Giften i Grindsted
Læsetid: 5 min.

Forskere anbefaler tre nye undersøgelser af sundheden efter Grindsted-forurening

Anbefalingen sker i kølvandet på nye fund af ALS i byen og skarp kritik i Information af tidligere undersøgelse. De nye undersøgelser skal blandt andet se nærmere på borgernes sygdomme, og hvordan de kan have været udsat for forurening fra Grindstedværket. Ekspert mener, at Region Syddanmark burde have igangsat noget lignede fra begyndelsen
Der er behov for tre nye undersøgelser af sundheden i Grindsted, hvor forureningen fra det gamle Grindstedværket er en af danmarkshistoriens største, mener en forskergruppe på SDU.

Der er behov for tre nye undersøgelser af sundheden i Grindsted, hvor forureningen fra det gamle Grindstedværket er en af danmarkshistoriens største, mener en forskergruppe på SDU.

Magnus Hove Johansson

Indland
27. januar 2022

Der er brug for langt mere omfattende undersøgelser af Grindsted-forureningen, end Region Syddanmark hidtil har gennemført.

Det fremgår af anbefalingen fra den forskergruppe, som blev sat til at vurdere behovet for nye undersøgelser af konsekvenserne efter forurening i Grindsted. Anbefalingen kommer i kølvandet på kritik i Information af processen om den såkaldte Grindsted-rapport samt nye fund af den dødelige nervesygdom ALS.

Forskergruppen mener i første omgang, at der er behov for tre nye undersøgelser af sundheden i Grindsted, hvor forureningen fra det gamle Grindstedværket er en af danmarkshistoriens største.

Undersøgelserne skal indebære både en opdatering af Grindsted-rapporten fra Syddansk Universitet (SDU) samt mere tilbundsgående undersøgelser af eksponeringen fra forureningen, og hvilken sundhedsmæssig risiko de forskellige stoffer i den udgør.

Forskergruppens formand, Jesper Bo Nielsen, som er institutleder og professor på Institut for Sundhedstjenesteforskning på SDU, fortæller, at håbet er, at kombinationen af de nye undersøgelser kan give et bedre billede af sundhedstilstanden i Grindsted.

»Ved at kombinere information fra borgere med forskellige lidelser, målinger i Grindsted og den viden, vi har om de stoffer, der er målt i jorden og drikkevandet, kan vi forhåbentlig blive klogere på, om der er en sammenhæng mellem den forurening, folk udsættes for, og så deres helbred,« siger han.

Johnni Hansen, som er seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelse og tidligere i Information har kritiseret Grindsted-rapporten, mener, at forskergruppens anbefalinger er »klart en forbedring«.

»Men jeg undrer mig over, at man ikke fra begyndelsen undersøgte de mulige konsekvenser af forureningen på den her måde. Man kan vist konstatere, at der skal en avis til, som stædigt graver i sagerne, før politikerne i Region Syddanmark kigger på muligheden for flere og mere dybdegående undersøgelser,« siger han.

Også de to forskere, der advarede Region Syddanmark om den oprindelige Grindsted-rapports ALS-fund i et brev, som DR har afdækket, at regionspolitikerne aldrig fik at se, er tilfredse med anbefalingen.

I en mail til Information skriver forskerne, Aase Frandsen og Claire F. Meehan fra Københavns Universitet, at de »som bekendt var kritiske over for konklusionerne« i Grindsted-rapporten.

»Vi er derfor meget glade for, at den udvidede forskningsgruppe nu anbefaler at udvide fase 1-undersøgelserne (Grindsted-rapporten, red.) med forskningsprojekter, der bringer andre forskere med andre metoder ind, og som derfor belyser andre vinkler i arbejdet med at afklare, om det er forbundet med en sundhedsrisiko at bo i Grindsted.«

Forureningen fra Grindstedværket har i årevis skabt bekymring i Grindsted. Da Grindsted-rapporten udkom i foråret 2020, udtalte regionsrådsformand Stephanie Lose (V), at det var »en lettelse, at vi nu kan dokumentere, at det generelt er sikkert at bo og færdes i Grindsted«.

Den konklusion havde dog intet hold i virkeligheden, har flere eksperter kritiseret i Information. Ifølge dem havde rapporten store begrænsninger, men viste også bekymrende fund af alvorlige sygdomme som prostatakræft og ALS, der kan skyldes forurening. Region Syddanmark har også i Information fået kritik for at handle egenrådigt i Grindsted-sagen.

Bør blive mere konkret

Den nye anbefaling til politikerne i Region Syddanmark nævner i alt fire undersøgelser, tre i første omgang og den fjerde potentielt på længere sigt. 

Forskergruppen anbefaler, at man opdaterer Grindsted-rapporten, så data fra 2017 til 2021 kommer til at indgå. Det sker ifølge Jesper Bo Nielsen for at blive klogere på de bekymringer, borgerne har udtrykt, især om fundet af nye ALS-tilfælde. 

»Det er væsentligt at se, om der er sket en lignende udvikling i de sammenlignelige byer. Derudover skal vi også sikre os, at de nye tilfælde, borgerne har fundet, faktisk er en ny udvikling, og så er det generelt godt at arbejde på opdaterede data,« siger han. 

Herudover foreslår forskergruppen en risikoundersøgelse, »der ser på risikoen ved at bo i Grindsted i fremtiden«. Gruppen foreslår, at den times med den tredje undersøgelse, som skal have et arbejds- og miljømedicinsk fokus. 

Den arbejds- og miljømedicinske undersøgelse er lig den, Region Syddanmark i 2018 blev foreslået, men som Information har afdækket, at politikerne aldrig blev præsenteret for. Den minder også om den planlagte opfølgende undersøgelse, som regionen droppede i kølvandet på Grindsted-rapporten. Her skal borgernes lidelser, sygdomshistorik og bekymringer indsamles sammen med en vurdering af, hvordan de kan have været udsat for forureningen.

Johnni Hansen fra Kræftens Bekæmpelse undrer sig over, at den opdaterede version af Grindsted-rapporten ikke ser ud til at tage højde for de kritikpunkter, som han og andre forskere har fremsat i Information.

Ifølge ham er der især brug for at fokusere på udvalgte sygdomme, der potentielt kan forbindes med forureningen, for at undgå »en lige så ufokuseret undersøgelse som den første«. Ligesom han mener, at det er vigtigt fra begyndelsen at vurdere, hvor sikkert det er, at undersøgelsen kan påvise en eventuel øget forekomst af udvalgte sygdomme.

»Hvis det viser sig for usikkert, må man vente på flere års data og indtil da fokusere på sygdomme, der mest sikkert kan vurderes. Ellers risikerer man igen at ende med et resultat som i den første Grindsted-rapport, hvor man fejlagtigt konkluderede, at der ikke var mere at komme efter,« siger Johnni Hansen.

Jesper Bo Nielsen oplyser, at forskergruppen anbefaler at overveje at gentage opdateringen af udviklingen i sygdomsforekomsten i Grindsted hvert femte år. 

»Det betyder jo, at vi vil få de flere års data, som efterspørges. For jeg anerkender, at udfordringen er, at nogle lidelser er så sjældne, at det kan være svært at vise en øget forekomst,« siger han. 

Ifølge Jesper Bo Nielsen kan man godt overveje at fokusere mere på enkelte sygdomme i den opdaterede Grindsted-undersøgelse, men han understreger, at dens formål er »at gå bredt til værks«.

»Og så kan de andre undersøgelser, vi anbefaler, jo bidrage med et mere snævert fokus på udvalgte sygdomme og eksponeringer,« siger han.

ALS-undersøgelse på sigt

ALS er en af de sygdomme, som har skabt mest bekymring i Grindsted. Jesper Bo Nielsen fortæller, at et fjerde undersøgelsesforslag specifikt omhandler ALS. 

»Men vi er alle i forskergruppen enige om, at dette forsøg først har relevans, når vi ved, hvilke stoffer, borgerne bliver udsat for. Det afhænger af information fra de andre studier. Derfor har vi sat det på pause foreløbigt,« siger han.

Johnni Hansen mener, at det ville være fint at gå lidt mere i dybden med en undersøgelse af ALS, men også visse kræftformer. 

»Grindsted-rapporten viste en antydning af øget risiko for ALS i et område i byen, og siden er flere tilfælde tilsyneladende kommet til. Og så er tungmetaller, som kviksølv – der er en del af Grindsted-forureningen – mistænkt for at give neurologiske lidelser som ALS,« siger han.

Anbefalingerne bliver præsenteret på et borgermøde på Grindsted Gymnasium og HF den 3. februar.

Region Syddanmark har ingen kommentarer til, hvorfor regionen ikke tidligere har igangsat yderligere undersøgelser af Grindsted-forureningen. 

Serie

Giften i Grindsted

Grindstedværket stod fra 1924 til 1976 bag en af danmarkshistoriens værste forureninger med sundhedsskadelige kemikalier. Det har skabt en bekymring blandt de lokale i Grindsted for, om man bliver syg af at bo i den sydvestjyske by. I en ny serie afdækker Information sagen om forureningen i Grindsted.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Tak for at følge sagen .
Håber at Folketinget tager erfaringerne med i deres Klimaovervejelser. MF sagde i sin Nytårstale, at det er forureneren , der skal betale - men nu må "vi" se hvem det bliver.

Inger Pedersen, ingemaje lange, Torben Arendal og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar