Analyse
Læsetid: 5 min.

Joker: Løkkes nye parti Moderaterne kan blive en magtfaktor i dansk politik

Lars Løkke Rasmussen forsøger med sit nye parti Moderaterne at løse cirklens kvadratur, nemlig at opfinde et nyt midterparti. Overraskende nok ser den umulige mission imidlertid ud til at være kommet ganske overbevisende fra start
Lars Løkke Rasmussen forsøger med sit nye parti Moderaterne at løse cirklens kvadratur, nemlig at opfinde et nyt midterparti. Overraskende nok ser den umulige mission imidlertid ud til at være kommet ganske overbevisende fra start

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
17. januar 2022

Mod alle odds kan Lars Løkke Rasmussen være på vej mod endnu et comeback. Umiddelbart kan det virke tillokkende straks at afskrive hans nye parti Moderaterne – som et lidt for desperat forsøg på at hævne sig og bevise sit værd, efter han blev væltet som formand for Venstre. Men måske også for let? For man skal aldrig undervurdere Lars Løkkes evne til at kunne trække nye kort ud af ærmet.

Udfordringen er dog enorm. I alt 14 forskellige partier vil allerede stå på stemmesedlen ved næste folketingsvalg, og det er nok få, der ligefrem savner endnu et nyt parti. Og enhver, som har set dokumentarfilmen Dagbog fra midten om Ny Alliances tåkrummende tilblivelse, vil tilmed være bevæbnet med en sund grundskepsis over for alle nye borgerlige midterpartier. Det kan hurtigt blive en farce.

I tidens politiske landskab i Danmark, som allerede er tilstoppet med en stribe små og nye partier, kan således virke som et mere end vanskeligt projekt at ville klemme sig ind med ledige synspunkter og reel fornyelse. Men Lars Løkke Rasmussen kan rent faktisk være godt i gang med at overraske og gøre skeptikerne til skamme.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

En artikel forud for sin tid. I læsende - og skrivende stund er kl. godt 23 den 16. januar, og artiklen bliver åbenbart offentliggjort den 17. januar.
- - -
Bortset fra dette, er der al mulig grund til at anprise Løkkeridderen, der på sit nye togt, har udtænkt, at vi skal tvangsudskrive unge mennesker uden uddannelse, til at passe gamle og syge på plejehjemmene.

Det vil virkelig give et løft i den kvalitet vi har efterlyst. Vi kan også forvente, at det vil give det statusløft vi har efterlyst i omsorgssektoren. Ingen tvivl om, at folk vil styrer mod sosoú uddannelserne, for at få job i hjemmepleje og på plejehjem, når vi begynder at tvangsudskrive folk til disse områder.

Manden er absolut genial!

Jacob Nielsen, Lone Hansen, Lillian Larsen, Steen K Petersen, Knud Chr. Pedersen, Ole Frank, Inge ambrosius, Flemming Sørensen, Eva Schwanenflügel, Hanneh Christensen, Hans Larsen, erik pedersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Lars Løkke Rasmussen Tillykke med det nye program

Ingen tvivl om at Løkkes projekt kan gennemføres og at der er et ikke ringe potentiale i liberale midtervælgere, som ikke føler sig helt dækket af Det Radikale Venstres besynderlige placering i dansk politik, som et liberalt borgerligt parti, der gør alt hvad det står i partiets magt for at holde en borgerlig Statsminister væk fra magten.

Det gik galt med Det Radikale Venstre allerede den gang i år 2006, hvor daværende formand Marianne Jelved karakteriserede Anders Fogh Rasmussen som en farlig mand, hvor efter hun pegede på sig selv som Statsministerkandidat med et parti der repræsenterede den gang 9,2% af vælgerne. For mig lignede det optakten til et radikalt storhedsvanvid og mildt sagt en overdrivelse, at kalde Danmarks liberale Statsminister Anders Fogh Rasmussen for en farlig mand. I så tilfælde må logikken være, at nuværende Statsminister Mette Frederiksen ligeså er en farlig kvinde. For hun vil ikke på forhånd afskrive sig muligheden af at samarbejde med DF.

Den radikale selvforståelse af at være verdens midtpunkt fejler ikke noget men fornemmelsen for vælgernes bekymringer den halter absolut i sagen flygtninge indvandring og integration eller rettere mangel på samme.

Erkendelsen fra Lars Løkke Rasmussen af at den forrige VLAK regering ikke fungerede optimalt fordi den dybest set var sat til at administrere DF´s politik og derudover ikke kunne foretage sig noget meningsfuldt hvad angik de liberale kerneværdier det frie valg plads til private tilbud og det private initiativ plads til at stoppe den evindelige røde skatteskrue hvor røde politikere holder udgiftsfest for skatteborgernes penge og ikke deres egne penge. Det var i længden uholdbart at have DF på slæb med evig protest mod fornyelse og fremdrift.

Lars Løkke Rasmussen min opfordring til, at du på det rette tidspunkt indvier vælgerne i dine bevæggrunde for ikke at bremse Inger Støjberg, da hun var Integrationsminister. Det er nødvendigt at løfte sløret for den daværende Regerings overvejelser. Hvem bremsede for, at hendes ulovlige administration af familiesammenføringsreglerne ikke blev stoppet af Dig som Statsminister eller af Regeringens Koordinations udvalg ? Hvor lå overvejelserne henne var Regeringen selv enig i at barnebruds problematikken var en del af argumenterne for at adskille de pågældende asylpar. Ubesvarede spørgsmål venter på din udlægning af historien.

Du er en god, entusiastisk og habil fortæller og lejligheden er der nu for at løfte sløret for denne væsentlige begivenhed i VLAK Regeringens historie og ledelse.

Held og lykke med dit nye centrumsorienterede liberale parti Moderaterne.

VH
KFK

Torben Nielsen, Anne-Marie Esmann og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Mathias Kvolsgaard

@Erik Jensen

"Det vil virkelig give et løft i den kvalitet vi har efterlyst. Vi kan også forvente, at det vil give det statusløft vi har efterlyst i omsorgssektoren. Ingen tvivl om, at folk vil styrer mod sosoú uddannelserne, for at få job i hjemmepleje og på plejehjem, når vi begynder at tvangsudskrive folk til disse områder."

Ironien i dit indlæg er tydelig.
Personligt syntes jeg at forslaget er interessant, dog med forbehold ift. hvordan "tvangsudskrivningen" foregår, og er det på bekostning af uddannet personale.

Hvordan giver man en ældrepleje der lider at fordomme som; "Skifte ble på ældre" en øget status uden at give indblik i hvad der foregår i ældreplejen?
Penge og noget så diffust som at "tale faget op"?
Jeg tror rent faktisk at faget og personalet ville få øget respekt og status, hvis flere havde indblik i faget.
Samtidig ville flere unge også tage stilling til hvordan vi behandler ældre i DK.

Torben Nielsen, Rasmus Gissel, René Arestrup og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

LLR er jo ikke en helt ny aktør på scenen, så jeg må udvide tilbageblikket så det ikke kun rummer beskyttelsen af Inger Støjberg, men også kommunalreformen, overbetaling af privathospitaler, rod med kasketterne når man var til middag hos en kvotekonge… ec….
For at jeg skal kunne tro på at disse valg og prioriteringer er fortid for LLR, er det bydende nødvendigt at han NU begrunder hvorfor jeg skal tro det. Ellers er der vel ikke megen grund til at tro at andet end at det er gammel vin der er fyldt i en flaske med ny etikette.

Vibeke Olsen, Lone Hansen, Lillian Larsen, Rasmus Gissel, Steen K Petersen, P.G. Olsen, Dorte Sørensen, Eric Mård, Mette Bulloch, Steffen Gliese, Flemming Sørensen, jørgen djørup, Eva Schwanenflügel og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

"Eksempelvis vil Lars Løkke & co. indføre en »værdighedsydelse« til de op mod 15.000 mest sårbare borgere, som på grund af psykiske problemer og misbrug reelt er faldet ud af beskæftigelsessystemet,"

Ovenstående, er det eneste forslag fra Moderaterne, der er værd at dvæle ved.

Hanneh Christensen

Midterpolitik?

LTM påstår, at Moderaterne fører midterpolitik, ja, nærmest er mere venstreorienterede med følgende politik end S:

 • Værdighedsydelse på 5-6.000 kr. til folk på langvarig kontanthjælp.
  Jeg kalder det at sænke kontanthjælpen til den rene fattig/overlevelseshjælp.
 • Nyttejob til alle unge.
  Jeg kalder det udnyttelse af unge som billig arbejdskraft.
 • Fra SU til lån på kandidatstudiet.
  Jeg mener, at fremover vil kandidatuddannelser kun være for de riges børn.
 • Fri arbejdsadgang for alle i OECD.
  Jeg kalder det endnu mere løndumpende arbejdskraft fra udlændinge.
 • Større beskæftigelsesfradrag.
  Jeg kalder det et ulighedsskabende forslag med endnu et dunk i nakken til folk uden for arbejdsmarkedet.
 • Toptop-skat, men sænkning af skat på kapitalindkomster.
  Jeg kalder det blålys. Mon ikke de rige vil klappe i hænderne. Det ene opvejer jo i høj grad det andet. Og man flytter måske bare indkomsten fra den ene til den anden type.
 • LTM har vist ikke læst sin Piketty. For Løkkes forslag er jo en omvendt spejlbillede af Piketty's forslag.

