Udflytning
Læsetid: 7 min.

Forskerprotester mod »blodbad« lader vente på sig: »Angsten for at se illoyal ud spreder sig«

Udflytningsplanen vil fjerne tusindvis af studiepladser på universiteterne i de større byer. Men de brede protester fra forskerne er udeblevet. Det skyldes ikke kun træthed, men også angst for, hvad der nu skal ske, forklarer tre af de forskere, der har kritiseret udflytningen offentligt
Universiteterne bestemmer selv, hvordan de vil forvalte udflytningsplanen, men tendensen går mod at nedlægge studiepladser.

Universiteterne bestemmer selv, hvordan de vil forvalte udflytningsplanen, men tendensen går mod at nedlægge studiepladser.

Ritzau/Scanpix

Indland
3. januar 2022

Københavns Universitet må skære 1.600 studiepladser. Aarhus Universitet vil lukke syv uddannelser og skære ned på en række andre. Syddansk Universitet må skære 330 studiepladser i Odense, selv om universitetet allerede har 20 procent af sit optag i campusbyerne Sønderborg, Slagelse, Kolding og Esbjerg. Og Copenhagen Business School ville lukke seks uddannelser, som dog blev til fire efter protester fra de studerende og ansatte.

Men bortset fra på CBS har der ikke været store iøjenfaldende protester mod den politiske udflytningsplan, som ser ud til at skære markant ned på universitetsuddannelserne i de store byer – hverken fra de studerendes side, som Information skrev om for nyligt, og heller ikke fra de ansattes side.

Så hvad sker der? Har forskerne pakket sig efter debatten om aktivistiske forskere, eller er de blevet ramt af det, som sociolog Rasmus Willig har betegnet som tavshedskultur?

Information har spurgt tre af de forskere, som faktisk har stillet sig frem og kritiseret udflytningsplanen offentligt, om, hvorfor de gør det, og hvorfor de tror, at mange af deres kollegaer afholder sig fra det.

Tavsheden fra forskernes side skyldes angst for, hvad der kommer til at ske, mener Niels Åkerstrøm, der er professor i politisk ledelse på CBS. Især blandt de humanistiske forskere, hvis institutter endnu engang skal stå for de største reduktioner.

»Mange får en lidt defensiv holdning, fordi de er præget af angst for, hvad der skal ske,« siger Niels Åkerstrøm og påpeger, at spillereglerne for nedskæringerne af studiepladser er uklare. Derfor kan det også virke uansvarligt at skabe konflikt.

»Meget virker uforudsigeligt lige nu. Min uddannelse bliver nu nedlagt, selv om de fleste synes, det er ret godt, det, vi laver. Så hvordan har ledelsen fået øje på os? Mange oplever nok, at de sidder yderst og lige om lidt er det deres uddannelse, det kan gå ud over,« siger Niels Åkerstrøm.

Universiteterne har desuden mange løstansatte, som er endnu mere usikre på deres fremtidsudsigter, og det gør kun tendensen til at tie mere udtalt, mener han.

»Angsten for at se illoyal ud spreder sig. Når man kan se, at institutlederen også er angst for at sige fra, så spreder det sig nedad, for alle er jo kritiske over for det her, men de fleste tør ikke sige det. Og mange steder er der heller ikke meldt ud, hvor man konkret vil skære ned, så der holder man lidt vejret og håber, det går,« siger Niels Åkerstrøm.

Uden venner

Også Jes Fabricius Møller, der er lektor i historie på Københavns Universitet, kan nikke genkendende til tavsheden.

»Det føles lidt venneløst at tilhøre humaniora, fordi vi åbenbart er frit bytte for enhver, der vil spare på universiteterne,« siger Jes Fabricius Møller med henvisning til, at humaniora på KU har skåret 30 procent af studiepladserne væk i forbindelse med dimensioneringen af uddannelser med høj dimittendledighed. Nu skal humaniora så igen skære 640 studiepladser væk ud fra ledighedstal i forbindelse med udflytningsplanen. Det svarer ifølge Jes Fabricius Møller til en samlet reduktion af de humanistiske fag på over 40 procent.

»Billedligt talt så stak vi den ene arm ind i Fenrisulvens kæft i forbindelse med dimensioneringen, hvor vi skar mere ned end krævet for at lænke ulven. Og nu giver vi så den anden arm, fordi ulven mod forventning stadig er løs. Det skyldes, at universiteterne er blevet en stærkt topstyret organisation, hvor ordrer bare siver ned i systemet uden modstand,« siger Jes Fabricius Møller.

David Budtz Pedersen, der er professor på Aalborg Universitet og har skrevet bøger om forskningspolitik og om humanvidenskab, mener, at tavsheden skyldes, at det ikke er gået op for mange forskere, hvad udflytningsplanen kan komme til at betyde.

»Hvis planerne gennemføres, som de ser ud nu, så ligner det et blodbad for humaniora, og det kan komme til at betyde, at fremtidige generationer må undvære muligheden for at blive uddannet i de her uddannelser,« siger David Budtz Pedersen.

Og det burde føre til, hvis ikke et ramaskrig, så i hvert fald kritisk debat af konsekvenserne, mener han.

»For det betyder, at vi som samfund vil stå dårligere rustet til at håndtere komplekse tværfaglige udfordringer som klimakrise, digitalisering og sundhed. Det er på alle måder et forkert tidspunkt at skrue ned for humaniora,« siger David Budtz Pedersen.

Metaltræthed

Når der ikke har rejst sig et større modsvar fra den akademiske verden, så mener David Budtz Pedersen både, at det skyldes chokket over udflytningsplanens konsekvenser, men også forårets hårde debat om aktivistisk pseudoforskning, som især ramte humaniora.

»Humaniora har endnu engang taget mange tæsk i den offentlig debat, ligesom vi i en årrække har levet med et usikkert taxameter til de humanistiske uddannelse samt årlige toprocentsnedskæringer. Og når der så kommer et teknokratisk forslag om udflytning, så tror jeg, at den manglende reaktion skyldes, at den humanistiske intelligensia lider lidt af metaltræthed,« siger David Budtz Pedersen.

Den heftige debat om pseudoforskning før sommerferien drejede sig ifølge David Budtz Pedersen ikke om en økonomisk kritik af humaniora, der ofte er blevet beskyldt for at uddanne til ledighed. Det var derimod en ideologisk kritik af selve indholdet i den humanistiske forskning, mener han:

»Og nu ser det ud, som om at humaniora står for skud igen. På grund af hyppigheden af angrebene forekommer humaniora måske lidt vingeskudt lige nu.« 

Det er op til universiteterne selv, hvordan de vil forvalte udflytningsplanen, men tendensen går mod at nedlægge studiepladser. På mange humanistiske uddannelser vil en nedskæring på ti procent af studiepladserne ifølge David Budtz Pedersen betyde, at uddannelsen ikke længere kan køre rundt, og derfor kan udflytningsplanen komme til at betyde uddannelseslukninger.

»Udflytningsplanerne sender et signal om, at regeringen ikke prioriterer uddannelse særligt højt. Man bruger uddannelsespolitikken til at gøre op med storbyerne, fordi man håber, det henter stemmer i provinsen,« lyder hans analyse med henvisning til indenrigs- og boligminister Kaare Dybvads bog ’De lærdes tyranni’.

»Du skal ikke mange sider ind i den bog for at se, hvad der er på spil. Den er et opgør med den akademiske klasse og storbyeliten. Læg oveni det opgør med humaniora, som DF og Liberal Alliance har lanceret, og du står i en meget svækket situation. Det er et historisk opgør med humaniora,« siger David Budtz Pedersen.

Lukket om sig selv

Nedskæringerne af studiepladser har for Niels Åkerstrøm at se betydning for hele universitetslandskabet og ikke bare de ramte fag, fordi en lang række fag vil frygte, at det er deres tur næste gang.

»Og det skaber ikke noget dynamisk universitet. CBS’ tidligere rektor Finn Junge mente, at universiteterne og de andre uddannelser må svare på den dynamik, der er i samfundet, men det her gør jo, at universitetet lukker sig om sig selv og bliver mere stift og mindre diverst, fremfor at universitetet progressivt spiller ind i samfundets dynamikker. Og det er præcist det modsatte, der er brug for,« siger Niels Åkerstrøm.

David Budtz Pedersen mener også, at politikerne misser, hvorfor der er behov for de humanistiske og samfundsvidenskabelige kompetencer, som er de fag, som udflytningsplanen primært rammer.

»Det er umuligt at forestille sig, at vi kan finde løsninger på klimaforandringerne, global pandemi og udfordringerne ved kunstig intelligens uden en seriøs integration af humanistisk og samfundsvidenskabelig viden,« siger David Budtz Pedersen.

Også Jes Fabricius Møller oplever en modsætning mellem den store interesse, der er for humanistisk viden på bogmesse og i kulturlivet og så den virkelighed, der møder ham på Det Humanistiske Fakultet, som er blevet »trist og gråt« af konstante nedskæringer.

Han erkender, at universiteterne fra 2006 og frem har oplevet en kraftig vækst på grund globaliseringsmidlerne, som betød flere penge til forskningen og en kraftig vækst i antallet af ansatte og studerende.

»Måske blev vi for store, og selvfølgelig skal vi stå til regnskab over for de studerende og samfundet og ikke uddanne flere, end der er job til, men jeg sidder med den her fornemmelse af kontaktbrud, hvor jeg tænker: Vil I overhovedet have et humaniora? Der er behov for en politisk udmelding om, hvorvidt vi vil have humanistiske fakulteter, for det eneste, vi oplever lige nu, er, at vi er taknemmelige besparelsesobjekter,« siger Jes Fabricius Møller.

Ledelse uden holdning 

De tre forskere efterlyser også, at universiteternes ledelse melder klarere ud i forhold til, hvad de mener om udflytningsplanen. For lige nu er fornemmelsen, at der ingen opbakning er fra ledelsens side til den utilfredshed, der er blandt mange ansatte. Det skyldes ifølge Niels Åkerstrøm, at universitetsledelsen er blevet mere hierarkisk.

»I gamle dage kunne institutledere godt have deres egen mening, men det tør de ikke i dag, fordi der er en forventning i topledelsen om, at institutlederen retter ind og implementerer ledelsen beslutninger, men det smitter af nedad i systemet, hvor ingen rigtig tør at sige fra, når den nærmeste ikke engang gør det,« siger Niels Åkerstrøm.

David Budtz Pedersen er enig i, at der mangler mere tydelige udmeldinger fra universiteteternes ledelse om det problematiske i den her plan. Formand for rektorerne på Danske Universiteter, Anders Bjarklev, har i Berlingske kaldt udflytningsplanen for »landskadelig virksomhed«, men det er ikke nok, mener David Budtz Pedersen – der mangler udmeldinger fra flere af rektorerne:

»Vi mangler, at universiteternes ledelser står mere på mål for det samlede universitet. Et universitet skal skabe viden i alle retninger og kan ikke prioritere for eksempel naturvidenskab frem for humaniora. I mine øjne skal universiteterne insistere på deres universelle etos, så den enkelte medarbejder oplever, at man passer på alle fag og discipliner.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Marianne Jespersen

Ak ja. Et fattigt åndsløst samfund, som resultat af en regering, der lefler for populisme, dumhed og pseudoløsninger af vores samfundsproblemer. Man har nedgjort, bagtalt, truet, tyraniseret og jagtet akademikere og især de humanistiske fag igennem en lang årrække og nu er der ingen der orker eller tør protestere. Universiteternes bestyrelser er håndplukkede af politikerne . Hovedparten af forskere er løst ansatte, projektansatte eller timebetalte løsarbejdere . Kun de rent tekniske universitets uddannelser som ingeniører tilgodeses. Regeringen har systematisk bagtalt og nedgjort akademikere til fordel for at hente de halvgamle provinsboere, og frafaldne dansk folkeparti vælgere ind i socialdemokratiet. Og man hverken kan eller vil lære af kommunalvalgets resultater. Man har bestukket LO-toppen til at sælge solidariteten med alle nyuddannede ud, Fagforeningenernes Hovedorganisation har dermed solgt deres eget fundament, ved ikke klart at sige fra for beskæring af dimittendsats og dagpengeperiode. Hvad skal vi i øvrigt med seminarer og gymnasier i provinsen, når der ikke er lærere, der kan undervise i historie, tysk osv. Hvordan vil man løse samfundets probleme f.eks med klima og ulighed, hvordan sælge samfundssind når dem der skal forklare etik, filosofi, fortid nutid og fremtid for os alle ikke længere er der.

Det er skammeligt, dumt og ynkeligt. Man skulle tro at sygeplejerskernes reaktioner på den ligeglade magtarrogance man udviste i sommer gav et indblik i hvor galt tingene kan udvikle sig., når man nedgør og tramper på faggrupper, der er uundværlige for et civiliseret velfærdsamfund.

Mads Berg, Morten Larsen, Carsten Bjerre, Rolf Andersen, Anne-Marie Krogsbøll, Kasper Lorentzen, Torben Kjeldsen, Karen E. Ørberg, Per Klüver, Steffen Gliese, Birger Bartholomæussen, Mathias Petersen, Inger Pedersen, Carsten Munk, Arne Würgler, John Andersen, Eva Schwanenflügel og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er en meget enkel plan:

Fjern kritikken ved at fjerne etikken.

Fra nu af skal Danmark være en foregangsnation for ignorance.

Rolf Andersen, Anne-Marie Krogsbøll, Per Klüver og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

"»Mange får en lidt defensiv holdning, fordi de er præget af angst for, hvad der skal ske,« siger Niels Åkerstrøm og påpeger, at spillereglerne for nedskæringerne af studiepladser er uklare. Derfor kan det også virke uansvarligt at skabe konflikt.

»Meget virker uforudsigeligt lige nu. Min uddannelse bliver nu nedlagt, selv om de fleste synes, det er ret godt, det, vi laver. Så hvordan har ledelsen fået øje på os? Mange oplever nok, at de sidder yderst og lige om lidt er det deres uddannelse, det kan gå ud over,« siger Niels Åkerstrøm.

Universiteterne har desuden mange løstansatte, som er endnu mere usikre på deres fremtidsudsigter, og det gør kun tendensen til at tie mere udtalt, mener han.

»Angsten for at se illoyal ud spreder sig. Når man kan se, at institutlederen også er angst for at sige fra, så spreder det sig nedad, for alle er jo kritiske over for det her, men de fleste tør ikke sige det. Og mange steder er der heller ikke meldt ud, hvor man konkret vil skære ned, så der holder man lidt vejret og håber, det går,« siger Niels Åkerstrøm.

Frygtstyring er en stærkt undervurderet faktor i de gældende governance-strategier, som i praksis har meget lidt med demokratisk regulering at gøre. Når det lægges oveni at spillereglerne er uklare, bl.a. fordi de primært defineres via politologiske dessiner oppefra, får man skabt en defensiv og resignerende, til tider egocentrisk selvbeskyttende, tilstand hos de faglige kræfter, som ellers er tænkt som stærke bidragydere i en demokratisk samfundsudvikling.

Mads Aagaard, Estermarie Mandelquist, Rolf Andersen, Anne-Marie Krogsbøll, Torben Kjeldsen, Marianne Jespersen, Bent Nørgaard, Per Klüver, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Men de brede protester fra forskerne er udeblevet. Det skyldes ikke kun træthed, men også angst for, hvad der nu skal ske,

Ja, det er da latterligt at gå ud fra at forskning kan lade sig gøre i Ribe, Åbenrå, Herning, Holstebro og Roskilde og Skagen etc.

Neeh nej ikke Roskilde. Den ligger jo trods alt ikke så langt fra hovedstaden.

Svend-Erik Runberg, Viggo Okholm og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Ikke så meget følelsesjournalistik, lad os få nogle fakta. Hvor meget er universiteterne vokset de seneste 5-10år. Hvorfor er det et stort problem at et bredt folketingsflertal har besluttet at udflytte 10% studiepladser væk fra de store byer.
Universiteterne er den store centraliseringsmaskine, og det er ikke alle der finder det godt for landet.
Ikke så meget centralisering. Studiepladserne skal ikke nedlægges men flyttes.

Dem der klager er de der gerne/allerede er flyttet til en stor by, vi hører intet fra dem der ikke ønsker at flytte til en universitetsby.
Man kan få indtrykket af at studiebyen er vigtigere end studieretningen

Jørgen Munksgaard, Per Larsen Andersen, Ole Olesen, Viggo Okholm, Bent Nørgaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Da de tidligere nye universiteter blev startet, gav det anledning til unge forskeres håb om perspektivrig jobsøgning, i modsætning til det fastlåste i dag.

Er der overhovedet her tænker på betingelserne for de studerende i de store byer, hvor de på trods af nødvendigheden af fokus på studier er pisket til at arbejde ved siden af o skal lede med lys og lygte efter rimelige boliger de kan betale? Nå ja en del af dem har rigere forældre ,som kan betale/købe en lejlighed til deres kloge poder. Hvorfor er det så farligt for en professor og lignende at bo i provinsen?
Det var den ene side af problematikken og vores liv og betingelser forandrer si hele tiden ud fra beslutninger, betingelser og årsager. Det er tomheden i en nøddeskal og den kan vi alle lære af!

Bent Nørgaard

Da der i dag er et gymnasium i hver en flække, må det da ikke undre nogle, at man tilsvarende må have et universitet i hver en flække. Med den frekvens, der er til et gymnasium i dag, tiende klasses forlængede arm, skal det være sjovt og ikke for meget faglighed. Så giver det god mening at ligge et universitet i hver en flække. Så bliver man sammen med vennerne, og det er vel det der er meningen med livet? Med udsigt til at blive de bedst uddannede kassemedarbejdere!

Rolf Andersen

Liidt 'off topic' .. og så måske ikke alligevel:

'Syntes' er datidsformen af : 'at synes'.

Så alle de debattører, der bruger 'syntes' bør redegøre for, hvad de NU 'synes' - altså i nutid, og ikke hvad de engang i fortiden har 'syntes'.

Og nej: vi skal ikke ind på diskussionen om 'ligge' og 'lægge' .. den diskussion bliver bare for blodig ;)

Flemming Olsen, Thomas Rasmussen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Der er rigeligt med provinsbashing og nedladende kommentarer i forsvar for universitetscentraliseringen.
Der er nogen studentikose typer der trænger til at møde virkeligheden.
Er bredt fletal i folketinget er enige om udflytningerne og, jeg tror flertallet i befolkningen er lige så stort.

Flemming Olsen, Jørgen Munksgaard og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Vi taler meget om 'studiepladser', men meget lidt om 'forskerpladser'.

Det er som om mange politikere betragter universiteterne som en forlængelse af gymnasiet ... altså undervisning og ikke forskning.

Formålet med et universitet er FORSKNING, og så er undervisning et absolut nødvendigt 'bi-produkt'.

Forskning på internationalt niveau er altså ikke nemt at oprette i en hvilken som helst stationsby rundt om i landet.

Men forskning i Jura kan sagtens ligge i Viborg. Forskning i vindmøller hører naturligt til i Jylland .. ikke i København. Og sådan kunne man blive ved. Men der er stadig behov for centre, der besidder erfaringen og ekspertisen inden for området.

Universiteter er ikke 'leverpostej', man bare kan smøre tyndt ud over landet !

Jeanette Jensen

"I gamle dage kunne institutledere godt have deres egen mening, men det tør de ikke i dag, fordi der er en forventning i topledelsen om, at institutlederen retter ind og implementerer ledelsen beslutninger, men det smitter af nedad i systemet, hvor ingen rigtig tør at sige fra, når den nærmeste ikke engang gør det,« siger Niels Åkerstrøm".

Ser man mon samme tendens på ledelsesplan andre dele af den offentlige sektor? Ja, det tror jeg den undelyme, man gør. Eller man kunne nysgerrigt spørge; findes der steder hvor det modsatte sker?

Marianne Jespersen

Jussi S
Ja det er sikkert i nogle tilfælde rimeligt at nogle er tæt på deres uddannelser, men hvis ikke der er elevgrundlag så kan du heller ikke opnå kvalificerede lærere.
Man kan i nogle små byer godt beklage at landsbyens skole blev nedlagt for 30 år siden, men hvis der kun var 10 børn mellem 6 -12 år og een lærer så blev undervisningen og læringen også derefter.
Der er masser af gymnasier og professionskoler ude i landet, som kan varetage fornuftig undervisning og uddannelse, men det er jo faktisk ikke det dette her handler om.
Man vil ikke styrke og udvikle forskning og videregående universitetsuddannelser, men tage pengene derfra til poulistiske formål, dvs. man laver en gevaldig nedskærings- og spareøvelse på universiteterne for at lave symbolpolitisk charmeoffensiv overfor en række provinsbyer.
Skal det glide ned taler man om nærhed, og udflytning, men samtidig skaber man et fjendebillede af humanistiske akademikere, som ikke gider arbejde og laver ting vi som samfund ikke har brug for. Man nedgør en gruppe i befolkningen som reelt arbejder hårdt, på dårlige ansættelsesvilkår, ofte med lavere løn end en håndværker og som faktisk bidrager med helt central viden til vores samfund som gavner alle uanset geografi.

Man må meget gerne levere flere skattekroner til fornuftige og relevante bæredygtige uddannelser og beskæftigelser rundt i landet det kan der sagtens findes penge til samfundsøkonomien. Men slagtning af universitetsuddannelser og forskningsmiljøer som det tager generationer at opbygge for hovedløs kortsigtet magtpolitik vil ikke give godt uddannede engagerede forskere eller videnskabsfolk i fremtiden tværtimod.

Det skammelige, dumme og ynkelige er skabelsen af et fjendebillede af humanistke akademikere, der ikke gider arbejde og iøvrigt nogen vi i samfundet slet ikke har brug, som skabes forud for at slagte dem og bruge pengene til nogle andre som regeringen m.fl. regner med vil sikre popularitet og stemmer.