Analyse
Læsetid: 5 min.

Ydmygelse: S-regeringen kan blive presset til at give corydonismen comeback

De vanskeligste forhandlinger er i vente for S-regeringen. Finansminister Nicolai Wammen har lovet at ville gennemføre reformer, der øger arbejdsudbuddet med 11.000 personer. Meget snart. Men en sådan reformaftale vil alene kunne laves med de borgerlige partier – og så begynder balladen for alvor
»Det er regeringens politik, at vi i løbet af 2021 vil komme med konkrete initiativer, der vil kunne sikre cirka 11.000 i øget arbejdsudbud,« sagde finansminister Nicolai Wammen (S) umiddelbart efter offentliggørelsen af finansloven. Men en sådan reformaftale vil alene kunne laves med de borgerlige partier.

»Det er regeringens politik, at vi i løbet af 2021 vil komme med konkrete initiativer, der vil kunne sikre cirka 11.000 i øget arbejdsudbud,« sagde finansminister Nicolai Wammen (S) umiddelbart efter offentliggørelsen af finansloven. Men en sådan reformaftale vil alene kunne laves med de borgerlige partier.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
11. december 2021

2022 kommer til at stå i corydonismens tegn for S-regeringen. Efter en større og sværmerisk omvej er Socialdemokratiet reelt ved at blive slået tilbage på det kontroversielle reformspor, som også blev forfulgt under SR-regeringen for godt ti år siden. Dengang De Radikales leder Margrethe Vestager styrede butikken, og daværende S-finansminister Bjarne Corydon sænkede både topskatten og de offentlige ydelser.

Efter ugens udramatiske finanslov er der nu bygget væsentligt større spændinger op, som finansminister Nicolai Wammen (S) skal forsøge at forløse i de videre forhandlinger med de borgerlige partier: »Det er regeringens politik, at vi i løbet af 2021 vil komme med konkrete initiativer, der vil kunne sikre cirka 11.000 i øget arbejdsudbud,« sagde Nicolai Wammen umiddelbart efter offentliggørelsen af finansloven.

Nye og snarlige politiske aftaler, der kan medvirke til at øge arbejdsudbuddet, er kort og kontant en bunden opgave for S-regeringen. For det første er målsætningen skrevet ind i forståelsespapiret fra sommeren 2019, dog formuleret som øget beskæftigelse, og for det andet følger behovet direkte af den såkaldte Arne-pension.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Leanette Nathalia Chresta Jensen

Deprimerende analyse.
Jeg drømmer om at de røde partier fortsætter med at samarbejde, stå sammen og komme med de gode forslag, hvordan vi løser manglen på arbejdskraft i flere brancher. Løsninger S vil have svært at sige nej til. Et forslag kunne være at uddanne og sprogundervise flygtninge og arbejdsparate migranter regeringen har så travlt med at sende hjem.

Morten Larsen, Rolf Andersen, Anders Graae, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Helle Walther, Poul Erik Pedersen, Alvin Jensen, Inge Lehmann, John Damm Sørensen, Viggo Okholm, Peter Beck-Lauritzen, Rikke Petersen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

En anden mulighed er at gøre arbejdsforhold så gode at folk kan og vil blive på arbejdsmarkedet og kan holde til at arbejde på fuldtid.

Hørte i P1, at det med at få sundhedspersonalet til at arbejde på fuldtid i Region Sjælland var mislykkedes, da der ikke var flere fuldtidsansatte end da forsøget gik i gang. Så er det ikke mere arbejdsforholdene , der skal ændres for at få flere til at blive på arbejdsmarkedet og arbejde fuldtids.
For ikke at tale om alle de steder der kun udbyder deltids arbejde.

I mine øjne er der flere og bedre muligheder end bare de kendte reformtiltag med højre pensionsalder, tvangsudsendelser , nedskæringer i dagpengesystemet osv.......

Arne Albatros Olsen, Rolf Andersen, Hanneh Christensen, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Estermarie Mandelquist, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Helle Walther, Poul Erik Pedersen, Alvin Jensen, Inge Lehmann, Kim Houmøller, Ib Christensen, Peter Beck-Lauritzen og Rikke Petersen anbefalede denne kommentar

"Efter de røde partier har fået indfriet flere af deres ønsker, er turen nu kommet til, at De Radikale skal have politisk betaling. Wammen er ganske enkelt forpligtet til at gennemføre nye og skrappe initiativer, der kan tvinge endnu flere til at søge job, som de ellers ikke ville have søgt. Eksempelvis unge og nyuddannede, der skal presses til at søge job længere væk og til en dårligere løn, end de havde håbet på."

Vinduespyntningen er forbi - omend den har været begrænset. Nu er det tid til de egentlige realpolitiske manøvrer, som virkelig har strukturel betydning.

Dette foregår i en tilbagevendende cyklus. Og hver gang sidder støtterne til de traditionelt magtbærende partier, som alle har underkastet sig neoliberalismens governance, monetarisme og public choice-dogmer, og håber at de braste illusioner på én eller anden vis kan genoprettes. Akja.

Morten Larsen, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Rolf Andersen, Anders Graae, Michael Waterstradt, Susanne Kaspersen, Flemming Berger, Steffen Rahdoust Boeskov, Mogens Holme, Alvin Jensen, Jeppe Bundgaard, Peter Beck-Lauritzen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Corydonisme behøver S ikke at anvende!
(Tvangs-)opret lærlingepligt, der er rigeligt at tage af og en sådan ordning vil modvirke importen af arbejdskraft, til ydmygende behandling på det danske arbejdsmarked, af bl.a. landbrugets "kyrofæer"/landbrugs-organisationers ledelse.
Skattelettelser til de højeste lønninger? Venligst påvis at det har gavnet det danske samfund, endsige beskæftigelsen. Snarere skattelyene!

Morten Larsen, Arne Albatros Olsen, Rolf Andersen, Hanneh Christensen, Egon Stich, Michael Waterstradt, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Ole Henriksen, Poul Erik Pedersen, Mogens Holme, Alvin Jensen, Inge Lehmann, Kim Houmøller og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det var så det politiske spilfægteri.

Er der nogen som har bud på hvad der vil ske mht de nyuddannede, som ikke kan betale husleje og leve for en SU-lignende ydelse, når de ikke længere kan bo i studieboliger?
Er det klogt at skære belønningen (eller udfrielsen af SU'en, om man vil)
for at gennemføre en uddannelse væk?

Peter Voss, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Poul Erik Pedersen, Alvin Jensen, Inge Lehmann og Rikke Petersen anbefalede denne kommentar

En ting bør man i hvert fald lave om på: det bør være muligt at optjene fulde dagpenge på sit studiejob.

Leanette Nathalia Chresta Jensen, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Ro på LTM. Der er jo godt nok gang i din adrenalin på Bezzerwisserne og her. Der behøver ikke blive ballade. Wammen kan godt balancere, og hvor smart er det lige for de radikale at lave ged i det hele, de har lige fået en kæmpeklimaaftale på plads.
Der skal nok komme reformer, på sundhed, arbejdskraft, arbejdsforhold, m.m. uden vi skal lege Corydon.

Der kommer helt sikkert sundhedsreformer; EU står klar med en stribe pakker som dels booster digitalisering og dels forcerer markedsgørelsen af de europæiske sundhedssektorer. Regeringen vil givet gå efter en smidig implementering uden for meget offentlig støj, på samme måde som man i det forgangne tiår har implementeret jernbanepakkerne, som liberaliserer dansk jernbanedrift.

Corydonisme, som tilsyneladende nu kan være en kulørt betegner i dansk politik, er i øvrigt simpel monetarisme; helt efter den kendte EU-opskrift, som har svinget pisken over europæisk politikudvikling gennem flere årtier. Nej tak til (flere) tåbelige eufemismer.

Anders Graae, Hanneh Christensen, Torben Skov, Susanne Kaspersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Hvordan hjælper flere skrevne jobansøgninger, når arbejdsgiverne ikke ansætter folk? Derfor har man jo heller ikke kunne tvinge folk i arbejde.

De arbejdsløse og syge har jo altid været forpligtet, til at skrive ansøgninger. De er ikke kommet i arbejde med det før og arbejdsgiverne påstår forsat med jævne mellemrum, de mangler folk.

Og en arbejdsløs kontorassistent, kan forsat ikke besætte en stilling som narkosesygeplejerske eller en person med Alzheimers kan ikke betjene borde i en restaurant.

Derudover har jobcentrene og de ansvarlige politikere både under høj og lavkonjunktur modarbejdet videreuddannelse, så de arbejdsløse kunne tilpasse sig ændret efterspørgsel. Det tunnelsynede mantra var hele tiden, folk skal i arbejde og det kommer de med virksomhedspraktik, ansøgninger og sanktioner.

Ser man på virkeligheden og resultatet af den førte politik, er formålet så ikke bare, at fjerne velværdssamfundet en skive efter den anden og dermed trykke lønnen og fjernelsen af arbejdsmiljøet oveni.

Er det skjulte motto måske: Tilbage til 1800tallet, hvor den formuende klasse stadig blev respekteret efter fortjeneste.