  Det er ufatteligt, at LTM (som påstår han er rød) altid har ris til overs for venstrefløjen, særligt S, men når så Løkke kommer med nogle ultraliberale forslag, ja, så romantiseres det i en vrimmel af rosende ord.

  John Scheibelein, Ete Forchhammer , Vibeke Olsen, Lillian Larsen, Steen K Petersen, Knud Chr. Pedersen, Finn Holmager, Dorte Sørensen, P.G. Olsen, Mette Bulloch, Inge ambrosius, Steffen Gliese, Flemming Sørensen, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
  Hanneh Christensen

  @Freddie Vindberg.
  Du mener, at en fattigydelse på 5-6.000 kroner er værd at dvale ved?

  Kan du ikke lige lægge et budget for mig, hvordan man skal kunne få det til at hænge sammen med husleje, varmeregning, forsikringer, el, mad, transport, tøj osv.?

  Eller mener du, at folk på langvarig kontanthjælp må flytte ud på gaden? Eller skal vi indføre fattighuse, hvor de kan leje en køjeseng?

  Ete Forchhammer , Vibeke Olsen, Lillian Larsen, Bjørn Pedersen, Steen K Petersen, Knud Chr. Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
  Freddie Vindberg

  Hanneh, hvor har du det beløb fra?

  Hanneh Christensen

  @Mathias Kvolsgaard

  Det er jo altid forjættende at få andre til at arbejde gratis for sig, hvis man ikke risikerer det selv.

  Men forslaget er såvel en nedgørelse af sosu-arbejdet, som respektløst over for de ældre. Skal 18-årige nu komme rendende i ældres hjem i et uskønt forsøg på at skifte ble og gøre rent her?

  Når jeg engang når dertil, vil jeg gerne have mig fritaget.

  Samtidig er det klart, at denne form for værnepligt vil skabe løndumpende tilstande på det ufaglærte arbejdsmarked.

  Vi bliver flere og flere ældre, og det vil udfordre samfundet økonomisk med større udgifter til hjemmepleje, plejehjem og folkepension. Jeg ser, vi er på vej mod et 2-delt ældresystem. Dem, der har råd til at betale selv kan få 1. klasses sosu-hjælp, og så resten der må tage sig til takke med unge i værnepligte.

  Venstrefløjen svigter de ældre. De har primært fokus på de unge og deres forhold, også for at kapre stemmer herfra. Men venstrefløjen overser betydningen af, at vi får så mange ældre, at udgifterne løber løbsk. Og de har, endnu ikke nogen konkret løsning på, hvordan vi sikrer et værdigt ældreliv. Tværtimod. Så romantiserer de Arne-pension og tidlig tilbagetrækning, hvilket kun gør udfordringen større. Det er en ren laissez faire tilgang, hvor venstrefløjen reelt giver frit slag til at lade de liberale kræfter køre løbet. Arne-pensionen kan i øvrigt ses som udløb af, at venstrefløjen aldrig tidligere reelt har forholdt sig til, at man øgede pensionsalderen. Også her lod de stå til.

  Løkkes forslag er første bud på, hvordan udviklingen kan ske. Forleden havde DR (Orientering) et totalt misvisende indslag om, hvordan særligt folkepensionister fra lavindkomst-området, dvs. med lønninger på omkring 200.000 kr., vil få større dækningsgrad som pensionister end da de var i arbejde. Det har næppe hold i virkeligheden og er baseret på teoretiske beregninger. Men et sådan indslag lægger jo op til at skære på folkepensionen. Det der ikke blev nævnt i udsendelsen var, at 200.000/12 = 16.667 kr. før skat om måneden. Det er et meget lille beløb taget i betragtning, at en del af beløbet er sparet op selv via egen pensionsordning og ATP, og taget i betragtning af den fastlåste situation, hvor den ældre jo ikke bare kan søge sig et arbejde igen.

  Reelt skal de fattige folkepensionister nu til at bøde for egen opsparing.

  Liberale kræfter er ved at tage det endelige livtag med sociale ydelser. Hidtil er det gået ud over dagpenge og kontanthjælp, men reelt er det forholdsvis små besparelser, der ligger her og er mere udtryk for symptom-politik (omend det kan betyde fattigdom for den enkelte). Derfor har jeg også altid påpeget, at det er folkepensionen, der i sidste ende står på spil.

  Og nu varmes der op.

