Lækagesag
Læsetid: 7 min.

Claus Hjort kan næppe dække sig ind under uagtsomhed i sag om mulig lækage, vurderer professor

Den tidligere forsvarsminister bekræfter, at han er sigtet for at have røbet eller videregivet statshemmeligheder. Det ser ud til, han var bevidst om, at hans udtalelser om et dansk-amerikansk overvågningssamarbejde var på kanten af loven, påpeger juraprofessor
Forskningschef på Institut for Menneskerettigheder Pernille Boye Koch mener ikke, at Claus Hjort Frederiksens ytringsfrihed som folketingsmedlem kan spille en stor rolle i sagen, da sigtelsen formentlig knytter sig til udtalelser, der bygger på viden, som han fik i sin egenskab af forsvarsminister. Arkivfoto.

Forskningschef på Institut for Menneskerettigheder Pernille Boye Koch mener ikke, at Claus Hjort Frederiksens ytringsfrihed som folketingsmedlem kan spille en stor rolle i sagen, da sigtelsen formentlig knytter sig til udtalelser, der bygger på viden, som han fik i sin egenskab af forsvarsminister. Arkivfoto.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
15. januar 2022

Højst opsigtsvækkende er Venstres forhenværende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen sigtet i sagen om lækage fra efterretningstjenesterne. Claus Hjort Frederiksen bekræftede selv sigtelsen fredag eftermiddag i en kortfattet pressemeddelelse, der blev udsendt via Venstres pressetjeneste:

»Jeg kan bekræfte, at jeg er sigtet efter straffelovens paragraf 109 for at have overtrådt grænserne for min ytringsfrihed. Jeg har ytret mig som folketingsmedlem om en politisk sag, og jeg har ikke yderligere at tilføje for nuværende. Men jeg kunne aldrig drømme om at foretage mig noget, som kunne gøre skade på Danmark eller Danmarks interesser,« skrev Claus Hjort Frederiksen.

Sigtelsen peger ifølge professor i strafferet Jørn Vestergaard på, at Claus Hjort Frederiksen har røbet oplysninger om en international samarbejdsaftale, som Danmark er med i.

»Formålet med paragraf 109 er at beskytte fortroligheden omkring hemmelige aftaler med andre lande, herunder aftaler af betydning for statens sikkerhed,« forklarer Jørn Vestergaard.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

William Mannicke

Da nogle kommentatorer hopper jo lidt rundt, og det gør jeg også.
så her er svar på tidligere spørgsmål, men stadig aktuelt:

Når virkeligheden som her i ”FE- skandalen”, overhaler fiktionen, som f.eks. John Le Carrés, om agenter og politikere, er det jo opsigtsvækkende.
Når hemmelighedskræmmeriet lægger en dyne over fakta, så stimulere det jo fantasien
Og lige siden barndommens Spion-X hæfter, kodeskrivning/brydning som spejder og senere virkelighedens spioner i både vest og øst, har dobbelt verdenen appelleret til min fantasi/historiske interesse.

Der dog et par misforståelser, som både kommentatorer, og journalister gør sig skyldige i.
Undersøgelseskommissionen, nedsat af Bramsen, har kun og alene frikendt FE, for de indvendinger, som en whistleblower har rejst.
FE har handlet indenfor rammerne af de retningslinjer, som der har/haft. Herunder den ”hemmelige” aftale om aflytning, fra 1995.

Undersøgelseskommissionen har IKKE haft til opgave at undersøge læk fra FE.
Når Hans Engell i Besserwisserne, ikke kan forstå, at forsvarsministeriet udsender en pressemeddelelse om at de suspenderede ansatte kan fortsætte, når de samtidig ved at Findsen og andre er sigtede for læk, forstår Engell ikke SITUATIONEN.
Hverken Forsvarsministeriet eller ministeren, kan gå ud at sige at nogle er sigtet, ej heller Findsen. Der er dobbeltlukkede døre og navne forbud. Så er man ganske enkelt omfattet af tavshedspligt. Uanset om man er minister eller ministerium.
Og måske har de endda ikke været vidende om PET undersøgelser, det har måske kun justitsministeren og statsminister.

