#Metoo
Læsetid: 9 min.

TV 2’s topchef: Der har været meget macholedelse. Og det tager tid at ændre

Anne Stig Engdal Christensen, administrerende direktør i TV 2, har været ansat og chef på tv-stationen over fire forskellige årtier. Nu fortæller hun om sine egne oplevelser med sexisme på arbejdspladsen – og om sine reaktioner på at se dokumentaren og den følgende debat. TV 2 er slet ikke i mål efter advokatundersøgelse, siger hun
»Først blev jeg ked af det på kvindernes vegne. Så blev jeg ked af det på TV 2’s vegne. Og så blev jeg vred,« siger TV 2-direktør Anne Stig Engdal Christensen om sine reaktioner på at se dokumentaren ’Sexisme bag skærmen’.

»Først blev jeg ked af det på kvindernes vegne. Så blev jeg ked af det på TV 2’s vegne. Og så blev jeg vred,« siger TV 2-direktør Anne Stig Engdal Christensen om sine reaktioner på at se dokumentaren ’Sexisme bag skærmen’.

Mathias Svold

Indland
11. december 2021

Da TV 2-direktør Anne Stig Engdal Christensen så dokumentaren Sexisme bag skærmen, gjorde det »utrolig ondt«. Det gjorde ondt at høre om de uhyrligheder, en stor gruppe kvinder var blevet udsat for, og det gjorde mere ondt, at det systematisk havde fundet sted på hendes arbejdsplads.

»Først blev jeg ked af det på kvindernes vegne. Så blev jeg ked af det på TV 2’s vegne. Og så blev jeg vred,« siger hun.

Da den mangeårige nyhedsdirektør Michael Dyrby, der i dag er chefredaktør på B.T., i denne uge stod frem som krænker og i flere medier fortalte om at have haft »upassende forhold«, blev hun ikke mindre vred.

»Jeg bliver vred over at erfare, at jeg har siddet sammen med personer, som har formået at gøre den slags ting,« siger hun.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det mest påfaldende er for mig at se de mange nuværende og tidligere journalister på TV2's påstand om at de er fagligt stærke journalister. Næstmest påfaldende er det at de (angiveligt) tror på at man kan styre sig ud af sexisme og magtmisbrug via kurser, management og incitamentsgivning, når man i øvrigt bifalder og (under)støtter en samfundsorden og -kultur, som på en lang række grundlæggende områder fremmer objektgørelse, utilitarisme og forbrugerisme.

Mette Conradsen, Peter Wulff, Kurt Nielsen, Jeppe Bundgaard, erik lund sørensen, ingemaje lange, Inger Pedersen, Martin Rønnow Klarlund, David Zennaro, Mette Møhl, Søren Rehhoff, Eva Schwanenflügel, Steen Obel, Rolf Andersen, Kjeld Pedersen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Syns der er en lille hage i debatten om sexismen på TV2.
Vi har hørt at der skal flere kvinder ind på direktørkontorerne, thi de har en anden måde at gribe mange ting an på.
Det argument får nok en sværere gang på jorden, efter munterhederne på TV-stationen.

Såvel dokumentarserien om sexismen på TV2 News som udsagnene i en del andre beskrivelser af forholdene angiver over en bred kam at aktørerne i den sexistiske og stærkt hierarkiske, forråede arbejdspladskultur var præget af karrieregalskab, afhængighed, idolisering, umodenhed, manglende konsekvenstænkning etc. - og for de krænkede parters vedkommende tillige en pæn portion frygt. En del af aktørerne beskriver desuden retrospektivt at de befandt sig i en pseudo-verden, en konstrueret virkelighed, som udgrænsede personlig integritet, social intelligens og loyalitet. Man var nærmest beruset, det var en farverig fest ... hvilket så forklarer nyhedsdækningen og de mange neoliberalt sindede vinklinger af dansk politik, dansk økonomi samt danskernes ønsker, privilegier og behov. TV2's nyhedsproduktion satte samtidig en dominerende diskurs for udviklingen indenfor danske medier i øvrigt, herunder DR - som siden TV2's fremkomst har roteret nedad i en kontinuerlig cyklus mellem offentlig udskamning, nedskæring og forretningsmæssig doktorering/innovation.

Thomas Helbo Hansen, Jeppe Bundgaard, ingemaje lange, Inger Pedersen, Eva Parum, Martin Rønnow Klarlund, David Zennaro, Mette Møhl, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og Steen Obel anbefalede denne kommentar

Såvel dokumentarserien om sexismen på TV2 som udsagnene..., skulle der stå.

Det er imponerende/kvalmende at chefer, der har været en del af problemet forsøger at bilde sig selv (og os andre) ind, at de nu kan være en del af løsningen. Denne ubegavede mangel på selvindsigt og klyngen sig til magten er tåkrummende. Der synes at være noget i vejen med rekrutteringspolitikken ift. ledelseskvalifikationer.
Jeg giver ikke fem flade ører for Anne Stig Engdal Christensen.

Thomas Helbo Hansen, Martin Sørensen, Rolf Andersen, erik lund sørensen, ingemaje lange, Martin Rønnow Klarlund, John Poulsen, Steen K Petersen, Herdis Weins og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Tænk lige på titlen 'studentermedhjælper'.

Først og fremmest får man jo den tanke, at det er en studerende medhjælp i praktik, men det er det ikke udelukkende.

"En studentermedhjælper er typisk en lønmodtager, der arbejder under eller efter sin uddannelse og ofte på deltid.

En studentermedhjælper er ikke et defineret begreb indenfor ansættelsesret, men derimod en ofte anvendt stillingsbetegnelse for en person, der har et arbejde, enten fordi det er studierelevant eller for at opnå erhvervserfaring.

En studentermedhjælper kan både være ansat i en funktionær- og i en ikke-funktionærstilling, afhængig af arbejdets art og det antal timer, der arbejdes."

https://www.danskindustri.dk/vi-radgiver-dig-ny/personale/ansattelse-og-...

Det er en underlig titulering, og fremmer hierakiske, mobbende og sexistiske systemer på arbejdspladsen.

Der er efter endt uddannelse ikke tale om en studerende, og heller ej en 'medhjælper', da vedkommende er en lønnet arbejdstager.

Selve ordningen, fremmet af DI, gør udnyttelse nemmere.

Karen Møller Grothe, Martin Sørensen, Martin Rønnow Klarlund, David Zennaro, Steen Obel, Mikael Benzon, Steen K Petersen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Hej Rasmus
Tak for fin artikel.

Noget jeg savner i denne problemstilling er dem i de blå skjorter gør sig nogle refleksioner over hvorfor de gjorde som de gjorde. Hvad var fordelene og hvad var der at vinde og tabe. Generelt savner jeg at hele magt-forholdet bliver afdækket for i bund og grund tror jeg, at det er en af de drivkræfter vi bør ser alvorligt på - helt specifikt i disse #metoo sager og ligestillingsdebaten. Jeg vil friholde mig fra skrive at magt nok er relevant i mange sammenhænge ud over dette.

Dyrbys forklaringer synes jeg er forkrampet og ikke ærlige. Måske når han begynder at fortælle om hvilke fordele han tog sig ved sin adfærd, synes jeg vi kommer tættere på.

TAk. Peter

ingemaje lange, David Zennaro og Steen Obel anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Det er svært for middelmådigt præsterende mænd at indse at de har opretholdt en sexistisk kultur, hvor de selv er blevet valgt til stillinger og chefposter for di de var mænd og en del af kulturen. Intet i tv2 chefernes reaktioner tyder på at de forstår hvad sexisme er og deres egen rolle i den. De var ikke journalistiske eller ledermæssige talenter og unika. De var mænd der krænkede. Respekt for de kvinder der er stået frem. Det er alt for genkendeligt.

Karen Møller Grothe, June Beltoft, Herdis Weins, ingemaje lange, Steen K Petersen, Inger Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det kunne gøres på en uge med nødvendige omstruktureringer: riv pyramiderne ned, saml aktiviteterne i selvstyrende, kollaborerende teams og sæt produktet før politisering og cirkulærestyre.
Så skal det nok gå godt.
Lad den nødvendige ledelse gå på omgang, så kommer den ikke til at fylde alt.

June Beltoft, Herdis Weins, Steen Obel, Jeppe Bundgaard, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Det handler om det samme som man kan se i enkelte TV udsendelser; "ekstreme samlere",- der skal andre til at rydde op i lortet, for de kan ikke selv!

Vi ser den ene topchef efter den anden forsøge at gemme sig bag andres erkendelser om fortidens eskapader udi sexismen på TV2, - selv ikke eldrup kan sisge sig fri for intet at have gjort, grundet uvidenhed.

Det er særdeles problematisk at TV2 via deres ageren i disse sager optræder, som egen domstol overfor de afslørede personer i undersøgelsen, og selv dømmer om hvem der skal straffes(afskediges), mens andre med samme sexisme meritter frikendes af TV2s ledelse.

Det er en uskik at virksomheder sådan selv leger domstol over deres ansatte, - det er noget vort retsvæsen skal tage sig af.

Margit Johansen, og du ved besked ?
Hvem der er middelmådige chefer ? Belæg for den påstand?
Hvem der er ansat, kun fordi de var mænd ? Og belæg for den påstand ?
Og du ved at kvinder ikke selv var en del af kulturen, helt ligesom nuværende TV2-direktør Anne Stig Christensen, der selv tog for sig af retterne ?

Metoo kommer ingen vejne ved at fornægte, at begge køn har gjort og gør fortsat.

David Ruben Karpantschof

Tænk at en arbejdsplads kan være så attraktiv at nogle medarbejdere finder sig i hvad som helst. Det er vist noget af et monster politikerne fik skabt dengang.

Hvornår mon det går op for bestyrelsen, at de er nødt til at hive nye kræfter ind, som ikke er søbet helt ind i organisationens "guldalder". Det jo unægteligt svært at rydde op, når man ikke kan svare på spørgsmålet: "...og hvorfor gjorde du ikke noget dengang..."