Hvis man ser på, hvilke grupper der gemmer sig i det populære argument med de 800.000 personer i arbejdskraftreserve, som fremført af Saxo Bank segmentet. Kan man der se, at de mener, at folk på barsel og ferie også udgør en vigtig arbejdskraftreserve udover selvfølgelig førtidspensionister og andre syge.

Dvs endemålet må jo være lønninger man ikke kan leve af, ingen ret til sygdom, afskaffelse af pension, afskaffelse af barsel, afskaffelse af ferie, samt nul ansvar af arbejdsmiljø når det koster arbejdsgiveren penge her og nu.

Morten Larsen, Jan Fritsbøger, Hanneh Christensen, Torben Skov, Michael Waterstradt, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Per Dørup, Inger Pedersen, Mogens Holme, Steffen Gliese og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

Der er for meget politisk kandestøberi og gætteri i LTMs fremtidsanalyser. Essensen kan stå på bagsiden af en serviet.
For få dage siden drejede det sig om alle de spørgsmål LTM forventede Mette Frederiksen skulle besvare når hun blev afhørt i "Minkkommisionen".
Summe summarun kom der ikke noget nyt frem.
Alle medier var kørt i stilling med notesblokken og det blev en stor fuser.

jørgen djørup, Helle Walther, Poul Erik Pedersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

"Ydmygelse: S-regeringen kan blive presset til at give corydonismen comeback"

Heldigves. Bag den ligger der en tese der siger at det gælder om at vi alle bliver rigere, modsat enhedslistens tese der siger at vi alle skal være lige fattige.

Poul Erik Pedersen

Niels Bøjden 21.59:
Vil du forklare mig hvad der er dokumentationen for, at Enhedslisten skulle arbejde efter tesen om at vi alle skal være lige fattige?

mvh. poul.

Peter Voss, Inge Lehmann, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Anders Graae, Jan Fritsbøger, Hanneh Christensen, Eva Schwanenflügel, Christian Mondrup og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Hanneh Christensen

Informations adm. direktør, Stine Carsten Kendal, er søster til De Radikales leder Sofie Carsten Nielsen, og det er nok i det lys, at man også skal læse Information, herunder at Lars Trier Mogensen får så meget spalteplads til hans evindelige angreb på S. Nu med denne påstand om, at det er pay-back time til R.

Information påstår sig politisk neutral. Men aldrig, som i aldrig beskæftiger Information sig konkret med konsekvenserne af årtiers borgerlig udhuling af vores sociale system: Fattiggørelsen, ydmygelserne på jobcentre, det problematiske tvangsarbejde på kant med menneskerettighederne, eller løndumping og usle arbejdsforhold for udlændinge med konsekvenser også for danskeres arbejdsforhold. Aldrig.

Er man så neutral? Det er som en medløber, der påstår sig ansvarsfri! Rune Lykkeberg påstår, at han er socialist, men igen, aldrig ser man hans blik hvile på de danske udsatte, dem på fattigmøddingen, dem der alene får spalteopmærksomhed op til jul, hvor de kan stå i tiggerkø til julepakker. Åh hvor romantisk, ikke.

Nej, Rune Lykkebergs socialisme er parkeret i en teoretisk diskussion i Langsomme Samtaler med udenlandske i filosoffer, professorer mm. Der, hvor man kan høre podcasten på sin gåtur i Dyrehaven eller Frederiksberg Have, - langt fra det ghettoslum, som den borgerlige politik har affødt. Selvfølgelig støttet af De Radikale.

R er i årtier fremstillet som et humanistisk parti pga af deres udlændingepolitik, mens deres inhumane beskæftigelsespolitik forties.

Den radikale ‘humanisme’ bør sættes under lup. For har årtiers radikal politik ikke blot skabt stigende fattigdom, opskruet arbejdstempo, et uholdbart arbejdsmiljø, tvangsarbejde og slavelignende forhold for den importerede arbejdskraft fra 3. verdensdele. Og er det ikke netop De Radikales vælgersegment, der har lukreret på denne udvikling med kæmpe skattelettelser og lønstigninger til sig selv? Fx får den adm. direktør og chefredaktøren på Information tæt på 1,5 mio. kr. i årlig løn. Ligesom deres restaurantregning kan reduceres med 10-20 kr. pga. billige udenlandske opvaskere?

