Interview
Læsetid: 6 min.

Professorer bag ny bog om beskæftigelse: Jobcentre bliver ofte kritiseret, men yder en stor social indsats

Når jobcentre ofte bliver underlagt kritik, skal man huske, at de ikke bare er formidlere af arbejdskraft, men steder, som i langt højere grad end tidligere tager hånd om borgere med komplekse problemer. Det skaber et øget behov for at gentænke jobcentrene, siger to professorer bag ny bog
Jobcentre skal i dag ikke kun formidle arbejdskraft. De laver også en kæmpestor social indsats. Billedet er fra jobcenteret i Skelbækgade i København.

Jobcentre skal i dag ikke kun formidle arbejdskraft. De laver også en kæmpestor social indsats. Billedet er fra jobcenteret i Skelbækgade i København.

Sigrid Nygaard/Arkivfoto

Indland
7. december 2021

»Jobcentre ødelægger alt for mange liv«. »Virksomheder opgiver at få hjælp fra jobcentre«. »Beskæftigelsesministeren retter kritik af jobcentrene«.

Det er bare tre eksempler på kritiske overskrifter om landets jobcentre. På den ene side bringer medier historier om syge borgere, der har fået en urimelig behandling af systemet og har måttet trækkes igennem et kafkask mareridt for at komme i få timers beskæftigelse om ugen. Eller også kan man læse artikler om, at kommuner ikke formår at få langtidsledige borgere i arbejde.

En del af kritikken er berettiget, lyder det fra professor i arbejdsmarkedspolitik Flemming Larsen. Men historien om jobcentrene bør ikke kun være negativ. Han er sammen med professor i socialt arbejde Dorte Caswell forfatter til en ny bog om jobcentrene, Borgerinddragelse i beskæftigelsespolitikken. Bogen, der udkommer tirsdag, er baseret på flere års empirisk arbejde i jobcentre. Her har forfatterne både observeret møder og lavet interview med borgere og sagsbehandlere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Freddie Vindberg

Borgerinddragelse, borgerinddragelse, borgerinddragelse.

Aske Povl Hansen, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Inge Lehmann, Steffen Gliese, Alvin Jensen, Arne Albatros Olsen, Susanne Kaspersen og Jane Jensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Men viser det ikke "bare" at det sociale område igen SKAL skilles fra jobcenterne - som Hjort Frederiksen fik sammenlagt som beskæftigelsesminister samtidig med,at han ved en bestilt rapport fik fremstillet de statslige arbejdsformidlinger dårligere til at skaffe folk i arbejde end de enkelte kommuner.

Derudover siger de fleste arbejdsgivere , at de ikke ønsker " tvangs udsendte" ledige - de er godt tilfredse med at jobcentrene forsøger at matche arbejdspladsen med den ledige.

Claus Nielsen, Per Klüver, Lars Løfgren, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Alvin Jensen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Borgere over 60 er diskrimeret ud af arbejdsmarkedet. Det vil ingen gøre noget ved. Jobcentrene kræver de ledige søger job som ikke findes. At der er mangel på arbejdskraft hjælper ingen når virksomhederne ikke vil ansætte!

Helle Bovenius, Dan Mouritzsen, Anne Schøtt, Claus Nielsen, Herdis Weins, Per Klüver, Lars Løfgren, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Carsten Munk, Alvin Jensen, Susanne Kaspersen, Ninna Maria Slott Andersen, Dorte Sørensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Der skal ikke lægges skjul på at min indstilling til Jobcentrene og beskæftigelseskonsulenternes beskæftigelse derinde er yderst kritisk.
Man har proppet arbejdsivrige dagpengemodtagere, sygemeldte, nedslidte og dem som er faldet ud af dagpengesystemet efter to år ind i det samme system og håndterer dem rigidt, forvaltet af af beskæftigelseskonsulenter, hvoraf tidligere butiksansatte, håndboldspillere, cand.etellerandetsomikkeblevrealiseret og psyko,, *host* velmenende men autoritetstro socialrådgivere spiller en rolle.
Hvem er det REELT, som holdes beskæftiget i beskæftigelsesindustrien, monstro?

fordi beskæftigelse som mål for langt de fleste er fornuftigt, mener Flemming Larsen>/i>
Er det fornuftigt at syge mennesker skal 'beskæftiges' - Hvilken syg hjerne har udtænkt at syge mennesker skal konkurrere på arbejdsmarkedets vilkår?

Det er virksomhederne som suverænt hyrer og fyrer medarbejdere!
Fat det nu.
Man kan ikke hverken med samtaler eller sjove kurser opfundet af driftige forretningsmænd skaffe folk i lønnet beskæftigelse, for det er for fanden den forkerte patient man behandler på.
Det er virksomhederne og deres HR-afdelinger, som helst ansætter personer som er helt ligesom dem selv, der bør behandles og tvinges rundt i et kafkask system af meningsløshed.

Basta.

Egon Stich, Helle Bovenius, Peter Wulff, Aske Povl Hansen, Jes Balle Hansen , Anne Schøtt, lars pedersen, Søren Andersen, Herdis Weins, Lars Løfgren, Inge Lehmann, Nikolaj Lykke Nielsen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Majken Munch, Kim Houmøller, Ebbe Overbye, Martin Rønnow Klarlund, Susanne Kaspersen, Alvin Jensen, Arne Albatros Olsen, Jens Erik Starup, Dorte Sørensen, jørgen djørup, Ninna Maria Slott Andersen, Ivan Mortensen, Carsten Bjerre og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Jeg skal ikke sige, hvad der er op og ned. Men jobcentrene formidler da vist ikke arbejde? De har et kæmpe kontingent af højtuddannede til at fortælle andre indlysende sandheder, men.....?

Dan Mouritzsen, Claus Nielsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Helt enig rigtig Lise Lotte Rahbek - men derfor er det også vigtigt igen at få adskilt Social og Beskæftigelsesområdet. Denne sammenlægning har givet flere ubærlige situationen for mange mennesker.

De historier med at Københavns kommune ikke har "tvangs anvist" nogen ledige i Berlingske var nok kun bragt for at udstille Københavns kommune som endnu ringere. Men ved nærmere "granskning" stiller det Københavns kommune i et bedre lys, da det ses at de forsøger at mache de ledige med arbejdsgiverne og derved giver både den ledige og arbejdsgiverne et bedre udgangspunkt.
DR havde også ringet rundt til flere kommuner som var udpeget som ideal med mange tvangs anvisninger - Her viste det sig at de brugte samme metode med mach som Københavns kommune.

Aske Povl Hansen, Per Klüver, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Susanne Kaspersen, Alvin Jensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Dorte Sørensen
Ja, en adskillelse af socialområdet og beskæftigelsessystemet igen (- hvorfor hedder det i grunden ikke erhvervs-systemet?) er på høje tid.

Da Berlingske skrev deres artikel 'glemte' de, at der havde været Covid-19-nedlukninger på mange områder, og at der også på jobmatching-fronten herskede pandemi-omhævelser af de ellers herskende regler.

Helle Bovenius, Herdis Weins, Per Klüver, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Inger Pedersen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Nu har jeg ikke læst bogen, men undersøgelsen har nogle indlysende svagheder:

"er baseret på flere års empirisk arbejde i jobcentre. Her har forfatterne både observeret møder og lavet interview med borgere og sagsbehandlere."

Hvis jeg bare ser på denne præsentation:

https://www.kl.dk/media/27553/dorte-caswell.pdf

Så forekommer det mig, at man er lidt blind for den magtudøvelse, der finder sted. Er disse svar altid sandfærdige - næppe. Man får kort sagt de svar man gerne vil have fra de ledige.

Helle Bovenius, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jørgen Larsen
Ja der er en vis magtblindhed.
Forskerne har analyseret 14 borgerforløb, der endte i job eller uddannelse og derfor bliver betegnet som succesfulde.
14 er et relativt lille antal, især i betragtning af hvor forskellige mennesker i systemet er. Og ikke mindst om de borgere, hvis forløb er analyseret, selv føler succesen på længere sigt, eller om det trods alt bare handler om at få dem ud af systemet.

Jeg tænker på, hvor mange ikke-succesfulde forløb, der mon har analyseret

Ninna Maria Slott Andersen, Claus Nielsen, Herdis Weins, Susanne Kaspersen, Per Klüver, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

Cherry picking, suppressing evidence, or the fallacy of incomplete evidence is the act of pointing to individual cases or data that seem to confirm a particular position while ignoring a significant portion of related and similar cases or data that may contradict that position. Cherry picking may be committed intentionally or unintentionally.

Helle Bovenius, Susanne Kaspersen, Lise Lotte Rahbek, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Forfatter: Jeg længes efter en værdig og menneskelig behandling af sygemeldte i Jobcentersystemet"
https://pov.international/laenges-efter-vaerdig-behandling-af-sygemeldte...

Kim Houmøller, Herdis Weins, Susanne Kaspersen, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Jeg har været tilknyttet mit lokale jobcenter som "forsikret ledig", og det har været en helt igennem forfærdelig oplevelse. Først og fremmest mødes man med trusler og mistro, og ja, nedgørelse. Ikke fra jobcenterets medarbejdere, men fra systemet. Nedgørelsen altså, for jeg er fx blevet truet med at blive sat i praktik i Netto ("Find en praktikplads eller du kommer i praktik i Netto". Overvej selv hvordan du ser på Netto og dets medarbejdere.) Og med svævende "vi har magten over dig"-agtige trusler, fx fordi jeg mente jobcenteret skal overholde GDPR i forbindelse med et (i øvrigt meningsløst) forløb, de pågældende medarbejdere mente det var for besværligt, de længtes tilbage ligesom midthalvfjerdsernes lærere som gik og svingede med de gode gammeldags spanskrør... Oftest mødes man blot med ligegyldighed, i bedste fald venlig ligegyldighed.

I den tid jeg var tilknyttet forsøgte ingen at hjælpe mig med at komme i job, det er simpelt hen ikke deres agenda. Og man lyttede ikke. Jeg blev en enkelt gang sat sammen med en "jobkonsulent", som brugte 5 minutter på at skaffe mig en 100% meningsløs praktik, i et fag som jeg var og er på vej væk fra.

Terroren skyldes den uduelige lovgivning, men det må være demotiverende. Gang på gang mødtes jeg af en eller anden person som jeg aldrig havde mødt før, og som netop havde åbnet min profil i stasisystemet jobnet.dk, og syntes at "det så da meget pænt ud". Ofte måtte jeg forsøge at være venlig over for dem, fordi udueligheden og den manglende motivation skyldtes systemet og ikke dem selv.

#helleredødendjobcenter

Ninna Maria Slott Andersen, Peter Wulff, Kim Houmøller, Claus Nielsen, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Per Klüver, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar