Corona
Læsetid: 4 min.

Psykologistuderende på KU protesterer mod fysiske eksaminer lige inden jul

Københavns Universitets psykologistuderende er utrygge ved smitterisikoen ved at møde op til eksamen og har sendt en klage til universitetet. Tirsdag gav Uddannelses- og Forskningsstyrelsen KU og andre uddannelsesinstitutioner mulighed for at rykke eksaminer online. Men det kan blive svært at nå at omlægge alle, fortæller vicedirektør i kommunikation
Psykologistuderende på Københavns Universitet protesterer imod, at de skal møde fysisk op til eksamen, når der er så stor coronasmitte. Billedet er fra en eksamen på Aarhus Universitet.

Psykologistuderende på Københavns Universitet protesterer imod, at de skal møde fysisk op til eksamen, når der er så stor coronasmitte. Billedet er fra en eksamen på Aarhus Universitet.

Tycho Gregers

Indland
15. december 2021

Knap 300 psykologistuderende har skrevet under på en klage til Københavns Universitet (KU) om, at de trods coronasituationen ser ud til at skulle møde fysisk op til deres eksaminer inden jul. 

Ifølge de studerende føler de sig »utrygge ved at gå til fysisk eksamen under de nuværende omstændigheder« og mener, at »universitetet løber en unødvendig smitterisiko«. 

Det skriver de studerende i klagen, der blev sendt til Institut for Psykologi på Københavns Universitet den 7. december. Her påpeger de også, at de risikerer at viderebringe smitte hen over julen især efter de eksaminer, som afholdes den 20. og 21. december.

Caroline Otto, der er psykologistuderende på 5. semester og medunderskriver på klagen, er en af dem, som skal til skriftlig eksamen den 20. december – i psykiatri. Ifølge hende er de nok omkring 400 studerende fra henholdsvis psykologi- og økonomistudiet, der skal op samtidigt, fordelt i forskellige lokaler. 

»Nu hvor der også er kommet flere restriktioner, og virksomheder er begyndt at arbejde hjemmefra, kan det ikke være rigtigt, at man skal holde en fysisk eksamen henholdsvis tre og fire dage før jul, så man ikke kan nå at blive testet på 4.- og 6.-dagen inden juleaften,« siger hun.

Hun mener, at det er »KU’s pligt ikke at bede de studerende om at gå på kompromis med deres eget eller deres families helbred for at gå til en eksamen, der godt kan holdes online«.

Ifølge hende kan man sikre sig mod snyd ved at tilrettelægge eksamen sådan, at man godt må have hjælpemidler med. 

»Så ændrer man reglerne og vurderer besvarelserne ud fra, at man har haft adgang til hjælpemidler,« siger hun.

Også Maj-Britt Almskou, som studerer psykologi på 5. semester, har skrevet under på klagen. Selv har hun udskudt sin eksamen, fordi hun er utryg ved at skulle møde fysisk op. Også selv om der er krav om coronapas ved fremmøde.

»Jeg er ikke bekymret for mig selv. Jeg er bekymret for at give smitten videre til folk i min omgangskreds, hvor nogle er i risikogruppen. Vi ved alle sammen, at coronapas ikke er ensbetydende med, at man ikke kan blive smittet eller smitte andre. Der er masser af julefrokoster og komsammener, hvor folk bliver smittet, selv om man har vist coronapas,« siger hun.

Information har set listen med alle medunderskrivere, men har ikke kunnet dobbelttjekke, om de alle er studerende på psykologi.

Svært at nå at omlægge

Da Information mandag henvendte sig til Københavns Universitet for at høre, hvorfor de fastholder fysiske eksaminer trods den udbredte coronasmitte, henviste universitetet til, at det ikke var muligt at rykke eksaminerne online uden hjemmel fra Forsknings- og Undervisningsministeriet. 