R vil sænke beløbsgrænsen til ca. 330.000 kr. inkl. såvel feriepenge og pensionsbidrag. Det svarer reelt til en månedsløn på 21.-23.000 kr. Til faglært arbejdskraft! Der er altså tale om bevidst løndumping. Og den dag disse bliver arbejdsløse sendes de blot retur, - på egen regning. Det giver reelt arbejdsgiverne hånds- og halsret over disse udlændinge. Og minder igen om en sofistikeret form for ‘tvangsarbejde’.

Hvor humant og bæredygtig er importen af arbejdskraft fra 3. verdenslande? Er der ikke ofte blot tale om sofistikerede hvid imperialisme? Tidligere gik man på slavehugst i Afrika. I dag gør man det helt anderledes sofistikeret og fornemt. Man lader dem selv finansiere den 7-10.000 km lange rejse væk fra deres familie i en drøm om guld og grønne skove. For 21.000 kr. lyder for dem som en himmelsk løn. Men faktum er reelt, at de må indlogere sig i en køjeseng, hvis der også skal være råd til at sende penge tilbage til familien.

Vibeke Olsen, Lise Lotte Rahbek, Inge Lehmann, Ebbe Overbye, Steffen Gliese, Anders Graae og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Ejnar Søndergaard

Så er kommentator og besserwisser Lars Trier Mogensen med tunnelsyn igen fremme med de, gennem de sidste 2 årtiers, godt gennemtyggede ben: nødvendigheden af skattelettelser til de rige, nedsættelse af dagpengene og andre forringelser for arbejdsløse m.fl. Kort sagt skal de mindre bemidlede igen holde for, mens de rige skoler milliarderne ind. Underligt, at der altid er råd til at betale dem, men ikke de med mindre indtægter.
Derudover de evindelige skolastiske øvelser om partispillet inden for den snævre christianborgske "virkelighed". Total irrelevante øvelser for os almindelige danskere. Kunne kommentatorerne ikke bare få deres eget lokale på Christiansborg, hvor de kan udfolde sig uden at belemre os andre.
Hvad med at Information ansatte journalister, der kunne komme med analyser og beskrivelser af den reelle virkelighed for os almindelige danskere. Det kunne f.eks. være en analyse af hvorfor de 30.000 går på tidligere "Arne"-pension. Det kunne så bruges til at komme med forslag om, hvad der kunne få dem til at forsætte i med at arbejde. Det kunne også være, hvorledes man tackler manglen på arbejdskraft andre steder i Europa med en stadig ældre befolkning. F.eks. den nye regerings tiltag i Tyskland med en styret immigration, adgang til tysk statsborgerskab efter 5 og helt ned til 3 år. Nå nej, sådanne forslag ville jo ikke passe ind i den christianborgske virkelighed. Derudover slet ikke ind i LTM's fobi over for socialdemokratiske politiske bud, som falder uden for den neoliberale økonomiske tankegang - Corydonismen.

Vibeke Olsen, Hanneh Christensen, Inge Lehmann og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

den besiddende klasse hyler op om at der er brug for flere i arbejde ( flere og helst billigere forsørgere )
og der er da nogen områder hvor der virkelig mangler hænder,
det er bare ikke i virksomhederne hænderne mangler,
det er i selve samfundet hvor man længe har sparet sig til lavere omkostninger, og ringere service,
så den besiddende klasse kunne få lavere skatter og blive endnu rigere i et højere tempo,
og alle magtmennesker er enige om at der er brug for vækst,
jeg forstår bare ikke hvorfor man har så travlt med at opfylde alle den besiddende klasses ønsker,
og med at få alle til at tro på at det handler om samfundets behov, når det bare er grådighedssegmentets våde drømme om mere rigdom,
der er for mange at forsørge som intet selv yder og derfor er forsørgerne pressede,
væksten er ikke bare overflødig den er skadelig og kan ende med at blive fatal,
vi har brug for noget helt andet end vækst, nemlig en retfærdig fordeling og eliminering af alt overforbrug,
og så kan vi sende den besiddende klasse i arbejde sammen med alle høvdingene og alle dem der lever af andre menneskers arbejde, ( investorer og ledelseslaget )

det er jo kun manden M/K på gulvet som skaber værdi og yder omsorg, så måske skal alle ned på gulvet, og så kan vi let sætte arbejdstiden markant ned for så vil der være overskud af hænder til alle opgaver.

Vibeke Olsen, Morten Larsen, Eva Schwanenflügel, Poul Erik Pedersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Leanette Nathalia Chresta Jensen

Pladderhumanisme at uddanne og integrere flygtninge og migranter til at bidrage på det danske arbejdsmarked ? Vi mangler mennesker … selvom alle pengene i verden kunne tilføres den offentlige sektor, er der ikke mennesker at stampe op af jorden, til at varetage alle de jobfunktioner. Heller ikke selvom vi tvinger nyuddannede akademikere til at omskole sig. Selvom vi er en andedam er vi også verdensborgere. Og nogle medborgere i vores verden har brug for et trygt sted at leve et Alm liv, med skole, arbejde, børn og fritid. Så det win win. Og jeg vil hellere arbejde sammen med en der virkelig gerne vil sit arbejde end en der er blevet tvunget .

