Overblik
Læsetid: 7 min.

Omikron: Her er, hvad vi ved efter en uge med den frygtede coronavariant

Den nye variant omikron har sendt hundredvis af danskere i isolation, og syv er konstateret smittet. Onsdag meddelte myndighederne, at man indfører nye rejserestriktioner og skruer op for smitteopsporing og vaccinationer. Varianten er globalt udbredt, men er stadig fundet i flest tilfælde i Sydafrika. Information giver et overblik over, hvad vi ved om varianten
Den nye variant omikron har sendt hundredvis af danskere i isolation, og syv er konstateret smittet. Onsdag meddelte myndighederne, at man indfører nye rejserestriktioner og skruer op for smitteopsporing og vaccinationer. Varianten er globalt udbredt, men er stadig fundet i flest tilfælde i Sydafrika. Information giver et overblik over, hvad vi ved om varianten

Jesse Jacob

Indland
2. december 2021

Tirsdag lagde krydstogtskibet Europa til kaj i Cape Town i Sydafrika – som det første af sin slags siden marts 2020. Det store skib med 408 passagerer og 276 besætningsmedlemmer blev modtaget af repræsentanter fra Cape Towns byråd.

Men det ser ikke ud, som om Europas ankomst bliver begyndelsen på en ny æra, hvor det igen vil vælte ind med rige turister ombord på krydstogtskibe. En stor del af de 36 planlagte ankomster frem til maj 2022 er allerede aflyst. Hele det sydlige Afrika er blevet ramt af rejserestriktioner, for den nyeste covidvariant omikron har også lagt til kaj.

Reaktionerne var lynhurtige, da de sydafrikanske sundhedsmyndigheder meldte ud om fundet af den nye variant. Først lukkede en lang række lande for flytrafik til lande i det sydlige Afrika. Derefter sendte børserne det globale aktiemarked til tælling.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Stop unødig rejseaktivitet. Hvor svært kan det være at blive i Danmark.
Mvh Hanne Pedersen

Jens Ole Mortensen, Lillian Larsen, Poul Genefke-Thye, Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche, Mette Johansson, Povl Clasen, Benta Victoria Gunnlögsson, Erik Winberg, Ete Forchhammer og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Christina Petterson

En interessant artikel i Süddeutsche Zeitung citerede en tysk virolog der pointerede at det er den anden Sydafrikanske variant (beta var den første, som bekendt), og at det høje tal af HIV positive mennesker i Sydafrika kan være grund til muteringen og spredningen. I så fald er der virkelig tale om at høste som man har sået ved at lukke øjenene for HIV epidemien i Sydafrika og medicinal industriens tøven med distribution af billig kopimedicin. Global sundhed burde være en prioritet, også i Danmark.

erik pedersen, uffe hellum, Erik Winberg, Olaf Tehrani, Pia Wiberg, Kim Folke Knudsen, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Omikron variant

Vi lever ikke i en osteklokke

Omikron viser behovet for, at de rige lande G20 udvikler en global vaccineplan eller vaccinehjælpepakke, som kan sættes ind målrettet der hvor behovet er størst.

Dette program kunne også bruges til at hjælpe lande med avanceret gensekventering, så virusmutationer hurtigere havner i sien og bliver analyseret. Mutationer der går under radaren har nemmere ved at udbrede sig globalt.

Det er umuligt i dagens samfund at isolere sig i en national osteklokke

Kun isolerede egne af Jorden og Ø samfund har mulighed for med større effekt at lukke af for importeret smitte. For Danmarks vedkommende er opgaven meget besværlig.

Men borgerne behøver jo ikke at rejse jorden rundt på ferie midt i Pandemien.

Det er et frit valg med mulige konsekvenser for os alle.

VH
KFK

Jens Ole Mortensen

Langt de fleste af os har fået 2 vaccine stik. Men alligevel kan vi se at næsten alle andre lande, som har færre vaccinerede , har færre smittede pr. million indbyggere. Alligevel er det sandsynligvis rigtigt, at vi bliver mindre syge hvis vi er vaccinerede.- Mange indlagte er, ikke, vaccinerede.

Men jeg læste et svar fra en af vores pandemiforskere. -Da hun blev spurgt.- Er vacciner farlige ? Nej- er svaret. - Vores immunforsvar er vant til at bekæmpe sygdomme oa. der kan inficere os.
Men vi ved også at vi danner resistens mod antibiotika . Nogle kalder det en bombe under vores sundhed at der opstår nye resistente bakterier. Vi opbygger resistens mod meget medicin.- morfin, nervemedicin hovedpinepiller, selv jalapenos. Og meget andet.
Bør man ikke holde igen med at vaccinere børn eller lade sine børn vaccinere. Indtil eksperter kan give et svar på hvordan det forholder sig , på det område, for vacciner ?

Der er mange løse ender.
Men vi kan være sikre på at afstand og meget sandsynligt, masker virker.

Jens Ole Mortensen

Bør vi ikke også vide- Hvad giver den bedste beskyttelse ? - Et overstået sygdomsforløb eller vaccination ? Som jeg har forstået det , bliver børn , normalt, ikke så syge som voksne . Ved denne epidemi.
Er der en risiko for at udvikle resistens mod vacciner, hvis man vaccineres
ofte ? Som ved antibiotika.

Dagens positivprocent i Syd Afrika er 22,4% (!)

https://twitter.com/nicd_sa/status/1466452144882601995

Det er mere end en tredobling på 2 dage. Ingen tvivl om at der sikkert er kaos hos NICD, men alligevel. For en uge siden lå positivprocenten på 2,5%.