Undersøgelsen af Findsen og andre er/var i gang, for at finde årsagen til læk fra FE. En undersøgelse, som kunne bringes i farer, hvis noget som helst, kom frem om anholdelser og personer.
En undersøgelse, sanktioneret af en særligt sikkerhedsgodkendt dommer, der har givet tilladelse til telefon aflytning, og med en forhenværende operativ PET chefs ord, hele repertoiret, rum aflytning, observationer mm.
En dommer sanktionerer jo ikke noget sådant uden begrundet mistanke, dokumenteret. Og da slet ikke mod af en siddende chef for FE. Her er der tale om paragraf 109. En af de alvorligste paragraffer.

Når Hjorten er sigtet, så det jo fordi han direkte, og med vilje, kalkuleret offentliggør detaljer, som ikke har været kendt.
Og dermed provokerer/udfordre han direkte paragraf 109. at røbe statshemmeligheder, kompromittere samarbejde med USA, NATO osv.

Grundlæggende er Hjorten og andre borgerlige utilfredse med Bramsen håndtering af kommissions undersøgelsen af FE.
Den skulle være fejet ind under gulvtæppet, ordnet uden offentlighed.
Det i møde går han så med at røbe statshemmeligheder. Ja, ”hemmelig og hemmelig”.
Offentligheden har gisset og gættet, men at en forhenværende forsvarsminister og formand for kontroludvalget, direkte bekræfter at aftalen eksisterer, er at røbe hemmeligheder, overtræde paragraf 109.
Men vi får se, måske. Måske afgøres sagerne for dobbeltlukkede døre..
Hvis ikke noget lækkes...

Eva Schwanenflügel, Ole Olesen, Steffen Gliese, Mogens Holme, Helle Walther, Dorte Sørensen, Vibeke Olsen og Helene Thorup Hayes anbefalede denne kommentar

Er der ikke nogen som kan kalde paa en voksen ???

Eva Schwanenflügel, Carsten Bjerre, Dorte Sørensen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Dan Jørgensen åbenbart ikke - nu er Løkke Rasmussen i P1-morgen og skal fortælle om sit partiprogram - men han startede med et stort forsvar af Hjort Frederiksen og et angreb på Trine Bramsen og den siddende regering.

Helle Walther

Dorte@ Det kan ikke undre, det kan jo give ham goodwill. Hvis Hjort er skyldig, tiltales han med en sigtets rettigheder, advokat m.m. og så må domstolen afgøre hvad er op og ned. Løkke burde tie, og i øvrigt gavner han ingen mere, ej heller med sine nye ideer.

jørgen djørup, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

Det er en mærkelig sag, og nok også et mærkeligt retssystem vi har.

To personer er sigtet for at lække - "de samme(?)" statshemmeligheder, hvor den ene er fængslet, mens den anden går frit rundt med sigtelsen.

Forskellen er at den ene person er sigtet for at lække statshemmeligheder, mens den anden persone alene er sigtet for at overtræde sin tavshedspligt, og hvor det sidste åbenbart ikke er lige så alvorligt, at en fængsling er nødvendig, - selv om det måske er den samme hemmelighed de har lækket!?

Dorte Sørensen

Ja Helle - min tanke vare mere at så slap LLR for at gå i detaljer og besvarer spørgsmål til sit partiprogram.
Men han nåede at fortælle ALLE de gange han havde været på Halmtorvet med Gadejuristerne så havde han mødt narkomaner fra Jylland osv....... Denne omsorg for mennesker på randen af samfundet burde han ha' gjort noget for da han havde magt til det - i stedet for at have minister der ikke mente, at der er ikke fattigdom i Danmark - Folk bruger bare pengene forkret. - Ja sådan er der så meget.

Mette Johansson, Bjørn Pedersen, Helle Walther, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Undskyld jeg fik et ikke for meget med - der skal naturligvis stå - en minister der ikke mente at , der er fattigdom i Danmark.

Steffen Gliese

Espen Bøgh, den ene er medlem af Folketinget og derfor beskyttet af sin parlamentariske immunitet.