Morten Larsen, Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar

Men er spørgsmålet ikke igen, mangler der faktisk arbejdstagere?

Eller er det igen en kombination af, at man igen er kræsen, at man ikke har et stort udvalg blandt folk med den rette uddannelse (programmør i bestemt sprog, narkosesygeplejerske, kok, tømrer etc.) eller udøver politisk idiologisk motiveret fejlinformation?

Nogen der kan huske de arbejdsgivere, der altid var aktive i venstre, der meldte ud de manglede folk og ikke kunne få nogen? De blev altid bombarderet af desperate ansøgninger efter udsendelserne. Det viste sig så, at det ikke var lige nu de manglede nogen og en del søgte kun aktiv efter arbejdere i den gamle østblok osv.. Men uha velfærdsydelserne skulle forringes, fordi danskerne ikke ville arbejde.

Der er også stadig en del 50+ højtuddannede, som ikke kommer til jobsamtale.

Er mantraet ikke igen, at vi skal kunne importere billig udenlandsk arbejdskraft?

Hvis man virkelig vil få flere i arbejde og have dem længere på arbejdsmarkedet, er man nød til at begynde, at stille krav til arbejdsgiverne!

Alt andet er for dyrt for samfundet og de mennesker, det går ud over.

I Tyskland er virksomheder forpligtet til at ansætte mennesker med handicap per et vist antal ansatte.

Dvs folk bliver ikke kun vurderet som teoretisk arbejdsparate, man skaber også afsætning til dem.

Og selv om vi evt. lever længere, så nedsættes ens fysiske evner altså med alderen, så akkord fuldtid er fuldstændig urealistisk.
Hvordan skal en fysisk slidt 40årig murer fortsætte til firs, når man også konsekvent lukker ned for videreuddannelse i dk?

Nedsæt dog fuldtidstimerne bestemt efter alder med fuld løn. Det havde lærerne faktisk før lovindgrebet, betalt af alle ved lavere lønstigning igennem årene. De blev virkelig røvrendt. Selv om de med deres overenskomst havde lavet en mulighed, der kunne fastholde de ældre i arbejde, der kunne have været et forbillede for politikerne.

Kræv også at arbejdsgiverne ansætter nyuddannede frisk fra uddannelsen og ikke får lov, til at kræve perfekte arbejdstagere. Ligesom man kræver, at arbejdstagerne ikke kan forvente perfekte arbejdsomstændigheder og skal sørge bredt og langt, samt dokumentere det.
Kræv at arbejdsgiveren argumenter realistisk for, hvorfor de fravalgte ansøgerne, når de klager over mangel.

Og hvad angår hjemmeplejen. Hvem ved sine fulde fem vil arbejde fysisk og mentalt hårdt på akkordvilkår med urealistisk og utilstrækkelig planlægning, til lav løn? Et arbejde, hvor ens helbred hurtigt bliver slidt ukonkurrerdygtigt, i et nådesløst konkurrencesamfund. Hvor man ser sin egen fremtid i øjnene, hvis man bukker under.

Så selvfølgelig kan man ikke få nok personale i sådan en situation.

Der er mange knapper, at dreje på, der ikke kræver afskaffelse af velfærdsstaten, hvis man vil øge antallet af ansatte, og ikke bare antallet af arbejdsudbuddet.

Morten Larsen, Lise Lotte Rahbek, Jan Fritsbøger, Poul Erik Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

De kunne være kolde og kyniske nok til at gøre det !

Det er meget tankevækkende, og forklarende, at danskerne diskuterer indenrigspolitiske forhold, arbejdsmarkedet og dansk parlamentarisme etc. med udgangspunkt i at vore valgte lovgivere selv beslutter politikudviklingen - mens EU's sigtelinjer og planlagte processer komplet ignoreres. Én af hovedårsagerne til at den såkaldt røde blok og den såkaldt blå blok i det store og hele er enig om bl.a. konkurrencestatsprincippet, markedsgørelse af den offentlige sektor og monetarisme, og derfor følger de samme overordnede sigtelinjer, er jo at vi befinder os i EU - og dermed ikke politisk (til tider juridisk) kan afvige synderligt fra denne voksende, overnationale institutions interesser og behov.