men til gengæld langt fra så farlig som Delta.

Så jeg er lidt uforstående overfor al den fearporn , som vælter ud af medierne i en lind strøm for tiden.

Skyldes det, at medierne er i lommen på medicinal industrien eller, at man regner med at hospitalsvæsenet, som i øvrigt lider af dårlige arbejdsforhold, nedlæggelse af mange sengepladser, osv. derfor ikke vil være i stand til at klare presset for indlæggelse af omicron ramte med generelt milde symptomer ?

Måske en kombination af begge dele.

Den engelske læge Dr. John Cambell regner det for helt sikkert , at vi alle sammen på et tidspunkt vil blive ramt af omicron, og når det er sket , har vi alle udviklet flokimmunitet, og så er det slut med covid 19.

Set i det perspektiv er det da en gode nyheder.

Er det doctor læge eller er det phd doctor John Cambell er?

Og selv hvis alle ender med, at blive smittet, hvorfor i alverden skulle det magiske pludselig ske og vi få flokimmunitet?
Mange af de smittede i Afrika har haft corona før, ligesom Manaus i Brasilien. Hvorfor skulle det lige pludseligt være anderledes for omikron?

Vi har heller ikke efter hundredtusinder år fået flokimmunitet imod influenza endnu. Og når man hører fuldvoksne ynke sig, er en influenza vist heller ikke bare en lille forkølelse endnu.

Og ja om sundhedsvæsenet og samfundet kan holde med er relevant. Vi kan ikke planlægge epidemihåndteringen efter et sundhedsvæsen vi kunne have haft, med politikere der planlagde med rettidig omhu.

Det er enten påtaget ignorans eller bundløs naiv, at forvente, at samfundet planlægger efter en utopi, fordi virkeligheden kræver skrappere tiltag.

En relevant faktor er jo også, om det stadig skal være muligt, at lave kræftbehandling. Kræftbehandling eller kræft saboterer immunsystemet. Dvs. den del der reagerer på vacciner eller nedkæmper virus.

Vil vi som samfund kapitulere overfor corona og være villige til at opgive kræftbehandling, organtransplantation eller gigtbehandling?

Det er nu ca. 2 uger siden vi mødte omikron. Det er godt nok en uge mere end en, men næppe de flere uger eksperterne taler om. Så slå koldt vand i blodet.

Tallene som Morten Balling referer ser desværre ud til, at vi ikke har grund til optimisme.

Så det gælder om at forhale omikron, så længe som muligt, så sygehusene og samfundet kan holde til det og vi kan få vaccineret så mange som muligt.

Og så krydser jeg fingrene for de sårbare, at der udvikles vacciner, der kan give os ægte flokimmunitet.

Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen og Per Langholz anbefalede denne kommentar

Det kunne se ud som om, vi lige præcis er havnet i den konflikt mellem en Fri Stat (fri for udefrakommende overherredømme, aktuelt corona) og et Frit Individ (fri fra statens overdømme).

Konkret: Definerer vi frihed som Danmarks - eller som individets?

Tankevækkende artikel - hvor jeg ikke tænker, at overskriften er dækkende, men absolut værd at læse, i dagens Information:

https://www.information.dk/moti/2021/12/verdensberoemt-idehistoriker-vok...

Dr John Campbell er egentlig sygeplejerske:

"Campbell received a diploma in nursing from the University of London and Bachelor of Science in biology from the Open University. He subsequently earned a Master of Science in health science from the University of Lancaster and a Ph.D. in nursing education from the University of Bolton."

Dr John er absolut en af de mest troværdige kilder ifm. Covid-19. Jeg har fulgt ham siden feb. 2020, og plejer at være 100% enig med ham. Han har oftest ret og ser tingene langt før de dukker op i medierne. I går havde han næsten glædestårer i øjnene over de meldinger vi får fra SA, men som sagt: Det er for tidligt at konkludere noget som helst.

Iøvrigt laver Dr John, som alle andre youtubere, reklame for et produkt. I dette tilfælde to bøger han har skrevet til undervisning af sygeplejesker. Forskellen er bare at de bøger han har brugt 6 år at skrive er gratis, og kan downloades frit så alle kan få nytte af dem.

En eller anden dag burde han have en medalje, men det får man vist kun, hvis man stikker piben ind og aldrig står til søs.

Arne Albatros Olsen, Hanne Utoft og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Mit gæt, 3 stik beskytter mod smitte fra delta men ikke omikron. Dvs det er et argument for at lave en vaccine for omikron. Nu fungerer vaccinen, lavet mod den oprindelige variant definitivt ikke mere mod smitte.

Mit gæt, det er de sårbare, der får 3 stik, og de kan ikke beskytte sig mod kontakt fra de 20 til 29årige smittespredere, når disse er på arbejde.

Mit gæt, folk med 3 stik har taget informationen om, at 3 stik beskytter mod smitte med Delta til sig og har slækket på beredskabet og bliver pga den udbredte ekstrem smitbare variant smittet i det øjeblik. de møder en af de store smittespredere.

Der er rigtig mange, der ikke gider tiltagene, denne her gang.

Det betyder, at meget smitsom luftbåren sygdom kan sprede sig uden problemer. Fra de andre bølger ved vi, at udbredt smitte altid skvulper over på de sårbare, da de ikke har nogen mulighed for at isolere sig.

Hvordan f.eks. skal en person, der bliver vasket i sengen af en hjemmehjælper, får bragt morgenmad af af en anden hjemmehjælper, sårpleje af en tredje hjemmehjælper og aftensmad af en fjerde osv. kunne isolere sig mod smitte? Forøvrigt er det forskellige hjemmehjælpere hver dag og de har børn i alderen 5 til 11 eller hører selv til de 20 til 29 årige uvaccinerede uden mundbind i tæt kontakt i nattelivet som set i køerne i København i torsdags.