Eva Schwanenflügel

Det er en meget mærkværdig mission, Claus Hjort Frederiksen har haft med at udbrede sig om samarbejdet mellem sikkerhedstjenesterne, nærmest helt kamikazeagtigt..

Hvorfor sidder han i 'Lippert' og er så åbenmundet, når han i samme moment er fuldstændig klar over, at det kan give fængselsstraf?

Og ja, hvorfor er sigtelsen først kommet efter Informations artikel om det problematiske ved udtalelserne?

Måske får vi aldrig det fulde billede.
Men skandalen er sikker og vis, uanset om sigtelsen frafaldes, om CHF frikendes, eller om han dømmes.

Sagerne om FE-chefen og den forhenværende forsvarsminister på anklagebænken har allerede spredt sig til udenlandske medier.

Sammenlagt med den kritik minister Tesfaye var udsat for i EU-Parlamentet om Danmarks udvisninger af syriske flygtninge og oprettelsen af flygtningecentre i Rwanda, er Danmarks omdømme atter dalet.

Den forne så stolte forkæmper for menneskerettigheder og åbenhed er nu på linje med en bananstat.

Lillian Larsen, Inger Pedersen, Espen Bøgh, William Mannicke og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Landes "sikkerhed" vedrører er alle og må være fremlagt for alle. Frygtbaserede hemmelige aftale er en omstændighed der truer et land og dets borgere i samarbejde med alle andre lande.

Torben Larsen

Det er alment kendt, at der er samarbejde mellem FE og NSA.
Som det fremgår af kommentarer herover, så har de fleste danskere også formodet ,
at NSA kan hente visse informationer fra et centralt informations kabel i Danmark.
Men så længe at folk med insider-viden, som Hjort ikke bekræfter det,
så er det kun at betragte som en velbegrundet konspiration eller mistanke.
Derfor kan Hjort være gået over stregen, og kan straffes, eller ej.
Politisk kunne sagen godt være fejet 'under gulvtæppet' af regeringen, hører jeg !
Så mon ikke det derfor er det dårlige politiske klima,
med oppositionens nul-tolerance for fejl fra regeringen ,
der har fået regeringen til at kræve det samme.

Inger Pedersen

Eva Schwanenflügel

"Det er en meget mærkværdig mission, Claus Hjort Frederiksen har haft med at udbrede sig om samarbejdet mellem sikkerhedstjenesterne, nærmest helt kamikazeagtigt..

Hvorfor sidder han i ’Lippert’ og er så åbenmundet, når han i samme moment er fuldstændig klar over, at det kan give fængselsstraf?"

En gang imellem går der selvsving i de gamle hanelefanter - fordi de tror, de stadig KAN (de kunne da i hvert fald engang)...

Jeg har tilsvarende hørt en ældre lokal borgmester (V) sidde og prale af, at da avisen havde skrevet noget, der ikke passede ham, havde han meddelt, at det ville være slut med insider-viden fra kommunen - og annoncer - hvis ikke avisen fremover fandt en mere positiv tone frem...
Det gjorde de så.
Det er nogle år siden, men...

"Den forne så stolte forkæmper for menneskerettigheder og åbenhed er nu på linje med en bananstat."

Ja. Og det har DK arbejdet målrettet på gennem en hel del år.

Eva Schwanenflügel

Ha ha, Inger, lige på en studs !!

'Ronkedor syndromet' er en rigtig god forklaring på CHF's mildest talt mærkværdige opførsel ;)

Eva Schwanenflügel

Og ja, desværre har visse politikere arbejdet rigtig hårdt for at spolere Danmarks gode ry i udlandet, suk..

Snart kan de sige "mission accomplished".

Kim Houmøller

CHF fortjener ingen medynk. Hans tid som arbejds minister var ikke kønt. Skulle han gå hen og blive dømt i denne hemmelig stemplede sag, er vi mange som tænker " endelig"

Espen Bøgh, Jan Damskier og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Steffen Gliese, 15. januar, 2022 - 11:45

- Arh..., både ja og nej, Steffen, for den kunne folketinget sagtens stemme om lige her og nu ved en tiltale for at "lække(de samme) statshemmeligheder" ligesom Lars Findsen er fængslet for.