  Uden venstrefløjen overhovedet har slået øjnene op. Mon de er klar om 10-20 år, når udviklingen har løbet dem af hænde, også her.

  Løkkes forslag sælges som et romantisk tiltag til et mødested for unge fra forskellige sociale lag, hvor de kan få lidt forståelse for samfundsforhold. Men reelt er der tale om løndumpende og dårligt kvalificeret arbejdskraft. Ligeledes solgte højrefløjen årtiers reformer som en romantisk forestilling om arbejderklassen, der skulle kunne mærke, at det gjorde en forskel, om de arbejdede eller ej. Men faktum er, at deres løn har stået totalt i stampe i mange år. Det er de velstillede, der er løbet med gevinsten, og reelt har reformerne haft en løndumpende effekt på de ufaglærtes lønninger. Men også her stod venstrefløjen bare og så til uden et egentlig modspil. SFs Özlem Cekic fandt tilmed en fattig Carina-mor, som hun troede var fattig, men som tværtimod fik reformerne til at løbe løbsk.

  Løkkes 'værnepligt' er blot et nyt ord for nyttearbejde. Og Løkke giver selv eksemplet med hjælp til de ældre. Men mon ikke, at mange ældre gerne vil betakke sig og vil efterlyse mere kvalificeret arbejdskraft, fremfor tilfældige 18-årige. De velstillede ældre vil næppe affinde sig hermed, og dermed bliver det et kvalitetsdumpende tilbud, som den fattige del af ældrebefolkningen må tage til takke med.

  Mange tror, at værnepligten bare vil gå ud over de unge, og er dermed ligeglade, ja, de kan måske tilmed spare i skat. Men det kan meget vil blive en boomerang, hvor det ender med forringet service til de ældre.

  Vibeke Olsen, Lillian Larsen, Steen K Petersen, Inger Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
  Lasse Nielsen

  Angående værdighedsydelsens beløb skriver dr.dk:

  Han (Løkke) vurderer, at den nok bør ligge et sted mellem den såkaldte starthjælp, som indvandrere kan søge, når de kommer til Danmark, og som ligger på ca. 5-6.000 kroner afhængigt af forsørgerforhold og kontanthjælp, der ligger på cirka 11-15.000 kroner for folk over 30 år også alt afhængig af, om man har børn at forsørge.

  Hanneh Christensen

  @Fredie Vindberg

  I DRs artikel fremgår (link nedenfor):

  "Han vurderer, at den nok bør ligge et sted mellem den såkaldte starthjælp, som indvandrere kan søge, når de kommer til Danmark, og som ligger på ca. 5-6.000 kroner afhængigt af forsørgerforhold og kontanthjælp, der ligger på cirka 11-15.000 kroner for folk over 30 år også alt afhængig af, om man har børn at forsørge."

  Indrømmet, jeg har først hørt det som 5-6.000 kr. Det her kan læses som mellem 5-11.000 kr. eller ml. 6.000-15.000 kr. Tager man et snit så 8.000 kr. eller 10.500 kr.

  Imidlertid kan man næppe bare tage et snit. Som jeg læser det, skal værdighedsydelsen være mindre end kontanthjælpen.

  Det er udtryk for en betinget borgerløn, - betinget af langvarig kontanthjælpsydelse.
  Flere partier har haft forslag herom, på højrefløjen NB med et forslag på 6.000 kr., og Riskær med et lignende forslag. Fra venstrefløjen har Å haft et forslag på ml. 8-10.500 kr.

  En betinget borgerløn vil næppe ende på de foreslåede max beløb på 10.500. I en forhandling mellem højre- og venstrefløj vil man nok snarere lande et sted i midten, altså på 8.000 kr., dog max svarende til hidtidig kontanthjælp.

  I øvrigt skal man bemærke retorikken på 5-6.000 kr. For der er faktisk ingen ydelser, pånær for hjemmeboende børn, der er så lave. Man bruger altså en retorik, der hiver beløbsgrænsen nedad.

  Men lad os antage, at den ender på 8.000 kr., altså før skat. Så ender den på 6.000-7.000 efter skat. Og fortsat er der tale om så små beløb, at jeg fortsat efterlyser et budget for, hvordan man kan få det til at hænge sammen med husleje, varme, el, mad, transport osv.

  Det lyder jo umiddelbart godt med en værdighedsydelse uden modkrav. Men reelt er der tale om en nedsat ydelse for folk, man næppe tror har en chance for at forsørge sig selv, og som derfor tidligere givet vis ville have været berettiget til en førtidspension på godt 19.000 kr.

  https://www.dr.dk/nyheder/politik/loekkes-nye-parti-vil-indfoere-vaerdig...