Sådan vil folk med 3 stik kunne findes hurtigt af omikron.

Den gode nyhed ser ud til at være, at der ikke meldes om udbredt dødelighed hos de omikronsmittede med 3 stik.
Måske derfor, at 3 stik er rykket frem. Vaccinationen virker ikke mod smitte, men måske alligevel mod alvorlig infektion og hospitalsindlæggelse?

@Lasse Reinholt
De tal der er fra Danmark er med knap 2500 tilfælde af Omikron i alt. Der er mega usikkerhed på dem stadigvæk, især disse indbyrdes fordeling. På nuværende tidspunkt er dem der har fået 3. vaccination de mest udsatte og ældste.
Hvis du tager højde for antallet af folk i de forskellige grupper er det også rimelig klar indikation på 3 stik giver væsentlig mindre risiko for at blive smittet af Omikron.
Ikke vacc. 0,027 %
1. dosis 0,037%
2. dosis 0,041%
3. dosis 0,019%
Med hensyn til det lave tal for ikke vaccineret tror jeg det skyldes usikkerhed på tallene, og en del af de ikke vaccinerede har haft Covid og derfor valgt ikke at blive vaccineret.

Når nu alle over 40 år skal vaccineres med 3. stik inden årsskiftet, vil medierne blive overfyldt med histiorier om kaos ved vaccinationsstederne og ved bestilling af vaccination, men det er meget super nødvendigt.
Det er hvad Sundhedsstyrrelse kan gøre lige nu, uden at vente på at Epedimiudvalget tager stilling til det. Der er jo gået politik i det, og hvis vi skal følge de borgerlige, vil det det blive kastrofalt.

"Vi bør stole på, at vore demokratier i vesten godt kan klare at vi for en stund sætter pandemien over vores grænseløst frihed."

Vi bør vel også stole på at vore samfund (hvor demokratiske de er, bør vi nok sætte store og fede spørgsmålstegn ved) kan rumme brede debatter, som man ikke behøver at annullere og gå fra, blot fordi nogle viser stærk skepsis? Det var din erklærede exit, jeg reagerede på - fordi den begrundede sig med at dine (og andres) opponenter reagerer på nogle faktuelle tal (som naturligvis kan ændre sig, fuldstændigt som tilfældet er og har været for tal, som tilhængere af global vaccination har betjent sig af). Jeg er helt med på hvad dine holdninger i sagen er, det var ikke dem jeg adresserede; det var debattolerancen (som nærmer sig det lavpunkt, vi så under bl.a. debatterne om Trumpismen).

Omikron smitten fortsætter med at stige i SA. I dag er pos% 34,5 og kurven er ikke fladet ud endnu. Samtidig stiger antallet af indlagte med de 2-3 ugers forventede forsinkelse med ca. 10% om dagen i gennemsnit over de sidste 10 dage. Under sidste Delta bølge i SA, steg indlæggelserne med ca. samme vækstrate. Det er absolut en fejl at tro at Omikron er mild. Det er på tide at få fingeren ud!

I mandags d. 13.12 indkaldte regeringen til møde kl. 15.15.

Siden har der været stille. Dog har politikerne lavet det lovligt, at sygeplejerskerne overfører deres ferie til næste år og at folk selv sørger for smitteopsporing og testansøgning som nærkontakt.

Tallene forsætter med at stige og er nu så høje, at smitteopsporingen ikke kan følge med og isolation af nærkontakter ville svare til nedlukning.

De typiske eksperter, der er bekymrede, er epidemiloger og matematiske virologer. Søren Brostrøm synes stadig vi ubekymret kan fejre jul sammen.

Morten Ballings referede tal tyder på, at omikron ikke er mildere.

Dvs med de store stigninger vi ser i smittetallene, både hvis omikron opfører sig som delta, er mildere eller boosteren virker, bliver vores sygehuse højst sandsynligt overbelastet alene pga mængden.

Har vores politikere besluttet sig for let it rip? Er det fordi yderligere tiltag er meget upopulære?
Hvorfor virker de fuldstændig fraværende?

@Inge Lehmann

Med al ære og respekt, så var det også Brostrøm, som med smitten galloperende rundt på kloden udtalte at det ikke var sandsynligt at Covid-19 kom til Danmark. Det kaldes positiv bias, og det står der sikkert allerede i hans kontrakt. Ellers er det indforstået.

Der er en ny undersøgelse fra Hong Kong som viser at inkubationstiden for Omikron er lavere end for Delta. Ned til en dag påstås det der går fra smitte til man kan smitte, hvilket bringer generationstiden væsentligt ned. Det kan være med til at forklare den heftige smitte.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/senaste-nytt-om-coronaviruset

I SA stiger tallene på hospitalerne stadig. Man er nu oppe på, hvad der svarer til 42% peak indlagte ift. sidste Delta bølge. Hvis Omikron er mild, hvad indlægges patienterne så for? Kurverne for indlagte, ilt og ICU stiger i drastisk modstrid med at varianten skulle være "mild". Kurverne kan begynde at bøje af, men indtil videre stiger de nogenlunde som ved Delta bølgen. Det er fakta og ikke "positive thinking".

Så ja, hvad er planen? Og hvorfor er der rungende stille alle vegne? I vores nabolande er der, om ikke panik, så i hvert fald noget der ligner. Officielt er planen at vi venter og ser om de sidste restriktioner virker. I undersøgelsen ovenfor vurderes Omikron at være 70 gange så smitsom som Delta (jeg tvivler), men de nuværende restriktioner er formentlig ikke engang nok til at dæmpe Delta smitten.

https://www.nicd.ac.za/wp-content/uploads/2021/12/NICD-COVID-19-Weekly-S...

Sider