Efter at Information mandag kontaktede ministeriet, oplyste en pressemedarbejder tirsdag morgen, at Uddannelses- og Forskningsstyrelsen samme dag havde sendt et brev ud til uddannelsesinstitutionerne vedrørende håndtering af COVID-19 i forhold til eksamen.

I brevet understreger styrelsens vicedirektør, at »de videregående uddannelsesinstitutioner er fysisk åbne, og at eksamen planlægges derfor med afsæt heri«. 

Men det meddeles også, at »det er vurderingen, at situationen omkring COVID-19 for nuværende er af en karakter, således at der frem til udgangen af januar 2022 vil kunne planlægges efter usædvanlige forhold ift. eksamen, hvor dette er praktisk nødvendigt«. 

Jasper Steen Winkel, som er vicedirektør for KU Kommunikation, fortæller, at universitetet først efter modtagelsen af brevet fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen er gået i gang med at vurdere, om nogle eksaminer skal rykkes online. Det er op til de enkelte studieledere og -nævn at træffe den afgørelse. Han forventer, at der kan gives nogle overordnede meldinger onsdag. 

»Men det kan være svært at gøre med kort varsel. Måske skal nogle eksamenssæt skrives om. Det havde været væsentligt lettere at omlægge langt flere eksaminer, hvis vi eksempelvis havde fået denne melding for en måned siden,« siger han.

Sidste år oplevede flere danske universiteter en markant stigning i sager om snyd til eksamen i forhold til året forinden. På Københavns Universitet og DTU fordobledes antallet af sager, mens CBS havde mere end ti gange så mange tilfælde af ’ikke-tilladt samarbejde’ som året forinden.

Rie Snekkerup, som er vicedirektør for Uddannelser og Studerende på KU, udtalte dengang til Magisterbladet, at det er »påfaldende, at stigningen falder sammen med omlægning til onlineeksamener«.

Jasper Steen Winkel fortæller, at der er tale om »afvejning af en lang række hensyn«, når de enkelte studieledelser skal træffe beslutningen om at afholde eksaminer online. 

Han forstår godt, at nogle studerende oplever det som utrygt at skulle møde op til eksamen i den nuværende coronasituation. Men han understreger, at erfaringen fra pandemien er, at der ikke hidtil har været store udbrud af COVID-19 i forbindelse med afvikling af eksamen. 

»Vi har gode erfaringer med afstand og afspritning, og vores vurdering er, at smitterisikoen ved fysisk eksamen ikke er større, end hvis de studerende er nede og købe morgenbrød hos bageren,« siger han. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvis alle går roligt, forskudt og med mundbind til deres afsprittede pladser, ikke samtaler og forlader lokalerne på samme vis, er der næppe øget risiko for smitte i forhold til de aktiviteter, de studerende ellers ville folde sig ud i. Det lyder som om, at ny corona også her er blevet et arbitrært brokafsæt.

Det er skørt at, når det indføres Covid-restriktioner på nogle områder, så ligger andre på knæ for og så at blive påført restriktioner og begrænsninger. Og jeg forestiller i dette tilfælde at nogle studerende der klager her tager ud og fester efter endt eksanen, eller måske de alle sammen går i selvisolation.
I skolen oplever jeg forud for nedlukning, at man i stor udstrækning aflyser arangementer og begrænser elevers adfærd op til skolelukningen.
Restriktioner og håndteringen af dem virker meget tilfældige og inkonsekvente, og tilmed med åbenlyse skjulte politiske dagsordener.

Her har vi alletiders anledning til med et slag at feje de tåbelige nyordninger med eksaminer i tide og utide af bordet. Lad os vende tilbage til god gedigenpraksis med, at man går til eksamen, når man afslutter et fag efter et, to, tre eller fire semestre.

