Baggrund
Læsetid: 9 min.

Først frygtede vi, at omikron var pandemiens monster. Nu taler vi om begyndelsen på enden

Smittetallene i Danmark og globalt slår alle rekorder under den nuværende omikronbølge. Men en række nye studier tyder på, at varianten er mildere end delta. Det har fået optimismen til at sprede sig blandt eksperterne. For måske er corona endelig ved at have sejret sig selv ihjel. Foran os venter dog stadig et par lange vintermåneder
Efter nogle uger med store smittestigninger ser omikronbølgen allerede ud til at have toppet i Sydafrika, hvor varianten først blev opdaget. Her er det strandgæster i Durban, der tager en pause fra pandemien.

Efter nogle uger med store smittestigninger ser omikronbølgen allerede ud til at have toppet i Sydafrika, hvor varianten først blev opdaget. Her er det strandgæster i Durban, der tager en pause fra pandemien.

Rajesh Jantilal

Indland
7. januar 2022

2022 har indtil videre budt på noget af et stemningsskifte i forhold til coronapandemiens tilstand. 

I Europa har lande den seneste tid igen, igen lukket ned på stribe, og herhjemme bebudede statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i midten af december, at den nye omikronvariant havde »ændret spillereglerne«. Og ikke til det bedre, vel at mærke.

Men nu taler faglig direktør Tyra Grove Krause fra Statens Serum Institut pludselig om, at vi inden for få måneder kan få vores normale liv tilbage, med alt hvad det indebærer af storrumskontorer, fyldte biografsale og åbent natteliv. Og Verdenssundhedsorganisationen, WHO, slog på årets første dag fast, at 2022 kan blive pandemiens sidste år.

Videnskaben arbejder imponerende hurtigt under coronapandemien. Og der er i løbet af den halvanden måned, der er gået, siden verden første gang stiftede bekendtskab med omikron i Sydafrika, kommet en del nye studier og erfaringer til, som kan forklare stemningsskiftet.

Information giver et overblik over, hvad vi nu ved om omikron. Og hvad det kan betyde for coronasituationen.

Hvordan går det i Sydafrika, hvor det hele begyndte?

Efter nogle uger med vilde smittestigninger ser omikronbølgen allerede ud til at have toppet i Sydafrika, hvor varianten først blev opdaget. I 2021’s næstsidste uge blev der registreret knap 90.000 nye smittede mod næsten 128.000 ugen forinden. Til trods for de store smittetal har både indlæggelsestallene og antal døde været lavere end Sydafrikas deltabølge sidste år.

Men selv om det er godt nyt, også for resten af verdens lande, der siden er blevet ramt af omikron, minder Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi på Københavns Universitet, om, at forholdene i Sydafrika ikke er direkte overførbare til eksempelvis Danmark.

I Sydafrika er coronavaccinerne kun udbredt til omkring en tredjedel af befolkningen, der til gengæld både er yngre end herhjemme og i højere grad har immunitet fra naturlig smitte med COVID-19. I Gauteng-provinsen, der blev omikrons første epicentrum, har cirka 70 procent tidligere været smittet.

»Både alder og naturlig immunitet betyder noget for, om man bliver behandlingskrævende eller i værste fald dør af corona,« siger han.

For Jan Pravsgaard Christensen vidner udviklingen i Sydafrika om, at pandemien under den nye variant »kommer til at gå nemmere end frygtet«.

»Men jeg kan stadig have en bekymring for, hvor mange ældre og sårbare der trods tredje stik kan blive alvorligt syge af omikron. Det er det sidste aber dabei, der gør mig usikker,« siger han.

Professor Lone Simonsen, som leder PandemiX-centret på Roskilde Universitet, mener, at smitteudviklingen i Sydafrika er en »stærk« nyhed i forhold til alvoren af omikron. Men hun understreger også, at tallene ikke direkte kan overføres til Danmark. 

»Men en ny rapport fra Statens Serum Institut viser også, at der trods de mange smittede med omikron er under fem på intensiv med varianten lige nu. Selvfølgelig kan det også påvirkes af, at omikron primært har spredt sig i den yngre del af befolkningen indtil videre. Men det er opmuntrende,« siger hun.

Hvad ved vi nu om omikrons smitsomhed?

Flere eksperter har, også i Information, tidligere vurderet, at omikron er lige så smitsom som mæslinger. Men i takt med at der kommer mere viden om varianten, tyder det på, at det ikke står helt så galt til.

Et nye studie fra Statens Serum Institut, DTU og Københavns Universitet har undersøgt, hvor meget omikronvarianten smitter i forhold til deltavarianten i danske husstande. Resultaterne peger på, at omikron ’kun’ er halvanden gang så smitsom, hvilket er mindre, end seruminstituttet først antog.

Årsagen til den nye variants hurtige spredning skal ifølge det nye studie findes i dens evne til at undvige immunitet fra vacciner og tidligere smitte. Den er det, som kaldes en ’escape variant’.

Det overrasker ikke professor Lone Simonsen. Hun har tidligere luftet den teori i Information.

»Vi ved stadig ikke, hvor god omikron er til at omgå immunitet og vacciner, og hvor lang generationstiden er (tiden fra et smittet tilfælde til et nyt, red.). De variable påvirker, hvor hurtigt omikron spreder sig. Derfor er det stadig svært at sige, præcis hvor smitsom den er. Men det er meget mindre end mæslinger,« siger hun.

Det betyder også, at der er brug for en lavere andel af immunitet i befolkningen, før man opnår flokimmunitet, fortæller Lone Simonsen. For mæslinger kræves 95 procent immunitet. Hendes bud er, at niveauet måske er omkring 70 procent for omikron. 

Omikron har allerede ført til langt flere reinfektioner end delta. I Storbritannien er knap ti procent af omikrontilfældene ifølge myndighederne reinfektioner. Og et nyligt britisk studie viser, at andelen af reinfektioner er ti gange så højt for omikron som delta. Også i Danmark er andelen af reinfektioner mere end fordoblet fra omkring et-to procent til fire-fem procent af de daglige smittetal.

Det ser dog – heldigvis – ud til, at tidligere smitte også med andre varianter beskytter mod slemme sygdomsforløb. Ifølge et studie fra Imperial College London er risikoen for hospitalsindlæggelse 50-70 procent lavere for tidligere smittede.

Et studie fra Max Planck Institute for Infection Biology i Berlin tyder også på, at beskyttelsen går den anden vej. Altså at smitte med omikron også beskytter mod deltavarianten – især for de vaccinerede.

»Det ser ud, som om at gyldigt, hvilken variant du er smittet med så får du immunitet, der også kan beskytte mod den anden,« siger Jan Pravsgaard Christensen.  

Hvor godt beskytter vaccinerne os mod omikron?

Ligesom omikronvarianten kan omgå tidligere smitte, har den også lettere end delta ved at slippe uden om beskyttelsen fra coronavaccinerne.

Studier fra Storbritannien viser, at beskyttelsen mod omikronsmitte nærmest er forsvundet fire-fem måneder efter andet stik, men stiger kraftigt igen efter tredje dosis. Godt halvdelen af alle i Danmark har allerede fået deres tredje coronastik, der ser ud til at yde lige så god beskyttelse mod omikron, som to stik gjorde det mod delta. Hvor længe beskyttelsen varer er dog uvist – det er endnu for tidligt at indsamle data på.

Selv om vaccinernes effektivitet er svækket på grund af omikron, yder de dog stadig en god beskyttelse mod indlæggelse og død, understreger Jan Pravsgaard Christensen. I Sydafrika har data vist, at risikoen for at blive indlagt med omikron er 70 procent lavere for vaccinerede med ’kun’ to stik end for de uvaccinerede.

»Vaccinen giver stadig så meget immunitet, at langt de færreste vil blive alvorligt syge, også af omikron. Det kommer mere til at minde om et influenzaforløb,« siger han.

I Israel er myndighederne nu begyndt at udrulle fjerde stik til sårbare og ældre over 60 år. Men ifølge Jan Pravsgaard Christensen har israelerne indrømmet, at de ikke har belæg for, om det er nødvendigt. Den data foreligger ikke endnu. Han mener, at det i Danmark vil være smart at vente med at vurdere nødvendigheden af fjerde stik, indtil vaccineproducenterne har tilpasset vaccinen til delta- og omikronvarianten.

»Det vil få immuniteten fra vaccinerne til at stige og vare længere,« siger han.

Er omikron virkelig mildere end delta?

Et spørgsmål, der virkelig har delt forskerne – og alle de autodidakte virologer i befolkningen – er, hvorvidt omikron giver mildere forløb end delta. Nogle glædede sig tidligt over omikrons potentiale som pandemiens undergang, andre frygtede for verdens undergang, og en tredje gruppe mente, det var for tidligt at glæde eller ærgre sig.

Men i de seneste uger er der udkommet en række studier, som giver noget af den fornødne viden. Og de tyder alle på, at omikron er den hidtil mildeste under hele pandemien. Ingen af studierne er dog fagfællebedømt endnu, og de er foretaget på gnavere.

Et studie fra University of Liverpool viser, at mus blev mindre syge og tabte mindre vægt, når de blev inficeret med omikron frem for delta. Samme billede gør sig gældende i et nyt amerikansk og belgisk studie.

Årsagen ser ifølge forskerne ud til at være, at forsøgsdyrene, som blev smittet med omikron, havde væsentligt lavere virusmængde i lungerne sammenlignet med luftrøret.

Den konklusion er i tråd med et meget omtalt studie fra Hongkong, hvor menneskelige celler blev inficeret med omikron. Her viste forskerne bag for første gang, at virusvarianten i langt højere grad inficerer og formerer sig på celler ved bronkierne, altså nederste del af luftrøret, end i lungerne. Omikron formerer sig hele 70 gange hurtigere i bronkierne end delta, viser studiet, som dog heller ikke er fagfællebedømt endnu.

Det kan ifølge Jan Pravsgaard Christensen formentlig både forklare, at omikron smitter mere, og at varianten giver mildere forløb. For når virus sidder tættere på mundhulen, så spredes den lettere gennem nys og host, fortæller han. Til gengæld vil omikron formentlig føre til færre af de lungebetændelser, der gør, at de ramte risikerer at ende på intensiv.

»På den måde er omikrons egenskaber både dårlige og gode for os. Men alt i alt er det en virkelig god nyhed, at varianten er mindre alvorlig end delta,« siger han.

I Storbritannien estimerer Imperial College London, at risikoen for indlæggelser på et døgn eller mere reduceres med 40 til 45 procent med omikron, samt at indlæggelserne i gennemsnit er kortere.

Hvis tilpas mange ældre og sårbare bliver smittet samtidigt med omikron, kan det dog stadig risikere at overbelaste sundhedsvæsenet, understreger Jan Pravsgaard Christensen.

»Nu hvor alle er tilbage fra juleferie, og skolerne er genåbnet, må vi forvente, at smitten stiger en del. Så bliver det interessant eller uhyggeligt – alt efter hvordan du ser på det – at afvente, hvordan det vil vise sig på hospitalerne,« siger han.

Lone Simonsen mener, at også erfaringerne fra Danmark tegner godt for omikrons alvorlighed. Hun hæfter sig ved, at smitten »stiger og stiger«, men at indlæggelsestallet følger langsommere med. Især på intensiv, hvor stigningen har været begrænset.

»Og dem, som ligger på intensiv, er primært uvaccinerede eller har underliggende immunsygdomme. Og så er de primært smittet med delta. Dødstallet for omikron ser også indtil videre ud til at være lavt herhjemme – men det kan selvfølgelig stige lidt, når varianten bredes i mere sårbare befolkningsgrupper,« siger hun. 

Er omikron begyndelsen på enden for pandemien?

Tyra Grove Krause fra Statens Serum Instituts udmelding om to måneders nedtælling til normalitet fodrer håbet om, at omikron kan indvarsle begyndelsen på pandemiens endeligt. På Facebook skriver Mette Frederiksen også, at »det ser bedre ud, end vi kunne have frygtet«. Men er det næsten for godt til at være sandt?

Det mener Lone Simonsen ikke. Hun forventer, at vi i Danmark står over for en »mægtig smitte« de kommende måneder, men at det formentlig ikke vil føre til store stigninger i intensivindlæggelser og dødsfald. Og herfra ser det ifølge hende lysere ud. 

For omikrons smitsomhed kombineret med den brede vaccineudrulning, i hvert fald i mange vestlige lande, betyder, at vi hurtigere kan opbygge den »hybridimmunitet«, der er vejen ud af coronakrisen.

»Som pandemi ender det her i 2022,« vurderer Lone Simonsen.

»Corona er kommet til at minde om en influenzapandemi. De fire influenzapandemier, jeg har studeret fra 1918 og frem, har alle haft to-fire bølger og varet to-fem år. Så opnår man den brede flokimmunitet og ender med en sæsonsygdom. Mon ikke vi er ved at være der.«

Hvorvidt omikron er den sidste variant, verden kommer til at stå over for, er Jan Pravsgaard Christensen dog ikke så sikker på. 

»Coronavirussen vil stadig mutere, så det er ikke sikkert, at omikron er slutproduktet. Jeg tror, vi kommer til at nå igennem en eller to varianter mere, men de bliver nok mere og mere influenza- eller forkølelseslignende. Forhåbentlig kommer virus ikke til at mutere ’tilbage’ og igen blive mere alvorlig,« siger han. 

Også Lone Simonsen er overbevist om, at vi ikke har set coronapandemiens sidste variant. Men det gør hende ikke nervøs.

»Hybridimmuniten fra naturlig smitte og vaccine er så robust, bred og langvarig, at jeg ikke kan forestille mig, at nye varianter kan lægge sundhedsvæsenet ned igen herhjemme,« siger hun. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Thyra Grove Krause var alt for tidligt ude med sin (jubel)optimisme:

"Verdenssundhedsorganisationen, WHO, kan ikke genkende det positive billede af coronasituationen i Danmark, som Statens Serum Institut (SSI) gav på årets tredje dag.

Det siger WHO's ledende talsperson, Dr Margaret Harris, i programmet 'Lippert' på TV 2 News.

Det er for optimistisk at tro, at det høje smittetryk herhjemme vil toppe ved udgangen af januar, lyder det."

Endvidere:

"Selvom Omikron-varianten ikke ser ud til at være lige så farlig som Delta-varianten i forhold til hospitalsindlæggelse og død, så advarer WHO stadig mod, at den yderst smitsomme variant spreder sig uhæmmet i samfundet.

For høje smittetal kan på længere sigt føre til udvikling af nye og farligere varianter af coronavirus, lyder det."

"WHO undsiger SSI: Danmark har stadig langt til normale tilstande"
https://nyheder.tv2.dk/samfund/2022-01-05-who-undsiger-ssi-danmark-har-s...

Hvis smitten spreder sig mere eller mindre uhæmmet, kan det også føre til, at vitale dele af samfundet bliver ramt.
Allerede nu har DSB fx ændret køreplaner på grund af sygdom blandt togførerne.
Det er ikke alene hospitalerne, der er i risiko for at bryde sammen, det kan også sagtens gå ud over anden infrastruktur.

Allerede nu at erklære pandemien for nærmest overstået er i bedste fald misvisende, og forskerne på SSI burde efterhånden også vide, at rækker man de borgerlige politikere og erhvervslivets interesseorganisationer en lillefinger, æder de fluks hele armen, hvad man allerede har oplevet i medierne med blandt andet Martin Geertsen (V), Per Larsen (K) og Brian Mikkelsen (DE), som har ladet sig interviewe i en nærmest uendelig båndsløjfe, lige siden Thyra Grove Krause optrådte i både Nyhederne og Go' Morgen Danmark.

"Der er noget, de ikke er opmærksomme på, når flere udtrykker, der skal ske lempelse i restriktionerne.

Sådan lyder det fra professor på infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital, Thomas Benfield.

- Man fejlfortolker, at Omikron er mildere end Delta. Det er den nok, men den er også meget mere smitsom, så vi ser ti gange flere smittede, og derfor også mange flere indlagte, siger han til TV 2.

Og han oplever, der sker en mistolkning.

Blandt andet i forhold til udsagnet om, at julen og nytåret var rolige perioder - det var det kun, fordi man havde frygtet noget meget værre, mener Benfield.

Og det er ikke det eneste, der misforstås. For lige nu ligner det, at kurvene er stagnerende. Men der er sket en masse - blandt andet genåbning af skolerne - som vi ikke har set konsekvensen af endnu, siger professoren.

- Vi har ikke set det toppe, og ind til vi har set en top og et vedvarende fald, er det for tidligt at lempe på de restriktioner, der er på plads lige nu, siger Thomas Benfield."

"Flere ønsker lempede restriktioner, men de fejltolker Omikron"
https://nyheder.tv2.dk/samfund/2022-01-06-flere-oensker-lempede-restrikt...

Vi er først lige i begyndelsen af Omikron epidemien, og aner ikke endnu, hvem der vil blive alvorligt ramt.

"På fire uger er antallet af små børn mellem 0 og 5 år, der bliver indlagt med covid-19, steget markant.

Mens der i første uge af december blev indlagt 26 børn på en uge, blev over tre gange så mange indlagt i ugen før nytår, hvor 85 børn måtte på sygehuset. Det viser tal fra Statens Serum Institut.

Det gør småbørnene til den befolkningsgruppe, der vokser hurtigst i antal nyindlæggelser. Samlet set har 530 0 til 5-årige været indlagt siden epidemiens begyndelse."

"Tre gange så mange små børn blev indlagt med Covid i december"
https://nyheder.tv2.dk/samfund/2022-01-07-tre-gange-saa-mange-smaa-boern...

Måske er Omikron mere farlig for børn end de hidtidige varianter?
Det lover ikke godt, for skolerne og daginstitutionerne har slet ikke samme forholdsregler som i pandemiens start med afstand, opdelte børnegrupper og mere rengøring.

For slet ikke at forglemme, at der intet er gjort for at forbedre udluftningen i de lokaler, der iøvrigt alt for længe har været præget af skadeligt indeklima.
Megen smittespredning kunne forebygges ved ordentlig udluftning, da vi nu ved udenfor enhver tvivl, at coronavirus (og andre respiratoriske sygdomme) er luftbårne.

"Airborne transmissions of respiratory virusses"
https://www.science.org/doi/10.1126/science.abd9149

Folk der er sårbare, med fx autoimmundefekter, i kræftbehandling, med sklerose, med lungesygdomme, med diabetes, etcetera, isolerer sig hvis det overhovedet kan lade sig gøre, og har gjort det siden begyndelsen af coronakrisen.
Men der er ingen, der taler om deres mistrivsel.

Andre sårbare på kontanthjælp eller i ressourceforløb tvinges til at gå i virksomhedspraktikker eller arbejdsprøvninger, selvom de er i risikogruppen.

"Det er hensynsløst at sende landets syge i arbejdsprøvninger mens coronasmitten raserer"
https://www.a4arbejdsliv.dk/artikel/lisbeth-riisager-det-er-hensynsloest...

På plejehjem bliver de gamle også smittet igen, igen.

Sådan er det jo.
Men vi taler ikke højt om det.

Lillian Larsen, Marianne Jespersen, Henriette Bøhne, William Mannicke, Inge Lehmann, Inger Pedersen, Anne-Marie Krogsbøll, Steen K Petersen og Benta Victoria Gunnlögsson anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Tak Ewa for på en sober og oplysende skriv, du give et sagligt og nøgtern beskrivelse, hvor Danmark lige nu står i den største smitte under coronakrisen.
Pas på hinanden der ude.

Lillian Larsen, Marianne Jespersen, Rolf Andersen, William Mannicke, Inge Lehmann, Arne Albatros Olsen, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Michael Borregaard

Er på ingen måde fan af hvordan denne pandemi overordnet set er blevet håndteret, bliver dog nød til at give eksempelvis Thomas Benfield ret, for nu har man valgt en nedlukning af samfundet med de tilhørende forskellige restriktioner, så at "aflyse" noget før en højde(top) samt uden et tydelig fald i kurverne stemmer på ingen måder overens med at en åbning bør ske gradvist... tempoet for genåbning(er) samt (ned)lukninger kan så diskuteres, for hvad rette "peak-point" er, er der forskellige meninger om...!

Og med det sagt, så får i lige en lille historie med at gå på weekend på: I foråret 2006 begyndte personalet på Dartmouth-Hitchcock Medical Center i New Hampshire at vise symptomer på en luftvejsinfektion med høj feber og nonstop hoste, denne infektion efterlod dem gispende efter vejret og varede i ugevis… Ved hjælp af de, dengang, nyeste PCR-teknikker fandt Dartmouth-Hitchcocks laboratorier 142 tilfælde af kighoste - eller kighoste, som forårsager lungebetændelse hos sårbare voksne og kan være dødelige for spædbørn… Operationer blev aflyst, og hospitalssenge blev taget ud af drift. Næsten 1.000 sundhedspersonale blev sendt hjem, 1.445 blev behandlet med antibiotika og 4.524 blev vaccineret mod kighoste… Otte måneder senere, da det statslige sundhedsministerium havde afsluttet (guld)standardkulturtestene, kunne ikke et eneste tilfælde af kighoste bekræftes. Det så ud til at Dartmouth-Hitchcock havde lidt af et udbrud af almindelige luftvejssygdomme som ikke er mere alvorlig end normal forkølelse! Hej PCR...!!

Hvorfor nævne denne lille historie, fordi Jens Lundgren for nyligt har været ude at sige, at vi ikke bør se på indlæggelserne samlet set men fokusere på tallene for Covid-lungebetændelse... Tja, han har ret, og spørger du mig så burde man have haft netop dette fokus fra start af som pejlemærke, men ligesom Allan Randrup, vaccinerne stopper ikke smitteudbredelsen, så kommer disse små "indrømmelser" for sent hvis man ser på betydningen af det informerede samtykke... for det har været alment kendt inden for deres respektive felter fra dag 1, under den "spanske" syge var det jo også hovedsagligt bakteriel lungebetændelse som dræbte langt de fleste....!!

God weekend...!!

Jeg forstår ikke Jens Lundgren.

Vi har hele tiden fået oplyst fire tal til at vi i befolkningen kunne følge pandemien.

Antal testede, antal smittede, antal indlagte og antal indlagte på intensiv og respirator.

F.eks. antal smittede og testede går altid ned i weekenden og så op igen i ugens løb.

Der er tit fulgt kvalificerende ord med.

Man har så desværre flere gange givet mikrofonen til få, i mine øjne inkompetente eller uærlige eksperter, der så udtalte sig ved lavere smitte i weekenden, at det viste pandemien udviklede sig positivt. Det er så der, hvor man så selv kunne afsløre dem, vha de selvsamme tal.

Selv med omikron viser tallene stadigvæk godt smittens udbredelse og udvikling, antal hospitaliserede den generelle belastning af hospitalerne og udviklingen på intensiv hvor alvorligt smitten rammer.

Der er i mine øjne ingen grund til midt i det hele, at ændre på parametrene man oplyser. Det vil forvirre de fleste ikke fagligt uddannede mere end hvad godt er.

Jeg har som sårbar altid kunne bruge tallene til at vurdere, hvornår det er bedst, at isolere sig. Udviklingen i tallene var og er hele tiden mere at stole på, end politikernes og sundhedsmyndighedernes vurderinger og beroligelse.
Som sårbar er der stor forskel på mine interesser og prioriteringer i forhold til erhvervslivets politikere og sundhedsmyndighederne.
Udviklingen i tallene på intensiv er for små og halter efter smitteudbredelsen til, at jeg som sårbar kan bruge dem.

Kan også være omikron er mildere i sunde, yngre og vaccinerede, men det er først nu som Eva Schwanenflügel også kommer ind på, den er skvulpet over i de sårbare grupper, hvor boosteren stopper med at virke. Det er nu vi får data på, om den vitterlig kun er lige så alvorligt som alfa og mildere end delta Før de kommende dage er der faktisk ingen, der har kunnet udtale sig om alvorligheden.

Og går man sundhedseksperterne på klingen anbefaler de heller ingen sårbare, at lade sig smitte og faktisk at isolere sig fra deres børnebørn og andre.

En dansk undersøgelse, refereret både på TV2 og videnskab.dk, af omikronvideresmitte i familier viste, at omikron ikke er mere smitsomt end delta.

Korrelerer man det med, at mange politikere har talt alvoren af omikron og tiltagene ned, og sagt yngre ikke behøver at tage det alvorligt og det er synd for dem og udviklingen i smittetallene i aldersgrupperne, sandsynliggør det stærkt, at danskerne ikke overholder anbefalingerne mere, især de yngre af dem.

Vi har nu ren ukontrolleret videresmitte i hele samfundet, selv sygehusene. Nu er sårbare afhængige af en vaccination der virker, ikke have behandlingsbehov og kunne isolere sig effektiv for at komme helskindet igennem denne bølge..

Politikerne og sundhedsmyndighederne har de facto annulleret kræftbehandling og organtransplantationer. Men så er det jo praktisk, at kunne sige, de dør med og ikke af corona, for at berolige befolkningen.

Forøvrigt er der fem måder omikron slår ihjel på. Ødelagte lunger, blodpropper, svæk sårbare så meget at de dør, folk uden fungerende immunsystem direkte slået ihjel af omikron og folk der dør af manglende eller mangelfuld behandling af sygdomme man normalt ikke dør af.

Kun at offentliggøre antal døde af ødelagte lunger pga corona ville effektiv sløre hele situationen og alvoren for befolkningen og de sårbare.

En uoplyst befolkning er en manipulerbar befolkning.

.

Benta Victoria Gunnlögsson, Lillian Larsen, Marianne Jespersen, Rolf Andersen, Henriette Bøhne, Inger Pedersen, Anne-Marie Krogsbøll, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og William Mannicke anbefalede denne kommentar
William Mannicke

Jo, jo..
Og kører vi den lige helt ud, er der slet ingen der er død af covid.
De døde fordi de holdt op med at trække vejret..

Lillian Larsen, Marianne Jespersen, Rolf Andersen, Inge Lehmann, Anne-Marie Krogsbøll, Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel
Inge Lehmann, Anne-Marie Krogsbøll og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Jamen det gør da ikke noget Eva Schwanenflügel, vi kan jo læse og tit høre, at det kun rammer de sårbare, som jo kan vælge at lade sig vaccinere.

De sårbare kan også bare tage en for holdet, fordi de ville jo alligevel dø i morgen, alt andet er jo syndt for børnene. Så hvorfor isolere sig bare fordi man er testet positivt

Og det er alligevel kun de sårbare, der har brug for fungerende sygehuse ikke sandt.

Omikron er mildere, så det kan jo ikke nogensinde være sandt, at det skulle være Sveriges problem. Sverige har aldrig haft problemer med corona, de er et forbillede.
Nej det der tæller er antallet af folk, der har covidlungeberændelse.

Sic

Marianne Jespersen, Lillian Larsen, Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er rigtigt, Inge.

Frit valg på alle de (tomme?) hylder hjemme i køkkenskabene for de sårbare.

De kan jo bare lade være med at få kroniske sygdomme og handicap.

Det er så belastende for samfundet og sundhedsvæsenet, sikke en krævementalitet.

Marianne Jespersen, Inge Lehmann og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar