Kommentar
Læsetid: 3 min.

Region Syddanmark har spildt tid og skabt utryghed om forurening i Grindsted

Uden pres fra borgere og medier var undersøgelsen af forureningen i Grindsted næppe fortsat. Region Syddanmark har undladt at handle på foruroligende viden, og i sidste ende har den medvirket til at skabe den utryghed blandt borgerne, som regionen ellers så gerne ville undgå

I stedet for at gribe anledningen til at få forureningen afdækket har regionen fodslæbende forhalet, fortiet og forsinket.

Magnus Hove Johansson

Indland
18. december 2021

Egentlig var der sat et stort punktum i forureningssagen i Grindsted, hvor det gamle Grindstedværket engang deponerede ufattelige mængder farligt kemisk affald rundt omkring i byen.

Region Syddanmark igangsatte i 2018 en undersøgelse. Den skulle foretages af forskere fra SDU og finde ud af, om borgerne i den sydjyske by er mere syge end borgerne i sammenlignelige byer. To år senere var undersøgelsen afsluttet, og en lettet region med regionrådsformand Stephanie Lose (V) i spidsen kunne berolige de nervøse grindstedborgere om, at alt var tæt på at være i den skønneste orden:

»Jeg tror, vi er mange, der har været både spændte og bekymrede for, hvad undersøgelsen ville vise. Derfor er det også en lettelse, at vi nu kan dokumentere, at det generelt er sikkert at bo og færdes i Grindsted,« udtalte Lose i en pressemeddelelse, hvor undersøgelsens resultater blev præsenteret for offentligheden. Herefter og på baggrund af de opløftende resultater valgte regionen at droppe en opfølgende, mere grundig undersøgelse. For alt så jo fint ud i Grindsted.

I dag ved vi, at sandheden ikke var så enkel endda.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Sammen med Ebbe Hausbøl producerede jeg i 1972-73 to radioreportager omhandlende Grindstedsværkets forurening af omgivelserne. Den første "Vi må jo være ringere mennesker" omhandlede situationen i Kærgård plantage og ved stranden. Berørte borgere - bl.a. en hotelejer - beskrev forureningens betydning for turisme m.m. Den blev sendt 11. august 1972.
Den anden udsendelse "Viggo Nielsen havde en mergelgrav" blev sendt 11. januar 1973. Vi interviewede en landmand, Viggo Nielsen, som havde oplevet at hans dyr døde efter at have drukket vand fra hans mergelgrav. Vi interviewede bl.a. også en borgmester om sagen. Ligeledes deltog en studiegruppe fra Akademisk Studenterkursus, som havde undersøgt forholdene.
Danmarks Radio har ikke gemt disse udsendelser, men jeg har sendt mine egne kopier af dem til Det Kongelige Bibliotek, hvor de formentlig vil blive gjort tilgængelige, hvor når vides ikke. Min kontakt hos DKB er Rene Thorning Andersen.

Liselotte Paulsen, Jørgen Tryggestad, Kim Houmøller, Dorte Sørensen, Lillian Larsen, Inger Pedersen, jørgen djørup og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Ib Jørgensen
Hvor lå den margelgrav og ja hvis det er i nærheden af Grindsted, så kan det jo være med til at bevise det som vi er nogle der har sagt og skrevet
Nemlig at dumpningen af spildevand ikke kun skete i Kærgård , men osse hvor man mod betaling "Sort" fik lov til at dumpe det såkaldte ikke giftige spildevand,
Dertil skal ligges at de her jo er på samme tid som man begynder at bygge fabrikkerne i Grenå , hvor man fra 79 og frem til ca. 87 produkcerede B2 og C vitaminer som var de to mest giftige produkter at produkcere i Grindsted og siden Grenå , for der var så mange stoffer, ligefra slangegift til organisk kviksølv , hvor det sidste jo nedbryder hjernen og de røde blodlegmer stille og rolig .
Og ja da i lavede radioudsendelserne var sikkerheden jo ikke som den var da man lukkede , selv om at den osse på lukningstidspunktet i Grindsted var så ringe at det skriger til himlen

Stephen Paulli Andersen

Ib Jørgensen
Kunne du overveje at offentliggøre udsendelserne på en anden måde?

Kim Houmøller, Dorte Sørensen, Lillian Larsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

PS. men det er da lidt "sjovt", at Venstre har så travlt med slettede sms'er mv - når de selv har en næstformand, der har "kludret" sådan i det og set stort på grundvandet og folks sundhed.