  Vibeke Olsen, Steen K Petersen, Knud Chr. Pedersen, Inger Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

  Er Lars Løkkes nye parti(Moderaterne) virkelig et parti som Danmark mangler eller ønsker sig, sådan som LLRs fortælling er(?), eller er det ikke i virkeligheden sådan - at det er LLR der har brug for et politisk ståsted, - ingen har jo kaldt på ham ude fra samfundet, eller internationalt!

  Vort kendskab til LLR i dansk politik er noget blakket for at sige det mildt, - manglende forståelse af "hvad der er mit og dit", opbygning politisk har det også været lidt skraldt med, men nedrivning er det gået helt fint med begge med et socialt øget skævhed uden forståelse for fattigdom - økonomisk eller åndeligt udviklingsmæssigt.

  Danmark har ikke brug for mænd som LLR, Danmark er helst og bedre stillet fri for hans slags.

  John Scheibelein, Ete Forchhammer , Vibeke Olsen, Lillian Larsen, Lars Løfgren, Steen K Petersen, Carsten Munk, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
  Hanneh Christensen

  @Espen Bøgh
  Jeg mener, at vi har brug for et midterparti, - men ikke af den slags, som Løkke eller De Radikale leverer.

  Det er medierne, der kalder dette midtepartier, men reelt er der tale om liberale partier, De Radikale baseret på en fordummende neoliberal tankegang, og Løkkes parti har jeg svært ved at se afviger voldsomt fra det parti, han kommer fra. Løkke har gennem hele sin retorik også nedgjort MF, og hans ønske er givet vis at få en central rolle på højrefløjen, altså med enten Ellemann eller Pape som statsminister.

  Hans påstand var ligesom, nok er nok, at han havde fået nok af holdninger, som kommer fra NB og DF. Men faktum er nok, at han alligevel vil være villig til at indgå samarbejde med højrefløjen, baseret på netop NB og DFs støtte.

  Derfor er jeg enig i, at det ender med, at Moderaterne mest er etableret med henblik på, at LLR kan få en politisk platform, så han selv kan få en mere central politisk rolle end den han kom fra som vraget formand for Venstre.

  Vi har brug for et grønt midterparti med en humanistisk og social, men også erhvervsvenlig tilgang. Vi har brug for et parti renset fra demagogi og populisme. Vi har brug for et nytænkende parti, der ikke kun har fokus på beskæftigelse, men på det hele liv. Og vi har brug for et parti, der ikke blot er erhvervsvenlig, men også stiller krav til ordentlighed, hvad såvel angår udbud af ydelser eller varer, men også den menneskelige tilgang, det være sig de ansattes løn- og arbejdsforhold, som underleverandørers ditto. Altså et parti, der sætter fokus på bæredygtighed i alle dets facetter. Og endelig har vi brug for et fremadskuende og ikke et bagudfokuseret parti. Vi har brug for et midterparti, der vil have fokus på, hvad de brede skuldre kan bære, og ikke på, hvad de smalle ikke kan bære. Vi står med såvel klimatiske, demografiske (flere ældre) udfordringer, og vi er på vej ind i en teknisk tidsalder, med automatiseringer osv. Vi har brug for et midterparti, der tager disse udfordringer seriøst.

  Vibeke Olsen, Espen Bøgh og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
  René Arestrup

  Jeg kan nu godt se nogle positive perspektiver i 'social værnepligt'. Alene erfaringen - og indsigten i - hvordan det foregår dybt inde i velfærdsstatens maskinrum, vil bidrage til en helt anderledes forståelse og respekt. Og det kan være nok så væsentligt, måske ikke mindst i forhold til de unge, som siden tager en samfundsvidenskabelig kandidat og ender i centraladministrationen....

  Mathias Kvolsgaard, Torben Nielsen, Erik Fuglsang, Mette Bulloch, Steffen Gliese og Ole Kresten Finnemann Juhl anbefalede denne kommentar

  "Men han har jo ikke noget paa," sagde et lille Barn.

  Espen Bøgh, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og Flemming Sørensen anbefalede denne kommentar
  Ole Kresten Finnemann Juhl

  Kunne man få et mere overskueligt politisk landskab i fædrelandet, hvis vi tøvede spærregrænsen?, - fx til 5 %!

  Prøv selv i de seneste meningsmålinger at fjerne de partier, der ikke har opnået 5 % tilslutning. Ville det ikke blive lidt mere håndterligt? Og ville det monstro ikke skærpe lysten til samarbejde, når antallet af forhandlingsparter derved nedsættes?

  Eva Schwanenflügel

  @ Hanneh Christensen

  Integrationsydelsen/ Hjemsendelsesydelsen er nok der, hvor Løkkes såkaldte 'værdighedsydelse' kommer til at ligge beløbsmæssigt, eller måske lige over, for at differentiere mellem herboende med statsborgerskab og dem uden.