Eksperterne siger, at alle stofferne i vaccinen er ude af kroppen efter en måned. Men immunforsvaret har samtidig produceret antistoffer, som er klar til at bekæmpe den rigtige sygdom i cirka et halvt års tid. Der er vaccineret milliarder af mennesker uden langtidsvirkninger. Den rigtige sygdom kan derimod medføre langtidsvirkninger. Den ny variant Omikron kan godt opfattes, som mere resistent overfor immunforsvarets antistoffer, men det er dog bedre end at være u-vaccineret eller ikke at ha' haft deltavarianten. Nye virus mutationer som omikron opstår i personer, som har den rigtige virus i kroppen. Mutationer kan ikke opstå fra vaccinen, som kun er nogle stoffer, der ligner små dele af virus. Børn over 5 år bør vaccineres, fordi de nu er dem, der sammen med de u-vaccinerede, er årsag til den store smittespredning . De vaccineres ikke for deres egen skyld, bør man nok være ærlig at nævne. De små børn får kun en 1/3 del af voksen dosis. Alle bør forstå, at det er tåbeligt at nægte vaccination. Det er den eneste vej, hvis vi skal undgå unødvendigt mange dødsfald.
Midt i al det negative om den rasende hurtige udbredelse af den ny variant, er det dog positivt, at de to MRNA vacciner kan tilpasses, så de også er effektive mod denne. Tidshorisonten skulle være omkring 3 måneder, men udbredelsen nok noget længere. Desværre skal vi så endnu en gang eller to , ha' et skud vaccine.
Jeg vil lige nævne at ovenstående er et sammenkog af informationer fra eksperter. Jeg er selv lægmand på dette område.

Jens Ole Mortensen

Mine spørgsmål er.

1 : Kan flere vaccinationer hæmme kroppens naturlige forsvar mod vira ? Som vi ser det med antibiotika.

2 : Er modstandskraften mod corona større, eller mindre, hvis man har overstået sygdommen end hvis man vaccineres ?

Jeg forstår godt man vaccinerer mod f.eks. mæslinger, hvor børn kan blive utroligt syge.

3 : Er vaccination af børn for at skåne dem sygdom , eller en strategi for at bekæmpe corona ? Det er vel mere et etisk spørgsmål.

Jeg håber nogle af eksperterne på området læser dette.

@Jens Ole Mortensen

1) Vaccinen aktiverer dit immunforsvar så det er klar til at håndtere hvis du bliver smittet. Til det bruger kroppen energi, og kroppen "hader" at bruge energi, hvilket er grunden til at immunitet aftager med tiden efter vaccinen. Dog er der ikke noget som tyder på at vaccinerne skulle hæmme vores immunforsvar.

2) Pas. Det vides ikke endnu, primært fordi man mest har forsket i vaccinernes effekt, og mindre i effekten af immunitet opnået efter smitte. Et godt bud kunne være at dit immunforsvar aktiveres nogenlunde lige meget af vaccinen eller en infektion, men vaccinen er langt mindre farlig end at blive syg, så summa sumarum kan det absolut bedre betale sig at blive vaccineret end at blive smittet. Der er heller ikke noget som tyder på at varigheden af immuniteten afhænger væsentligt af om man er vaccineret eller smittet. Når coronapasset virker længere efter vaccine, er det formentlig ren "nudging", for at få flere til at lade sig vaccinere (til alles bedste).

3) Godt spørgsmål, og et af dem man kringler sig lidt udenom. Børn har indtil videre, heldigvis, været mildt ramt af Covid-19. De kan stadig smittes, og dermed er de med til at holde pandemien kørende. Det ærlige svar er at børn primært vaccineres for samfundets skyld, men samfundet er os allesammen, også børnene. Alle har bemærket at der kan være ting det er svært at købe i disse tider. Den globale forsyningssikkerhed er presset. Vi skal helst ikke havne der, hvor der ikke er mad på hylderne i supermarkedet, og systemet er langt mere skrøbeligt end vi tror. Hvis forsyningskæderne trues, truer det i høj grad også børnene. Det kan man kalde etik, men dybest set er det et spørgsmål om mest mulig overlevelse på sigt, så hvis det er etik er det ren nytteetik.

@J.O.Mortensen;
Eksperterne er travlt optaget, så næste geled træder i karakter.

1. I så fald vil rigtig smitte gøre det samme, men med bivirkninger for den enkelte og især for samfundet. Vaccinationer er klart at foretrække.

2. En rigtig virus kan binde sig til cellerne på en måde, der ikke forhindres af vaccinen, så immunforsvaret skyder med spredehagl, indtil det har fundet et antistof der virker. Dermed har kroppen både antistoffet fra vaccinen og nogle nye. Dette peger på større immunitet ved rigtig infektion. Men fordi virus muterer ofte, så kan man smittes fremover alligevel. Masse-vaccination er langt bedre end massiv sygdom i samfundet. Overbelastning af hospitaler og mange dødsfald.

3. Jeg er ikke i tvivl om at det er for samfundets skyld. Igen for at forhindre sammenbrud i sundheds systemet. Men det antistof som immun-systemet producerer ved vaccination er jo eksakt det samme , som en rigtig sygdom fremkalder., blot så hurtigt at man ikke bliver alvorligt syg. Der er ikke noget unaturligt ved vaccinen, bortset fra nogle hjælpestoffer, som eksperterne ikke kan konstatere i kroppen efter en måneds tid.

Jeg kan forstå at du er skeptiker hr. Mortensen, hvilket er sundt, men al information peger på ,at vaccination er vejen frem.