Jeg har siden Omikron blev offentligt kendt holdt øje med Sydafrika dagligt. NICD er hvad der svarer til SSI i Danmark, og de oplyser deres daglige smittetal, pos% og dødsfald her:

https://twitter.com/nicd_sa

Samtidig oplyser de også i øjeblikket i daglige rapporter om situationen på hospitalerne. Data kan findes i filerne hvis navne starter med "NICD-COVID-19-Daily-Sentinel-Hospital-Surveillance...". Bemærk at følgende link er til data for december. I toppen af siden kan man gå til parent directory og dermed finde data for andre måneder:

https://www.nicd.ac.za/wp-content/uploads/2021/12/

Alle disse data har jeg samlet sammen, normaliseret data og set på udviklingen af Pos%, antal indlagte, dagligt indlagte, ICU enheder og patienter med behov for ilt.

Vi ved fra tidligere bølger i bla. Sydafrika, at der går tid fra patienter smittes til de indlægges. Fra de er indlagt går der yderligere tid før nogle af de indlagte får behov for ilt, og endnu senere ICU. Under den sidste Delta bølge i SA gik der ca. 16 dage fra smitte til indlæggelse. Under perioden med mest vækst i pos% steg antal indlæggelser ved en vækstrate på 4-7% om dagen.

Med Omikron er de tilsvarende tal at forsinkelsen mellem smitte og indlæggelse er ca. 12-14 dage, og at antal indlæggelser stiger med ca. 10% om dagen. Under Delta bølgen gik der ca. en uge fra patienter blev indlagt til de fik behov for ilt. Det ser også ud til at gælde for Omikron. Antallet af patienter på ilt stiger også med ca. 10% om dagen, og endelig er der ICU, som også stiger med 10% om dagen nu.

Eksempler på tal:

4/12 - 3255 indlagt - 475 på ilt - 283 ICU
14/12 - 6895 indlagt - 963 på ilt - 469 ICU

(Hvad er det man ikke kan få øje på?)

Omikron er ikke mild. Det er en misforståelse, som er opstået pga. positiv bias, og manglende forståelse af de ovennævnte forsinkelser.

Omikron har samtidig vist sig at være væsentligt mindre følsom overfor, i hvert fald, to Pfizer vacciner, når det kommer til smitte. Dette er immunitetssituationen for langt den største del af danskerne, og det er ikke nok. Omikron smitten kommer til at eksplodere over de næste uger, indtil man hiver i bremsen.

Når man hiver i bremsen vil man stadig i et par uger se antal indlæggelser stige. Jeg er med på at "alle" gerne vil holde julehandlen åben, og at "alle" gerne vil holde både julefrokoster og jul med de kære, men:

Hvis ikke vi lukker ned NU så kommer det til at gå grusomt galt! Jeg gentager, med versaler:

OMIKRON ER IKKE MILD.

Omikron er langt mere smitsom end tidligere varianter, og allerede nu er der meget der tyder på at den er ca. lige så patogen som Delta.

Jeg tvivler på at jeg er den eneste som regner på disse tal pt. så hvorfor er der ikke nogen som tør kalde en skovl for en skovl? Det her er alvor. Mere alvor end noget andet tidspunkt i pandemien indtil nu.

Man siger at man ikke direkte kan sammenligne SA med DK fordi befolkningerne er forskelligt sammensat. Ja, danskerne er ældre. Vacciner? De er væsentligt mindre effektive overfor Omikron, så det gør mindre forskel. Flokimmunitet? SA er nu på fjerde bølge, og har tidligere ligget på en pos% op mod 30%. Nu ligger de på 36%. Selvom mørketallet er enormt i Danmark, og enhver dansker formentlig allerede har været smittet med Covid-19 uden at vide det (en velkendt "hemmelighed"), så er den sydafrikanske befolkning ikke nødvendigvis mindre robust end den danske. Nærmere tværtimod.

Per Langholz, Carsten Munk og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

4/12 - 3255 indlagt - 475 på ilt - 283 ICU
14/12 - 6895 indlagt - 963 på ilt - 469 ICU

24/12 - 9129 indlagt - 1409 på ilt - 594 ICU