  "Integrationsydelsen afhænger af den enkeltes situation. Det betyder, at hvis du er:

  •Enlig forsørger, kan du modtage et børnetilskud på 12.437 kr. (2021) per måned før skat.

  •Forsørger, der ikke har ret til ekstra børnetilskud, kan du modtage 8.703  kr. (2021) per måned før skat.

  •Ikke forsørger, kan du modtage 6.219 kr. (2021) per måned før skat.

  •Ung hjemmeboende under 30 år, kan du modtage 2.679 kr. (2021) per måned før skat.

  •Dansk bonus op til 1.618 kr. (2021) per måned før skat."

  https://www.legaldesk.dk/artikler/integrationsydelse/

  Det er ganske rigtigt en yderligere udhuling af førtidspensionen.

  "Ingen skal befinde sig på kontanthjælp I årevis, det er en midlertidig ydelse", har vi hørt til bevidstløshed fra visse politikere.

  Men i praksis befinder tusinder af mennesker sig i kontanthjælpssystemet i årevis, hvor de for længst skulle have haft en førtidspension, fordi de er for syge til at arbejde.

  Men de økonomiske incitamenter er udformet således fra lovgivers side, at det langt bedre kan betale sig for kommunerne at fastholde borgere på kontanthjælp/ressourceforløb end at give dem en førtidspension.
  Så bliver de også mere syge, og dør hurtigere, hvilket kommunerne igen sparer penge ved.

  "Forfatter: Alt for mange borgere dør kort tid efter de langt om længe har fået en førtidspension"
  https://www.altinget.dk/arbejdsmarked/artikel/forfatter-til-politikerne-...

  Med en 'værdighedsydelse' (endnu et nysprogsord) kan kommunerne få endnu mere tilskyndelse til at lade borgere forblive på permanente lave ydelser.

  Det er så kun et spørgsmål om tid før førtidspensionen bliver endegyldigt udfaset.

  Alle Løkkes andre forslag er ligeså neoliberalistiske i newspeak forklædning.

  Lillian Larsen, Bjørn Pedersen, Steen K Petersen, Dorte Sørensen, Ebbe Overbye, Inger Pedersen og Brian Andersen anbefalede denne kommentar
  Eva Schwanenflügel

  PS. Enhedslisten er midten pt.

  Alle andre partier er til højre for midten.

  Vibeke Olsen, Lillian Larsen, Dorte Sørensen, Ebbe Overbye og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
  jens christian jacobsen

  Ja, og hvor er venstrefløjen? Jeg fatter simpelthen ikke Hannehs afvisning af social værnepligt. Havde vi haft et venstrefløjsparti var de kommet med forslaget. En social værnepligt kan potentielt have samme socialt og kulturelt udlignende funktion som folkeskolen havde for 40 år siden inden neoliberalismen kvalte velfærdsstatens sammenhængskraft. Og selvfølgelig er en(hver)værnepligt en -pligt og ikke noget man lige overvejer, om man gider. Og al det bavl om at tage overenskomstdækket arbejde og løndumpning osv. Lisette Knudsen og den danske fagbevægelse er helt fraværende og så netop nu, hvor inflation og grådighed på verdensmarkedet udhuler lønningerne.
  Ja til social værnepligt (LLS' bagtanker ufortalt). Det får vi brug for i de kommende klimatiders mobiliseringer.

  jens christian jacobsen

  Ubs. Lizette Risgaard var navnet...

  Freddie Vindberg

  Nu, hvor hysteriet har lagt sig, mener jeg, at 'værdighedsydelser' til de borgere, der har brug for det, er en rigtig vej at gå.

  Freddie Vindberg

  Kært barn har mange navne

  Kim Houmøller

  Løkkes Moderaterne er et beskæftigelsesprojekt for Løkke. Smart et finde på, men har forhåbentlig ingen gang på jord!

  Inger Pedersen, Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
  Klaus Brusgaard

  Når de unge mænd har kæmpet sig igennem med sultelønnen som militærnægtere kan de så fortsætte i tilsvarende samfundstjeneste - og fjernes desmere fra resten af samfundet. Kunne ham den lille løgner ikke finde på noget andet end altid at gå efter en minoritetsgruppe; "de andre", de unge, barnebrudene, de arbejdsløse, ghettoerne?

  Vibeke Olsen, Lillian Larsen, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
  Freddie Vindberg

  Den lille løgner prøver måske på, at rette op på mange års dårlig samvittighed.

  Giv ham en chance, til at bevise noget menneskeligt.

  Kim Folke Knudsen

  @Social Værnepligt

  Måske trænger den sociale værnepligt til at blive udvidet til dele af Folketinget.

  Med fare for at jeg bliver skældt ud for at EB journalist eller være en værre populist af værste skuffe. Jeg vover forsøget.

  Jeg forstår ikke den store forargelse over dette forslag. Der er helt klart positive toner over det udspil. Det handler om at forstå hinandens vilkår i en verden som tenderer mod at blive mere og mere opdelt - herunder præget af social ulighed.

  Når jeg iagtager de håbefulde unge medlemmer af Folketinget med i for sig også de ældre som lige er kommet ind, så synes jeg nogen gange, at det ikke var så ringe om Politikerne måske bare i en kort periode prøvede deres egen medicin.

  Hvad med nogen Konservative politikere, som lige prøvede et par ugers aktivering og kontrolvisiter i Jobcenteret som ledig. Det er altid pædagogisk at se tingene fra den modsatte ende af bordet, inden du dømmer (fordømmer) arbejdsløse borgere.

  Hvad med nogen Socialdemokratiske politikere og SF kan også komme med ( det er jo ikke historisk det som SF har udrettet for at hjælpe de kontanthjælpsmodtagere som partiet har så travlt med at gøre sig til tillidsmand for. Hvad med om et par Socialdemokrater og SF´ere lige prøvede et kontanthjælpsbudget af i virkeligheden når huslejen og el regningen og diverse andre ting skal betales. Hvad med en uges social værnepligt som aktiverede kontanthjælpsmodtager.

  Det der med at leve i sin egen lille rigmandsboble, hvor den slags virkelighedens udfordringer sjældent eller aldrig trænger sig på det har det med at gøre løsningen af problemerne lidt distanceret skal vi ikke sige det S og SF ???

  Jeg er helt sikker på at det ikke kun er de unge som kunne have gavn af en social værnepligt. Jeg har undret mig over, hvorfor det kun er partimedlemmer som skal tælle stemmer op ved valgene og så kommunalt ansatte i stigende grad fordi partiernes medlemstal svinder ind. Hvorfor ikke indkalde borgerne. Det er jo vores demokrati og ikke en opfindelse som er sendt ned fra himlen til Danmark. En god og hyggelig anledning til at lære dine lokale medborgere at kende og samles om at tælle stemmer op til det valg, som vi alle gerne skulle sætte pris på vi har.

  Dejligt forfriskende at Lars Løkke Rasmussen lægger den slags nye projekter op på bordet.

  VH
  KFK

  Kim Folke Knudsen

  @Lars Løkke Rasmussen

  Er der en indbygget parlamentarisk krise i at politikere i dag skal tage stilling til så store informationsmængder og komplekse spørgsmål, at der mangler tid til indsigt og til at orientere sig om et forslags konsekvenser ?

  Jeg er overbevist om at 99,9% af danske politikere vil gøre deres bedste for den sag, som de kæmper for og alligevel hører vi så meget om politikerlede om politisk hastværkslovgivning om lovgivning hvor politikerne bagefter må indse at det de havde forsøgt ikke rigtig er lykkedes. Det er altid nemt at stå udenfor og finde hårene i suppen. Jævnfør mit forrige lidt spidse indlæg om den sociale værnepligt.

  Hvordan kan vi vitalisere det demokrati som vort land bygger på og hvordan kan vi skabe mere fællesskab og respekt om løsningerne af de store problemer ?

  Alternativet forsøgte at rejse denne diskussion men heller ikke de formåede at komme helt i mål med formålet at gøre demokratiet levende og engagerende for ikke kun politikere men for befolkningen og for den offentlige debat her i Danmark.

  I de her tider er det nemt at skælde ud på politiske forslag og politisk ageren men måske har vi lidt glemt, hvad det vil sige at bo i et land, hvor demokrati ikke er en selvfølge og hvor andre bestemmer for dig på forhånd.

  Lars Løkke Rasmussens forslag om den sociale værnepligt for unge kan ses som en nødløsning for den fremtidige pleje i ældreomsorgen hvis du har den negative brille på. Men forslaget er faktisk en rigtig god ide til at få generationer til at mødes på tværs og lære af hinandens livserfaring, hvis ideen bruges rigtigt og ikke bare bliver til et spørgsmål om at de unge skal ind og stoppe vikarhuller i vagtplanen.

  De ældre kan lære af de unges omgang med sociale medier og med den digitale verden at gøre denne nærværende for ældre medborgere og brugbar for dem under forudsætning af at helbredet er her til ( syn hørelse med videre ). Jeg tror at mange ældre mennesker ville påskønne, at der er unge mennesker på Plejecenteret og at der kommer andre impulser ind i tilværelsen i seniorbofællesskabet. Det ville jeg i hvert fald gøre, hvis jeg engang bliver pensionist og beboer i et Plejecenter.

  På en eller anden måde synes jeg, at Lars Løkke Rasmussen rør ved et enormt vigtigt spørgsmål med hans forslag, hvordan kan det frivillige arbejde være med til at stimulere vores omgang med hinanden og det at erfare, hvordan andre lever deres liv måske meget forskelligt måske mindre forskelligt fra ens egen lille trummerum og dagligdag.

  Socialisterne har det så meget med at gøre velfærden op i institutionelle planer og programmer fulgt med af en pose øremærkede penge men den anden del hvorledes skaber vi de gode rammer i f.eks ældreomsorgen helt konkret det rækker langt ud over et spørgsmål om alene at dele økonomiske midler ud til kommuner.

  Sagen med Else i Aarhus Kommune og den helt uantagelig behandling af hende viser behovet for at tænke helt nyt i denne sammenhæng.

  Jeg håber, at vi får flere modige overvejelser fra andre politikere og at vi for en gangs skyld kan udstrække dansk politik til andet end at være dybfølt skeptisk overfor borgere som kommer med en fremmed kultur fra andre fjerne nationer.

  Er det ikke også det Lars Løkke Rasmussen forsøger at åbne vores øjne for hvordan vi kan løse mange af de store samfundsudfordringer som det danske samfund og andre velfærdssamfund står overfor.

  Jeg fornemmer hos Lars Løkke Rasmussen en faktisk altid nærværende og engageret nysgerrighed for at forstå andre livssituation. Hele hans fremragende fortælling fra Færøerne om Klaksvig striden og det færøske oprør mod igen at skulle indlemmes i Danmark efter den 2. Verdenskrig viser for mig, at han netop har den nysgerrighed og samtidig enorme politiske erfaring, som kan gøre ham til en rigtig god Statsminister, hvis rammerne er gode og der ikke er lagt nogen DF spændetrøje ned over hele foretagendet. Det var helt tydeligt at de familiære bånd til Solrun var med til at gøre denne fortælling om færingernes historie så levende for os andre.

  Tak for denne uforglemmelige fortælling fra det smukke og barske nord Lars & Solrun

  Må der dryppe flere inspirerende tanker ud i den danske politiske virkelighed fra Moderaterne. I har jo også et søster parti i Sverige men er det nu jeres navnebror Moderaterna eller er det Centerpartiet eller Liberalarna ?

  VH
  KFK

  William Mannicke

  Det interessante i dansk politik er ikke Moderaterne.
  Sammen med de Radikale kæmper de om midter vælgerne. Og måske bliver de en faktor.
  Men hvor ender DF.
  De er ikke særligt ”neoliberale” og kan, hvis de fortsat bliver repræsenteret, blive tungen på vægt skålen.
  Hvis ikke SF og EL kravler op i træet mht udlændinge politik.

  jens christian jacobsen

  Ret forventeligt at folk instinktivt reagerer med et gumpetungt sort/hvidt tunnelsyn: Ja, LLR er liberalist, men derfor kan han vel godt komme med forslag, der i en anden politisk sammenhæng kan udformes fornuftigt? Og ja, social værnepligt kan givetvis komme til at støde sammen med såkaldt overenskomstomfattet arbejde. Men det kan vel ordnes? Fagforeningerne er alligevel blevet søsterorganisationer til Dansk Arbejdsgiverforening.
  Social værnepligt skal naturligvis også omfatte eller helst erstatte militær værnepligt, men er primært rettet mod tjenester i handicap-, pleje- og sundhedstjenester. Man kan også forestille sig opgaver indenfor naturbeskyttelse og kultur og indenfor mere traditionelle civilforsvarsopgaver.
  Social værnepligt på et år er derfor praktisk indsigt og oplæring i lighed og ligeværd og kan også give ’de værnepligtige’ respekt for mangfoldighed. Respekten for at være anderledes er en massiv dannelsesopgave for mennesker i et post-neoliberalt samfund som det danske. Ved konkret at erfare forskelle i menneskers levevilkår kan en social værnepligt blive et bolværk mod jeg/mig-individualismen og et håb for fredelig sameksistens i en stadig mere ulig verden.
  Kan vi ikke få en serøs debat om social værnepligt?

  René Arestrup

  @jens christian jacobsen
  Helt enig. Muren er LLR. Manden er hadet i en grad så alt der blot på mindste måde kan associeres med LLR, er dømt ude på forhånd.

  De psykologiske kortslutninger står i kø.